"Devil's Tale", Bier Hof şi „obiecte care îşi caută casă nouă“

Publicat în Dilema Veche nr. 518 din 16-22 ianuarie 2014
"Devil's Tale", Bier Hof şi „obiecte care îşi caută casă nouă“ jpeg

● Restaurantul german Bier Hof, de pe Romulus. Deschis de curînd într-o casă maiestuoasă, unde poţi mînca, deocamdată, şniţel, cîrnăciori şi ciolan. Şi bea bere nemţească şi vin ecologic. Cu preţuri destul de OK. Aducîndu-mi aminte de Viena (deşi e german...). (Iaromira Popovici)

● Despre Autobiografia Agathei Christie l-am auzit vorbind pe Alex. Leo Şerban. De altfel, a şi scris despre ea. Cînd am văzut zilele trecute ediţia nouă (Editura Rao, 2012) a cărţii, într-o vitrină, am intrat imediat şi mi-am cumpărat-o. Vă mai vînd un pont, dacă vi se face dor uneori de mirosul şi atmosfera librăriilor din copilărie, încercaţi librăria de lîngă Cinema Studio din Bucureşti. Vă mai spun doar atît, am luat Autobiografia Agathei Christie de pe un stand plin cu romane scrise de ea. Un personaj absolut impresionant, cu care o să vă mai bat, probabil, la cap în viitorul apropiat. (Ana Maria Sandu)

● Căutaţi pe blogs.scientificamerican.com sfaturile practice despre cum vă puteţi respecta hotărîrile pe anul 2014 (cum să mergi mai mult la sală, cum să economiseşti mai mulţi bani, cum să renunţi să-ţi mai rozi unghiile, cum să renunţi la fumat etc.). (Marius Chivu)

● Devil’s Tale, un nou CD produs de Asphalt Tango, cu chitaristul canadian de swing Adrian Raso şi Fanfara Ciocârlia (care a încheiat Festivalul Dilema veche 2013). Excepţional. O combinaţie surprinzătoare de sonorităţi, tehnică desăvîrşită, spirit. The Guardian scrie despre cele 12 piese: „all instrumental and all delightful.“ Subscriu. (Mircea Vasilescu)

● Dacă vreţi să vedeţi cît de departe am ajuns, dar şi cît de mult mai avem, citiţi materialul lui Iulian Andrei Crăciun şi Mihai Voinea din Adevărul, intitulat „Înapoi în timp. Cum arăta România în vremea «Atotputernicului» Adrian Năstase“. Citiţi şi cutremuraţi-vă. (Luiza Vasiliu)

● Raliul Dakar, care nu mai are legătură nici cu Dakar-ul, nici cu Parisul, se desfăşoară în aceste zile în Chile şi Argentina. La sfîrşitul fiecărei zile, la Eurosport este prezentat un rezumat al celor întîmplate. Nu sînt un fan al sporturilor cu motor, dar dincolo de poveştile care-i interesează pe împătimiţii raliurilor, imaginea peisajelor din cele două ţări e fascinantă. La fel şi unele poveşti ale piloţilor, spuse la sfîrşitul fiecărei zile. E ca la tururile cicliste în care, dincolo de competiţia propriu-zisă, e interesantă partea cinematografică, plimbarea prin locuri frumoase, făcută prin intermediul televizorului. (Andrei Manolescu)

● Sîmbătă, 18 ianuarie, ora 11, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu, copiii pot învăţa ce poţi face cu două cuvinte (exerciţiul de imaginaţie propus de Editura Arthur, atît pentru seniori – scriitori consacraţi, cît şi pentru juniori – copii scriitori), cum se fac poveştile şi cum se fac desenele. Este vorba despre un atelier creativ – „Campionatul poveştilor“, după o idee de Ioana Nicolaie, la care toţi copiii, indiferent de talentelor lor, sînt bineveniţi. Eu voi fi acolo împreună cu ilustratoarea Irina Dobrescu. (Adina Popescu)

● Se poate şi invers: Iepurele mizantrop trece din online pe print. Celebrul comentator al actualităţii interne şi internaţionale de pe Facebook apare acum într-un album publicat de Editura Humanitas: Breaking the news. Mic atlas al realităţii. Un minunat ghid al lumii în care trăim, de Mădălina şi Adrian Răileanu. (Matei Martin)

● Pe 19 ianuarie, în Alandala (str. Aurel Vlaicu nr. 70) se organizează un tîrg de „obiecte care îşi caută casă nouă“: CD-uri, cărţi, haine, pantofi, genţi, bijuterii. Pe scurt, un veritabil garage sale. (Stela Giurgeanu)

● Pentru vacanţe în locuri mai puţin aseptice decît camerele de hotel, vă recomand site-ul airbnb.co.uk, unde particulari oferă spre închiriat, în propriile case, una sau mai multe camere, sau chiar apartamente întregi. Partea bună e că proprietarii sînt în general oameni simpatici, care au chef să vă arate cît de plin de viaţă e oraşul lor. Partea proastă nu există. (Luiza Vasiliu)

comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.

Adevarul.ro

image
Cât de scumpă a ajuns una dintre cele mai faimoase stațiuni de pe litoral. „Lasă că Lidl nu e departe, iar la bulgari ne completăm stocul”
Românii sunt întâmpinați cu prețuri mari pe litoral, iar mulți dintre ei sunt dezamăgiți de asta. Inventivi, unii dintre ei se duc să-și cumpere bere de la supermarket, iar țigări și alimente de la vecinii bulgari. Mai greu este cu șezlongurile, care sunt mai scumpe ca în Creta sau Mamaia.
image
Fenomenul care schimbă complet satele pădurenilor. Cum arată așezările după decenii de depopulare VIDEO
După mai mult de jumătate de secol în care cele mai multe sate din Ținutul Pădurenilor s-au aflat într-un regres continuu al numărului de locuitori, înfățișarea așezărilor din Munții Poiana Ruscă a suferit transformări uimitoare.
image
Inima frântă poate fi vindecată. Cât costă intervenția
Cercetătorii susțin că prin stimularea electrică a creierului ar putea fi ameliorată suferința emoțională cauză de o despărțire. Altfel spus, există un remediu pentru ceea ce popular numim „inimă frântă”, care i-ar putea ajuta pe cei care suferă de depresie ori negativitate.

HIstoria.ro

image
,,Haide, haide RPR, du-ne la victorie!” România la preliminariile „Euro 1960”
Pe 6 iunie 1958, Agerpres anunța că Uniunea Europeană de Fotbal (UEFA), în cadrul congresului său ținut la Stockholm, a luat hotărârea organizării competiției internaționale „Cupa Europei”.
image
Jurnalul lui Mihail Bulgakov, confiscat de NKVD
Manuscrisele nu ard!, proclamă solemn domnul Woland în Maestrul şi Margareta al lui Bulgakov.
image
Atacul de noapte din iunie 1462: Geniul militar al voievodului Vlad Țepeș
Expediția din 1462 a fost un prilej potrivit ca Vlad Țepeș să-și demonstreze priceperea în mânuirea armelor și-n conducerea trupelor.