Festivalul Filmului European, Retrospectiva TIFF la București, Theodor Paleologu la radio

Publicat în Dilema Veche nr. 799 din 13-19 iunie 2019
Festivalul Filmului European, Retrospectiva TIFF la București, Theodor Paleologu la radio jpeg

● Dacă n-ați ajuns la Cluj, nu ratați retrospectiva TIFF de la București: 11-16 iunie, la Cinema „Elvira Popescu“. Printre filmele proiectate: Trofeul Transilvania: Monos (regia lui Alejandro Lande), filmul distins cu Premiul pentru cea mai bună regie: Dama de cupă (regia May el-Toukhy), precum și preferatul publicului de la Cluj: Copilul-problemă (regia Nora Fingscheidt). (Ana Maria Sandu) 

● Între 11-30 iunie, Festivalul Filmului European se desfășoară la București, Rîmnicu Vîlcea, Tîrgu Mureș, Sibiu și, în premieră, la Chișinău. Printre altele, căutați Lazzaro felice (r. Alice Rohrwacher), Grâce à Dieu (r. François Ozon), Femeie în război (Benedikt Erlingsson) sau retrospectivele Bernardo Bertolucci și Alfred Hitchcock. (Cristina Ștefan) 

● Cu cîte fapte bune îți pot răscumpăra un păcat foarte mare? Mic tratat de manipulare în Dama de cupă (r. May el-Toukhy), vineri, 14 iunie, la Cinema „Elvire Popesco“, în cadrul Retrospectivei TIFF la București. (Cristina Ștefan) 

● Vineri, 21 iunie, ora 19, la Sala Radio va avea loc un concert dedicat muzicii de film, dirijat de Simona Strungaru. Veți asculta muzică din Titanic, Cinema Paradiso, Ben Hur și Jurassic Park, pînă la Pantera Roz și Urzeala Tronurilor. Un eveniment cu totul special, fără îndoială. (Andrei Manolescu) 

● Sîmbătă, 15 iunie, „Insomniile Districtului“, de la ora 9 seara la 3 dimineața, în clădirea istorică a Școlii Centrale. Nu lăsați titlul evenimentului să vă sperie: e vorba de o instalație experimentală dedicată intimității, cu obiecte și scrisori reale rămase în urma poveștilor de iubire. (Cristina Ștefan) 

● Apusul de László Nemes, în avanpremieră joi, de la 19,45, la Cinema Muzeul Țăranului. După succesul pe care l-a avut cu debutul său Fiul lui Saul pentru care a obținut Premiul Oscar, László Nemes revine cu Apusul / Sunset, care a cîștigat premiul criticilor FIPRESCI la Festivalul de la Veneția în 2018. Filmul spune povestea unei tinere care ajunge în capitala Ungariei sperînd să se angajeze croitoreasă în legendarul magazin de pălării care a aparținut părinților săi. La proiecție vor fi prezenți regizorul și actorul Vlad Ivanov, care vor răspunde întrebărilor publicului. (Adina Popescu) 

● Fostul politician și fostul ministru al Culturii Theodor Paleologu va face în fiecare marți o emisiune la Radio Guerrilla care se va numi Metope. E de sperat că emisiunea va fi diferită de toate cele cu care ne-am obișnuit (și de care ne-am săturat) la radiourile noastre private și sprințare. Nu că Theodor Paleologu n-ar fi și el sprințar. Dar la un cu totul alt nivel decît cel pe care-l pot atinge DJ-ii și animatorii care se tot perindă pe la aceste posturi. Poate că orele de difuzare, între 14 și 16, sînt însă cam nepotrivite într-o țară în care siesta nu e oficializată. (Andrei Manolescu)

comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.
p 17 jpg
Impresii hibernale
Astea fiind spuse, Prin ierburi uscate nu e deloc lipsit de har – ba chiar, dat fiind efortul de a-l dibui chiar în miezul trivialității, filmul e o reușită atemporală, care s-ar putea să îmbătrînească frumos.

Adevarul.ro

image
Alimente sățioase și care nu îți pun în primejdie silueta. Medic: „Fericiți și cu burta plină…chiar se poate!”
Medicul nutriționist Mihaela Bilic a dezvăluit duminică, 19 mai, într-o postare publicată pe Facebook, care sunt alimentele care te mențin sătul pentru mai mult timp și cu puține calorii.
image
Ce taxe turistice se percep în marile orașe din Europa. Atena bate recordurile
Un număr tot mai mare de orașe din Europa impun sau măresc costul taxelor turistice pentru vizitatori, la un nivel mai mare decât cele propuse în toamna anului trecut.
image
Cum a fost convinsă o tânără să renunțe la școală și la familie pentru a se prostitua. „Era o mașină de făcut bani”
O tânără din comuna Bâlteni, județul Gorj, a trăit un adevărat coșmar timp de doi ani de zile alături de un tânăr de care s-a îndrăgostit

HIstoria.ro

image
Unde e corectitudinea presei românești din anii celui de-al Doilea Război Mondial?!
Februarie 1941. România generalului Antonescu aparține Axei. Germania, noul nostru partener strategic, e în război cu Anglia. Presa vremii respective urmărește îndeaproape mersul Războiului.
image
Când a devenit Sicilia romano-catolică?
Mai mult de 13 civilizații și-au pus amprenta asupra Siciliei din momentul apariției primilor locuitori pe insulă, acum mai bine de 10.000 de ani, dar normanzii și-au tăiat partea leului.
image
Amânarea unui sfârșit inevitabil
„Născut prin violenţă, fascismul italian era destinat să piară prin violenţă, luându-și căpetenia cu sine“, spune istoricul Maurizio Serra, autorul volumului Misterul Mussolini: omul, provocările, eşecul, o biografie a dictatorului italian salutată de critici și intrată în topul celor mai bune cărţi