Al doilea joc, Un ţărm prea îndepărtat, Thomas Antiques

Publicat în Dilema Veche nr. 529 din 3-9 aprilie 2014
Al doilea joc, Un ţărm prea îndepărtat, Thomas Antiques jpeg

● A venit primăvara. Încă o bună ocazie să ieşiţi în parc, să citiţi o carte (sau să citiţi o carte în parc), să faceţi o plimbare cugetînd la ceva (orice), să vă întîlniţi cu prietenii pe o terasă, să mergeţi la un concert în aer liber (sezonul începe bine), să vă jucaţi cu copiii şi nepoţii (dacă-i aveţi; dacă nu, sînt destui copii cu care nu se joacă nimeni, căutaţi-i). Pe scurt, e o bună ocazie să închideţi televizoarele. Mai întîi puţin (ca să nu faceţi un şoc), apoi de tot. (Mircea Vasilescu)

● În perioada 2-5 aprilie, Institutul Francez din Bucureşti organizează Marché de la poésie, un tîrg de poezie contemporană, cu poeţi români din diferite generaţii, pentru lecturi şi dezbateri. Invitat special: poetul lyonez Jean-Baptiste Cabaud. Joi, 3 aprilie, de la ora 19, dă startul maratonului Nora Iuga. Iar dacă vă nimeriţi pe la Iaşi, mergeţi duminică la bojdeuca lui Creangă, unde se deschide expoziţia-experiment interactiv „Copilăria părinţilor noştri“. Puteţi contribui cu obiecte. (Adina Popescu)

● Al doilea joc, cel mai nou film semnat de Corneliu Porumboiu, e o combinaţie interesantă: un document (meciul de fotbal dintre Steaua şi Dinamo, jucat pe 3 decembrie 1988) comentat, după 25 de ani, de regizor şi de tatăl său, care a fost arbitrul acelei partide, devine, sub ochii spectatorului, documentar. Acest straniu home movie e deopotrivă pentru microbişti şi cinefili. O buclă temporală în care sînt prinşi tatăl şi fiul. Un dialog alb ca ninsoarea de pe teren, care pare fără sfîrşit. (Ana Maria Sandu)

● Pe data de 19 aprilie începe tradiţionalul turneu de tenis de la Arenele BNR – Năstase Ţiriac Trophy. La această ediţie e anunţată participarea unor jucători ca Mihail Iujnîi, Gilles Simon, Gaël Monfils, Vasek Pospisil, Janko Tipsarevici şi Florian Mayer. Nu chiar din primii zece, dar din următorii 20. Şi mai presus de toate, ca de obicei, e meciul demonstrativ de pe data de 26 aprilie, la care vor participa Goran Ivanisevic, Cédric Pioline, Ilie Năstase şi Andrei Pavel. E chiar un spectacol şi e ceva mai fin decît un meci de fotbal. (Andrei Manolescu)

● Cărţile familiei Ciocârlie, tată şi fiice, apărute la Cartea Românească: Livius Ciocârlie – Exerciţii de imaturitate, nou jurnal esenţial, inconfundabil şi savuros, despre lucrurile metafizice şi frivole din viaţa unui livresc cotidian; Alexandra Ciocârlie – În dialog cu anticii, eseuri despre vitalitatea contemporană a tragediei eline, şi Corina Ciocârlie – Un ţărm prea îndepărtat, eseuri despre tema frontierei în literatura din spaţiul balcanic şi diversele ei forme de seducţie. (Marius Chivu)

● Duminică, 6 aprilie, la Sala Mică a Teatrului Naţional, de la ora 11, George Banu susţine conferinţa „Parisul personal“. (Stela Giurgeanu)

● Ouă încondeiate, icoane, obiecte din lemn, ceramică, ţesături, jucării, instrumente muzicale, podoabe, mobilier pictat şi multe altele. Le găsiţi, ca de obicei, la Tîrgul de Florii – de vineri, 11 aprilie, pînă duminică, 13 aprilie – la Muzeul Ţăranului Român. (Matei Pleşu)

● Două concerte cu doi vrăjitori orientali: joi, 10 aprilie, de la ora 20, la Sala Radio, Dhafer Youssef, tunisianul-care-îmblînzeşte-păsările, şi sîmbătă, 12 martie, de la ora 23, în Club Eden, Omar Souleyman, sirianul-care-a-îmblînzit-o-pe-Björk. (Luiza Vasiliu)

● Victor Ieronim Stoichiţă, Efectul Sherlock Holmes. Trei intrigi cinematografice (Editura Humanitas). Citiţi această carte şi-o să vă schimbaţi cu totul perspectiva asupra istoriei cinematografiei. Şi a artei. (Matei Martin)

● Pe minuscula terasă de la Thomas Antiques – 2 în 1, şi magazin de antichităţi, şi cafenea –, m-am simţit ca-n Praga, într-o zi cu soare, savurînd un ceai de zmeură. Dacă n-aveţi loc acolo (sînt doar vreo patru măsuţe), daţi o raită şi prin saloanele din interior, unde vă puteţi aşeza la oricare dintre mese – unele sînt vechi de peste un secol. Şi, cine ştie, poate vă face cu ochiul şi vreun obiect decorativ şi vreţi să-l luaţi acasă. (Cristina Ştefan)

(function() {var d,v,s;d = document;v = d.createElement('script');v.type = 'text/javascript';v.async = true;v.src = 'http://video.cinemagia.ro/player/resize.js';s = d.getElementsByTagName('script')[0];s.parentNode.insertBefore(v, s);})();

5680565535 553329df21 k jpg
„Străinătate” (fragment)
Marea sculptată în tavan era tot acolo, valuri albe, bleu, bleu închis și gri, care rămăseseră cu crestele încremenite, în așteptare.
Afis 7 dec 2022 Sala Radio jpg
„GLORIA” de VIVALDI: atmosfera sacră a Crăciunului la Sala Radio
Miercuri, 7 decembrie 2022 (de la 19:00), veți asculta lucrarea lui Vivaldi la Sala Radio
972 16 coperta jpg
Iași, România
„Ce-i cu fatalismul ăsta mioritic? Nu-i chiar așa.”
972 17 Cabinele foto D  Ivan jpg
3 x FNT 2022
Este arta (literatura, teatrul, muzica) o formă de comunicare între două sau mai multe părți sau se consumă în intimitate?
MNLR dezbatere 25noiembrie 2022 png
Sociologul Gelu Duminică, scriitorul Vasile Ernu și experta în politici de gen și minorități Fatma Yilmaz dezbat pe tema identității etnice
Muzeul Național al Literaturii Române își propune să continue și să dezvolte proiectul, organizînd noi ediții dedicate și altor minorități etnice.
Afis 25 nov 2022 Sala Radio jpg
Uverturi celebre din opere și aniversarea a 70 de ani de la inaugurarea clădirii Radio România
Evenimentul din data de 25 noiembrie punctează și o aniversare specială a Sălii Radio
p 16 Fernando Pessoa WC jpg
De ce moare, totuși, Ricardo Reis?
Ricardo Reis se întrupează din adîncurile mării, vine din străfundurile apelor, purtat de o navă fantomă, pentru a se incarna.
p 17 1 jpg
Departe de tot
O casă pe buza sălbăticiei. O pădure care promite tihnă și de fapt ascunde belele. O protagonistă care fuge zadarnic de propriul trecut
971 17 Breazu jpeg
Rebelă cu mai multe cauze
Chiar dacă punch-ul primelor albume a rămas în urmă, în 2022 M.I.A. propune tot o formulă a insurgenței.
Afis 18 nov Sala Radio jpg
Cîștigător al celebrului Concurs de dirijat Gustav Mahler - FINNEGAN DOWNIE DEAR - invitat la Sala Radio
Cîștigător al celebrului Concurs Internațional de Dirijat Gustav Mahler, Germania - 2020, FINNEGAN DOWNIE DEAR, care va debuta în noua stagiune la Staatsoper Berlin.
970 16 coperta Chirita jpg
Uciderea unei metafore
Thomas Hobbes descrie, în Leviatanul, apariția gîndurilor din mici mișcări mecanice care au loc în interiorul creierului.
p 17 jpg
Eșuat pe mal
Insula e un buchet de mici intuiții care se chinuie din greu să se coaguleze în ceva rotund.
970 17 Biro coperta1 jpg
Muzici cu tronc
Jazz-ul postmodern se întoarce în cluburile noastre după o spectaculoasă ofertă de festivaluri de peste vară; să fim o piață așa primitoare chiar și cu cele mai elitiste nișe?
970 21 Ioana jpg
Un film cu mize mari înecat în derizoriu
Din punct de vedere imagistic, filmul este ireproșabil, însă nu rezistă nici sub raportul construcției narative, nici al construcției personajelor și nici măcar al criticii pe care se angajează să o facă.
green hours lives   square jpg
Green Hours celebrează cei aproape 30 de ani de activitate printr-o expoziție multimedia imersivă
Experiență culturală imersivă – 30 de ani de Green Hours relevați în cadrul unei instalații gîndite sub forma unui parcurs – expoziție
Afis Sala Radio 11 nov 2022 jpg
CHRISTIAN LINDBERG - desemnat artistul anului în 2016 - este invitat la Sala Radio
Desemnat în 2016 „Artistul anului” în cadrul galei International Classical Music Awards, trombonistul, dirijorul și compozitorul suedez CHRISTIAN LINDBERG este invitat special la SALA RADIO
comunicat noutati anansi noiembrie png
Noutăți în colecția ANANSI: integrala operei poetice a lui César Vallejo, un nou roman de Gheorghi Gospodinov și una dintre cărțile-revelație ale ultimilor ani, semnată de chilianul Benjamín Labatut
Trei noi titluri din portofoliul literaturii universale au fost publicate recent în traducere în cadrul îndrăgitei colecții Anansi. World Fiction de la Editura Pandora M.
Afis Sala Radio 10 nov 2022 jpg
Concert spectaculos de electro-swing: Big Band-ul Radio și Alice Francis
Joi, 10 noiembrie 2022, BIG BAND-UL RADIO dirijat de SIMONA STRUNGARU va susține la SALA RADIO un concert de electro-swing, invitată specială a serii fiind solista vocală ALICE FRANCIS.
Online MarkLetteri jpg
Jazz post-modern - Mark Lettieri, The Baritone Sessions vol. 2, Leopard (6) Records, 2022 -
Mark Lettieri Group vor concerta în Clubul Control din București pe 7 noiembrie.
969 15 Banu1 jpg
„Eu, eu, eu… ce plictis” (Cioran)
Eul e pernicios cînd se constituie în focar prioritar al artei, dar el nu intervine monoton, căci manifestările îi sînt multiple și ele reclamă evaluări diverse.
969 16 sus coperta Romila jpg
Bacovia, prima „viață”
Cîteva lucruri evită să facă autorul cu subiectul său și cred că ele sînt esențiale pentru o reușită a genului.
969 16 jos coperta Marius jpg
Riscul de a citi
Citind Lolita în Teheran rămîne prima carte care dezvăluia riscurile de a citi literatură occidentală într-o țară fundamental islamică.
p 17 jpg
Dubla doi
Regizorul Michel Hazanavicius și-a făcut o reputație (pompată, trebuie spus) din voluptatea cu care pastișează mituri ale cinema-ului.
969 17 Breazu jpg
Forme și fonduri
Foarte probabil că acesta este motivul pentru care Stumpwork poate fi tot ceea ce a fost anul trecut New Long Leg, dar este încărcat, pe fond, cu mai multă autonomie, cu mai mult spațiu, cu mai multă atmosferă.

Adevarul.ro

Monica Anghel FOTO Instagram
Imagini superbe cu Monica Anghel. Cum arată vedeta la 51 de ani
Monica Anghel își surprinde fanii cu poze și ținute nonconformiste. La vârsta de 51 de ani, artista arată superb, iar silueta ei se aseamănă cu a unei adolescente.
Parasutistii comemorati la Jilava FOTO Fundatia Gavrila Ogoranu crop jpg
Cine sunt luptătorii anticomuniști parașutați de SUA în România. Unii au trădat și au trăit cu identități false
Între anii 1951-1953, mai multe avioane militare americane au survolat România ocupată de sovietici, parașutând oameni pregătiți să întărească rezistența anticomunistă.
bautura - sticla vin - mahmureala FOTO 123RF
Cum previi mahmureala. Capcane când bei la o petrecere, ce e interzis și de ce trebuie să mănânci înainte
Cu cât bei mai mult, cu atât starea de mahmureală va fi mai accentuată. Ca să nu ajungi în această situație trebuie să știi ce să consumi, dar mai ales cât. De asemenea, e important să nu amesteci licorile.

HIstoria.ro

image
Trezirea naționalismului în Balcani
Vreme de secole, populațiile din Balcani au trăit în cadrul unor state multietnice, dinastice. Acest lucru nu a determinat însă o omogenizare, fiecare populație fiind conștientă, însă, de faptul că vecinii ei vorbeau o limbă diferită, practicau altă religie și aveau un stil de viață diferit.
image
Rusia, pământul sfânt al Iluminismului francez
Emergența rapidă a Rusiei ca mare putere europeană s-a petrecut într-o perioadă în care gânditorii Iluminismului european chestionau teme fundamentale, legate de natura societății și a guvernului: care este cea mai bună formă de guvernare, autocrația sau guvernul reprezentativ
image
Planul în 10 puncte de comunizare a României din martie 1945
În timp ce Armata Română participa, alături de cea sovietică, la luptele din Ungaria și Cehoslovacia, partidul comunist, încurajat de Moscova, dădea asaltul final pentru acapararea puterii.