Filme în Bucureşti, „Suvenir de Alba Iulia“, Lomografii

Publicat în Dilema Veche nr. 600 din 13-19 august 2015
Filme în Bucureşti, „Suvenir de Alba Iulia“, Lomografii jpeg

● Filme la răcoare, în parc sau la terasă, puteţi vedea în mai multe locuri din Bucureşti: Grădina cu filme din Piaţa Lahovari, Nouvelle Vague în Parcul Titan, filme ruseşti la Bohème, pe Căderea Bastiliei, Rooftop cinema la Gastrobar, pe Splaiul Unirii. Ieşiţi din casă doar după ce apune soarele, e mai sigur. (Luiza Vasiliu) 

● Cartea de reportaje a Lilianei Nicolae,

(Casa de Pariuri Literare, 2015), care cuprinde 50 de reportaje scrise în ultimii zece ani pentru

şi

ori difuzate la Radio România Actualităţi. Un gen nedreptăţit d.p.d.v. literar, dar practicat minunat de Liliana Nicolae, care îi acordă lui un cristian şi un substanţial interviu în

nr. 526 de săptămîna trecută, interviu pe care îl puteţi accesa pe site-ul revistei. De ce să citiţi reportaje? Ca să aflaţi ce se mai întîmplă în ţara asta cu locurile şi cu oamenii ei. (Marius Chivu) 

● La ediţia curentă a festivalului Undercloud, invitat special e compania Foosbook din Republica Moldova. Eu, unul, de abia aştept să văd spectacolul

, după romanul scris de Mitoş Micleuşanu & Florin Braghiş. Festivalul va avea loc în perioada 22-31 august, la Muzeul Ţăranului Român de la Bucureşti. Programul complet se găseşte la adresa

. (Matei Martin) 

● Pînă pe 18 august, la Elite Art Gallery, în Bucureşti, are loc expoziţia „Suvenir de Alba Iulia“, care cuprinde obiecte de artă expuse anterior şi la expoziţia omonimă din Cetatea Unirii. (Stela Giurgeanu)

 În moleşeala de august, Bucureştiul e un oraş tare frumos. Un aer cald şi calm, uşor abulic, pune stăpînire pe străzile lui. Dacă v-aţi întors din vacanţă sau n-aţi plecat încă, bucuraţi-vă de el. N-o să vă pară rău. S-ar putea să fie printre puţinele momente din an cînd îl puteţi vedea cu adevărat. (Ana Maria Sandu) 

● Cartea de poezie a Ioanei Nicolaie

(Editura Humanitas, 2015), o antologie şi cîteva texte noi, inedite. „Cărţile mele de versuri sînt poveşti. Au crescut pe un schelet narativ, s-au vertebrat epic, deşi formal s-au folosit de artificiile stilistice ale poeziei“, spune autoarea. Aşadar, pe final de vară – o colecţie de stări pe alocuri nostalgice, alteori diafane, fragmente de realitate, de vis, împletindu-se. (Adina Popescu) 

● Mănăstirea Afteia, aflată la 5 km de localitatea Strungari, în Munţii Şureanu, judeţul Alba. Ridicată – potrivit tradiţiei – la mijlocul secolului al XV-lea, pe un versant din Valea Archiţului, după victoria repurtată împotriva turcilor pe Cîmpul Pîinii, lăcaşul de cult are o istorie sinusoidală ce acoperă cîteva secole. Situată la o altitudine de 600 m, pe vîrful unui deal abrupt, cu o siluetă graţioasă şi o frescă mărturisind despre talentul meşterilor din regiune, mănăstirea se cuvine a fi inclusă pe lista virtuală a monumentelor istorice despre care ar trebui să deţinem informaţii cînd vreun turist străin, îndrăgostit de peisajul pitoresc, ne întreabă ce obiective turistice ar fi de vizitat în zonă. O întrebare care – să recunoaştem – nu întotdeauna ne găseşte pregătiţi. (Ruxandra Mihăilă) 

● Mă învîrteam prin casă şi mi s-au agăţat de mînă (cine mai ştie pentru a cîta oară?) cele

ale lui Salinger. Mi-am propus s-o recitesc doar pe prima, „O zi desăvîrşită pentru peştii-banană.“ Nu mi-a ieşit. Chiar dacă nu mai am mult şi o să le ştiu pe dinafară, de fiecare dată am senzaţia că parcă le-aş citi prima oară. Acum ştiu că urmează

(Ana Maria Sandu) 

(1965, John Schlesinger), cu Julie Christie, Dirk Bogarde – o variantă feminină a „tinerilor furioşi“, centrată pe personajul întrupat-mănuşă de Julie Christie, care te fascinează şi cu care, la o adică, te poţi identifica (reprezentantă medie fiind a sexului „slab“): o combinaţie între farmec, seducţie, superficialitate şi stări schimbătoare. (Iaromira Popovici) 

● Emir Kusturica,

(traducere de Daniel Nicolescu şi Dan Radu Stănescu, Editura Polirom, 2015). Pentru a-l vedea pe mareşalul Tito pus pe acelaşi plan cu melodia „Michelle“ a Beatleşilor (de către o fetiţă din Iugoslavia anilor ’60 care crede că aceste două chestii sînt la fel de „super“), precum şi alte lucruri interesante & grăitoare. (Dan Stanciu)

comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.
p 17 jpg
Impresii hibernale
Astea fiind spuse, Prin ierburi uscate nu e deloc lipsit de har – ba chiar, dat fiind efortul de a-l dibui chiar în miezul trivialității, filmul e o reușită atemporală, care s-ar putea să îmbătrînească frumos.

Adevarul.ro

image
China trimite Rusiei „ajutor letal” pentru războiul din Ucraina. Ministrul britanic al Apărării: „Avem dovada”
China trimite Rusiei „ajutor letal” pentru războiul din Ucraina, afirmă ministrul britanic al Apărării, Grant Shapps, în timp ce consilierul pentru securitate națională al SUA, Jake Sullivan, spune că nu a existat încă niciun semn de transfer direct de arme, potrivit The Guardian.
image
Viața bate filmul. Dezvăluirile incredibile ale unei foste spioane a Moscovei. Ce spune despre Putin și războiul din Ucraina
Și-a sedus victimele ca o „maestră a manipulării”. Aliia Roza, fost spion, a făcut dezvăluiri despre aventurile sale în materie de sexpionaj în cadrul unui podcast de la Tenderfoot TV, , „To Die For", relatează NY Post.
image
Cum vă poate reduce stilul de condus costurile de combustibil cu 30-40%
Doriți să profitați la maximum de fiecare picătură de combustibil pe care o puneți în rezervor? Atunci urmați aceste sfaturi simple de conducere.

HIstoria.ro

image
Cadoul de nuntă primit de Zoia Ceaușescu de la părinți
Fabricat în Franța, la o comandă specială a familiei Ceaușescu în anul 1983, automobilul Fuego GTS a fost facturat de către Renault (Service des Ventas Speciales Exportation) pe numele Ceaușescu Elena Zoia, unul dintre copiii familiei prezidențiale, care l-a primit cadou de nuntă de la părinți.
image
O tentativă de sinucidere în închisoarea Pitești: Povestea dramatică a lui Nicolae Eșianu
Nicolae Eșianu s-a născut la Cluj în 1923. Tatăl, director la Banca Ardeleană, iar mama, profesoară. Școala primară o face la Sibiu și apoi Liceul Militar la Târgu Mureș. În 1942 își dă bacalaureatul la Liceul Gheorghe Lazăr din Sibiu.
image
Războiul aerian împotriva Germaniei
Pe la mijlocul anului 1943, soarta războiului s-a întors în favoarea Aliaților atât în Europa, cât și în Pacific. Informațiile ULTRA au jucat un rol extrem de important în războiul aerian deasupra Germaniei.