Blestemul Svetlanei, Superscrieri 2.0, UrbanEye Film Festival

Publicat în Dilema Veche nr. 767 din 1-7 noiembrie 2018
Blestemul Svetlanei, Superscrieri 2 0, UrbanEye Film Festival jpeg

● „Noțiunea de datorie primează asupra  celei  de  drept,  care  îi  este subordonată și are un caracter relativ. Un drept nu este eficient prin el însuși, ci numai prin datoria căreia îi corespunde: realizarea efectivă a unui drept nu ține de cel care-l posedă, ci de ceilalți oameni, ce-și re cunosc anumite datorii față de el. O datorie devine eficientă de îndată ce este recunoscută.“ Așa începe eseul Înrădăcinarea, scris de Simone Weil, apărut  recent  la  Editura  Polirom, Colecția  „Plural“,  în  traducerea  lui O. Nimigean. (Ana Maria Sandu)

● Superscrieri  2.0,  Fundația  Friends For Friends cu sprijinul BRD – Groupe Société Générale, 2018. Reunind Best of premiile Superscrieri 2015  –  2017,  volumul  se  constituie ca un rechizitoriu la cauze pe rol. Cîteva titluri susțin această afirmație: „Dragnea,  fortăreața  din  Brazilia“ –  RISE  Project;  „Modele  de  curaj. Greti, îngerul speranței“ – Valentin Șchiopu; „Colectiv. Ce (ni) s-a întîmplat în noaptea de 30 octombrie“ – Ana  Maria  Ciobanu, Andreea  Giuclea, Cristian Lupșa, Oana Sandu și Irina Tacu; „Nici, Nici, Nici. Gabriel Oprea a ajuns profesor universitar și coordonator de doctorate, fără a îndeplini vreun criteriu“ – Emilia Șercan;  „Dosarul  dezinfectanților“ –  Cătălin  Tolontan,  Mirela Neag și  Răzvan  Luțac;  „Dosarul  Burnei“  –  Luiza Vasiliu  și Vlad  Ursulean  (editor). „Premiile  Superscrieri sînt o întîlnire zilnică între autorii de adevăr și cititorii lor.“ – Sorin Trâncă. Citiți și dați din mînă în mînă. n.b. …și cu voia dvs., Premiul „Consecvență și decență“ pe 2015 – Mircea Vasilescu, redactor-șef Dilema veche. (Ruxandra Mihăilă)

● La Editura Humanitas, Dialoguri secrete. Cum se roagă scriitorii și personajele lor de Ioana Pârvulescu. O carte de o delicatețe intensă, alcătuită cu acribie de cărturar redutabil  și  sensibilitate  de  scriitor autentic pe care o recomand oricui, indiferent cît de mult, cît de puțin sau  cît  de  original  crede  în  Cel  de Sus. (Sever Voinescu)

● Am revăzut un film care nu mai are nevoie de nici un fel de prezentare: Zorba Grecul. Chiar și a doua sau a treia sau a patra oară cînd îl vezi, chiar și după mai bine de o jumătate de secol de cînd a fost făcut, filmul ăsta continuă să țină. De fapt, nu doar să țină, ci să pară la fel de teribil ca prima dată, dacă nu chiar și mai teribil. Dintre actorii principali nu mai trăiește decît Irene Papas. Are 93 de ani. Cînd a jucat în film avea 38… (Andrei Manolescu)

● UrbanEye Film Festival are loc anul  acesta  între  7-11  noiembrie. Timp de cinci zile, la Cinema „Elvire Popesco“ și la Apollo 111, spectatorii vor avea ocazia să vadă filme documentare și de ficțiune care au ca temă centrală locuirea, precum: The Other Side of Everything, Slums: Cities of Tomorrow sau The Architectural  Passions  of  Andrzej  Wajda. Programul  complet  la  http://www.urban eye.ro. (Cristina Ștefan)

● Povestea e grea, dar merită din plin citită: cartea Beatei de Robien Blestemul Svetlanei, apărută acum cîteva  luni  la  Editura  Humanitas. O biografie a fiicei lui Stalin, scrisă sub formă de roman, dar cu o precizie și o documentare pur jurnalistice. (Stela Giurgeanu)

999 16 coperta jpg
Reducția retoricii
În Eșarfe în cer (2012), Dumitru Crudu scrie despre moarte pornind de la o situație concretă, de fapt persistînd în situația concretă.
p 17 2 jpg
Celălalt pe care-l adoram
Cu toate acestea, Marx può aspettare rămîne un film găurit, incapabil să se închidă rotund.
999 17 PBreazu jpg
Un tunel creativ
Vocea lui Del Rey rămîne centrală și omniprezentă, la fel ca în operele precedente.
999 21 jpg
Delirul realității
Poate că o explicație ar fi că din trunchiul memorialisticii naziste a ieșit un trunchi mai mare, al memorialisticii Holocaustului.
Catre mine afiș spectacol jpg
Spectacolul „Către mine” de la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” închide ediția a șasea a atelierelor de scris pentru adolescenți organizate de Control N
Asociația Culturală Control N și elevii Colegiului Național „Gheorghe Lazăr” (Trupa As) vă invită la spectacolul de teatru „Către mine“.
featured image (5) jpg
Povestea ascunsă a Palatului Versailles: De la o cabană de vînătoare la un obiectiv turistic impresionant
Pornind de la o cabană de vînătoare, Palatul Versailles s-a transformat în unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice din Franța.
poster Dry Cleaning 31 05 jpg
Curățătoria punk
Post-punkerii britanici Dry Cleaning (left-field art rockers sau spoken-word punkers, cum au fost ei descriși de presa muzicală) vor concerta în premieră la București, miercuri, 31 mai, după ora 20:00, la Control Club.
998 16 coperta 1 jpeg
Nebănuite sînt căile prozatorului – de la experimentul burlesc la policier –
Dacă şi-a propus să angajeze energii cinegetic-detectivistice, atunci Femeia de marţipan e un roman detectivistic ratat, în opinia mea.
p 17 jpg
Pîntecul lumii
Cu un ochi la spiritualitate și celălalt la cinema
998 17 audio cover jpg
Levant la Gărîna
Ibrahim Maalouf, cîndva un promițător talent în jazz, e pe cale să devină un superstar world music după nominalizarea Grammy
comunicat institutul cervantes omagiu mircea cartarescu jpg
Mircea Cărtărescu, omagiat la Institutul Cervantes din București
Cu prilejul decernării Premiului FIL pentru Literatură în Limbi Romanice, ediția 2022, în cadrul celei de-a 36-a ediții a celui mai mare tîrg de limbă spaniolă.
Apa lacului nu e niciodata dulce jpg
Apa lacului nu e niciodată dulce - fragment
Acel împreună mă înghite ca o închisoare, e un noi în care nimeni nu m-a întrebat dacă vreau să locuiesc.
2nd NEW draft poster FINAL med jpg
Ultimele zile de înscrieri la New Draft, rezidența în care îți scrii propriul scenariu de lungmetraj și lucrezi cu producătorii Ada Solomon, Tudor Giurgiu și Bianca Oana
”Prezența producătorilor Ada Solomon, Tudor Giurgiu și Bianca Oana este cadoul nostru de mijloc de drum pentru participanți.
997 16 Bilete de sinucigas jpg
Groaznica sinucidere din strada Micsandrelor
Aș fi preferat ca Bilete de sinucigaș să fi avut pur și simplu paginile albe
p 17 2 jpg
Puncte de vedere
Între David Cronenberg și Michael Mann, acest thriller turcesc sună prea adevărat
997 17 Breazu jpg
După 29 de ani
Fuse, noul album al duo-ului britanic, merită o inimioară roșie – „What is left to lose? / Nothing left to lose”.
997 21 Iamandi jpg
Evadările de la Auschwitz
Jonathan Freedland sugerează că Rudolf Vrba și Alfréd Wetzler au fost primii evrei care au reușit să evadeze de la Auschwitz.
Book cover jpg
copertă Murmur jpg
Dincolo de bine și de rău
Bun, în tot cazul, ușor melancolic, ușor retro, noul roman al lui Mircea Pricăjan e o meditație la sensurile încurcate ale istoriei.
996 17 Eroine jpg
Cîteva ipostaze feminine în teatrul recent
O mutație subtilă s-a produs în teatrul românesc în ultima vreme: perspectiva feminină este integrată tot mai des în spectacole și recunoscută subliminal ca parte din standardul scenic.
p 23 2 jpg
Daniel Spoerri – Noul Realism, EAT ART și „tablourile-capcană“
În acest an, între 19 și 28 mai, are loc la Romaero Băneasa un nou tîrg internațional de artă contemporană, MoBU.
GR Headshot   Credit Andrew Macpherson jpg
Actorul Geoffrey Rush vine la TIFF.22
Strălucire va avea o proiecție specială la TIFF, în prezența actorului.
Mostenitorii 13mai landscape 1080 jpg
“Moștenitorii României muzicale”: recital-eveniment susținut de pianistul George Todică, laureat al Concursului internațional “George Enescu”
George Todică va interpreta un program cu opusuri celebre semnate de Enescu, Ravel, Rahmaninov și Chopin.
995 16 coperta1 jpg
Kituri de supraviețuire
Toate cele trei poete înțeleg poezia ca pe o formă subtilă de diversiune.

Adevarul.ro

image
„Secretul japonez pentru o viață lungă și fericită“. Cei mai longevivi oameni au aceste două trăsături de personalitate
Cei mai mulți centenari au trăsături de personalitate similare, care contribuie la creșterea duratei de viață, potrivit unui studiu.
image
Cum s-a transformat satul Viscri sub influența Regelui Charles. Localnic: „Era sărăcie mare” FOTO
Potrivit localnicilor, înainte de venirea lui Charles, la Viscri era „mare sărăcie”. Acum sunt multe pensiuni, puncte Gastro Local, afaceri, astfel că fiecare familie are măcar un angajat
image
Ce l-a ruinat pe Irinel Columbeanu și care a fost începutul sfârșitului: „A generat tocarea întregii mele averi”
Fostul miliardar de la Izvorani nu s-a sfiit să vorbească în ultimii ani despre declinul său. Irinel Columbeanu a povestit deschis despre ce l-a ruinat și cum a ajuns să piardă toată averea pe care a deținut-o.

HIstoria.ro

image
Cine au fost cele trei soții ale lui Ștefan cel Mare? Familia și copiii domnului Moldovei
Ștefan cel Mare al Moldovei a fost căsătorit de trei ori, de fiecare dată luându-și de soţie o reprezentantă a unei mari familii aristocrate, de confesiune ortodoxă. Mai întâi, Ștefan s-a căsătorit, în vara anului 1463, într-un context în care plănuia organizarea unei cruciade ortodoxe împotriva Imperiului Otoman, cu Evdochia, care descindea după tată din neamul marilor duci ai Lituaniei. Tatăl ei, Alexandru al Kievului, era văr primar cu Cazimir al IV- lea, regele Poloniei și marele duce al Lit
image
Drumul României către Tratatul de la Trianon
Nimeni nu s-ar fi putut gândi la începutul anului 1918 la o schimbare totală în doar câteva luni a condițiilor dramatice în care se găsea România.
image
Tancurile în timpul Războiului Rece
Conflictul ideologic izbucnit între Uniunea Sovietică și aliații occidentali a dus la acumularea unor cantități enorme de material militar și la dezvoltarea inevitabilă a armei tancuri.