Ce simți în jurul gîtului, Cinepolitica, American Independent Film Festival, București demolat

Publicat în Dilema Veche nr. 790 din 11-17 aprilie 2019
Ce simți în jurul gîtului, Cinepolitica, American Independent Film Festival, București demolat jpeg

● Ce simți în jurul gîtului de Chimamanda Ngozi Adichie (traducere de Anca Dumitrescu și Elena Marcu, Black Button Books). Douăsprezece proze intense despre nigerieni – despre emigranți și adaptarea la o țară străină, despre vulnerabilitate și încrederea învestită în străini, despre relațiile cu părinții ori despre cum ne spunem povestea. (Cristina Ștefan)

● «Il y a deux choses dans un édifice: son usage et sa beauté. Son usage appartient au propriétaire, sa beauté à tout le monde, à vous, à moi, à ­nous tous. Donc la détruire c’est dépasser son droit.» – Victor Hugo. Este motoul volumului semnat de Șerban Bonciocat, Hanna Derer, Corina Popa – București demolat. Arhive neoficiale de imagine. 1985, Fundația INES, București 2013, proiect editorial finanțat de AFCN, cu sprijinul Ordinului Arhitecților din România. Realizat pe baza unui fond ine­dit de instantanee fotografice dintr-un București aflat sub foc continuu, volumul reface itinerarii pierdute, luînd la pas, casă cu casă, șirul demolărilor demente din anii ’80. Ca într-un puzzle avînd ca temă „orașul reînviat“, volumul recompune străzi, intersecții, piețe de mare deschidere, grădini, obiectivul aparatului de filmat zăbovind pe detaliu, amănunt arhitectonic, viziune urbanistică, bun gust ambiental. Un volum bilingv, beneficiind de traducere în limba engleză, dar și de o remarcabilă realizare grafică. (Ruxandra Mihăilă)

● În perioada 12-18 aprilie, în București are loc American Independent Film Festival, unde veți putea urmări filme precum Wildlife (r. Paul Dano, cu Carey Mulligan și Jake Gyllenhaal), The Old Man and The Gun (r. David Lowery, cu Robert Redford) sau The Sisters Brothers (r. Jacques Audiard, cu Joaquin Phoenix). Mai multe detalii aici: http://filmedefestival.ro/american-independent-ff. (Cristina Ștefan)

● Miercuri, 17 aprilie, ora 19, la Sala Radio puteți asculta celebrul Recviem de W.A. Mozart, cu dirijorul Ciprian Marinescu la pupitru și, la vioară, solistul Alexandru Tomescu. (Andrei Manolescu)

● Festivalul Internațional de Film Cinepolitica, singurul festival din Europa Centrală și de Est dedicat filmului politic: între 18 și 22 aprilie, la Cinema „Elvira Popescu“. După un 2018 cît se poate de agitat politic pe plan mondial, cea de a opta ediție a festivalului Cinepolitica aduce lungmetraje de ficțiune sau documentare reunite sub sloganul „Not so politically correct“. Mai multe detalii pe www.cinepolitica.ro. (Marius Chivu)

● Un nou spectacol în regia lui Felix Alexa, la Teatrul Național din București: Class, o piesă de ­Iseult Golden și David Horan, va avea premiera vineri, 12 aprilie, apoi specta­cole pe 17 și 23 aprilie, de la ora 20, la Sala Atelier. Piesa a obținut marele premiu la Edinburgh Fringe Fes­tival 2018, fiind declarată „Cea mai bună piesă de teatru a anului 2018“ (Best Theatre Script) la ZeBBie Awards, concursul organizat de Writers Guild of Ireland (Uniunea Scriitorilor din Irlanda). (Stela Giurgeanu)

1026 16 impostorul webp
Impostor ca mine
Impostorul își propune să readucă la viață toate frămîntările sociale ale unei epoci, prin intermediul cîtorva personaje situate de ambele părți ale baricadei.
p 17 jpg
Joker
Aici e de găsit un oarecare merit al filmului: în secvențele în care Ridley Scott minte conștient, de dragul cinema-ului.
p 17 Audio jpg
Voci umane, voci artificiale
Am sentimentul că, în cazul tehnologiei de simulare a vocii umane, sfîrșitul jocului va veni cînd nu vei putea face diferența între vocile AI și cele umane.
1025 16 coperta corin braga jpg
Străinătăți, stranietăți și alte fantasme literare
Mi‑e greu să cred că proza lui Mircea Eliade ar putea fi înțeleasă pe deplin fără dialectica sacru‑profan.
p 17 2 jpg
Pînă la capătul drumului
Filmul vorbește despre condiția de a ajunge mereu prea tîrziu.
1025 17b cover1 jpg
Solo & solos
Curînd ne vor vizita artiști de la celălalt capăt al lumii, din Noua Zeelandă și Australia, care au acumulat cu sîrguință simpatie internațională și și-au făcut în cele din urmă curaj să ne caute și pe noi pe hartă.
image png
O călătorie narativă ajunsă la final: Asociația Heart a încheiat cu succes proiectul „Povești de familie”
Asociația Hearth are plăcerea de a anunța încheierea cu succes a proiectului cultural “Povești de familie” – o inițiativă recuperatoare și artistică
1024 16 cop1 png
Anxietatea lucrurilor definitive
Cele două cărți discutate în această pagină au în comun o anumită anxietate (aparentă sau nu) a definitivului.
1024 17 Am avut o livada foto Sabina Costinel jpg
Livezile noastre de vișini
Într-un fel sau altul, noile perspective asupra Livezii de vișini explorează răsturnarea vremurilor de care tot avem parte în ultimii ani.
Doru Covrig Doua maini,model cu roșu și negru, polimer, 17x25x18cm, 1995 jpg
Expoziție personală DORU COVRIG - sculptură mică și desene - la un an de la dispariția artistului
Doru Covrig este pentru arta contemporană un reper al sculpturii conceptuale
Poster orizontal 23 11 2023 Gianni Gagliardi Nomadic Nature jpg
„NOMADIC NATURE”: jazz cu saxofonistul spaniol GIANNI GAGLIARDI, la Sala Radio
A înregistrat peste 40 de albume, dintre care 5 ca solist, albume ce au primit aprecieri foarte bune din partea presei internaționale.
1023 16 antologia palatina cartea a v a produs galerie mare jpg
p 17 2 jpg
Bîrfoteca
Jeanne du Barry îneacă monarhia franceză în unsoarea tabloidelor.
1023 17 Kenny Garrett jpg
Jazz Syndicate Festival
Pentru un succes total însă, festivalul ar fi meritat o promovare mai extinsă.
1023 21 Iamandi coperta jpg
Adio, Europa de Est!
Aș adăuga: poate noua formă a folclorului est-european.
1022 16 donnatela jpg
Black Hole Sun
Cred că o iniţiativă a traducerii lui ar fi cu profit pentru literatura română contemporană.
p 17 2 jpg
Zeița
Și ne arată că această utopie e la îndemînă.
1022 17 The Beatles Now And Then jpg
Beatleși și Stoneși în 2023
The Rolling Stones este o formație în (plină) activitate, niciodată întreruptă, niciodată scurtcircuitată de ego-urile supraexpandate ale componenților.
1022 21 Florescu jpg
Brâncuși, Picasso: artiști, expoziții, efecte în paralelă
Dar acesta e un alt artist, un alt efect în paralel, un alt posibil subiect al unei alte expoziții „în paralelă” care va avea loc cîndva, în viitor.
Poster orizontal09 11 2023 Contemporan în România 2 jpg
„CONTEMPORAN ÎN ROMÂNIA” – seară de jazz și vernisajul expoziției „Centaur”, la Sala Radio
Prin Proiectul Cultural dorim să oferim o revelatoare experiență multimedia
1021 16 coperta jpg
„Grecia călătorește, călătorește mereu”
Grecia călătorește, călătorește mereu.
p 17 jpg
Detalii
Frumusețea filmului e inseparabilă de o stare de plutire a tuturor lucrurilor.
1021 17 cover1 jpg
Încredere
Lansările din acest an au arătat un grup în formă maximă.
1021 21 moscova inhata romania robert bishop e s crayfield editura corint istorie 01 jpg
Origini românești ale Războiului Rece
Ordinele noastre erau să ne ocupăm de naziști, dar am aflat curînd că urgia comunistă „este mai rea decît cea nazisă”, au mărturisit autorii.

Adevarul.ro

image
Kim Basinger împlinește 70 de ani: iubirile pasionale ale actriței. Ce roluri i-au adus celebritatea VIDEO
Actriță și fost model, Kim Basinger a devenit celebră datorită rolurilor în filme precum Batman, L.A. Confidential și 9 1/2 Weeks. Vedeta premiată cu Oscar a avut o carieră excepțională, precum și o viață personală fascinantă. Astăzi, vedeta de la Hollywood împlinește 70 de ani.
image
Moartea misterioasă a uneia dintre cele mai mari vedete rock. Ultimele clipe din viața lui Jim Morrison, solistul trupei The Doors
Solistul trupei americane The Doors a fost unul dintre cele mai mari staruri rock din toate timpurile. La 52 de ani de la dispariția sa prematură, moartea sa este încă învăluită în mister, iar mulţi cred că Jim trăieşte şi azi.
image
Cartofii la cuptor, un deliciu. Cum faci cea mai ușoară mâncare de post, condimentele care îi fac irezistibili
Este un preparat simplu, dar deosebit de gustos. În post, cartofii la cuptor sunt o masă sățioasă și ușor de pregătit. Pot fi serviți cu murături, salată de legume ori cu sos de usturoi.

HIstoria.ro

image
Moartea lui Aurel Vlaicu. Concluziile anchetei
În cursul anchetei în cazul accidentului aeronautic în care și-a pierdut viața Aurel Vlaicu (31 august/13 septembrie 1913) s-au conturat două ipoteze, pe care locotenentul av. Gheorghe Negrescu le prezintă astfel:
image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.