„A World Without Work“, True Detective, Dalida

Publicat în Dilema Veche nr. 596 din 16-22 iulie 2015
„A World Without Work“, True Detective, Dalida jpeg

● Dacă vreţi să ştiţi ce se va întîmpla, inevitabil, şi în Europa/România peste ceva timp în materie de presă şi televiziune „aşa cum le ştiam“, citiţi, în ediţia online a revistei The Atlantic, articolul

. Cititorii şi telespectatorii se mută tot mai mult pe Facebook şi, de la ştiri şi analize, trec la „news-like moments“. (Mircea Vasilescu) 

● Şi, dacă tot aţi intrat pe theatlantic.com, mai citiţi un articol al aceluiaşi senior editor, Derek Thompson:

E foarte aproape momentul în care maşinile îi vor înlocui pe lucrători. „E un lucru bun?“, se întreabă autorul. Citiţi şi veţi afla. (Mircea Vasilescu) 

● Nu rataţi, pe 24 şi 25 iulie, Marele Picnic ShortsUp. În cele două seri, începînd cu ora 18, sînteţi invitaţi la Grădina Botanică din Bucureşti la un festival de scurtmetraje în aer liber. Nu uitaţi să vă luaţi păturile! (Matei Martin) 

● Dacă vă plac călătoriile extreme, dar iubiţi confortul şi nu aveţi spirit de aventură, iată ce puteţi citi vara aceasta pe terasă, cu o limonadă alături:

de Ed Stafford (traducere de Andra Hâncu), povestea tipului care, vreme de doi ani şi jumătate, a parcurs pe jos, în premieră, întreaga lungime a Amazonului; şi

de Peter Zuckerman & Amanda Padoan (traducere de Cornelia Dumitru), povestea singurilor doi şerpaşi supravieţuitori ai expediţiei spre K2-ul himalayan din august 2008 în urma căreia au murit 11 alpinişti. Ambele cărţi au apărut în colecţia „Hexagon – Cartea de călătorie“ a Editurii Polirom. (Marius Chivu) 

● Expoziţia de fotografie

, deschisă sub auspiciile Ambasadei Germane, în parteneriat cu Muzeul Ţăranului Român, readuce în mentalul colectiv pagini inedite din istoria minorităţii germane. E vorba, cu precădere, de istoria aşezărilor germane din Basarabia, din timpul ţarismului pînă în perioada sovietizării, cînd a fost brutal reprimată şi nemeritat uitată. Expoziţia poate fi vizionată la MŢR, pînă la sfîrşitul lunii august. (Ruxandra Mihăilă) 

(sezonul 1), cu Matthew McConaughey şi Woody Harrelson în rolurile principale, m-a prins de la început şi am aşteptat cu sufletul la gură fiecare dintre cele opt episoade. Sezonul 2 a ajuns la jumătate. Şi îl puteţi vedea pe HBO. Nu e la fel de spectaculos ca primul, dar e perfect pentru nişte seri de vară. (Ana Maria Sandu) 

● Pe 18 iulie, la Baza 90 Transport Aerian Otopeni are loc Ziua Porţilor Deschise, un eveniment prilejuit de Zilei Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene. Pe lîngă expoziţiile de tehnică militară, vor avea loc şi zboruri de prezentare cu aeronavele din dotare. Aşadar, dacă v-aţi dorit vreodată să zburaţi cu un avion militar, acum ar fi momentul şi încă mai aveţi timp să vă înscrieţi pînă pe 16 iulie. Există 250 de locuri disponibile pentru publicul de orice vîrstă. (Adina Popescu) 

în regia lui Pete Docter, Ronaldo Del Carmen, cu Amy Poehler, Phyllis Smith, Diane Lane, Kyle MacLachlan (voci), un film de animaţie cu totul special: personajele sînt emoţiile care ne determină modul în care acţionăm – Bucuria, Tristeţea, Frica, Dezgustul şi Furia sînt cele care, undeva în interiorul nostru, pun î n funcțiune un panou de comandă de la care ne sînt gestionate stările şi faptele şi de unde ne este păstrat, cu chiu, cu vai, echilibrul. Un film didactic şi emoţionant, în acelaşi timp. (Iaromira Popovici) 

● În anii ’70 nu-mi plăcea Dalida. Chipul ei mi se părea prea sever. Avea ceva uşor horror sau chiar morbid în viziunea mea de copil, de atunci. Nu m-am mirat prea tare cînd am aflat că s-a sinucis. Aveam senzaţia că a avut mereu moartea prin preajmă. Recent, am văzut un documentar despre ea şi cu ea, la TV5. Mi-am schimbat părerea aproape total. Era o mare artistă. Poate că filmul se va mai relua. E interesant. Unele cîntece ale ei sînt extraordinar de cunoscute. Prea cunoscute, cum ar fi

Unele sună cam depăşit. Dar sînt şi altele pe care nu le-am prea auzit pînă astăzi şi care merită să fie ascultate. Acum, fiţi atenţi însă, că de curînd a apărut şi o Dalida de Focşani. O manelistă. (Andrei Manolescu)

TIFF anunță Sunscreen jpg
Organizatorii TIFF anunță prima ediție SUNSCREEN, un nou festival de film la Constanța
Între 8 și 11 septembrie, spectatorii din Constanța vor putea urmări pe marele ecran zeci de filme de succes și se vor bucura de întîlniri cu invitați speciali din lumea filmului.
p 16 Pdac Iamandi jpeg
Jurnalele (bombardării) Berlinului
În goana după supravieţuire nu mai e timp de reforme şi revoltă.
p 17 2 jpg
Pe holurile facultății
Dragoș Hanciu îl filmează aici pe Gheorghe Blondă (zis și „nea Jorj”), fostul responsabil cu materialul tehnic de imagine al UNATC-ului, aflat la vremea turnajului în pragul pensionării.
950 17 Audio1 jpg
Contra naturii
Nu ne-am lămurit încă dacă există un gen muzical LGBT, ori dacă ideea de gen mai are vreo noimă în general, însă sesizăm o propagare a sexualității alternative în zone muzicale conservator-tradiționaliste asociate identitar cu bigotismul, cu electoratul lui Trump, cu viața lipsită de dileme.
p 21 Portretul lui Novalis,1943 jpg
Victor Brauner, vizionar, magician și alchimist
Începînd cu anii 1939-1940, creația pictorului este influențată de literatura romantică și de ezoterism, îndreptîndu-se cu deosebire către scrierile lui Novalis în care artistul consideră a fi găsit ecoul propriei sensibilităţi.
Piața Unirii din Cluj Napoca   Foto Nicu Cherciu jpg
Spectatorii sînt așteptați la un eveniment impresionant, care ia startul în Piața Unirii din Cluj-Napoca
Pînă pe 26 iunie, cel mai mare eveniment cinematografic din România va aduce în orașul recent desemnat UNESCO City of Film peste 350 de proiecții.
p  15 The Plains jpg
21 de drame
Dacă veniți la cea de-a 21-a ediție de TIFF exclusiv pentru filme, iată 21 de titluri care s-ar putea să vă placă.
949 16 freemnas schimbare png
Noaptea alegerilor
Votul e o iluzie, nimic nu se va schimba pentru visători & imigranți.
p 17 jpg
Ciclon
Dramele sale nu „radiografiază” decît prin ricoșeu fragmentele de real care s-au nimerit în cadru, fiindcă adevăratul lor subiect, universal și incoruptibil, este pasiunea.
949 17 Breazu jpg
Perspective și traume
De la premiul acela neașteptat și pînă astăzi, Kendrick Lamar a fost mai degrabă absent.
Al Tomescu jpg
Alexandru Tomescu cîntă „Anotimpurile” lui Vivaldi
„Anotimpurile” lui Vivaldi sînt interpretate la Sala Radio de apreciatul violonist Alexandru Tomescu, în concertul ce închide stagiunea Orchestrei de Cameră Radio.
Film Food 2022 jpg
TIFF 2022: Cine de 5 stele inspirate din povești de pe marele ecran, la Film Food
Secretele celor mai apreciate bucătării ale lumii și poveștile oamenilor care îndrăznesc să testeze limitele convenționalului se întorc în secțiunea Film Food la Festivalul Internațional de Film Transilvania (17 – 26 iunie, Cluj-Napoca), dedicată cinefililor pasionați de experiențe culinare inedite.
p 23 Georges Clarin jpg
Teatrul de odinioară, scrinul femeilor
Femeile au constituit adevărate constelații de socialitate. Dacă nu dispuneau de puterea economică sau politică, ele și-au exercitat, în schimb, geniul animînd viața capitalei pe fond de „plăcere” a spiritului comun împărtășită.
948 16 sus Romila jpg
Poetul și moartea
Nu o carte despre viața lui Nichita Stănescu a scris Bogdan Crețu, ci una despre un mare poet și moartea lui apropiată.
948 16 jos SAxinte jpg
Logica vieții, nervurile poeziei
Simona Popescu nu exclude imaginația din poezia realului, a cotidianului. Ea poate avea o funcție integrativă a realității, tot așa cum visul (structura visului) potențează atributele spectrului diurn.
948 17 1 foto Albert Dobrin jpg
Palatul minții și palatul de păpuși
Rosencrantz și Guilderstern sînt „jucați” de Hamlet care, în „nebunia” lui, inventează o scenetă.
948 15 afis craiova jpg
WhatsApp Image 2022 06 03 at 19 12 39 jpg
Sala Radio 8 iunie 2022 jpg
Concert Mozart / Haydn la Sala Radio
Miercuri, 8 iunie 2022, de la ora 19:00, veți avea ocazia de a asculta la Sala Radio un concert Mozart / Haydn prezentat de Orchestra de Cameră Radio, sub bagheta dirijorului Gheorghe Costin.
EducaTIFF 2022 png
TIFF lansează opționalul de educație cinematografică pentru elevi
Programul EducaTIFF continuă să se dezvolte la cea de-a 21-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (17 – 26 iunie).
947 16 sus BAS jpeg
Maimuțe, muzică și baseball
Cea de-a 22-a carte a scriitorului japonez este o culegere de povestiri scrise la persoana întîi, cu un narator de vîrsta a treia, ce gravitează în jurul unor teme precum nostalgia tinereții, muzica, erotismul, totul învăluit într-o folie de „unheimlich” care a devenit marca autorului nipon.
947 16 jos coperta jpg
Secretul corespondenței
O cu totul altă carte față de aceea, știută tuturor, din 1978, este actuala ediție, definitivă, a „Romanului epistolar” dintre I. Negoițescu și Radu Stanca.
p 17 2 jpg
Nu te supăra, frate
„Frère et sœur” rămîne ilustrativ pentru un cinema anchilozat, cu trăiri rezonabile – însăși lipsa de măsură a pasiunilor sfîrșește prin a fi „rezonabilă”, necesară – și morală burgheză.
947 17 ABiro cover2 jpg
Eroi
Grimus ies din pandemie cu un album în limba maternă ce le oferă mai mult spațiu de manevră pentru poezie.

Adevarul.ro

image
Reacţii după şedinţa foto a lui Brad Pitt pentru GQ Magazine: „Arată ca un cadavru”
Desemnat în anii '90 cel mai sexy bărbat în viaţă de revista People, actorul Brad Pitt şi-a şocat fanii cu cea mai recentă şedinţă foto realizată pentru revista GQ, mai mulţi internauţi comentând că arată ca un cadavru.
image
Lacul căutat de zeci de mii de turişti pentru tratamente s-a colorat în roz. Explicaţiile cercetătorilor VIDEO
Pe lângă culoare, lacul emană şi un miros neplăcut. În fiecare an, aici vin zeci de mii de turişti la tratament. Specialiştii vin cu explicaţii.
image
CTP ne trezeşte la realitate: „Popovici? Dar de ce să mă simt mândru?“
Cristian Tudor Popescu a comentat, în stilul său caracteristic, performanţa lui David Popovici la Mondialele de nataţie, unde sportivul de 17 ani a cucerit două medalii de aur.

HIstoria.ro

image
100 de ani de show-uri culinare
În primăvara lui 1924 se auzea la radio primul show culinar, a cărui gazdă era Betty Crocker, devenită o emblemă a emisiunilor de acest gen și un idol al gospodinelor de peste Ocean. Puțină lume știa că Betty nu exista cu adevărat, ci era doar o plăsmuire a minților creatoare ale postului de radio.
image
„Uvertura” războiului austro-turc din 1715-1718
Războiul turco-venețiano-austriac dintre anii 1714-1718, cunoscut și drept Războiul Austro-Turc din 1715-1718, sau „Războiul lui Eugeniu de Savoia”, este primul din seria războaielor ruso-austro-turce din secolul XVIII.
image
Capitularea lui Osman Pașa
La 4/16 decembrie 1877, Carol îi scria Elisabetei că otomanii încercaseră pe data de 28 să iasă din Plevna luptând și construind un pod peste râul Vid, în zonă desfășurându-se bătălii cumplite. Carol s-a îndreptat imediat în acea direcție, în timp ce împăratul se dusese în centrul dispozitivului.