Elena Ferrante, Comorile Egiptului Antic, revista Nautilus

Publicat în Dilema Veche nr. 736 din 29 martie – 4 aprilie 2018
Elena Ferrante, Comorile Egiptului Antic, revista Nautilus jpeg

● Marți, 3 aprilie, la librăria Cărturești-Verona aveți întîlnire cu Josquin des Prez, personaj în romanul lui Cătălin Pavel Chihlimbar. (Matei Martin)

● Rubrica săptămînală a Elenei Ferrante din The Guardian, despre femei, feminitate, feminism – scrisă echilibrat, fix aşa cum trebuie –, dar şi despre literatură, familie sau viaţa în Italia. (Cristina Ştefan)

● Expoziţia „Comorile Egiptului Antic“, deschisă pînă pe 21 iunie, la Biblioteca Naţională a României, aduce în țară peste 300 de exponate, printre care celebra mască a Faraonului Tutankhamon, mumii autentice, fragmente dintr-un sarcofag, foi de papirus şi bijuterii. Biletele costă între 20 şi 45 de lei. (Dana Călinescu)

● Citiţi despre maternitate şi identitatea femeii – şi a artistului – după ce dă naştere, în Fiica ascunsă, de Elena Ferrante (Pandora M, traducere de Cerasela Barbone), care-mi aminteşte pe alocuri de nuvelele Simonei de Beauvoir din Femeia sfîşiată. (Cristina Ştefan)

● Vineri, 29 martie, de la ora 19, la Cinema Union, Ciulei și Furtuna – filmul unei repetiții. În 1979, Liviu Ciulei avea să monteze unul dintre cele mai importante spectacole din istoria Teatrului Bulandra – Furtuna de William Shakespeare, printre ultimele sale creaţii înainte de emigrarea în Statele Unite. După aproape 40 de ani, criticul și istoricul de film Costel Safirman montează şi prezintă filmul repetiţiilor la acest spectacol-eveniment, surprinzînd momentele cele mai importante, indicaţiile regizorale şi munca întregii echipe de actori. Proiecţia va avea loc în prezenţa actorilor Mariana Mihuţ şi Victor Rebengiuc. (Adina Popescu)

● Dragostea unei femei cumsecade de Alice Munro (Editura Litera, traducere de Adriana Bădescu, 2018), nu neapărat pentru că e vorba despre o autoare care a primit Nobelul. Ci pentru că e, pur și simplu, o carte de povestiri frumoasă. (Ana Maria Sandu)

● Revista Nautilus, lansată în 1992 ca un proiect corelat colecției clasice omonime de SF & fantasy a Editurii Nemira, s-a relansat săptămîna trecută, sub coordonarea scriitorului Marian Coman, sub forma platformei online www.revistanautilus.ro dedicate literaturii, filmelor, benzilor desenate și jocurilor SF, horror & fantasy. Merită accesată fie şi pentru povestirea inedită „Cei care pleacă din Omelas“ a Ursulei K. Le Guin, scriitoarea cult dispărută recent şi reeditată la Nemira cu capodopera Mîna stîngă a întunericului, roman ajuns la a patra ediţie în versiunea românească a lui Mihai-Dan Pavelescu. (Marius Chivu)

● O primăvară a capodoperei filmului rus pe TVR 3 – în fiecare sîmbătă seara, de la ora 20. Debutul a fost făcut cu Solaris-ul lui Tarkovski, urmat, în ordine, de Oglinda (31 martie), Călăuza (7 aprilie), Andrei Rubliov (14 aprilie). Din 21 aprilie, Război și pace, în regia lui Serghei Bondarciuk (Oscarul în 1969), va fi difuzat în patru episoade. După Moscova nu crede în lacrimi (regia Vladimir Menșov), urmează ciclul semnat de Karen Șahnazarov. Vizio-nare plăcută! (Ruxandra Mihăilă)

● Din ciclul „Lauda de sine“: nu uitaţi să intraţi pe www.urbansunsets.com, postul de radio online, unde găsiţi arhiva integrală a emisiunii mele cu scriitori All You Can Read, difuzată în fiecare luni seara, de la ora 22. De la începutul anului, invitaţii mei au fost: Adriana Bittel, Florin Vasiliu (nepotul lui Bacovia), Ioan Groşan, Ioan Es. Pop, dar şi americanii Jeff Lindsay şi John Freeman sau, lunea viitoare, scriitoarea britanică de origine sîrbă Vesna Goldsworthy, tradusă la noi cu două cărţi deja. De asemenea, în secţiunea „Booktapes“, îi puteţi asculta pe toţi aceşti scriitori citind fragmente din propriile cărţi. (Marius Chivu)

Afis 9 dec Sala Radio jpg
CHRISTIAN BADEA DIRIJEAZĂ SIMFONIA „DIN LUMEA NOUĂ” LA SALA RADIO
Vineri, 9 decembrie 2022 (de la 19.00), veți asculta lucrarea compozitorului ceh în interpretareaORCHESTREI NAŢIONALE RADIO.
973 15 Banu Walter Sickert, The Old Bedford jpg
Rătăciri pariziene
Rătăcirile pariziene m-au condus către un alt pictor, Walter Sickert, puțin cunoscut, descoperit în ultimii ani și prezent la Petit Palais.
973 16 coperta1 jpg
Poezia LGBT+ – dincolo de manifestul identitar –
În literatură totul este important, doar dominanta se schimbă periodic.
p 17 2 jpg
Misterul Lisabonei
O scenă de club e frumoasă fără să inspire la dans sau hormoni; o scenă de la filmare nu mizează deloc pe virtuozitatea mizanscenei încîlcite în camere și cabluri.
973 17 Biro coperta1 jpg
Plictis & angoasă
Ambii artiști sînt specializați în conținut inerent plictisitor ce eludează percepții superficiale, dar în același timp angoasează ca muzică în surdină.
317464034 503814775101509 8297660474908428773 n jpg
Andrei Pleșu în dialog cu Andrei Cornea despre Platon – Opera integrală, volumul III
Andrei Pleșu în dialog cu Andrei Cornea despre al treilea volum din seria operei integrale a lui Platon.
5680565535 553329df21 k jpg
„Străinătate” (fragment)
Marea sculptată în tavan era tot acolo, valuri albe, bleu, bleu închis și gri, care rămăseseră cu crestele încremenite, în așteptare.
Afis 7 dec 2022 Sala Radio jpg
„GLORIA” de VIVALDI: atmosfera sacră a Crăciunului la Sala Radio
Miercuri, 7 decembrie 2022 (de la 19:00), veți asculta lucrarea lui Vivaldi la Sala Radio
972 16 coperta jpg
Iași, România
„Ce-i cu fatalismul ăsta mioritic? Nu-i chiar așa.”
972 17 Cabinele foto D  Ivan jpg
3 x FNT 2022
Este arta (literatura, teatrul, muzica) o formă de comunicare între două sau mai multe părți sau se consumă în intimitate?
MNLR dezbatere 25noiembrie 2022 png
Sociologul Gelu Duminică, scriitorul Vasile Ernu și experta în politici de gen și minorități Fatma Yilmaz dezbat pe tema identității etnice
Muzeul Național al Literaturii Române își propune să continue și să dezvolte proiectul, organizînd noi ediții dedicate și altor minorități etnice.
Afis 25 nov 2022 Sala Radio jpg
Uverturi celebre din opere și aniversarea a 70 de ani de la inaugurarea clădirii Radio România
Evenimentul din data de 25 noiembrie punctează și o aniversare specială a Sălii Radio
p 16 Fernando Pessoa WC jpg
De ce moare, totuși, Ricardo Reis?
Ricardo Reis se întrupează din adîncurile mării, vine din străfundurile apelor, purtat de o navă fantomă, pentru a se incarna.
p 17 1 jpg
Departe de tot
O casă pe buza sălbăticiei. O pădure care promite tihnă și de fapt ascunde belele. O protagonistă care fuge zadarnic de propriul trecut
971 17 Breazu jpeg
Rebelă cu mai multe cauze
Chiar dacă punch-ul primelor albume a rămas în urmă, în 2022 M.I.A. propune tot o formulă a insurgenței.
Afis 18 nov Sala Radio jpg
Cîștigător al celebrului Concurs de dirijat Gustav Mahler - FINNEGAN DOWNIE DEAR - invitat la Sala Radio
Cîștigător al celebrului Concurs Internațional de Dirijat Gustav Mahler, Germania - 2020, FINNEGAN DOWNIE DEAR, care va debuta în noua stagiune la Staatsoper Berlin.
970 16 coperta Chirita jpg
Uciderea unei metafore
Thomas Hobbes descrie, în Leviatanul, apariția gîndurilor din mici mișcări mecanice care au loc în interiorul creierului.
p 17 jpg
Eșuat pe mal
Insula e un buchet de mici intuiții care se chinuie din greu să se coaguleze în ceva rotund.
970 17 Biro coperta1 jpg
Muzici cu tronc
Jazz-ul postmodern se întoarce în cluburile noastre după o spectaculoasă ofertă de festivaluri de peste vară; să fim o piață așa primitoare chiar și cu cele mai elitiste nișe?
970 21 Ioana jpg
Un film cu mize mari înecat în derizoriu
Din punct de vedere imagistic, filmul este ireproșabil, însă nu rezistă nici sub raportul construcției narative, nici al construcției personajelor și nici măcar al criticii pe care se angajează să o facă.
green hours lives   square jpg
Green Hours celebrează cei aproape 30 de ani de activitate printr-o expoziție multimedia imersivă
Experiență culturală imersivă – 30 de ani de Green Hours relevați în cadrul unei instalații gîndite sub forma unui parcurs – expoziție
Afis Sala Radio 11 nov 2022 jpg
CHRISTIAN LINDBERG - desemnat artistul anului în 2016 - este invitat la Sala Radio
Desemnat în 2016 „Artistul anului” în cadrul galei International Classical Music Awards, trombonistul, dirijorul și compozitorul suedez CHRISTIAN LINDBERG este invitat special la SALA RADIO
comunicat noutati anansi noiembrie png
Noutăți în colecția ANANSI: integrala operei poetice a lui César Vallejo, un nou roman de Gheorghi Gospodinov și una dintre cărțile-revelație ale ultimilor ani, semnată de chilianul Benjamín Labatut
Trei noi titluri din portofoliul literaturii universale au fost publicate recent în traducere în cadrul îndrăgitei colecții Anansi. World Fiction de la Editura Pandora M.
Afis Sala Radio 10 nov 2022 jpg
Concert spectaculos de electro-swing: Big Band-ul Radio și Alice Francis
Joi, 10 noiembrie 2022, BIG BAND-UL RADIO dirijat de SIMONA STRUNGARU va susține la SALA RADIO un concert de electro-swing, invitată specială a serii fiind solista vocală ALICE FRANCIS.

Adevarul.ro

image
Alina Pușcaș, internată în spital cu o afecțiune rară. „ Nu am știut că există așa ceva“ | adevarul.ro
Prezentatoarea emisiunii „Te cunosc de undeva“ are probleme de sănătate și se află în spital de câteva zile.
image
21 de ani de închisoare pentru unul dintre răpitorii câinilor cântăreţei Lady Gaga | adevarul.ro
Unul dintre cei trei indivizi acuzaţi că au împușcat un angajat al cântăreţei americane Lady Gaga pentru a răpi câinii vedetei a fost condamnat luni, la Los Angeles. Pedeapsa primită de individ este de 21 de ani de închisoare, relatează AFP

HIstoria.ro

image
Katiușa, „orga lui Stalin“: O revoluție în materie de artilerie autopropulsată
Adevărata revoluție în materie de artilerie autopropulsată a venit de la ruși: teribilele lansatoare multiple de rachete Katiușa.
image
Una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor
Fără îndoială, una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor a fost scoaterea de sub cenușă a orașului roman Pompeii, redus la tăcere în vara lui 79 de erupția vulcanului Vezuviu.
image
Drumul spre Alba Iulia: Cum au ajuns românii la Marea Adunare Națională
Așa cum se înfățișează din literatura memorialistică, majoritatea delegaților ori participanților sosesc la Alba Iulia cu trenul. Numai cei din așezările aflate la distanțe mici călătoresc cu alte mijloace de transport.