Brâncuși sau cum a învățat țestoasa să zboare, Bucharest International Dance Film Festival, A Black Lady Sketch Show

Publicat în Dilema Veche nr. 810 din 29 august – 4 septembrie 2019
Brâncuși sau cum a învățat țestoasa să zboare, Bucharest International Dance Film Festival, A Black Lady Sketch Show jpeg

● Patricia Kopacinskaia, violonista din Elveția originară din Basarabia, cunoscută pentru faptul că uneori interpretează în picioarele goale, va concerta pe 1 septembrie la Sala Palatului din București, într-unul din concertele de deschidere a Festivalului „George Enescu“, alături de Orchestra Filarmonicii din Berlin (!!!) dirijată de Kirill Petrenko, renumit la rîndul său pentru „jocul de scenă“, dacă-i putem spune așa. Va fi probabil o nebunie, mai ales pentru cei care-și doresc, poate, ceva mai mult decît „simpla“ muzică simfonică. Patricia Kopacinskaia nu cîntă pentru prima oară la București, unde, la un moment dat, a făcut un spectacol memorabil împreună cu regretata pianistă Mihaela Ursuleasa, cîn-tînd o piesă trăsnită de John Cage. (Andrei Manolescu)

● Colecția „Biografii romanțate“ de la Editura Polirom a debutat cu primele trei volume: Brâncuși sau cum a învățat țestoasa să zboare, de Moni Stănilă, Caragiale. Scrisoarea pierdută, de Bogdan-Alexandru Stănescu, și Enescu. Caiete de repetiții, de Dan Coman. Scriitori de azi revizitează „viețile“ unor clasici. (Ana Maria Sandu)

● Luni, 9 septembrie, de la ora 19,30, va avea loc, la Sala Mare a Teatrului Național București, un concert inedit: reinterpretarea celor două Rapsodii române ale lui George Enescu într-o cheie complet nouă, de jazz. Aranjamentul muzical e semnat de Teodora Enache și Călin Grigoriu. Pentru prima oară în lume, Rapsodiile vor fi cîntate vocal. Alături de Teodora Enache (voce), vor urca pe scenă și Călin Grigoriu (chitară), israelianul Joca Perpignan (percuție braziliană) și invitatul special Răzvan Suma (violoncel). Concertul va avea loc în reprezentație unică. (Matei Pleșu)

● În perioada 4-8 septembrie are loc Bucharest International Dance Film Festival, unde puteți urmări, printre altele: cine(dans)concert cu Karpov not Kasparov, „Love in the Age of the Virtual“ – o selecție de filme pentru adolescenți, sau selecția de filme și performance-uri de dans „Emotional Bodies“. Programul complet pe www.bidff.ro. (Cristina Ștefan)

● Troițele și crucile de hotar. Dacă tot s-a ajuns la momentul ridicol, dacă n-ar fi tragic, de a ne număra morții pentru a justifica existența crucilor din cimitire, un inventar riguros al acestor monumente ale culturii tradiționale se impune de la sine. Nu numai în județul Olt, unde proiectul a prins rădăcini și continuă să se dezvolte – a se vedea volumul Caietele etnofolclorice ale Oltului. Troiţele şi crucile de hotar. Rolul şi semnificaţiile acestora în viaţa aşezărilor rurale din judeţul Olt, întocmit de Gabriela Rusu-Păsărin și Valeriu Ciurea –, ci pe tot cuprinsul țării. În sate uitate de lume și mutate de la noi, asemenea monumente dau măsura unei autentice vieți cultural-religioase. (Ruxandra Mihăilă)

● A Black Lady Sketch Show, lansat la începutul lunii august pe HBO Go. Scris de Robin Thede și produs de Issa Rae, ambele apărînd și în show. Un sezon cu șase episoade de comedie care se duce, de multe ori, în zona meta: feminism și contra lui, rasism și asimilarea acestuia în zonele de discurs afro-american, violență și pop culture ca pretext și totodată suport pentru cultura generală, imagini care acoperă toată aria de preocupări contemporane și fricile care vin odată cu ele, de la necesitatea de a purta ma-chiaj la locul de muncă pentru a evita să ajungi să joci întîmplător rolul unui zombie în The Walking Dead pînă la a se vorbi despre tine că ai avea „bald eyes“ dacă nu porți gene false cînd ieși din casă. Un umor incredibil, o caricaturizare dusă la extrem, în episoade scurte ce tratează, laolaltă, lumea LGBT de culoare, frivolitățile feminine (re)curente, discursurile mistice ale autorilor autoproclamați ca fiind de succes, tradiții și obiceiuri, femei invizibile cu cariere fabuloase, stereotipuri de gen, un veritabil old vs. new ca mentalități, atitudini, ecou în societate. (Anca Zaharia)

comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.
p 17 jpg
Impresii hibernale
Astea fiind spuse, Prin ierburi uscate nu e deloc lipsit de har – ba chiar, dat fiind efortul de a-l dibui chiar în miezul trivialității, filmul e o reușită atemporală, care s-ar putea să îmbătrînească frumos.

Adevarul.ro

image
Semnul că ai putea fi alcoolic funcțional care te dă de gol în cârciumă: „Vei găsi inevitabil o scuză”
Un expert în dependență a dezvăluit care este semnul că cineva ar putea fi un alcoolic funcțional și poate fi observat cu ușurință.
image
Medicamentul foarte ieftin care poate să provoace o scădere în greutate de 14 kilograme într-o lună. Avertismentul specialiștilor
Un nou „medicament-minune” pare să fi intrat în atenția oamenilor care vor să slăbească. Este vorba de un produs de mai puțin cinci euro care ar putea provoace o scădere în greutate de aproape 14 kilograme într-o lună.
image
Nou cutremur în industria IT. Gameloft a concediat toți angajații din Cluj-Napoca
Gameloft, unul dintre cei mai mari producători de jocuri video din lume, a anunțat că renunță la filiala din Cluj. Criza internațională din domeniul IT se simte din ce în ce mai mult și în România. în contextul în care lunile trecute, NTT Data a fost nevoită să recurgă la concedieri.

HIstoria.ro

image
Amânarea unui sfârșit inevitabil
„Născut prin violenţă, fascismul italian era destinat să piară prin violenţă, luându-și căpetenia cu sine“, spune istoricul Maurizio Serra, autorul volumului Misterul Mussolini: omul, provocările, eşecul, o biografie a dictatorului italian salutată de critici și intrată în topul celor mai bune cărţi
image
Căsătoria lui Caragiale cu gentila domnişoară Alexandrina Burelly
Ajuns director la Teatrul Naţional, funcţie care nu l-a bucurat atât de tare precum credea, Ion Luca Caragiale a avut în schimb o mare şi frumoasă împlinire: a cunoscut-o pe viitoarea doamnă Caragiale.
image
Bătălia de pe frontul invizibil al celui de-al Doilea Război Mondial
La izbucnirea războiului, în 1939, în Marea Britanie exista pericolul formării unei puternice coloane a cincea. Agenții Serviciului britanic de securitate (MI-5) au reușit să neutralizeze rețele importante de simpatizați pro-germani din Regatul Unit.