Bucharest International Film Festival, Rocanotherworld, Mănușa de Aur, „Carte pentru toţi“ a Editurii Litera

Publicat în Dilema Veche nr. 800 din 19-25 iunie 2019
Bucharest International Film Festival, Rocanotherworld, Mănușa de Aur, „Carte pentru toţi“ a Editurii Litera jpeg

● Richard Ford, Între ei. Amintiri despre părinții mei, traducere de Anca Dumitrescu, Black Button Books. Singurul copil al unui cuplu obișnuit să se afle mereu pe drum, în mișcare, face aici un portret intim, tandru, al relației dintre părinții săi, „felul în care și-au trăit propriile vieți, ca fiind singuri împreună“, precum și propria sa istorie cu fiecare dintre ei. (Cristina Ștefan)

● Status Quo cîntă la Arenele Romane pe 26 august anul acesta. Mai sînt peste două luni pînă atunci, dar biletele se epuizează rapid. Poate se intră și pe pile? Îl știe cineva pe Francis Rossi? „Băiatul“ ăsta cîntă în amintita formație de la înființarea ei, adică din 1962! Pe atunci avea doar 13 ani. Acum are 70 și nu se lasă. Whatever you want more, am putea spune. (Andrei Manolescu)

● „Excursia mea în România nu a avut scopul de a căuta cusururile țării, ci de a aduna imagini, cu condeiul și aparatul fotografic“ – declara renumitul fotograf Emil -Otto Hoppé, după vizita efectuată în țara noastră în 1923. Expoziția deschisă la Biblioteca Academiei Române reunește 120 din cele aproximativ 400 de imagini care realizează un adevărat studiu etnografic și tipologic al populației și culturii României începutului de secol XX, reunite și în albumul Portretul unei țări. România Mare în fotografiile lui Hoppé. 1923 – catalog apărut sub egida Institutului de Istoria Artei „G. Oprescu“ și E.O. Hoppé Collection, Oscar Print Editură/Tipografie. Expoziția itinerantă, care valorifică o moștenire iconografică de inestimabilă valoare, va fi găzduită și de Muzeul Civilizației Urbane a Brașovului, în perioada 28 octombrie 2019 – 15 februarie 2020. Curatori: Adrian-Silvan Ionescu, Graham Howe. (Ruxandra Mihăilă)

● Festivalul Rocanotherworld de la Iaşi din acest week-end, numai cu trupe româneşti, multe şi bune: Adam’s Nest şi Fine, It’s Pink, Moonlight Breakfast, Moon Museum şi Om la Lună, Grimus şi Pinholes, The Kryptonite Sparks şi Tourette Roulette, Harlequin Jack, The Mono Jacks şi Jurjack Argatu, Dilimanjaro şi Macanache ş.a. Găsiţi programul complet al concertelor şi evenimentelor conexe (dezbateri literar-muzicale) la https://rocanotherworld.com. (Marius Chivu)

● Mănușa de Aur, cel mai nou film semnat de Fatih Akin, e un thriller despre un criminal în serie. Cazul real, de la care pornește, s-a întîmplat în Hamburgul anilor ’70. Regizorul nu-și menajează deloc spectatorii, din contra, apasă pe toate pedalele la maximum. Ce iese? Un film de un cinism devastator, de o ironie viscerală și un naturalism exploziv al decăderii și alienării. Greu de uitat, imposibil de egalat. (Ana Maria Sandu)

● CPT, adică „Carte pentru toţi“, a Editurii Litera este un mix între popularele colecţii BPT şi Globus de pe vremuri, publicînd romane de autori deopotrivă clasici şi contemporani, în format de buzunar. Recomand, în mod special, titlurile de autori străini, toate foarte bune, cele mai recente fiind Paul Beatty, Winston Duru’ (traducere de Bogdan Perdivară) şi Richard Flanagan, Dorinţă (traducere de Petru Iamandi). (Marius Chivu)

● În perioada 24-30 iunie, Bucharest International Film Festival, cu Synonyms (r. Nadav Lapid), L'homme fidèle (r. Louis Garrel), High Life (r. Claire Denis) și Loro (r. Paolo Sorrentino), între altele. Programul complet pe www.biff.ro. (Cristina Ștefan)

comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.
p 17 jpg
Impresii hibernale
Astea fiind spuse, Prin ierburi uscate nu e deloc lipsit de har – ba chiar, dat fiind efortul de a-l dibui chiar în miezul trivialității, filmul e o reușită atemporală, care s-ar putea să îmbătrînească frumos.

Adevarul.ro

image
Răzvan Lucescu, „îngropat“ în bani: suma primită de la magnatul grec, patron la PAOK Salonic
La 55 de ani, fiul legendarului „Il Luce“ și-a câștigat reputația de tehnician de elită prin rezultate impresionante. Titlul pe care l-a cucerit cu PAOK, pentru a doua oară, confirmă această realitate.
image
Experiența copleșitoare a doi români printre tătarii din Rusia. „România? Fantastică țară!” VIDEO
Cristi și Ralu, doi cunoscuți vloggeri români, au ales să meargă în Rusia, dar nu oriunde. Cei doi au ajuns la Kazan, capitala Tatarstanului, iar experiența lor a fost una copleșitoare
image
Vârsta de pensionare se va modifica la fiecare 3 ani. Cum pot ieși femeile mai devreme la pensie
Un articol din noua lege a pensiilor, care intră în vigoare de la 1 septembrie 2024, prevede că vârsta de pensionare se va modifica la fiecare 3 ani.

HIstoria.ro

image
Unde e corectitudinea presei românești din anii celui de-al Doilea Război Mondial?!
Februarie 1941. România generalului Antonescu aparține Axei. Germania, noul nostru partener strategic, e în război cu Anglia. Presa vremii respective urmărește îndeaproape mersul Războiului.
image
Când a devenit Sicilia romano-catolică?
Mai mult de 13 civilizații și-au pus amprenta asupra Siciliei din momentul apariției primilor locuitori pe insulă, acum mai bine de 10.000 de ani, dar normanzii și-au tăiat partea leului.
image
Amânarea unui sfârșit inevitabil
„Născut prin violenţă, fascismul italian era destinat să piară prin violenţă, luându-și căpetenia cu sine“, spune istoricul Maurizio Serra, autorul volumului Misterul Mussolini: omul, provocările, eşecul, o biografie a dictatorului italian salutată de critici și intrată în topul celor mai bune cărţi