Anul gîndirii magice, Muzeul Tiparului, Care-i faza cu cititul?

Publicat în Dilema Veche nr. 718 din 23-29 noiembrie 2017
Anul gîndirii magice, Muzeul Tiparului, Care i faza cu cititul? jpeg

● Dacă aveți drum prin Viena pe 30 noiembrie, nu ratați concertul Orchestrei Filarmonicii de Stat „Transilvania“ din Cluj. Concertul va avea loc în Sala Mare de la Musikverein. Ei, da, acesta este un eveniment istoric! E pentru prima dată după 1990 cînd o orchestră simfonică românească va concerta în faimoasa sală vieneză. Ultimul concert românesc la Musikverein a avut loc în 1961, cînd Filarmonica „George Enescu“ din București a fost condusă în templul muzicii de legendarul George Georgescu. Acum, orchestra clujeană va fi dirijată de Gabriel Bebeșelea, într-un program care cuprinde Dinu Lipatti – Concertino în stil clasic pentru pian şi orchestră, Edvard Grieg – Concertul pentru pian şi orchestră, op. 16, George Enescu – Pastorale-Fantaisie (primă-audiție austriacă) și George Enescu – Simfonia nr. 1, op. 13. La pian va cînta Alexandra Dariescu. Concertul începe la ora 19,30 și va marca începutul manifestărilor dedicate Zilei Naționale a României. Inimoșii români de la Viena și de la Cluj care au făcut posibil acest eveniment merită felicitări, iar ICR Viena, care i-a sprijinit, merită mulțumiri. (Sever Voinescu)

● Mi întîmplă să mi se lipească de creier cîte o frază, un început de carte în cazul ăsta: „Viața se schimbă cu repeziciune. Viața se schimbă într-o clipă. Te așezi la masă și viața, așa cum o cunoșteai, se sfîrșește. Problema autocompătimirii“. Pentru că mi-a tot revenit în minte în ultima vreme, mai recomand o dată Anul gîndirii magice, Joan Didion, Editura Pandora M, 2017. (Ana Maria Sandu)

● Albumul Ștefan Câlția. Obiecte grăitoare (Editura Curtea Veche), însoţit de trei texte consistente semnate de Svetlana Cârstean, Liliana Chiriac şi Alexandra Manole, se va lansa sîmbătă, 25 noiembrie, în cadrul Tîrgului de Carte Gaudeamus, şi luni, 4 decembrie, la Muzeul Colecțiilor de Artă. Scrie Svetlana Cârstean: „Obiecte grăitoare deschide porțile către un anumit fel de intimitate creatoare a artistului, dacă ne permite să ne potolim curiozitățile despre sursele inspirației, să nu ne lăsăm însă amăgiți, căci cu cît pătrundem mai adînc în furnalul sau laboratorul inspirației, cu atît piciorul ne alunecă mai tare. Nu e chip să dăm de capăt sursei din care țîșnește totul, cu atît mai puțin mecanismului care face posibilă opera de artă.“ Albumul conţine deopotrivă imagini din expoziţie şi reproduceri (picturi, fotografii, sculpturi, ceramic ş.a.) – este o minunăţie! (Marius Chivu)

● Muzeul Tiparului și al Cărții Vechi Românești, amplasat în Curtea Domnească din Tîrgoviște, care, pe lîngă primele tipărituri din Țara Românească – „Liturghierul lui Macarie“ (1508), „Octoihul slavon“ (1510), „Tetraevanghelul slavon“ (1512) – deține o bogată colecție de cărți rare, ediții princeps sau unicate. Tot aici un splendid exemplar din Îndreptarea legii (1652), considerat cel mai vechi cod de legi al Țării Românești. Un exemplar excepțional din colecția Înaltpreasfințitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, se păstrează și la Muzeul Istoriei Culturii și Spiritualității Creștine din Galați. O carte minunată și pilduitoare din vremea cînd normele juridice se împleteau cu legea bisericească. Poate n-ar fi nepotrivit ca aceste piese de reală valoare documentară să facă obiectul studiului la zi pentru parlamentarii noștri măsluitori de legi. (Ruxandra Mihăilă)

● Un milionar rus din Londra secolului XXI îi propune unui refugiat sîrb să îi alcătuiască o bibliotecă unică, plină de rarităţi, lăsîndu-i o sumă mare de bani pe mînă. Ce se ascunde în spatele acestui gest? Fireşte, un om îndrăgostit. Despre asta e vorba în Marele Gorsky al scriitoarei Vesna Goldsworthy, o carte care sper că vă va cuceri. (Cristina Ştefan)

● Antologiile Cel mai mult și mai mult, seniorii și juniorii, din colecția „Cărțile mele“, se lansează la Tîrgul de Carte Gaudeamus, sîmbătă, de la ora 11, la standul editurii Arthur. Două colecții de povești pentru copii, „la temă“, scrise de autori consacrați, dar și de copii talentați, selectați în urma unui concurs național de scriere creativă, continuă seria de antologii care a debutat cu Care-i faza cu cititul? Și o carte pe care eu personal o aștept de multă vreme: Tropice tîmpe de Florin Bican și care se lansează duminică, de la ora 11,45. (Adina Popescu)

● La Tîrgul Internaţional Gaudeamus – Carte de învăţătură, invitat de onoare anul acesta e Comisia Europeană. Joi, de la ora 15, la pavilionul european, Mircea Vasilescu moderează o dezbatere despre „Meseriile cărţii“. Invitaţi: Radu Paraschivescu (autor, editor și traducător), Simona Kessler (agent literar), Oana Boca-Stănescu (manager cultural) și Mihai Mitrică (directorul executiv al Asociației Editorilor din România). (Matei Martin)

Foto: adevarul.ro

964 16 coperta jpg
Febra etică
Ca o concluzie, atît Mariana Marin, cît și Mariana Codruț practică o literatură în răspăr cu poetica dominantă a generației ’80, dar nu într-un mod manifest, ostentativ.
964 17 Va urma  Pe planeta Oglinda foto Marius Sumlea 1 jpg
La 146 km de război. Teatru la Piatra Neamț
Ce regăsesc la fiecare ediție a Festivalului de Teatru de la Piatra Neamț este un efort de adecvare la problematicile momentului, la crizele lumii și la ideile ce se dezbat, un efort care face festivalul viu, vibrant, departe de formatul obosit de „vitrină” teatrală.
964 23 png
Lucrările maeștrilor peisagiști britanici (și nu numai) la București
Pavilioanele Art Safari sînt deschise publicului pînă la 11 decembrie și, cu siguranță, promit o experiență vizuală memorabilă.
afis conferintele dilema iasi 6-8 octombrie 2022
Conferințele Dilema veche la Iași. Despre Război și pace 6-8 octombrie 2022, Sala Henri Coandă a Palatului Culturii
Între 6 și 8 octombrie, de joi pînă sîmbătă, Conferințele Dilema veche ajung pentru prima dată la Iași. E o ediție la care conferențiarii invitați vor aborda o temă foarte actuală: „Război și pace”.
963 16 Pdac Romila jpg
Hibridizări
Aplicate preponderent pe Craii de Curtea-Veche, „investigațiile” lui Ion Vianu sfîrșesc prin a da un portret de adîncime al lui Mateiu Caragiale.
p 17 2 jpg
Melancolie pariziană
Ambreiajul ficțiunilor lui Hers este doliul: moartea unui apropiat (în magnificul Ce sentiment de l’été și Amanda), ruptura amoroasă și adolescența (care tot un fel de doliu – al absenței grijilor – se cheamă că e) în Les Passagers de la nuit.
963 17 Breazu jpg
Vremea schimbării
Dezbrăcat de pompa, efervescența și galvanitatea primelor opere discografice ale The Mars Volta, noul album poate fi o ecuație cu prea multe necunoscute pentru vechii fani, dar are caracter și culoare.
Ultimul interviu jpg
Ultimul interviu (roman) - Eshkol Nevo
„Eshkol Nevo scrie cu talent, cu umor și cu inteligență… Prietenie, invidie, iubire, nefericire, puterea de a merge mai departe – nimic nu-i scapă.“
962 16 coperta BAS1 jpg
De la mistic la psihedelic
Viciu ascuns pastișează delicios genul noir, oferind un personaj central care rulează printre tripuri și realități halucinante, în încercarea de a dezlega enigma dispariției amantului căsătorit al unei foste iubite.
p 17 jpg
Frustrare
Om cîine arată din capul locului ca un film ajuns într-o gară din care trenul (succesului de public, al aprecierii critice, dar mai ales al originalității pur și simplu) a plecat de mult.
962 17 Biro cover01 jpg
Estetici synth
Am crescut cu minciuna persistentă că ultimele inovații muzicale s-ar fi realizat în anii ’70.
p 21 coperta jpg
O poveste din Nord, cu voluptate și multă tristețe...
Publicat în cursul acestei veri la Editura Polirom, ultimul roman tradus al lui Stefánsson este, cu siguranță, o piesă importantă în portofoliul colecției de literatură străină al Poliromului.
p 23 jpg
O arhitectură de excepție și o propunere: expoziția permanentă ”Brâncuși în lume”
Cu cîteva zile înainte de inaugurarea acestui Centru, programată pentru 15 septembrie 2022, am organizat o discuție care a pornit de la arhitectura edificiului și a ajuns, firesc cumva, la modul în care, pe de o parte, cultura română de azi îl metabolizează pe Brâncuși.
The John Madejski Garden at the V&A (c) Victoria and Albert Museum, London (1) jpg
Opere de artă rare din patrimoniul Marii Britanii vor fi expuse în această toamnă în București, la Art Safari
81 de opere extrem de valoroase semnate de John Constable (1776-1837), dar și de Rembrandt, Albrecht Dürer, Claude Lorrain și alte nume mari din colecția muzeului londonez sînt împrumutate către Art Safari
p 17 1 jpg jpg
Scandalizare
Ce s-ar fi schimbat în Balaur dacă relația fizică de intimitate ar fi avut loc nu între elev (Sergiu Smerea) și profesoara de religie, ci între elev și profesoara de limba engleză, de pildă? Nu prea multe.
961 17 Breazu jpg
Prezentul ca o buclă temporară într-un cîntec pop retro
Reset, albumul creat de Panda Bear și Sonic Boom, a fost lansat pe 12 august de casa de discuri britanică Domino.
copertă Pozitia a unsprezecea și domnișoarele lui Fontaine jpg
Cătălin Mihuleac - Poziția a unsprezecea și domnișoarele lui Fontaine
Care va să zică, pentru a pluti ca o lebădă în apele noilor timpuri, omul înțelept are nevoie de un patriotism bicefal, care să se adreseze atât României, cât și Uniunii Sovietice!
960 15 Banu jpg
Cu sau fără de cale
Colecționarul se încrede în ce e unitar, amatorul în ce e disparat. Primul în calea bine trasată, pe care celălalt o refuză, preferînd să avanseze imprevizibil. Două posturi contrarii.
960 17 afis jpg
Un spectacol ubicuu
Actorii sînt ghizi printre povești în care protagoniști sînt șapte adolescenți care participă virtual la spectacol.
p 21 Amintire de calatorie, 1957 jpg
Victor Brauner, Robert Rius și „arta universală“
Poetul Robert Rius, pe care Victor Brauner îl vizitează la Perpignan în anul 1940, este unul dintre cei pasionați de scrierile misticului catalan Ramon Llull, al cărui nume figurează în lista „străbunilor suprarealismului“ redactată de Breton odată cu publicarea primului manifest suprarealist
Cj fb post 2000x1500 info afis jpg
Conferințele Dilema veche la UBB. Despre Bogați și săraci 14-16 septembrie, Sala Jean Monet a Facultății de Studii Europene
O ediție specială a Conferințelor ”Dilema veche” în care am invitat cele mai competente voci din disciplinele care, în opinia noastră, sînt obligatoriu de convocat dacă vrem să înțelegem cu adevărat chestiunea complicată și nevindecabilă a rupturii dintre bogați și săraci.
959 16jos Iamandi jpeg
România și meritocrația
Cum s-a raportat spațiul românesc la toate aceste sinuozități? Normal, lui Wooldridge nu i-a trecut prin cap o asemenea întrebare, dar cred că un răspuns destul de potrivit ar fi „cu multă detașare”.
p 17 jpg
Canadian Beauty
Dintre subgenurile născute în epoca post-#metoo și influențate decisiv de aceasta, satira corozivă, cu trăsături îngroșate pînă la caricatură, are astăzi vînt din pupă.
959 17 Biro jpg
Reformări
Tears for Fears, celebri pentru răsunătorul succes „Shout” al epocii Thatcher, dar și pentru chica optzecistă pe care o promovau la vremea respectivă, ar părea că se relansează a doua oară după 18 ani de absență, însă reformarea propriu-zisă a avut loc cu ocazia albumului precedent, din 2004.

Adevarul.ro

Steag NATO
Reacția statelor baltice la cererea Ucrainei de aderare la NATO
Cele trei state baltice au afirmat că sunt în favoarea deschiderii unei căi de aderare rapidă a Ucrainei la NATO.
Turkstream - Erdogan si Putin FOTO Shutterstock
Rusia: Sancțiunile UE împiedică întreținerea conductei TurkStream
Operatorul rus al conductei TurkStream, care furnizează gaze naturale Turciei și ţărilor din Balcani, a declarat că va suspenda unele lucrări de întreținere și reparații, invocând sancțiunile UE.
Tudor Dinu semnand Revolutia greaca jpg
Pe urmele lui Tudor Vladimirescu și ale revoluției grecești de la 1821. Un pandur din Gorj în fruntea Țării Românești FRAGMENT
Tudor Dinu a refăcut pas cu pas itinerariile străbătute deopotrivă de Tudor cu pandurii săi, de Alexandru Ipsilanti cu mavroforii, dar și de alte grupuri de revoluționari greci, cercetând și fotografiind mai bine de 80 de locuri prin care au trecut aceștia acum două veacuri.

HIstoria.ro

image
Bălcescu, iacobinul român despre care nimeni nu mai vorbește
Prima jumătate a veacului al XIX-lea a reprezentat pentru Ţările Române un timp al recuperării. Al recuperării parţiale – ideologice şi naţionale, cel puţin – a decalajului ce le despărţea de Occidentul european. Europa însăşi este într-o profundă efervescenţă după Revoluţia de la 1789, după epopeea napoleoniană, Restauraţie, revoluţiile din Grecia (1821), din Belgia şi Polonia anului 1830, mişcarea carbonarilor din Italia, toată acea fierbere socială şi naţională, rod al procesului de industria
image
„Historia Special”: 100 de ani de la încoronarea regilor României Mari
„Historia Special”: 100 de ani de la Încoronarea de la Alba Iulia
image
Victor Babeș, cel mai elegant savant român
Victor Babeș a fost savant, profesor universitar, unul dintre cei mai renumiți oameni de știință, cunoscut și recunoscut în toată lumea. Când apărea profesorul Babeș la catedră, sau cu alte ocazii, acesta era îmbrăcat impecabil, foarte elegant, având o ținută exemplară.