Căsnicie, NexT, Înapoi în Ghana

Publicat în Dilema Veche nr. 582 din 9-15 aprilie 2015
Căsnicie, NexT, Înapoi în Ghana jpeg

● Pe tabloul principal al turneului de tenis BRD Năstase Ţiriac Trophy de anul acesta sînt înscrişi jucători ca francezul Gilles Simon (locul 14 în ierarhia mondială ATP), croatul Ivo Karlovici (locul 24 ATP), cehul Lukas Rosol (locul 30 ATP). De asemenea, mai sînt anunţate nume ca Guillermo Garcia-Lopez, Marcos Baghdatis, Andreas Seppi, Viktor Troicki sau Sam Querrey. În ziua semifinalelor e programat şi obişnuitul meci demonstrativ, la care anul acesta vor juca Henri Leconte, Mansour Bahrami, Ilie Năstase şi Andrei Pavel. Sigur, nu e nimeni din top 10, dar avantajul acestui turneu de la Bucureşti a fost dintotdeauna că, spre deosebire de marile turnee pe care le vedem la televizor, e construit la o scară cît se poate de umană, tribunele sînt încă destul de mici aşa încît, de oriunde, îi poţi vedea foarte bine pe protagonişti. Începe pe 18 aprilie. (Andrei Manolescu) 

● Noul Starbucks de pe Calea Victoriei. Al doilea din centru după cel de la Hanul lui Manuc. Starbucks tinde să devină ceva normal şi în Bucureşti… (Iaromira Popovici) 

● După ce reveniţi din vacanţa de Paşti, vă recomand o întoarcere lină la treburile cotidiene cu britanicul Sivu, membru al familiei muzicale Alt-J & Wild Beasts (joi, 16 aprilie, Club Colectiv, ora 21), şi o întîlnire cu Claire Denis, una dintre cele mai interesante regizoare contemporane de cinema (duminică, 19 aprilie, Cinema „Elvira Popescu“, ora 12,30, în cadrul Festivalului Internaţional de Film NexT). (Luiza Vasiliu) 

, de Dan Coman, o poveste despre acel moment din viaţa unui cuplu cînd totul pare pierdut – sau cînd totul trebuie luat de la început. Un roman scris cu sensibilitate dureroasă. (Matei Martin) 

● Am pe noptieră trei cărţi. Toate au fost publicate recent la Editura Polirom şi sînt scrise de autoare femei: Irène Némirovsky –

Pearl S. Buck –

şi Taiye Selasi –

Îmi place această potriveală. (Ana Maria Sandu) 

● După

şi

o nouă carte se lansează în colecţia „Pasărea Măiastră“ a Editurii Vellant. Este vorba despre basmul Dănilă Prepeleac, ilustrat şi reinterpretat vizual de către artistul Vali Petridean, pe care îl cunoaşteţi din volumele de poezie ale lui Iv cel naiv. Ce îmi place mie la acest proiect – că le „dă de lucru“ talentaţilor ilustratori români. (Adina Popescu) 

● Fundaţia Friends For Friends & Avon acordă trei burse în valoare de cîte 2000 de euro pentru realizarea a trei materiale jurnalistice complexe (jurnalist/blogger/scriitor + fotoreporter/artist vizual) pe tema violenţei domestice. Pe lîngă bursele propriu-zise, mai sînt incluse un program de mentorat şi o serie de trei ateliere de scriere creativă. Termenul limită de trimitere a formularului de aplicaţie – disponibil pe

, unde găsiţi şi restul detaliilor acestui program de burse – este 26 aprilie. (Marius Chivu) 

● Ajuns la cea de-a cincea ediţie, Turneul internaţional „Pianul Călător“ se derulează, în acest an, în perioada 22 martie – 20 mai. Din cele 20 de localităţi marcate pe harta redesenată de pianistul Horia Mihail, calendarul muzical al lunii aprilie include: Timişoara (9), Piteşti (16), Buşteni (19), Ploieşti (20), Sibiu (21), Tîrgu Mureş (22), Luduş (27), Alba Iulia (29), Deva (30). Dacă adăugăm şi concertele şi recitalurile ce vor fi susţinute în luna mai (

), avem imaginea completă a unui adevărat maraton al muzicii, pe care pianistul Horia Mihail l-a pus, în acest an, sub semnul unora dintre cei mai reprezentativi creatori romantici: Brahms, Liszt, Schumann, Rachmaninov. Prefaţînd prezenta ediţie, Oltea Şerban-Pârâu, director al Centrului Cultural Media Radio România afirma: „…indiferent de vîrsta pe care o aveţi, să vă lăsaţi inundaţi de culorile romantismului, care se pare că vor supravieţui atîta timp cît nu vom ajunge să vedem lumea în alb şi negru.“ (Ruxandra Mihăilă)

comunicat anansi traducere goncourt2021 jpg
Romanul laureat cu Premiul Goncourt 2021, publicat în timp record în ediție românească în colecția ANANSI
„Cea mai tainică amintire a oamenilor” de Mohamed Mbougar Sarr, romanul recompensat în 2021 cu Prix Goncourt, cea mai importantă distincție literară din Franța, a apărut recent în ediție românească, la mai puțin de jumătate de an de la anunțarea premiului în Hexagon.
Explorers of the Multiverse 1 jpg
„Am vrut să ștergem granița dintre real și virtual, dintre obiect și reflexie” – interviu cu membrii echipei H3, creatorii instalației „Explorers of the Multiverse”, prezentată de IQOS la Romanian Design Week
Instalația interactivă „Explorers of the Multiverse” este realizată de studioul de artă și tehnologie H3, în parteneriat cu IQOS, și propune o experiență multisenzorială imersivă, prin care vizitatorii sînt invitați la un proces de autocunoaștere.
Rețeaua Jane, r  Phyllis Nagy jpg
O poveste despre femei care au schimbat lumea deschide TIFF 2022: „Rețeaua Jane”
„Rețeaua Jane”, o poveste curajoasă despre drepturile femeilor, inspirată din realitățile Americii de la finalul anilor ’60, deschide cea de-a 21-a ediție TIFF, cu o proiecție de Gală organizată vineri, pe 17 iunie, de la ora 20:45, în Piața Unirii din Cluj-Napoca.
MRM 9iun landscape 1920x1080 png
„Moștenitorii României muzicale”. Recital susținut de pianistul Cristian Sandrin
Un eveniment la Sala Radio: Variațiunile Goldberg de Johann Sebastian Bach, interpretate de pianistul Cristian Sandrin, în cadrul proiectului „Moștenitorii României muzicale”, organizat de Radio România Muzical și Rotary Club Pipera, joi, 9 iunie, ora 19.00.
Utama, r  Alejandro Loayza Grisi jpg
12 „ficțiuni despre viață” în Competiția Oficială TIFF 2022
12 producții din toată lumea, printre care și două filme românești, intră în cursa pentru Trofeul Transilvania la cea de-a 21-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania.
QT Headshot   Photo Credit is art streiber JPG
„A fost odată la Hollywood”, debutul literar al marelui regizor Quentin Tarantino, cartea-eveniment în luna mai la Humanitas Fiction
Cartea va fi lansată miercuri, 25 mai, ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (bd. Regina Elisabeta nr.38) și sîmbătă, 4 iunie, ora 12.00, în cadrul Salonului Internațional de Carte Bookfest (Romexpo, Pavilion B2, standul Editurii Humanitas).
Clipboard01 jpg
Actrița Maia Morgenstern, Premiul de Excelență la TIFF 2022
Actrița Maia Morgenstern va fi omagiată la cea de-a 21-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (17 – 26 iunie, Cluj-Napoca).
945 16 sus Romila jpg
Combinagii și vieți paralele
În „Șoferul din Oz” se asociază fericit umorul, ironia, tandrețea, caracterele hiperbolizate și inevitabila tentație a parabolei socio-politice cu priză imediată.
945 16 jos Iamandi jpg
Insațiabila nemulțumire a lui Stalin
Bolșevismul a fost exportabil și a produs rezultate „cvasiidentice” peste tot.
p 17 2 jpg
Dulce provincie
Găsim orășelul mic și netulburat în care toată lumea se cunoaște cu toată lumea, găsim jocul de putere aparent blajin între localnici și intrușii „de la centru”, găsim briza ușoară de nefericire care traversează, din direcții diferite.
945 17 Biro jpg
Aniversar
Gărîna. În materie de legende care eludează genurile, concertul Soft Machine s-ar putea să fie cel mai important concert al vremurilor recente pe teritoriul nostru.
TIFF 2022 Make Films Not War jpg
Îndemn la pace în campania de imagine TIFF 2022: Make Films, Not War!
Campania vizuală a celei de-a 21-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania (17 – 26 iunie, Cluj-Napoca) transmite un mesaj lipsit de orice urmă de echivoc: Make Films, Not War!
Afis Sala Radio 20 mai 2022 jpg
Violonistul Gabriel Croitoru interpretează unul dintre cele mai frumoase concerte de vioară compuse vreodată
Bruch se temea de succesul a ceea ce avea curînd să devină unul dintre cele mai des cîntate concerte de vioară compuse vreodată: Concertul nr. 1 în sol minor pentru vioară și orchestră.
Festivalul Filmului Francez ne invită să privim mai departe! jpeg
Festivalul Filmului Francez ne invită să privim mai departe!
Între 1 și 12 iunie 2022, la București şi în alte zece oraşe din ţară – Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, Brăila, Brașov, Constanța, Sfîntu Gheorghe, Sibiu, Suceava şi Tîrgu Mureș – cinefilii sînt invitați la întîlnirea anuală cu cele mai recente și remarcabile filme franceze.
Koba înainte de moarte jpeg
Koba înainte de moarte
Romanul poate fi citit chiar așa: stalinismul explicat copiilor de 10 ani.
Metonimiile biograficului jpeg
Metonimiile biograficului
Poezia Laurei Francisca Pavel pare un construct format din prefabricate dispuse într-un flux bine controlat. Important, textele nu sună deloc fals, nimic nu pare artificial, nelalocul lui.
Poate fi România „acasă” pentru migranți? jpeg
Poate fi România „acasă” pentru migranți?
Corpurile sînt grele, teama, deznădejdea, dar și mîngîierea însoțesc un drum care pornește dintr-un acasă spre nu se știe unde.
Victor Brauner, Pablo Picasso și „artele primare“ jpeg
Victor Brauner, Pablo Picasso și „artele primare“
„L-am văzut pe Picasso asamblînd obiecte aparent neînsemnate și aceste obiecte, odată așezate de către el într-o anumită ordine, capătă viață.”
Vocea: ţipete sau şoapte jpeg
Rîs și surîs
Degradarea rîsului se produce atunci cînd spectacolele îl cultivă sistematic.
Viață de cuplu jpeg
Viață de cuplu
Filmului îi reușesc mult mai bine scenele de criză, cele în care intensitatea e dată pe minus, iar cadrul se lasă măturat de un crivăț emoțional.
Hardcore jpeg
Hardcore
Melanjul acela brizant de muzică și politică este transplantat de cei doi Vylani și pe cel mai nou album al lor.
„Culturi cinematografice contemporane”, dezbatere organizată de Editura UNATC PRESS jpeg
„Culturi cinematografice contemporane”, dezbatere organizată de Editura UNATC PRESS
Vineri, 6 mai, începînd cu ora 16:00, la sediul instituției din strada Matei Voievod 75-77
Artă împotriva războiului – expoziția „Stop the War (in Ukraine)” jpeg
Artă împotriva războiului – expoziția „Stop the War (in Ukraine)”
Între 29 aprilie și 28 mai, în Piața Regelui Mihai din București, va putea fi vizitată expoziția Stop the War (in Ukraine), prin care opt artiști români și o serie de artiști ucraineni continuă să ia atitudine împotriva războiului din Ucraina și să militeze pentru pace, folosindu-se de arta lor pentru a mișca, a motiva și a împinge la acțiune.
Căsătoria lui Teofil jpeg
Căsătoria lui Teofil
La fel ca Irina, Maria și Teofana înaintea ei, Teodora s-a văzut transformată din „nimeni” în cel mai de seamă personaj feminin din imperiu.

Adevarul.ro

image
Implicaţiile distrugerii crucişătorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagră | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.