Etnogeneză şi ţuică, Dovlatov, Discursul ironic şi efectele lui

Publicat în Dilema Veche nr. 747 din 14-20 iunie 2018
Etnogeneză şi ţuică, Dovlatov, Discursul ironic şi efectele lui jpeg

● Creasta, acum, de la Rusalii pînă-n Sînziene, pornită înainte de răsărit, cu tot parfumul dimineților de mai/iunie și cu toate gîndurile răvășite de citadin hăituit între ciocane și nicovale cu vechime variabilă. Și un amănunt bio… frunza de brusture, cărnoasă, acoperitoare, care ține umbra mai bine decît paiul China hand-made, suculentă fiind și cu atît mai răcoroasă… (Ruxandra Mihăilă)

● Poate că am pierdut în Vintilă Mihăilescu un rubricant al revistei noastre, dar Editura Polirom a cîştigat un autor mai prezent în librării. După ce anul trecut a coordonat volumul De ce este România altfel? Avatarurile excepţionalismului românesc şi a publicat Hotel Ambos Mundos. Scurt eseu de antropologie borgesiană, anul acesta a revenit cu o nouă colecţie de eseuri (unele publicate chiar la noi în revistă) intitulată Etnogeneză şi ţuică. Spicuiesc cîteva titluri: „Dereticatul yen al şosetelor“, „Freud şi hîrtia igienică“, „Apocalipsa plictisului“, „Farmecul pierdut al suferinţei“, „Excepţionalismul românesc al corupţiei“, „Coaliţia piticilor“… E despre români şi despre România, fireşte. (Marius Chivu)

● Conferința susținută de Radu Paraschivescu pe tema „Discursul ironic și efectele lui“, joi, 14 iunie 2018, de la ora 18,30, la Muzeul Municipiului București – Palatul Suțu. Radu Paraschivescu va vorbi despre strategiile ironiei și efectele ei secundare. Ironia politică, foloase și ponoase. Campioni și victime notorii ale ironiei. (Adina Popescu)

● Filmul Dovlatov (regia Aleksei Gherman Jr.) intră pe ecrane. Nu-l ratați. Șase zile fabuloase din viața unui scriitor rus care nu a reușit să publice nimic în URSS-ul anilor ’70, cînd înghețul cultural atinsese apogeul, iar mecanismele propagandei deveniseră din ce în ce mai absurde. Scriitorul Serghei Dovlatov încearcă cu disperare să nu abdice de la principiile sale, chiar dacă asta înseamnă dezamăgire și angoasă. Va emigra și va deveni cunoscut în SUA, după moarte. Căutați și Rezervația Pușkin (Editura Humanitas, 2007), ca să aveți un tablou cît mai complet despre personaj. (Ana Maria Sandu)

● „Clasici ilustraţi“ de la Editura ART, o nouă colecţie de cărţi vechi (fundamentale) într-o formulă splendidă grafic: Dicţionar de idei primite de-a gata de Flaubert, Doctorul Jekyll şi domnul Hyde de R.L. Stevenson, În răspăr de J.K. Huysmans, Frankenstein de Mary Shelley şi Dracula de Bram Stoker. Ah, să mai fi fost din nou copil! (Marius Chivu)

999 16 coperta jpg
Reducția retoricii
În Eșarfe în cer (2012), Dumitru Crudu scrie despre moarte pornind de la o situație concretă, de fapt persistînd în situația concretă.
p 17 2 jpg
Celălalt pe care-l adoram
Cu toate acestea, Marx può aspettare rămîne un film găurit, incapabil să se închidă rotund.
999 17 PBreazu jpg
Un tunel creativ
Vocea lui Del Rey rămîne centrală și omniprezentă, la fel ca în operele precedente.
999 21 jpg
Delirul realității
Poate că o explicație ar fi că din trunchiul memorialisticii naziste a ieșit un trunchi mai mare, al memorialisticii Holocaustului.
Catre mine afiș spectacol jpg
Spectacolul „Către mine” de la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” închide ediția a șasea a atelierelor de scris pentru adolescenți organizate de Control N
Asociația Culturală Control N și elevii Colegiului Național „Gheorghe Lazăr” (Trupa As) vă invită la spectacolul de teatru „Către mine“.
featured image (5) jpg
Povestea ascunsă a Palatului Versailles: De la o cabană de vînătoare la un obiectiv turistic impresionant
Pornind de la o cabană de vînătoare, Palatul Versailles s-a transformat în unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice din Franța.
poster Dry Cleaning 31 05 jpg
Curățătoria punk
Post-punkerii britanici Dry Cleaning (left-field art rockers sau spoken-word punkers, cum au fost ei descriși de presa muzicală) vor concerta în premieră la București, miercuri, 31 mai, după ora 20:00, la Control Club.
998 16 coperta 1 jpeg
Nebănuite sînt căile prozatorului – de la experimentul burlesc la policier –
Dacă şi-a propus să angajeze energii cinegetic-detectivistice, atunci Femeia de marţipan e un roman detectivistic ratat, în opinia mea.
p 17 jpg
Pîntecul lumii
Cu un ochi la spiritualitate și celălalt la cinema
998 17 audio cover jpg
Levant la Gărîna
Ibrahim Maalouf, cîndva un promițător talent în jazz, e pe cale să devină un superstar world music după nominalizarea Grammy
comunicat institutul cervantes omagiu mircea cartarescu jpg
Mircea Cărtărescu, omagiat la Institutul Cervantes din București
Cu prilejul decernării Premiului FIL pentru Literatură în Limbi Romanice, ediția 2022, în cadrul celei de-a 36-a ediții a celui mai mare tîrg de limbă spaniolă.
Apa lacului nu e niciodata dulce jpg
Apa lacului nu e niciodată dulce - fragment
Acel împreună mă înghite ca o închisoare, e un noi în care nimeni nu m-a întrebat dacă vreau să locuiesc.
2nd NEW draft poster FINAL med jpg
Ultimele zile de înscrieri la New Draft, rezidența în care îți scrii propriul scenariu de lungmetraj și lucrezi cu producătorii Ada Solomon, Tudor Giurgiu și Bianca Oana
”Prezența producătorilor Ada Solomon, Tudor Giurgiu și Bianca Oana este cadoul nostru de mijloc de drum pentru participanți.
997 16 Bilete de sinucigas jpg
Groaznica sinucidere din strada Micsandrelor
Aș fi preferat ca Bilete de sinucigaș să fi avut pur și simplu paginile albe
p 17 2 jpg
Puncte de vedere
Între David Cronenberg și Michael Mann, acest thriller turcesc sună prea adevărat
997 17 Breazu jpg
După 29 de ani
Fuse, noul album al duo-ului britanic, merită o inimioară roșie – „What is left to lose? / Nothing left to lose”.
997 21 Iamandi jpg
Evadările de la Auschwitz
Jonathan Freedland sugerează că Rudolf Vrba și Alfréd Wetzler au fost primii evrei care au reușit să evadeze de la Auschwitz.
Book cover jpg
copertă Murmur jpg
Dincolo de bine și de rău
Bun, în tot cazul, ușor melancolic, ușor retro, noul roman al lui Mircea Pricăjan e o meditație la sensurile încurcate ale istoriei.
996 17 Eroine jpg
Cîteva ipostaze feminine în teatrul recent
O mutație subtilă s-a produs în teatrul românesc în ultima vreme: perspectiva feminină este integrată tot mai des în spectacole și recunoscută subliminal ca parte din standardul scenic.
p 23 2 jpg
Daniel Spoerri – Noul Realism, EAT ART și „tablourile-capcană“
În acest an, între 19 și 28 mai, are loc la Romaero Băneasa un nou tîrg internațional de artă contemporană, MoBU.
GR Headshot   Credit Andrew Macpherson jpg
Actorul Geoffrey Rush vine la TIFF.22
Strălucire va avea o proiecție specială la TIFF, în prezența actorului.
Mostenitorii 13mai landscape 1080 jpg
“Moștenitorii României muzicale”: recital-eveniment susținut de pianistul George Todică, laureat al Concursului internațional “George Enescu”
George Todică va interpreta un program cu opusuri celebre semnate de Enescu, Ravel, Rahmaninov și Chopin.
995 16 coperta1 jpg
Kituri de supraviețuire
Toate cele trei poete înțeleg poezia ca pe o formă subtilă de diversiune.

Adevarul.ro

image
Incident neobișnuit cu artistul Al Bano într-un avion: „Zbor de 60 de ani și nu mi s-a întâmplat niciodată"
Legenda muzicii italiene a avut parte de un incident neobișnuit într-un avion care l-a dus la Zagreb. Artistul susține că i s-a refuzat accesul la toaletă, deși este operat de prostată și avea nevoie să meargă la baie.
image
Biden s-a prăbușit pe scenă după ceremonia la care participa | VIDEO
Șeful statului s-a împiedicat și a căzut în genunchi după ce a terminat de oferit diplomele. Mebri ai forțelor aeriene americane l-au ajutat să se ridice.
image
Superstiții de Rusalii: ce e interzis să faci cu desăvârșire. Cum sunt pedepsiți cei care nesocotesc marea sărbătoare
În acest an, Rusaliile sunt celebrate pe 4 iunie și pe 5 iunie. Este ultima sărbătoare oficială a sezonului pascal ortodox și este prăznuită în fiecare an duminica, fix la 50 de zile după Paște. Rusaliile celebrează coborârea Sfântului Duh asupra ucenicilor lui Iisus din Nazaret.

HIstoria.ro

image
George Gershwin și visul american
George Gershwin (1898-1937) a marcat scena americană la începutul secolului XX.
image
De ce se urau de moarte Ştefan cel Mare şi Vlad Ţepeş. Duşmănia lor apare într-un document de la Vatican!
Vlad Ţepeş, domn al Munteniei în trei rânduri, şi Ştefan cel Mare, voievodul care a condus Moldova timp de aproape jumătate de secol, au avut relaţii sinuoase, în funcţie de conjunctura politică a vremii şi de interesele administrative.
image
Château La Coste, în Provence: ce descoperire!
Ce e, până la urmă, Château La Coste? Un spaţiu magic, construit în jurul unei îndeletniciri cu tradiţie: facerea vinului.