„A World Without Work“, True Detective, Dalida

Publicat în Dilema Veche nr. 596 din 16-22 iulie 2015
„A World Without Work“, True Detective, Dalida jpeg

● Dacă vreţi să ştiţi ce se va întîmpla, inevitabil, şi în Europa/România peste ceva timp în materie de presă şi televiziune „aşa cum le ştiam“, citiţi, în ediţia online a revistei The Atlantic, articolul

. Cititorii şi telespectatorii se mută tot mai mult pe Facebook şi, de la ştiri şi analize, trec la „news-like moments“. (Mircea Vasilescu) 

● Şi, dacă tot aţi intrat pe theatlantic.com, mai citiţi un articol al aceluiaşi senior editor, Derek Thompson:

E foarte aproape momentul în care maşinile îi vor înlocui pe lucrători. „E un lucru bun?“, se întreabă autorul. Citiţi şi veţi afla. (Mircea Vasilescu) 

● Nu rataţi, pe 24 şi 25 iulie, Marele Picnic ShortsUp. În cele două seri, începînd cu ora 18, sînteţi invitaţi la Grădina Botanică din Bucureşti la un festival de scurtmetraje în aer liber. Nu uitaţi să vă luaţi păturile! (Matei Martin) 

● Dacă vă plac călătoriile extreme, dar iubiţi confortul şi nu aveţi spirit de aventură, iată ce puteţi citi vara aceasta pe terasă, cu o limonadă alături:

de Ed Stafford (traducere de Andra Hâncu), povestea tipului care, vreme de doi ani şi jumătate, a parcurs pe jos, în premieră, întreaga lungime a Amazonului; şi

de Peter Zuckerman & Amanda Padoan (traducere de Cornelia Dumitru), povestea singurilor doi şerpaşi supravieţuitori ai expediţiei spre K2-ul himalayan din august 2008 în urma căreia au murit 11 alpinişti. Ambele cărţi au apărut în colecţia „Hexagon – Cartea de călătorie“ a Editurii Polirom. (Marius Chivu) 

● Expoziţia de fotografie

, deschisă sub auspiciile Ambasadei Germane, în parteneriat cu Muzeul Ţăranului Român, readuce în mentalul colectiv pagini inedite din istoria minorităţii germane. E vorba, cu precădere, de istoria aşezărilor germane din Basarabia, din timpul ţarismului pînă în perioada sovietizării, cînd a fost brutal reprimată şi nemeritat uitată. Expoziţia poate fi vizionată la MŢR, pînă la sfîrşitul lunii august. (Ruxandra Mihăilă) 

(sezonul 1), cu Matthew McConaughey şi Woody Harrelson în rolurile principale, m-a prins de la început şi am aşteptat cu sufletul la gură fiecare dintre cele opt episoade. Sezonul 2 a ajuns la jumătate. Şi îl puteţi vedea pe HBO. Nu e la fel de spectaculos ca primul, dar e perfect pentru nişte seri de vară. (Ana Maria Sandu) 

● Pe 18 iulie, la Baza 90 Transport Aerian Otopeni are loc Ziua Porţilor Deschise, un eveniment prilejuit de Zilei Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene. Pe lîngă expoziţiile de tehnică militară, vor avea loc şi zboruri de prezentare cu aeronavele din dotare. Aşadar, dacă v-aţi dorit vreodată să zburaţi cu un avion militar, acum ar fi momentul şi încă mai aveţi timp să vă înscrieţi pînă pe 16 iulie. Există 250 de locuri disponibile pentru publicul de orice vîrstă. (Adina Popescu) 

în regia lui Pete Docter, Ronaldo Del Carmen, cu Amy Poehler, Phyllis Smith, Diane Lane, Kyle MacLachlan (voci), un film de animaţie cu totul special: personajele sînt emoţiile care ne determină modul în care acţionăm – Bucuria, Tristeţea, Frica, Dezgustul şi Furia sînt cele care, undeva în interiorul nostru, pun î n funcțiune un panou de comandă de la care ne sînt gestionate stările şi faptele şi de unde ne este păstrat, cu chiu, cu vai, echilibrul. Un film didactic şi emoţionant, în acelaşi timp. (Iaromira Popovici) 

● În anii ’70 nu-mi plăcea Dalida. Chipul ei mi se părea prea sever. Avea ceva uşor horror sau chiar morbid în viziunea mea de copil, de atunci. Nu m-am mirat prea tare cînd am aflat că s-a sinucis. Aveam senzaţia că a avut mereu moartea prin preajmă. Recent, am văzut un documentar despre ea şi cu ea, la TV5. Mi-am schimbat părerea aproape total. Era o mare artistă. Poate că filmul se va mai relua. E interesant. Unele cîntece ale ei sînt extraordinar de cunoscute. Prea cunoscute, cum ar fi

Unele sună cam depăşit. Dar sînt şi altele pe care nu le-am prea auzit pînă astăzi şi care merită să fie ascultate. Acum, fiţi atenţi însă, că de curînd a apărut şi o Dalida de Focşani. O manelistă. (Andrei Manolescu)

comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.

Adevarul.ro

image
Semnalul de alarmă tras de un economist de top: mai puțini bani europeni, mai mulți pensionari. Ce soluții propune României
Economistul Radu Crăciun avertizează asupra turbulențelor economice care ne așteaptă în următorii ani. El susține că România va traversa inevitabil o perioadă mai delicată, din 2027, când începe un prim val de pensionare a „decrețeilor”, cu urmări asupra pieței muncii, iar PNRR va lua sfârșit
image
Sclavia, din nou la modă în România. „Este atât de sumbru și de macabru modul în care se întâmplă lucrurile”
Avem cei mai mulți cetățeni exploatați prin muncă forțată, cele mai multe femei și cei mai mulți minori traficați pentru exploatare sexuală, comparativ cu celelalte state membre. Iar pentru asta este vina statului, atrag atenția experții, care spun că tinerii români cresc pentru a deveni victime.
image
Capcana din pachetele de țigări. De ce ajung unii să fumeze 20 de țigări pe zi
Fumatul a devenit un viciu tot mai răspândit, care debutează la vârste din ce în ce mai fragede, susțin specialiștii. Astfel, foarte multe persoane ajung să fumeze chiar și 20 de țigări pe zi.

HIstoria.ro

image
Cine au fost „indezirabilii”?
Fondul „Bruxelles” al Arhivei Ministerului Afacerilor Externe păstrează în dosarele secțiunii consulare a Legației României la Bruxelles câteva istorii ale unor personaje de rang secund, aventurieri, delincvenți, propagandiști – așa-numiții „indezirabili”.
image
Atacul lui Cuza asupra masoneriei bucureștene
Modernizarea țării, pe care toți românii o doreau, dar care avea reprezentări diferite de la un grup social la altul, a generat tensiuni în tânărul stat. Programul de reforme al lui Cuza a început să fie contestat.
image
Răpirea lui Mussolini
În vara anului 1943, dictatorul italian Benito Mussolini (mai cunoscut și sub apelativul  pe care acesta și l-a ales – „Il Duce” – „Conducătorul”), aflat la putere de peste 20 de ani, se confrunta cu serioase probleme.