Ane Brun, Times New Roman, Armenopolis, suflet armenesc

Publicat în Dilema Veche nr. 586 din 7-13 mai 2015
Ane Brun, Times New Roman, Armenopolis, suflet armenesc jpeg

● Sei Shonagon,

Polirom, 2015 – ediţie îngrijită şi introducere de Meredith McKinney, traducere din engleză de Ioana Aneci. „Acum o mie de ani, într-o lume care, în multe sensuri, era neînchipuit de diferită de a noastră, o doamnă de la curtea imperială a Japoniei s-a aşezat în faţa unor preţioase foi de hîrtie şi a început să scrie extraordinara operă numită

(...) Aici a scris despre lumea ei, cu un spirit atît de viu, încît ne regăsim în faţa unei femei pe care o recunoaştem ca pe un prieten“ – Meredith McKinney. (Iaromira Popovici) 

● Ane Brun (Norvegia), duminică, 10 mai, de la ora 20, la Sala Radio. Ane Brun are-o voce cu care-ţi construieşte cazemate din puf şi tranşee între paturi, unde să te poţi ascunde cînd nimic în jurul tău nu mai merge cum trebuie, dar ştii, totuşi, c-o s-o scoţi la capăt şi de data asta. Căutaţi pe YouTube „Daring To Love“ sau „These Days“ şi veniţi la concert. (Luiza Vasiliu) 

● Pentru cei cu dorinţă de a se implica în viaţa cetăţii: între 9 şi 10 mai, în parcul Herăstrău din Bucureşti are loc ONGFest – festivalul organizaţiilor nonguvernamentale din România, un festival care propune nu doar informaţii despre ceea ce înseamnă spaţiul nonguvernamental, ci oferă vizitatorilor şi experienţe interactive, jocuri şi activităţi nonformale. (Stela Giurgeanu) 

● Secţiunea specială de 1 Mai „Vama veche“ de pe site-ul Times New Roman, care m-a amuzat copios. Ca de obicei, un umor de bună calitate, care îmi aminteşte de

Cîteva dintre titlurile ştirilor senzaţionale „de sezon“: „Apariţie stranie pe plaja din Vama Veche – un bucureştean treaz“, „Fetele care îşi pun la noapte chiştoace sub pernă află cu cine se combină în Vamă“, „Avertizare pe litoral: stratul de beţivi atinge 1 metru în Vama Veche“, „Dramă la Vama Veche! Doi delfini s-au zbătut timp de două ore, încîlciţi în părul lui Remus Cernea“, „Patriarhul Daniel a apărut pe plajă cu o cădelniţă cu marijuana“, „Vama Veche, plină de postere cu Ponta, în care se laudă că el a inventat berea, sexul şi cortul“. Concluzia: Vama nu mai e ce a fost! (Adina Popescu) 

● Căutam ceva şi am început să răsfoiesc excelentul volum de Opere al lui Mateiu I. Caragiale (Editura Fundaţiei Culturale Române, 1994) pe care îl am în bibliotecă. M-am dus la paginile de

. Dar tot nu găseam ce căutam. Şi, după ce le-am terminat de citit, mi-am dat seama că mă gîndisem, de fapt, la acel Mateiu ficţional, în pielea căruia a intrat Ion Iovan:

(Editura Curtea veche, 2009). Un spectacol. De citit, neapărat. (Ana Maria Sandu) 

● În minivacanţa de 1 Mai am citit

de Valeriu Antonovici (Editura Eikon). O analiză pertinentă despre un fenomen care pînă acum n-a fost studiat din perspectivă sociologică. (Matei Martin) 

● Două povestiri clasice, aparţinînd a doi mari scriitori, citite de doi mari actori români pe două audiobook-uri nou apărute la Humanitas Multimedia:

de Franz Kafka, în lectura lui Răzvan Vasilescu, şi

de Thomas Mann, în lectura lui Victor Rebengiuc. Pe lîngă faptul că-mi plac audiobook-urile, sînt încîntat de faptul că acest format onorează cum se cuvinte genul scurt al povestirii, altfel atît de nebăgat în seamă. (Marius Chivu) 

● Vineri, 8 mai, la Sala Radio va fi un concert regal, programat în cinstea zilei de 10 mai, ziua regalităţii din România. Numai cînd auzi aşa un titlu te gîndeşti că nu poate să fie decît un eveniment cu mult ştaif, care merită văzut. Este vorba de „Concertul nr. 2 pentru pian şi orchestră“ de Rahmaninov, avîndu-l drept solist pe pianistul Horia Mihail, sub bagheta dirijorului Radu Popa. (Andrei Manolescu)

● Rusia – un bolnav înarmat. Acesta e titlul unui dialog între Anne Applebaum şi Lukasz Pawlowski apărut pe Eurozine.com („

“). Cei doi spun lucrurilor pe nume. L.P.: „Sîntem în acelaşi tip de situaţie ca în timpul Războiului Rece.“ A.A.: „Exact, şi atunci ne era frică. Occidentul nu prea a ajutat Ungaria în 1956, Cehoslovacia în 1968 sau Polonia în 1981, aşa-i?“ A se citi pînă la capăt. (Mircea Vasilescu)

● În cadrul agendei culturale de restituire corectă şi nuanţată a istoriei poporului armean, la 100 de ani de la genocid, filmul

, r. Florin Kevorkian (vineri, 8 mai, ora 19, studioul „Horia Bernea”, MŢR) se impune ca o introducere în istoria armenilor şi în atmosfera oraşului Gherla, Armenopolis-ul de odinioară, unde principele Mihai Apafi i-a adăpostit de prigoană în 1671. Muzica lui Capriel Dedeian conturează, inedit, un spaţiu de istorie încă lacunar cercetat şi înţeles. (Ruxandra Mihăilă)

comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.

Adevarul.ro

image
Tragedia de la Cluj. Cine sunt cele trei persoane care s-au electrocutat în piscină. Cum s-a petrecut incidentul
Un fost director de bancă se numără printre cei trei clujeni găsiți electrocutați lângă piscină. Ovidiu Mureșan avea 46 de ani și este descris de prieteni drept un „om extraordinar”. Alături de el au murit și părinții lui.
image
Adevăratul al 12-lea jucător al României la Euro 2024: povestea fanului admirat de o lume întreagă EXCLUSIV
Mulți politicieni s-au grăbit să-și asocieze imaginea cu victoria României în fața Ucrainei. În realitate, susținătorii admirabili ai tricolorilor sunt cei care s-au chinuit să ajungă în Germania. Iar acolo au plâns de bucurie. Printre ei, Cezar Micheten, cu o poveste superbă.
image
Trei lucruri surprinzătoare despre moarte. Dezvăluirile unei asistente medicale: „Știau oarecum ce se întâmplă”
O asistentă medicală a dezvăluit trei lucruri pe care le-a sesizat în legătură cu moartea: de la faptul că oamenii pot auzi chiar și atunci când sunt inconștienți până la faptul că deshidratarea face ca procesul să fie mai puțin dureros, relatează Daily Mail.

HIstoria.ro

image
Iuliu Maniu interceptat de Siguranță la ordinul lui Armand Călinescu
În 1932 Armand Călinescu e subsecretar de stat la Interne. La 5 decembrie el se mărturisește Jurnalului, ținut zilnic și pe ascuns:
image
,,Haide, haide RPR, du-ne la victorie!” România la preliminariile „Euro 1960”
Pe 6 iunie 1958, Agerpres anunța că Uniunea Europeană de Fotbal (UEFA), în cadrul congresului său ținut la Stockholm, a luat hotărârea organizării competiției internaționale „Cupa Europei”.
image
Jurnalul lui Mihail Bulgakov, confiscat de NKVD
Manuscrisele nu ard!, proclamă solemn domnul Woland în Maestrul şi Margareta al lui Bulgakov.