B-Fit in the Street, Cine sînt eu, Despre trup şi suflet

Publicat în Dilema Veche nr. 698 din 6-12 iulie 2017
B Fit in the Street, Cine sînt eu, Despre trup şi suflet jpeg

● Festivalul internațional B-Fit in the Street a început la București sîmbăta trecută și va continua pînă pe 30 iulie. Pînă atunci vor fi peste 40 de spectacole stradale de teatru, acrobații și alte spectacole. Evenimentul se află deja la a 9-a ediție, dar există încă mulți bucureșteni care n-au auzit de el. Poate că vor auzi anul acesta. (Andrei Manolescu)

● Palatul Brukenthal din Avrig, reședința de vară a baronului Samuel von Brukenthal, datînd din secolul al XVIII-lea – o lecție deschisă despre ce înseamnă distrugerea tradiției, ștergerea meseriilor de nișă cu profunde rezonanțe culturale, precum muzeograf, designer sau grădinar (a vorbi de grădina franceză, engleză sau olandeză în fața unui spațiu absolut similar, fără nici o urmă de particularizare), și cît de greu, dacă nu imposibil e s-o iei de la capăt, chiar dacă ești mînat de cele mai bune și de apreciat intenții. Pentru cine mai nutrește încă porniri nostalgice, o vizită la fața locului are, din păcate, efecte terapeutice. (Ruxandra Mihăilă)

● On body and soul / Despre trup şi suflet a cîştigat Ursul de Aur anul acesta, şi rulează acum şi în cinematografele noastre. O poveste de dragoste atipică, înduioşătoare, despre dificultăţile de comunicare şi de formare a unei relaţii între doi oameni singuratici. (Cristina Ştefan)

● Urmăriți platforma recorder.ro. Ca să vedeți pe ce lume trăim. Politicienii români sînt hipnotici. (Ana Maria Sandu)

● Revista Playboy a invitat cîteva dintre fotomodelele care au apărut pe copertele revistei în anii ’70-’80 să recreeze iconicele coperte. Candace Collins, Monique St. Pierre, Cathy St. George, Charlotte Kemp, Lisa Matthews, Reneé Tenison şi Kimberly Conrad Hefner s-au lăsat fotografiate, după treizeci de ani, în aceleaşi ipostaze şi, trebuie să spun, arată mai bine decît tinereţe. Reneé Tenison, cel puţin, este neschimbată. Vă puteţi convinge aici: dangerousminds.net/comments/playmates_recreate_iconic_covers_30_years_on. (Marius Chivu)

● O nouă carte a sociologului Dorin Bodea a apărut pe piață, cu un titlu incitant: Cine sînt eu? (Editura Result, 2017). După cum spune chiar autorul, „Lucrarea (…) nu are pretenția de a dezvălui adevărul absolut, ci vrea să ducă lucrurile într-o altă zonă, de autocunoaștere și management al sinelui“. Problema sinelui printre angajații corporațiilor din România a mai fost studiată într-un mod cît se poate de științific de către Dorin Bodea, în lucrarea sa din 2013 Valorile angajaților români, devenită între timp o carte de referință în domeniu. Atunci, Dorin Bodea descoperea, în urma multor studii și sondaje, că angajații români, cel puțin cei care lucrează în regim corporatist, se confruntă în mare parte cu o criză a sinelui. Era un serios diagnostic, un punct pe i, pus unei importante părți din societatea românească. Nu mă îndoiesc că noua lucrare e la fel de interesantă, mai ales că în ea sînt texte pe care deja le-am putut citi în Dilema veche. (Andrei Manolescu)

● Între 25 iulie și 6 august, la Brăila va avea loc o nouă ediție a Festivalului și Concursului Internațional de Canto „Hariclea Darclée“. În ani, acest eveniment a devenit grandios, cuprinzînd, practic, un festival, un concurs internațional și o serie de master-classes coordonate de soprana Mariana Nicolesco. Voci de mare calitate, tinere și consacrate, se vor reuni la Brăila pentru un regal al muzicii de operă. Melomani de pe tot cuprinsul, nu ratați! (Sever Voinescu)

● Excelentă seria de articole din Le Monde despre derapajele capitalismului: la zece ani după falimentul răsunător al Lehman Brothers şi declanşarea crizei economice, ziarul francez încearcă să decripteze ce s-a întîmplat atunci şi revizitează punctele nevralgice ale sistemului financiar global. (Matei Martin)

Povestea Casei Afis Coperta jpg
Theodor Paleologu semnează un eseu despre educație și modul în care o practică de aproape 10 ani la Casa Paleologu
Cititorii au ocazia de a pătrunde în universul istoriei culturale a cunoscutei clădiri din strada Armenească 34, construită în 1932 de Mihail Paleologu, bunicul patern al autorului, şi Emilia, cea de-a treia lui soție, un parcurs creionat din povești recuperate și amintiri ale autorului.
946 16 copertaKIWI jpg
Granițe
Începînd cu această ediție, deloc întîmplător intitulată „Granițe”, antologia „KIWI” (Editura Polirom, 2022) oferă un cuprins internațional.
946 17 Morozov jpg
Bărbatul care iubea femeile
Cîteva femei devin materie literară pură, ajungînd să umple cu vocea lor, cu corpul lor, cu frazele lor marea carte autoficțională care e viața scriitorului protagonist.
946 17 Breazu jpg
Buletin de București
Pe MNB, scriitura muzicală a lui Boiangiu are cîrlig – e un LP cu multe ricoșeuri tematice, sărind zglobiu de la una la alta.
p  21 Totintot sau marea metamorfoza, 1942 1945 jpg
Victor Brauner – Totul în tot sau marea metamorfoză
Așezarea pe soclul tabloului a sculpturii care înfățișează varianta tridimensională a unui segment din pictură demonstrează intenția artistului de a crea o operă susceptibilă să sugereze un spațiu în care exteriorul (sculptura) și interiorul (tabloul) sînt reunite.
comunicat anansi traducere goncourt2021 jpg
Romanul laureat cu Premiul Goncourt 2021, publicat în timp record în ediție românească în colecția ANANSI
„Cea mai tainică amintire a oamenilor” de Mohamed Mbougar Sarr, romanul recompensat în 2021 cu Prix Goncourt, cea mai importantă distincție literară din Franța, a apărut recent în ediție românească, la mai puțin de jumătate de an de la anunțarea premiului în Hexagon.
Explorers of the Multiverse 1 jpg
„Am vrut să ștergem granița dintre real și virtual, dintre obiect și reflexie” – interviu cu membrii echipei H3, creatorii instalației „Explorers of the Multiverse”, prezentată de IQOS la Romanian Design Week
Instalația interactivă „Explorers of the Multiverse” este realizată de studioul de artă și tehnologie H3, în parteneriat cu IQOS, și propune o experiență multisenzorială imersivă, prin care vizitatorii sînt invitați la un proces de autocunoaștere.
Rețeaua Jane, r  Phyllis Nagy jpg
O poveste despre femei care au schimbat lumea deschide TIFF 2022: „Rețeaua Jane”
„Rețeaua Jane”, o poveste curajoasă despre drepturile femeilor, inspirată din realitățile Americii de la finalul anilor ’60, deschide cea de-a 21-a ediție TIFF, cu o proiecție de Gală organizată vineri, pe 17 iunie, de la ora 20:45, în Piața Unirii din Cluj-Napoca.
MRM 9iun landscape 1920x1080 png
„Moștenitorii României muzicale”. Recital susținut de pianistul Cristian Sandrin
Un eveniment la Sala Radio: Variațiunile Goldberg de Johann Sebastian Bach, interpretate de pianistul Cristian Sandrin, în cadrul proiectului „Moștenitorii României muzicale”, organizat de Radio România Muzical și Rotary Club Pipera, joi, 9 iunie, ora 19.00.
Utama, r  Alejandro Loayza Grisi jpg
12 „ficțiuni despre viață” în Competiția Oficială TIFF 2022
12 producții din toată lumea, printre care și două filme românești, intră în cursa pentru Trofeul Transilvania la cea de-a 21-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania.
QT Headshot   Photo Credit is art streiber JPG
„A fost odată la Hollywood”, debutul literar al marelui regizor Quentin Tarantino, cartea-eveniment în luna mai la Humanitas Fiction
Cartea va fi lansată miercuri, 25 mai, ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (bd. Regina Elisabeta nr.38) și sîmbătă, 4 iunie, ora 12.00, în cadrul Salonului Internațional de Carte Bookfest (Romexpo, Pavilion B2, standul Editurii Humanitas).
Clipboard01 jpg
Actrița Maia Morgenstern, Premiul de Excelență la TIFF 2022
Actrița Maia Morgenstern va fi omagiată la cea de-a 21-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (17 – 26 iunie, Cluj-Napoca).
945 16 sus Romila jpg
Combinagii și vieți paralele
În „Șoferul din Oz” se asociază fericit umorul, ironia, tandrețea, caracterele hiperbolizate și inevitabila tentație a parabolei socio-politice cu priză imediată.
945 16 jos Iamandi jpg
Insațiabila nemulțumire a lui Stalin
Bolșevismul a fost exportabil și a produs rezultate „cvasiidentice” peste tot.
p 17 2 jpg
Dulce provincie
Găsim orășelul mic și netulburat în care toată lumea se cunoaște cu toată lumea, găsim jocul de putere aparent blajin între localnici și intrușii „de la centru”, găsim briza ușoară de nefericire care traversează, din direcții diferite.
945 17 Biro jpg
Aniversar
Gărîna. În materie de legende care eludează genurile, concertul Soft Machine s-ar putea să fie cel mai important concert al vremurilor recente pe teritoriul nostru.
TIFF 2022 Make Films Not War jpg
Îndemn la pace în campania de imagine TIFF 2022: Make Films, Not War!
Campania vizuală a celei de-a 21-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania (17 – 26 iunie, Cluj-Napoca) transmite un mesaj lipsit de orice urmă de echivoc: Make Films, Not War!
Afis Sala Radio 20 mai 2022 jpg
Violonistul Gabriel Croitoru interpretează unul dintre cele mai frumoase concerte de vioară compuse vreodată
Bruch se temea de succesul a ceea ce avea curînd să devină unul dintre cele mai des cîntate concerte de vioară compuse vreodată: Concertul nr. 1 în sol minor pentru vioară și orchestră.
Festivalul Filmului Francez ne invită să privim mai departe! jpeg
Festivalul Filmului Francez ne invită să privim mai departe!
Între 1 și 12 iunie 2022, la București şi în alte zece oraşe din ţară – Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, Brăila, Brașov, Constanța, Sfîntu Gheorghe, Sibiu, Suceava şi Tîrgu Mureș – cinefilii sînt invitați la întîlnirea anuală cu cele mai recente și remarcabile filme franceze.
Koba înainte de moarte jpeg
Koba înainte de moarte
Romanul poate fi citit chiar așa: stalinismul explicat copiilor de 10 ani.
Metonimiile biograficului jpeg
Metonimiile biograficului
Poezia Laurei Francisca Pavel pare un construct format din prefabricate dispuse într-un flux bine controlat. Important, textele nu sună deloc fals, nimic nu pare artificial, nelalocul lui.
Poate fi România „acasă” pentru migranți? jpeg
Poate fi România „acasă” pentru migranți?
Corpurile sînt grele, teama, deznădejdea, dar și mîngîierea însoțesc un drum care pornește dintr-un acasă spre nu se știe unde.
Victor Brauner, Pablo Picasso și „artele primare“ jpeg
Victor Brauner, Pablo Picasso și „artele primare“
„L-am văzut pe Picasso asamblînd obiecte aparent neînsemnate și aceste obiecte, odată așezate de către el într-o anumită ordine, capătă viață.”
Vocea: ţipete sau şoapte jpeg
Rîs și surîs
Degradarea rîsului se produce atunci cînd spectacolele îl cultivă sistematic.

Adevarul.ro

image
Implicaţiile distrugerii crucişătorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagră | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.

HIstoria.ro

image
Victimele stalinismului, investigate de un medic român incoruptibil
lexandru Birkle a participat la investigarea gropilor comune cu victimele stalinismului, găsite de administraţia germană a Ucrainei în orașul Viniţa, precum și în localitatea Tătarca de lângă Odessa.
image
Una dintre cele mai crude și spectaculoase metode de execuție
Călcarea sau strivirea de către un elefant este o metodă de execuție sau de tortură mai puțin cunoscută de-a lungul istoriei, deși a fost practicată până în secolul al XIX-lea.
image
Graffiti: artă sau vandalism?
De-a lungul istoriei sale zbuciumate, acest gen artistic a reprezentat mereu un subiect fierbinte, pus la zid și supus dezbaterilor din societate. Este bun sau rău graffiti-ul?