Acasă, Loveless, Teleenciclopedia

Publicat în Dilema Veche nr. 726 din 18-24 ianuarie 2018
Acasă, Loveless, Teleenciclopedia jpeg

■ Printre atîtea lupte pentru rating, printre atîtea „breaking news“ și reality shows, nu strică să consemnăm acest fapt: Teleenciclopedia – care tocmai și-a înnoit genericul – se difuzează fără întrerupere din mai 1965 pe TVR 1, cînd a fost lansată de Octavian Paler. Azi am spune că seamănă cu ce vedem pe Discovery, National Geographic, History și altele asemenea. Dar e mai veche: de pe vremea cînd nici nu visam la astfel de canale. (Dana Călinescu)

■ Teatrul Excelsior organizează, pînă în luna iunie, cea de-a patra ediție a Concursului „New Drama“, dedicat adolescenților cu vîrste cuprinse între 14 și 18 ani. Dacă aveți o piesă scurtă (într-un act), o puteți înscrie, pînă pe 10 martie, la concurs. Trimiteți textul dramatic însoțit de o scrisoare de motivație la adresa de e-mail secretariat.literar@teatrul-excelsior.ro. Textul cîștigător va fi montat la teatrul Excelsior în stagiunea 2018-2019. (Matei Martin)

■ Cartea Elenei Vlădăreanu, Bani, muncă, timp liber (apărută la sfîrșitul lui 2017, în colecția „Vorpal“, de la Editura Nemira, coordonată de Svetlana Cârstean), e despre ce ne doare pe toți. E manifest, poezie și un bun început pentru o discuție serioasă despre scrisul ca meserie. Ce s-a schimbat de la „scriitorul de vagoane“ din nomenclatorul de meserii pînă azi? (Ana Maria Sandu)

■ Dacă pe 21 ianuarie sînteți pe la Sibiu, puteți participa la evenimentul „100 de oameni de zăpadă, ediția 2017/2018“, de la ora 12, în parcul Sub Arini. Cei o sută vor fi aliniați la vedere și cel mai reușit dintre ei va primi și un premiu. Cu o singură condiție, probabil – să fie zăpadă! (Adina Popescu)

■ Cum bine spune și Victor Morozov, mergeți și vedeți Pororoca (r. Constantin Popescu) și Loveless (r. Andrei Zviaghințev), două filme foarte bune, care pornesc de la dispariția unui copil și redau dramele familiale care urmează, în direcții diferite. (Cristina Ștefan)

■ Albumul de fotoreportaj Acasă (Media DoR) al jurnalistului Radu Ciorniciuc, care spune povestea familiei Enache, ultima familie care a trăit în ceea ce astăzi numim deja Parcul Natural Văcăreşti. Plănuit de Ceauşescu ca lac de acumulare în 1988, fostul cartier Văcăreşti a devenit Groapa Văcăreşti, apoi Delta Văcăreşti, pentru ca recent acest uluitor ecosistem urban să primească statutul de Parc Natural şi să fie protejat prin lege. Gică pescarul, soţia sa şi cei nouă copii ai lor au trăit în acest loc vreme de nouăsprezece ani, după care au fost strămutaţi din baraca lor din deltă la o casă din oraş, unde au fost înscrişi şi la şcoală. Unul dintre cele mai bune reportaje pe care le-am citit în ultimii ani! În plus, profiturile încasate din vînzarea cărţii vor fi direcţionate către organizaţia care administrează fondurile pentru proiectul social „Acasă“, despre care puteţi afla mai multe detalii la www.proiectulacasa.ro. (Marius Chivu)

■ Considerat de specialiști unul dintre cele mai moderne muzee din lume, deschis în aceeași măsură vizitatorului obișnuit, Muzeul „Frédéric Chopin“ din Varșovia impresionează prin asumarea unui remarcabil gest patriotic. Inițiat în anul 1934, deschis oficial în Palatul Ostrogski, pe malul Vistulei, în 1953, muzeul adăpostește în prezent peste 5000 de documente punctînd viața și activitatea compozitorului, în majoritate donații particulare, puse în valoare prin tehnici audio-video de ultimă oră. Dacă pînă a păși pragul muzeului, opera marelui compozitor îți era eventual puțin familiară, după parcurgerea celor 15 săli care reconfirmă valoarea geniului, singurul regret care-ți stăpînește sufletul e de ce la ei se poate… (Ruxandra Mihăilă)

■ De multe ori, anxietatea ne împiedică să acţionăm aşa cum ne-am dori, însă, pentru artişti, ea poate fi şi o sursă de creativitate. Vineri, 26 ianuarie, la 8,30, Svetlana Cârstean vine la întîlnirile Creative Mornings Bucharest să vorbească despre toate acestea. Înscrierea este gratuită, locurile – limitate. Mai multe detalii la www.creativemornings.com/cities/buc. (Cristina Ştefan)

964 16 coperta jpg
Febra etică
Ca o concluzie, atît Mariana Marin, cît și Mariana Codruț practică o literatură în răspăr cu poetica dominantă a generației ’80, dar nu într-un mod manifest, ostentativ.
964 17 Va urma  Pe planeta Oglinda foto Marius Sumlea 1 jpg
La 146 km de război. Teatru la Piatra Neamț
Ce regăsesc la fiecare ediție a Festivalului de Teatru de la Piatra Neamț este un efort de adecvare la problematicile momentului, la crizele lumii și la ideile ce se dezbat, un efort care face festivalul viu, vibrant, departe de formatul obosit de „vitrină” teatrală.
964 23 png
Lucrările maeștrilor peisagiști britanici (și nu numai) la București
Pavilioanele Art Safari sînt deschise publicului pînă la 11 decembrie și, cu siguranță, promit o experiență vizuală memorabilă.
afis conferintele dilema iasi 6-8 octombrie 2022
Conferințele Dilema veche la Iași. Despre Război și pace 6-8 octombrie 2022, Sala Henri Coandă a Palatului Culturii
Între 6 și 8 octombrie, de joi pînă sîmbătă, Conferințele Dilema veche ajung pentru prima dată la Iași. E o ediție la care conferențiarii invitați vor aborda o temă foarte actuală: „Război și pace”.
963 16 Pdac Romila jpg
Hibridizări
Aplicate preponderent pe Craii de Curtea-Veche, „investigațiile” lui Ion Vianu sfîrșesc prin a da un portret de adîncime al lui Mateiu Caragiale.
p 17 2 jpg
Melancolie pariziană
Ambreiajul ficțiunilor lui Hers este doliul: moartea unui apropiat (în magnificul Ce sentiment de l’été și Amanda), ruptura amoroasă și adolescența (care tot un fel de doliu – al absenței grijilor – se cheamă că e) în Les Passagers de la nuit.
963 17 Breazu jpg
Vremea schimbării
Dezbrăcat de pompa, efervescența și galvanitatea primelor opere discografice ale The Mars Volta, noul album poate fi o ecuație cu prea multe necunoscute pentru vechii fani, dar are caracter și culoare.
Ultimul interviu jpg
Ultimul interviu (roman) - Eshkol Nevo
„Eshkol Nevo scrie cu talent, cu umor și cu inteligență… Prietenie, invidie, iubire, nefericire, puterea de a merge mai departe – nimic nu-i scapă.“
962 16 coperta BAS1 jpg
De la mistic la psihedelic
Viciu ascuns pastișează delicios genul noir, oferind un personaj central care rulează printre tripuri și realități halucinante, în încercarea de a dezlega enigma dispariției amantului căsătorit al unei foste iubite.
p 17 jpg
Frustrare
Om cîine arată din capul locului ca un film ajuns într-o gară din care trenul (succesului de public, al aprecierii critice, dar mai ales al originalității pur și simplu) a plecat de mult.
962 17 Biro cover01 jpg
Estetici synth
Am crescut cu minciuna persistentă că ultimele inovații muzicale s-ar fi realizat în anii ’70.
p 21 coperta jpg
O poveste din Nord, cu voluptate și multă tristețe...
Publicat în cursul acestei veri la Editura Polirom, ultimul roman tradus al lui Stefánsson este, cu siguranță, o piesă importantă în portofoliul colecției de literatură străină al Poliromului.
p 23 jpg
O arhitectură de excepție și o propunere: expoziția permanentă ”Brâncuși în lume”
Cu cîteva zile înainte de inaugurarea acestui Centru, programată pentru 15 septembrie 2022, am organizat o discuție care a pornit de la arhitectura edificiului și a ajuns, firesc cumva, la modul în care, pe de o parte, cultura română de azi îl metabolizează pe Brâncuși.
The John Madejski Garden at the V&A (c) Victoria and Albert Museum, London (1) jpg
Opere de artă rare din patrimoniul Marii Britanii vor fi expuse în această toamnă în București, la Art Safari
81 de opere extrem de valoroase semnate de John Constable (1776-1837), dar și de Rembrandt, Albrecht Dürer, Claude Lorrain și alte nume mari din colecția muzeului londonez sînt împrumutate către Art Safari
p 17 1 jpg jpg
Scandalizare
Ce s-ar fi schimbat în Balaur dacă relația fizică de intimitate ar fi avut loc nu între elev (Sergiu Smerea) și profesoara de religie, ci între elev și profesoara de limba engleză, de pildă? Nu prea multe.
961 17 Breazu jpg
Prezentul ca o buclă temporară într-un cîntec pop retro
Reset, albumul creat de Panda Bear și Sonic Boom, a fost lansat pe 12 august de casa de discuri britanică Domino.
copertă Pozitia a unsprezecea și domnișoarele lui Fontaine jpg
Cătălin Mihuleac - Poziția a unsprezecea și domnișoarele lui Fontaine
Care va să zică, pentru a pluti ca o lebădă în apele noilor timpuri, omul înțelept are nevoie de un patriotism bicefal, care să se adreseze atât României, cât și Uniunii Sovietice!
960 15 Banu jpg
Cu sau fără de cale
Colecționarul se încrede în ce e unitar, amatorul în ce e disparat. Primul în calea bine trasată, pe care celălalt o refuză, preferînd să avanseze imprevizibil. Două posturi contrarii.
960 17 afis jpg
Un spectacol ubicuu
Actorii sînt ghizi printre povești în care protagoniști sînt șapte adolescenți care participă virtual la spectacol.
p 21 Amintire de calatorie, 1957 jpg
Victor Brauner, Robert Rius și „arta universală“
Poetul Robert Rius, pe care Victor Brauner îl vizitează la Perpignan în anul 1940, este unul dintre cei pasionați de scrierile misticului catalan Ramon Llull, al cărui nume figurează în lista „străbunilor suprarealismului“ redactată de Breton odată cu publicarea primului manifest suprarealist
Cj fb post 2000x1500 info afis jpg
Conferințele Dilema veche la UBB. Despre Bogați și săraci 14-16 septembrie, Sala Jean Monet a Facultății de Studii Europene
O ediție specială a Conferințelor ”Dilema veche” în care am invitat cele mai competente voci din disciplinele care, în opinia noastră, sînt obligatoriu de convocat dacă vrem să înțelegem cu adevărat chestiunea complicată și nevindecabilă a rupturii dintre bogați și săraci.
959 16jos Iamandi jpeg
România și meritocrația
Cum s-a raportat spațiul românesc la toate aceste sinuozități? Normal, lui Wooldridge nu i-a trecut prin cap o asemenea întrebare, dar cred că un răspuns destul de potrivit ar fi „cu multă detașare”.
p 17 jpg
Canadian Beauty
Dintre subgenurile născute în epoca post-#metoo și influențate decisiv de aceasta, satira corozivă, cu trăsături îngroșate pînă la caricatură, are astăzi vînt din pupă.
959 17 Biro jpg
Reformări
Tears for Fears, celebri pentru răsunătorul succes „Shout” al epocii Thatcher, dar și pentru chica optzecistă pe care o promovau la vremea respectivă, ar părea că se relansează a doua oară după 18 ani de absență, însă reformarea propriu-zisă a avut loc cu ocazia albumului precedent, din 2004.

Adevarul.ro

captura Mihai Tudose Facebook Conferinta
Tudose critică recomandările UE: Când ziceam că regula iernii va fi „scapă cine poate”, eram neamț fără să știu
Fostul premier Mihai Tudose a transmis o serie de critici la adresa Comisiei Europene, privind îndemul la solidaritate europeană. Demnitarul a subliniat că ministrul german de Finanțe a respins o măsură economică.
Annalena Baerbock FOTO EPA-EFE
Germania declară încheiată chestiunea reparațiilor de război cerute de Polonia
Ministrul german de Externe a repetat marţi, la Varşovia, că chestiunea reparaţiilor Poloniei pentru cel de Al Doilea Război Mondial este „închisă", relatează AFP.
Pasaport rusesc FOTO Shutterstock jpg
Rusia le acordă ucrainenilor din zonele anexate o lună pentru a-și alege loialitatea
Ministrul adjunct de externe Evgheni Ivanov a declarat că procesul de „pașapoarte” al Rusiei în teritoriile ucrainene recent anexate va urma modelul utilizat în Crimeea, pe care Moscova a anexat-o în 2014.

HIstoria.ro

image
Au purtat voievozii români coroane?
De la Nicolae Alexandru și Alexandru cel Bun până la Mihai Viteazul și Constantin Brâncoveanu, coroana a fost mereu prezentă în portretele votive ale domnitorilor din Țara Românească și Moldova. Cu toate acestea, misterul care înconjoară coroanele medievale românești nu a fost (încă) elucidat...
image
Polonia cere Germaniei despăgubiri de război de 1,3 trilioane de dolari. Ce speră Polonia să obțină?
Ministrul de Externe al Poloniei, Zbigniew Rau, a trimis o notă diplomatică la Berlin prin care Varșovia cere Germaniei despăgubiri de război în valoare de 1,3 trilioane de dolari. Germania consideră în mod oficial că această chestiune este închisă.
image
La sfatul lui Bismark, Carol I se apropie de Rusia și enervează Franța
Opțiunea românilor pentru un domnitor dintr-o dinastie străină la 1866, avea în vedere salvarea existenței statului, afirmarea lui în rândul țărilor europene și, în perspectivă, obținerea independenței. Aceste obiective au fost mereu în atenția diplomației românești și a principelui Carol.