Ceai la Vlaicu, KineDok, Desenul din covor

Publicat în Dilema Veche nr. 595 din 9-15 iulie 2015
Ceai la Vlaicu, KineDok, Desenul din covor jpeg

● Lîngă Palatul Bragadiru din Bucureşti e o terasă ascunsă vederii din stradă, într-o curte interioară. Se mănîncă binişor. Acum cîteva zile, acolo cînta un tip la saxofon. Atmosfera era excelentă şi muzica perfectă, chiar dacă saxofonistul repeta întruna doar cîteva teme. Le repeta bine. (Andrei Manolescu)  

● Se lansează KineDok, un program de distribuţie alternativă a filmului documentar. Din iulie pînă în decembrie, KineDok merge prin ţară şi proiectează 12 filme din centrul şi estul Europei. Dacă locuiţi în Arad, Braşov, Bucureşti, Cluj, Constanţa, Galaţi, Iaşi, Miercurea Ciuc, Oradea, Piatra Neamţ, Sfîntu Gheorghe, Tîrgu Mureş, Timişoara, sînteţi norocoşi, KineDok vine la dvs. în oraş. Catalogul de filme poate fi descărcat aici:

. (Luiza Vasiliu) 

● Dacă n-aţi plecat încă în vacanţă, pe site-ul Metropotam găsiţi o listă actualizată cu zece dintre cele mai frumoase terase şi grădini de vară din Bucureşti. Aş mai adăuga pe listă încă patru locuri care îmi plac: Alandala – cu o atmosferă colorată şi creativă, Lokal – cu o curte verde, umbroasă şi aerisită, terasa de la Clubul Ţăranului, care mereu e în topurile mele de ieşit în oraş, fie vară, fie iarnă, pentru conversaţiile fermecătoare care se leagă doar aici, şi grădina de vară de la C.O.Ş., o oază care îţi reaminteşte de seri trecute de vară de pe terasele de la Neptun, cu recomandarea să nu mîncaţi aici, pentru că oamenii de ştiinţă mănîncă, se pare, extrem de raţional. (Adina Popescu) 

● „Iubite cetitorule, pregăteşte-ţi raniţa, încinge-ţi centironul, potriveşte-ţi casca ori capela – toate virtuale, evident – şi, încolonat, alături de alţi camarazi interesaţi de trecut care au acum în mînă această carte, hai să mărşăluim împreună, înapoi, în timp, de la Cerna la Jiu şi Argeş, pe crestele Carpaţilor sau la Dunăre, ajutaţi de iconografia Războiului cel Mare pe care am adunat-o între aceste coperte“ – este invitaţia pe care Adrian-Silvan Ionescu ne-o adresează în debutul volumului

Institutul Cultural Român, 2014. O carte pe cît de bogată în imagini inedite, pe atît de elaborată la nivelul informaţiei. (Ruxandra Mihăilă) 

● Am recitit

al lui Henry James după mulţi ani. Rămăsese în mintea mea ca o metaforă a scrisului. Acum am descoperit o poveste de-o frumuseţe şi o actualitate incredibile. Dramatism, ironie, nebunie, încercare disperată de a găsi explicaţii. Am continuat cu

care reia cumva tema din

, doar că o răsuceşte altfel. James te ţine captiv în casa doamnei Bordereau şi urmăreşti cu sufletul la gură încercarea nebunească a editorului de a găsi corespondenţa dintre ea şi iubitul din tinereţe, un important scriitor. De recitit, aşadar. (Ana Maria Sandu) 

● Iulian Ciocan,

(Editura Polirom, 2015). Ar putea fi un roman politic. Sau un roman de anticipaţie. Sau o dramă. Sau cîte şi mai cîte. Noroc că autorul evită, la limită, toate încadrările, toate încătuşările. (Matei Martin) 

● Dacă vă (mai) place realismul magic, v-au fascinat şi continuaţi să citiţi cărţile unor Alejo Carpentier, Miguel Ángel Asturias, Juan Rulfo (vi-l recomand!) sau Gabriel García Márquez şi vreţi să înţelegeţi mai mult din cărţile lor şi din acest fenomen literar, vă recomand substanţialul studiu al Rodicăi Grigore:

(Editura Casa Cărţii de Ştiinţă, 2015). Nu vă speriaţi de titlul sec, eseurile dinăuntru (unde apare şi Borges în chip de

) sînt scrise prietenos şi oferă multă informaţie literară. (Marius Chivu) 

● Ceai la Vlaicu, desigur, pe Aurel Vlaicu – încă un loc în centru unde poţi bea ceaiuri şi limonade bune într-o curte imensă şi plină de flori. (Iaromira Popovici)

comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.
p 17 jpg
Impresii hibernale
Astea fiind spuse, Prin ierburi uscate nu e deloc lipsit de har – ba chiar, dat fiind efortul de a-l dibui chiar în miezul trivialității, filmul e o reușită atemporală, care s-ar putea să îmbătrînească frumos.

Adevarul.ro

image
Județ sub teroarea urșilor și a șerpilor. Localnicii dintr-un municipiu se tem de trei zile să iasă din case VIDEO
Urșii au dat iama în mai multe zone locuite din Vâlcea. În reședința de județ, într-un cartier al orașului, fiarele au ajuns să se plimbe pe străzi, iar o familie s-a trezit cu un șarpe în casă.
image
De ce a „înghețat” la nivel ridicat prețul legumelor românești. Explicațiile unui fenomen neobișnuit
Legumele românești se vând la fel de scump ca la începutul sezonului, iar obișnuita pantă descendentă nu se face simțită ca în alți ani. De peste două săptămâni, prețurile la tarabe au înghețat, la propriu
image
Teoriile conspiraționiste și reticența la vaccin anulează un secol de cercetare medicală. Ce boli grave revin în forță
Medicii trag un semnal de alarmă și dau de înțeles că din cauza reticenței la vaccinare riscăm să anulăm aproape un secol de cercetare medicală. Boli care erau ținute în frâu, unele aproape eradicate, se întorc amenințător, făcând victime, tocmai fiindcă găsesc teren propice.

HIstoria.ro

image
O tentativă de sinucidere în închisoarea Pitești: Povestea dramatică a lui Nicolae Eșianu
Nicolae Eșianu s-a născut la Cluj în 1923. Tatăl, director la Banca Ardeleană, iar mama, profesoară. Școala primară o face la Sibiu și apoi Liceul Militar la Târgu Mureș. În 1942 își dă bacalaureatul la Liceul Gheorghe Lazăr din Sibiu.
image
Războiul aerian împotriva Germaniei
Pe la mijlocul anului 1943, soarta războiului s-a întors în favoarea Aliaților atât în Europa, cât și în Pacific. Informațiile ULTRA au jucat un rol extrem de important în războiul aerian deasupra Germaniei.