Detectareplagiat.ro, Romanian Design Week, „Playing the Granny Card“

Publicat în Dilema Veche nr. 588 din 21-27 mai 2015
Detectareplagiat ro, Romanian Design Week, „Playing the Granny Card“ jpeg

● O impresionantă carte despre bani a fost publicată la Institutul European din Iaşi. Intitulată Feţele monedei – O dezbatere despre universalitatea banului, este semnată de mai vechiul colaborator al revistei noastre, profesorul de economie Dorel Dumitru Chiriţescu. N-am citit-o încă, dar fiindcă de-a lungul timpului am citit articolele scrise de Dorel Dumitru Chiriţescu, nu mă îndoiesc că şi cartea e la fel de interesantă şi clarificatoare în privinţa unor chestiuni economice despre care unii îşi pot imagina că sînt greu accesibile. (Andrei Manolescu)

● Un articol inteligent şi viu în The Atlantic (online, aici: http://www. theatlantic.com/magazine/archive/2015/06/playing-the-granny-card/392105/): „Playing the Granny Card“ de Liza Mundy. Pornind de la observaţia că doar în cazul speciei umane şi al balenelor ucigaşe femela trăieşte mult timp după ce nu mai are funcţie de reproducere, autoarea ajunge la discutarea unor femei celebre şi puternice din lumea de azi (Angela Merkel, Hillary Clinton, Christine Lagarde), care „redefinesc ideea de bunicuţă“. (Mircea Vasilescu)

● Vineri, 22 mai, de la ora 19, la Unteatru, spectacolul Cel mai frumos roman din lume, după un text de Larry Tremblay, cu Nicoleta Lefter şi Ionuţ Gama. (Stela Giurgeanu)

● Volumul Culorile sunetelor. Muzica şi artele vizuale, coordonat de Ioan Big şi Radu Lupaşcu, RAO, 2015, ce se va lansa la Bookfest. Una dintre puţinele contribuţii la studiul culturii populare autohtone. Din cuprins, printre altele, interviuri cu Cristian Mungiu, Ada Solomon, Hanno Hofer, Vlaicu Golcea, Nicu Alifantis, Adrian Enescu. (Iaromira Popovici)

● Dacă vreţi să aflaţi ce mai e nou în materie de design, nu rataţi Romanian Design Week. Pînă pe 24 mai, peste 130 de designeri îşi expun creaţiile în Expoziţia Centrală de la Hanul Gabroveni (str. Lipscani 84-90). Combinaţia e cît se poate de reuşită – arhitectură, design de interior, modă, design de obiect sau de grafică şi ilustraţie – şi se adresează atît profesioniştilor, cît şi publicului larg. (Ana Maria Sandu)

● A apărut un soft gratuit de detectare a plagiatelor. Sloganul mi se pare irezistibil: „Află înaintea profesorului tău dacă lucrarea ta este original sau plagiat“. Aşa că, dacă aţi scris o lucrare de licenţă sau de doctorat sau dacă aţi pus pe cineva să vă scrie un proiect de cercetare, aveţi acum instrumentul pentru a verifica originalitatea (nu şi autenticitatea). Programul poate fi descărcat la http://www.detectareplagiat.ro/. (Matei Martin)

● În ultimii ani, noua generaţie de critici literari, printre care Adrian Lăcătuş, Paul Cernat sau Dan Gulea, a dat cîteva studii bune şi foarte bune despre avangarda românească. Un studiu foarte interesant şi foarte bine documentat, cu investigaţii de arhivă, care merge dinspre literatură înspre artele plastice, a publicat Mădălina Lascu: Imaginea oraşului în avangarda românească (Editura Tracus Arte, 2014). Doctorat la origine, substanţialul studiu de peste 400 de pagini, care conţin şi nenumărate reproduceri de artă, este girat şi recomandat de Ion Bogdan Lefter şi Ion Pop. (Marius Chivu)

● Sîmbătă, de la ora 19, la WASP – Working Art Space and Production, Dreamscape, o producţie de teatru de expresie hip-hop, scrisă şi regizată de Rickerby Hinds. Spectacolul e prezentat de Departamentul de Teatru, Film şi Producţie Digitală al Universităţii California, Riverside, în colaborare cu Hindsight Collab. Evenimentul tragic din 1998 din Riverside, care a dus la uciderea lui Tyisha Miller de către forţele de poliţie chemate să o ajute, este reimaginat ca un dialog rap punctat de elemente de coregrafie hip-hop. (Adina Popescu)

● Anul ăsta, Republica Cehă e ţara invitată la Bookfest. N-o rataţi, aduce la Bucureşti cîţiva scriitori brici, plus nişte dezbateri despre Havel, Hrabal, Kundera. Programul complet, aici: http://www.bookfest.ro/evenimente/program-tara-invitata. (Luiza Vasiliu)

Explorers of the Multiverse 1 jpg
„Am vrut să ștergem granița dintre real și virtual, dintre obiect și reflexie” – interviu cu membrii echipei H3, creatorii instalației „Explorers of the Multiverse”, prezentată de IQOS la Romanian Design Week
Instalația interactivă „Explorers of the Multiverse” este realizată de studioul de artă și tehnologie H3, în parteneriat cu IQOS, și propune o experiență multisenzorială imersivă, prin care vizitatorii sînt invitați la un proces de autocunoaștere.
Rețeaua Jane, r  Phyllis Nagy jpg
O poveste despre femei care au schimbat lumea deschide TIFF 2022: „Rețeaua Jane”
„Rețeaua Jane”, o poveste curajoasă despre drepturile femeilor, inspirată din realitățile Americii de la finalul anilor ’60, deschide cea de-a 21-a ediție TIFF, cu o proiecție de Gală organizată vineri, pe 17 iunie, de la ora 20:45, în Piața Unirii din Cluj-Napoca.
MRM 9iun landscape 1920x1080 png
„Moștenitorii României muzicale”. Recital susținut de pianistul Cristian Sandrin
Un eveniment la Sala Radio: Variațiunile Goldberg de Johann Sebastian Bach, interpretate de pianistul Cristian Sandrin, în cadrul proiectului „Moștenitorii României muzicale”, organizat de Radio România Muzical și Rotary Club Pipera, joi, 9 iunie, ora 19.00.
Utama, r  Alejandro Loayza Grisi jpg
12 „ficțiuni despre viață” în Competiția Oficială TIFF 2022
12 producții din toată lumea, printre care și două filme românești, intră în cursa pentru Trofeul Transilvania la cea de-a 21-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania.
QT Headshot   Photo Credit is art streiber JPG
„A fost odată la Hollywood”, debutul literar al marelui regizor Quentin Tarantino, cartea-eveniment în luna mai la Humanitas Fiction
Cartea va fi lansată miercuri, 25 mai, ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (bd. Regina Elisabeta nr.38) și sîmbătă, 4 iunie, ora 12.00, în cadrul Salonului Internațional de Carte Bookfest (Romexpo, Pavilion B2, standul Editurii Humanitas).
Clipboard01 jpg
Actrița Maia Morgenstern, Premiul de Excelență la TIFF 2022
Actrița Maia Morgenstern va fi omagiată la cea de-a 21-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (17 – 26 iunie, Cluj-Napoca).
945 16 sus Romila jpg
Combinagii și vieți paralele
În „Șoferul din Oz” se asociază fericit umorul, ironia, tandrețea, caracterele hiperbolizate și inevitabila tentație a parabolei socio-politice cu priză imediată.
945 16 jos Iamandi jpg
Insațiabila nemulțumire a lui Stalin
Bolșevismul a fost exportabil și a produs rezultate „cvasiidentice” peste tot.
p 17 2 jpg
Dulce provincie
Găsim orășelul mic și netulburat în care toată lumea se cunoaște cu toată lumea, găsim jocul de putere aparent blajin între localnici și intrușii „de la centru”, găsim briza ușoară de nefericire care traversează, din direcții diferite.
945 17 Biro jpg
Aniversar
Gărîna. În materie de legende care eludează genurile, concertul Soft Machine s-ar putea să fie cel mai important concert al vremurilor recente pe teritoriul nostru.
TIFF 2022 Make Films Not War jpg
Îndemn la pace în campania de imagine TIFF 2022: Make Films, Not War!
Campania vizuală a celei de-a 21-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania (17 – 26 iunie, Cluj-Napoca) transmite un mesaj lipsit de orice urmă de echivoc: Make Films, Not War!
Afis Sala Radio 20 mai 2022 jpg
Violonistul Gabriel Croitoru interpretează unul dintre cele mai frumoase concerte de vioară compuse vreodată
Bruch se temea de succesul a ceea ce avea curînd să devină unul dintre cele mai des cîntate concerte de vioară compuse vreodată: Concertul nr. 1 în sol minor pentru vioară și orchestră.
Festivalul Filmului Francez ne invită să privim mai departe! jpeg
Festivalul Filmului Francez ne invită să privim mai departe!
Între 1 și 12 iunie 2022, la București şi în alte zece oraşe din ţară – Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, Brăila, Brașov, Constanța, Sfîntu Gheorghe, Sibiu, Suceava şi Tîrgu Mureș – cinefilii sînt invitați la întîlnirea anuală cu cele mai recente și remarcabile filme franceze.
Koba înainte de moarte jpeg
Koba înainte de moarte
Romanul poate fi citit chiar așa: stalinismul explicat copiilor de 10 ani.
Metonimiile biograficului jpeg
Metonimiile biograficului
Poezia Laurei Francisca Pavel pare un construct format din prefabricate dispuse într-un flux bine controlat. Important, textele nu sună deloc fals, nimic nu pare artificial, nelalocul lui.
Poate fi România „acasă” pentru migranți? jpeg
Poate fi România „acasă” pentru migranți?
Corpurile sînt grele, teama, deznădejdea, dar și mîngîierea însoțesc un drum care pornește dintr-un acasă spre nu se știe unde.
Victor Brauner, Pablo Picasso și „artele primare“ jpeg
Victor Brauner, Pablo Picasso și „artele primare“
„L-am văzut pe Picasso asamblînd obiecte aparent neînsemnate și aceste obiecte, odată așezate de către el într-o anumită ordine, capătă viață.”
Vocea: ţipete sau şoapte jpeg
Rîs și surîs
Degradarea rîsului se produce atunci cînd spectacolele îl cultivă sistematic.
Viață de cuplu jpeg
Viață de cuplu
Filmului îi reușesc mult mai bine scenele de criză, cele în care intensitatea e dată pe minus, iar cadrul se lasă măturat de un crivăț emoțional.
Hardcore jpeg
Hardcore
Melanjul acela brizant de muzică și politică este transplantat de cei doi Vylani și pe cel mai nou album al lor.
„Culturi cinematografice contemporane”, dezbatere organizată de Editura UNATC PRESS jpeg
„Culturi cinematografice contemporane”, dezbatere organizată de Editura UNATC PRESS
Vineri, 6 mai, începînd cu ora 16:00, la sediul instituției din strada Matei Voievod 75-77
Artă împotriva războiului – expoziția „Stop the War (in Ukraine)” jpeg
Artă împotriva războiului – expoziția „Stop the War (in Ukraine)”
Între 29 aprilie și 28 mai, în Piața Regelui Mihai din București, va putea fi vizitată expoziția Stop the War (in Ukraine), prin care opt artiști români și o serie de artiști ucraineni continuă să ia atitudine împotriva războiului din Ucraina și să militeze pentru pace, folosindu-se de arta lor pentru a mișca, a motiva și a împinge la acțiune.
Căsătoria lui Teofil jpeg
Căsătoria lui Teofil
La fel ca Irina, Maria și Teofana înaintea ei, Teodora s-a văzut transformată din „nimeni” în cel mai de seamă personaj feminin din imperiu.
O cineastă de redescoperit jpeg
O cineastă de redescoperit
Filmele Lanei Gogoberidze par să articuleze o preocupare pentru mutațiile istorice, pe care le altoiește cu o privire feminină, mereu dispusă la autoreflexivitate subtilă.

Adevarul.ro

image
Implicaţiile distrugerii crucişătorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagră | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.