Cu mîna pe inimă, Nimicul de temut, Umbre

Publicat în Dilema Veche nr. 567 din 24-30 decembrie 2014
Cu mîna pe inimă, Nimicul de temut, Umbre jpeg

● Cîteva lecturi de sezon: două romane – Colm Toibin, Testamentul Mariei (traducere de Irina Bojin, Polirom), J.M. Coetzee, Copilăria lui Isus (traducere de Irina Horea, Humanitas Fiction); un volum de versuri – Ion Pillat, Povestea Maicii Domnului (Humanitas) şi două eseuri – Christopher Hitchens, Dumnezeu nu este mare. Cum otrăveşte religia totul (traducere de Patricia Neculae, Litera) şi Julian Barnes, Nimicul de temut (traducere de Mihai Mororiu, Nemira). (Marius Chivu)

● Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu de Andrei Ujică a apărut pe DVD. Îl aşteptam. Şi o potrivire mai bună nici că se putea: acum, cînd se împlinesc 25 de ani de la căderea regimului Ceauşescu. Pe coperta DVD-ului e şi un citat semnat de Alex. Leo Şerban: „Pentru că n-am nici umbra unui dubiu: Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu este filmul cel mai inteligent, mai inovator, mai tulburător pe care l-a dat cinematograful românesc. E ca şi cum ai vedea 25 de ani de Istorie pe derulare rapidă (trei ore); dar acele trei ore sînt suficiente ca să te gîndeşti. La Ea, la «ei» şi la tine – strivit între Ea şi «ei».“ Despre asta e vorba. Un cadou mai serios nu ştiu să recomand. (Ana Maria Sandu)

● Pe acest final de an, în loc să vă urez sănătate, vă recomand cartea de „portrete în dialog“ Cu mîna pe inimă, apărută la editura Humanitas. Martin S. Martin, medic cardiolog de origine română, emigrat în SUA, povesteşte, într-un interviu pasionant, realizat de Corina Negrea, despre experienţa americană, despre medicină şi secretele ei, despre relaţia ambivalentă cu ţara pe care a părăsit-o, şi despre multe altele. (Matei Martin)

● Albumul De Crăciun al formaţiei Jazzappella (Ana-Cristina Leonte, Ana Băncescu, Elena Moroşanu, Zoltán András, Bogdan Tudor şi Mihail Grigore), care conţine zece piese, aranjamente a cappella ale unor cîntece de Crăciun („White Christmas“, „Jingle Bells“), colinde din folclorul românesc şi unguresc şi compoziţii ale membrilor formaţiei. Între jazz, world-music şi muzică tradiţională. (Iaromira Popovici)

● Umbre, al treilea serial românesc produs de HBO. Cu suspans & umor, o imagine excelentă semnată de Andrei Butică şi un Şerban Pavlu tăios ca un bloc de gheaţă din epoca lui Clint Eastwood, Umbre se-anunţă a fi cel mai bun serial făcut pînă acum în România. Premiera e pe 28 decembrie, la HBO. A, iar ca bonus avem şi un glorios full frontal masculin, la lumina unui foc de tabără. (Luiza Vasiliu)

● Vreau să recomand un film vechi şi care deja a fost dat pe TVR2, cu un actor care nici el nu mai e de mult, dar pe care, de fiecare dată, îl redescopăr cu tot mai multă satisfacţie. E vorba de Jean Gabin şi de filmul Du Rififi à Paname, tradus sub titlul Mici răfuieli la Paris, regizat de Denys de La Patellière în 1966. Un film cu gangsteri, cum altfel, dar, mamă, ce mişto! Ca, de altfel, mai toate filmele cu Jean Gabin. Încep să înţeleg de ce bunicii mei erau topiţi după el. Poate o să se mai reia pe undeva sau poate se găsesc DVD-uri. Nu e de ratat. (Andrei Manolescu)

comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.

Adevarul.ro

image
Grecia sub zodia incendiilor forestiere și a caniculei. Turiști români: „Ne cred pe toți proști?”
În timp ce atenționările de călătorie apar aproape în fiecare zi pentru Grecia, din cauza riscului de incendii forestiere, turiștii românii susțin că vremea e perfectă.
image
Cât ar mai fi avut de trăit Ceaușescu dacă nu era executat. Care era boala ținută la secret a ultimului dictator al României
Nicolae Ceaușescu suferea de mai multe boli grave, spun medici români dar și surse din cadrul CIA. Dacă una dintre afecțiuni ajunsese cunoscută prin intermediul CIA, cealaltă rămâne și astăzi un mister. Se presupune că Ceaușescu nu ar mai fi supraviețuit mult după 1989.
image
Cum ne-a adus manelistul Babasha în atenția lumii întregi. Ce scrie The Independent despre manelele din România
Babasha, cântărețul de manele care a fost huiduit la primul concert susținut de Coldplay, a atras atenția lumii întregi, publicațiile străine relatând evenimentul, și afirmând că reacția publicului ar reaprinde „dezbaterea despre rasism din România”.

HIstoria.ro

image
Cea mai mare operațiune amfibie din epoca modernă, în „Historia” de iunie
6 iunie 1944. Ziua Z. Nicio altă operaţiune militară din istoria celui de
Al Doilea Război Mondial nu a beneficiat de un nivel atât de ridicat de securitate operaţională, implicând ample acţiuni de inducere în eroare a inamicului, precum Operaţiunea Overlord (Suveranul).
image
Escrocheria „Andronic” - un precursor al Caritasului în România sfârșitului de secol XIX
Înainte de a fi marele ziarist şi marele proprietar de „Universul”, Stelian Popescu şi-a făcut meseria de jurist. Ca judecător de instrucţie la cabinetul 5, Ilfov, el a dat gata multe cazuri. Printre acestea, se numără celebra escrocherie „Andronic”.
image
A fost sau nu Alexandru Ioan Cuza membru al Masoneriei?
La un deceniu după abdicarea lui Cuza, în 1876, la București a fost înființată Loja Alexandru Ioan I, apoi, în 1882, la Dorohoi a fost înființată Loja Cuza Vodă.