15 ani de Taxi, concert Sarmalele Reci, "Păi... despre ce vorbim noi aici, domnule?"

5 martie 2014
15 ani de Taxi, concert Sarmalele Reci, "Păi    despre ce vorbim noi aici, domnule?" jpeg

● Dacă vă plac cărţile „pentru copii şi rafinaţi“, încercaţi volumul colectiv Cui i-e frică de computer? (coordonator Liviu Papadima, ilustraţii de Irina Dobrescu, Editura Arthur) în care douăzeci de scriitori de toate vîrstele (printre care şi dilematici ca Ana Maria Sandu şi subsemnatul, alături de Florin Bican, Fanny Chartres, Florin Dumitrescu, Ion Manolescu, Călin-Andrei Mihăilescu, Ioana Nicolaie, Ioana Pârvulescu, Vlad Zografi ş.a.) au scris povestiri inspirate de tehnologie. Dar nu numai. (Marius Chivu)

● Un dosar foarte interesant despre Ucraina publică Eurozine, reţeaua revistelor culturale europene (www. eurozine.com). Sigur, s-au scris multe despre Ucraina în ultima vreme; dar în dosarul din Eurozine (intitulat „Euromaidan in focus“) sînt cîteva articole scrise de autori ucraineni, la care altminteri nu prea avem acces. E interesant chiar şi faptul că unii dintre ei s-au înşelat profund, precum Mikola Riabciuk, un important şi respectat intelectual. Într-un articol publicat pe 26 februarie, cu doar cîteva zile înainte ca ruşii să intre în Crimeea, Riabciuk scria: „Cea mai mare ameninţare la adresa revoluţiei nu vine de la Moscova sau de la separatismul din Crimeea, sponsorizat de Kremlin. Nici de la grupurile de extremă dreaptă. Cea mai mare ameninţare vine din altă parte – de la vechile obiceiuri politice şi de la vechile reţele ale băieţilor care au pus la punct scheme sofisticate de corupţie...“ Deocamdată, ameninţarea dinspre Moscova e reală şi imediată. Cea a corupţilor „de stil vechi“ se amînă un pic.... (Mircea Vasilescu)

● Fiţi cu ochii pe ArtXpert Fine Art Gallery. Joi. Pe 6 martie (Vă mai amintiţi? Preluarea puterii de către comunişti prin guvernul Petru Groza!) se deschide expoziţia „Diktator“: o ilustrare a ferocităţii ideologiilor şi regimurilor totalitare prin imagini şi portrete ale dictatorilor care le-au încarnat. (Matei Martin)

● În luna martie, trupa Taxi împlineşte 15 ani. Aniversarea va fi sărbătorită împreună cu fanii în spectacolul „Taxi – 15 ani“, care va avea loc pe 17 martie, la Sala Palatului. Cu această ocazie, trupa lansează albumul 15, care conţine... 15 piese, în acelaşi stil inconfundabil. (Cristina Ştefan)

● Ascultaţi joi, 6 martie, de la ora 19 la ora 20,30, la Radio România Muzical (şi pe www.romania-muzical.ro), interviuri cu pianista Sînziana Mircea şi violoncelistul Adrian Naidin, doi tineri interpreţi care au apărut recent în lista celor 100 de nume „pun ţara în mişcare“, alcătuită de revista Foreign Policy România. Dacă încep să (re)apară muzicienii pe astfel de liste e un motiv în plus să ascultaţi Radio România Muzical. (Mircea Vasilescu)

● Pînă pe 30 martie, Teatrul Ţăndărică din Bucureşti organizează, alături de Asociaţia „Suport Medical Activ“ din Galaţi şi Şcoala Centrală din Bucureşti, campania „Împarte din suflet! Donează haine“ – o campanie menită să strîngă cadouri de Paşti pentru copiii săraci din judeţul Galaţi. (Stela Giurgeanu)

● Pentru doamne, domnişoare şi domnişori, Sarmalele Reci vor concerta la Clubul Ţăranului Român, sîmbătă, 8 martie, de la ora 22 – „Dacă n-ai fi tu…“ De data aceasta cu noi sonorităţi, exclusiv în variantă acustică, cele mai populare şlagăre samaliste, uşor de fredonat de toată lumea pînă tîrziu în noapte. (Adina Popescu)  

● Merlot-ul Distinctis, produs de 1000 de chipuri. Un vin deloc ieftin, dar cu un gust special (aduce şi a prune, şi curmale). Cred că e cel mai bun vin roşu din ultimul timp. (Iaromira Popovici)

● Păi... despre ce vorbim noi aici, domnule?, de Cătălin Ştefănescu, după romanul Moromeţii de Marin Preda, cu: Marcel Iureş şi George Mihăiţă, regia: Alexandru Dabija, cea mai nouă premieră a Teatrului ACT, un spectacol în două personaje, Moromete şi Cocoşilă, care seamănă cu ce-ar fi scris Beckett dacă ar fi trăit în România. (Luiza Vasiliu)

● Un filmuleţ de 8 minute, realizat de Christine Rabette, poate fi văzut pe YouTube (www.youtube.com/watch? v=YdQnuqFlD7U). E un fel de experiment recomandabil celor stresaţi, deprimaţi sau pur şi simplu aflaţi într-o dispoziţie mohorîtă. Chiar şi cei veseli se vor înveseli şi mai tare văzîndu-l. Poate că deja îl ştiţi, dar nu vă spun mai multe detalii. (Andrei Manolescu)

973 15 Banu Walter Sickert, The Old Bedford jpg
Rătăciri pariziene
Rătăcirile pariziene m-au condus către un alt pictor, Walter Sickert, puțin cunoscut, descoperit în ultimii ani și prezent la Petit Palais.
973 16 coperta1 jpg
Poezia LGBT+ – dincolo de manifestul identitar –
În literatură totul este important, doar dominanta se schimbă periodic.
p 17 2 jpg
Misterul Lisabonei
O scenă de club e frumoasă fără să inspire la dans sau hormoni; o scenă de la filmare nu mizează deloc pe virtuozitatea mizanscenei încîlcite în camere și cabluri.
973 17 Biro coperta1 jpg
Plictis & angoasă
Ambii artiști sînt specializați în conținut inerent plictisitor ce eludează percepții superficiale, dar în același timp angoasează ca muzică în surdină.
317464034 503814775101509 8297660474908428773 n jpg
Andrei Pleșu în dialog cu Andrei Cornea despre Platon – Opera integrală, volumul III
Andrei Pleșu în dialog cu Andrei Cornea despre al treilea volum din seria operei integrale a lui Platon.
5680565535 553329df21 k jpg
„Străinătate” (fragment)
Marea sculptată în tavan era tot acolo, valuri albe, bleu, bleu închis și gri, care rămăseseră cu crestele încremenite, în așteptare.
Afis 7 dec 2022 Sala Radio jpg
„GLORIA” de VIVALDI: atmosfera sacră a Crăciunului la Sala Radio
Miercuri, 7 decembrie 2022 (de la 19:00), veți asculta lucrarea lui Vivaldi la Sala Radio
972 16 coperta jpg
Iași, România
„Ce-i cu fatalismul ăsta mioritic? Nu-i chiar așa.”
972 17 Cabinele foto D  Ivan jpg
3 x FNT 2022
Este arta (literatura, teatrul, muzica) o formă de comunicare între două sau mai multe părți sau se consumă în intimitate?
MNLR dezbatere 25noiembrie 2022 png
Sociologul Gelu Duminică, scriitorul Vasile Ernu și experta în politici de gen și minorități Fatma Yilmaz dezbat pe tema identității etnice
Muzeul Național al Literaturii Române își propune să continue și să dezvolte proiectul, organizînd noi ediții dedicate și altor minorități etnice.
Afis 25 nov 2022 Sala Radio jpg
Uverturi celebre din opere și aniversarea a 70 de ani de la inaugurarea clădirii Radio România
Evenimentul din data de 25 noiembrie punctează și o aniversare specială a Sălii Radio
p 16 Fernando Pessoa WC jpg
De ce moare, totuși, Ricardo Reis?
Ricardo Reis se întrupează din adîncurile mării, vine din străfundurile apelor, purtat de o navă fantomă, pentru a se incarna.
p 17 1 jpg
Departe de tot
O casă pe buza sălbăticiei. O pădure care promite tihnă și de fapt ascunde belele. O protagonistă care fuge zadarnic de propriul trecut
971 17 Breazu jpeg
Rebelă cu mai multe cauze
Chiar dacă punch-ul primelor albume a rămas în urmă, în 2022 M.I.A. propune tot o formulă a insurgenței.
Afis 18 nov Sala Radio jpg
Cîștigător al celebrului Concurs de dirijat Gustav Mahler - FINNEGAN DOWNIE DEAR - invitat la Sala Radio
Cîștigător al celebrului Concurs Internațional de Dirijat Gustav Mahler, Germania - 2020, FINNEGAN DOWNIE DEAR, care va debuta în noua stagiune la Staatsoper Berlin.
970 16 coperta Chirita jpg
Uciderea unei metafore
Thomas Hobbes descrie, în Leviatanul, apariția gîndurilor din mici mișcări mecanice care au loc în interiorul creierului.
p 17 jpg
Eșuat pe mal
Insula e un buchet de mici intuiții care se chinuie din greu să se coaguleze în ceva rotund.
970 17 Biro coperta1 jpg
Muzici cu tronc
Jazz-ul postmodern se întoarce în cluburile noastre după o spectaculoasă ofertă de festivaluri de peste vară; să fim o piață așa primitoare chiar și cu cele mai elitiste nișe?
970 21 Ioana jpg
Un film cu mize mari înecat în derizoriu
Din punct de vedere imagistic, filmul este ireproșabil, însă nu rezistă nici sub raportul construcției narative, nici al construcției personajelor și nici măcar al criticii pe care se angajează să o facă.
green hours lives   square jpg
Green Hours celebrează cei aproape 30 de ani de activitate printr-o expoziție multimedia imersivă
Experiență culturală imersivă – 30 de ani de Green Hours relevați în cadrul unei instalații gîndite sub forma unui parcurs – expoziție
Afis Sala Radio 11 nov 2022 jpg
CHRISTIAN LINDBERG - desemnat artistul anului în 2016 - este invitat la Sala Radio
Desemnat în 2016 „Artistul anului” în cadrul galei International Classical Music Awards, trombonistul, dirijorul și compozitorul suedez CHRISTIAN LINDBERG este invitat special la SALA RADIO
comunicat noutati anansi noiembrie png
Noutăți în colecția ANANSI: integrala operei poetice a lui César Vallejo, un nou roman de Gheorghi Gospodinov și una dintre cărțile-revelație ale ultimilor ani, semnată de chilianul Benjamín Labatut
Trei noi titluri din portofoliul literaturii universale au fost publicate recent în traducere în cadrul îndrăgitei colecții Anansi. World Fiction de la Editura Pandora M.
Afis Sala Radio 10 nov 2022 jpg
Concert spectaculos de electro-swing: Big Band-ul Radio și Alice Francis
Joi, 10 noiembrie 2022, BIG BAND-UL RADIO dirijat de SIMONA STRUNGARU va susține la SALA RADIO un concert de electro-swing, invitată specială a serii fiind solista vocală ALICE FRANCIS.
Online MarkLetteri jpg
Jazz post-modern - Mark Lettieri, The Baritone Sessions vol. 2, Leopard (6) Records, 2022 -
Mark Lettieri Group vor concerta în Clubul Control din București pe 7 noiembrie.

Adevarul.ro

Ivana Knoll FOTO Instagram png
Moment hilar în Qatar, cu doi bărbați care scot rapid telefoanele pentru a o poza pe Miss Croația | FOTO VIDEO
Una dintre cele mai provocatoare fane de la Mondialul din Qatar a fost Ivana Knoll, fotomodelul care a fost Miss Croația reușind să întoarcă privirile a mii de suporteri.
femeie inele de aur mana bijuterii shutterstock 1966151602 jpg
Zodiile care nu trebuie să poarte aur sub nicio formă. Cum alungi ghinionul adus de bijuterii
Deși este unul dintre cele mai iubite metale prețioase, poartă ghinion. Un astrolog celebru spune de ce nu e bine să purtăm aur. Totodată, există și un ritual simplu prin care se alungă spiritele rele.
cum poti avea succes la interviul de angajare jpeg
Noua strategie folosită de angajați pentru a obține măriri de salariu
Tot mai mulți angajați se arată interesați de posturi pe care nu au nicio intenție să le accepte doar ca să își forțeze șefii de la actualul loc de muncă să le ofere o mărire de salariu, arată Business Insider.

HIstoria.ro

image
Una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor
Fără îndoială, una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor a fost scoaterea de sub cenușă a orașului roman Pompeii, redus la tăcere în vara lui 79 de erupția vulcanului Vezuviu.
image
Drumul spre Alba Iulia: Cum au ajuns românii la Marea Adunare Națională
Așa cum se înfățișează din literatura memorialistică, majoritatea delegaților ori participanților sosesc la Alba Iulia cu trenul. Numai cei din așezările aflate la distanțe mici călătoresc cu alte mijloace de transport.
image
Noiembrie 1918: O lume în revoluție
1918, așa cum este creionat de literatura memorialistică, este anul unei lumi în plină revoluție. Desfășurată de la un capăt la celălalt al continentului european, revoluția este inegală și îmbracă diverse forme.