Detectareplagiat.ro, Romanian Design Week, „Playing the Granny Card“

Publicat în Dilema Veche nr. 588 din 21-27 mai 2015
Detectareplagiat ro, Romanian Design Week, „Playing the Granny Card“ jpeg

● O impresionantă carte despre bani a fost publicată la Institutul European din Iaşi. Intitulată Feţele monedei – O dezbatere despre universalitatea banului, este semnată de mai vechiul colaborator al revistei noastre, profesorul de economie Dorel Dumitru Chiriţescu. N-am citit-o încă, dar fiindcă de-a lungul timpului am citit articolele scrise de Dorel Dumitru Chiriţescu, nu mă îndoiesc că şi cartea e la fel de interesantă şi clarificatoare în privinţa unor chestiuni economice despre care unii îşi pot imagina că sînt greu accesibile. (Andrei Manolescu)

● Un articol inteligent şi viu în The Atlantic (online, aici: http://www. theatlantic.com/magazine/archive/2015/06/playing-the-granny-card/392105/): „Playing the Granny Card“ de Liza Mundy. Pornind de la observaţia că doar în cazul speciei umane şi al balenelor ucigaşe femela trăieşte mult timp după ce nu mai are funcţie de reproducere, autoarea ajunge la discutarea unor femei celebre şi puternice din lumea de azi (Angela Merkel, Hillary Clinton, Christine Lagarde), care „redefinesc ideea de bunicuţă“. (Mircea Vasilescu)

● Vineri, 22 mai, de la ora 19, la Unteatru, spectacolul Cel mai frumos roman din lume, după un text de Larry Tremblay, cu Nicoleta Lefter şi Ionuţ Gama. (Stela Giurgeanu)

● Volumul Culorile sunetelor. Muzica şi artele vizuale, coordonat de Ioan Big şi Radu Lupaşcu, RAO, 2015, ce se va lansa la Bookfest. Una dintre puţinele contribuţii la studiul culturii populare autohtone. Din cuprins, printre altele, interviuri cu Cristian Mungiu, Ada Solomon, Hanno Hofer, Vlaicu Golcea, Nicu Alifantis, Adrian Enescu. (Iaromira Popovici)

● Dacă vreţi să aflaţi ce mai e nou în materie de design, nu rataţi Romanian Design Week. Pînă pe 24 mai, peste 130 de designeri îşi expun creaţiile în Expoziţia Centrală de la Hanul Gabroveni (str. Lipscani 84-90). Combinaţia e cît se poate de reuşită – arhitectură, design de interior, modă, design de obiect sau de grafică şi ilustraţie – şi se adresează atît profesioniştilor, cît şi publicului larg. (Ana Maria Sandu)

● A apărut un soft gratuit de detectare a plagiatelor. Sloganul mi se pare irezistibil: „Află înaintea profesorului tău dacă lucrarea ta este original sau plagiat“. Aşa că, dacă aţi scris o lucrare de licenţă sau de doctorat sau dacă aţi pus pe cineva să vă scrie un proiect de cercetare, aveţi acum instrumentul pentru a verifica originalitatea (nu şi autenticitatea). Programul poate fi descărcat la http://www.detectareplagiat.ro/. (Matei Martin)

● În ultimii ani, noua generaţie de critici literari, printre care Adrian Lăcătuş, Paul Cernat sau Dan Gulea, a dat cîteva studii bune şi foarte bune despre avangarda românească. Un studiu foarte interesant şi foarte bine documentat, cu investigaţii de arhivă, care merge dinspre literatură înspre artele plastice, a publicat Mădălina Lascu: Imaginea oraşului în avangarda românească (Editura Tracus Arte, 2014). Doctorat la origine, substanţialul studiu de peste 400 de pagini, care conţin şi nenumărate reproduceri de artă, este girat şi recomandat de Ion Bogdan Lefter şi Ion Pop. (Marius Chivu)

● Sîmbătă, de la ora 19, la WASP – Working Art Space and Production, Dreamscape, o producţie de teatru de expresie hip-hop, scrisă şi regizată de Rickerby Hinds. Spectacolul e prezentat de Departamentul de Teatru, Film şi Producţie Digitală al Universităţii California, Riverside, în colaborare cu Hindsight Collab. Evenimentul tragic din 1998 din Riverside, care a dus la uciderea lui Tyisha Miller de către forţele de poliţie chemate să o ajute, este reimaginat ca un dialog rap punctat de elemente de coregrafie hip-hop. (Adina Popescu)

● Anul ăsta, Republica Cehă e ţara invitată la Bookfest. N-o rataţi, aduce la Bucureşti cîţiva scriitori brici, plus nişte dezbateri despre Havel, Hrabal, Kundera. Programul complet, aici: http://www.bookfest.ro/evenimente/program-tara-invitata. (Luiza Vasiliu)

comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.

Adevarul.ro

image
Prima echipă eliminată de la Euro 2024, după ce Franța și Olanda au remizat în grupa D
Germania și Spania sunt deja în optimile Campionatului European.
image
Cum a rămas un român fără bani în cont în timp ce își rezerva vacanța online. „Am intrat pe link”
Numărul înşelăciunilor legate de rezervări online a crescut de 9 ori în acest an. A păţit-o şi un tânăr din Bucureşti care a rămas fără o sumă importantă din cont.
image
Cele mai cancerigene produse de curățenie pe care toată lumea le folosește. Cu ce le puteți înlocui
Un avocat specializat în vătămări corporale catastrofale a avertizat consumatorii împotriva utilizării a trei produse cancerigene care se găsesc în mod obișnuit în case.

HIstoria.ro

image
Cine au fost agenții dubli din al Doilea Război Mondial?
Cea mai importantă parte a Operațiunii Fortitude a reprezentat-o rolul jucat de agenți dubli.
image
Când au apărut primele bănci din Țara Românească
Pe măsură ce viața economică a Țării Românești se dezvoltă, apar numeroase proiecte și încercări pentru organizarea instituțiilor naționale de credit. Î
image
Iuliu Maniu interceptat de Siguranță la ordinul lui Armand Călinescu
În 1932 Armand Călinescu e subsecretar de stat la Interne. La 5 decembrie el se mărturisește Jurnalului, ținut zilnic și pe ascuns: