Democra╚Ťie ╚Öi Hochkultur...

Publicat în Dilema Veche nr. 359 din 30 decembrie 2010
Actori la început de carieră jpeg

De mai bine de-o lun─â, Tagesspiegel ├«┼či provoac─â cititorii edi┼úiei electronice s─â r─âspund─â la urm─âtoarea ├«ntrebare: ÔÇ×Trebuie subven┼úionate biletele la oper─â?ÔÇť. ├Ändr─âzne┼úul demers investigativ a n─âscut ┼či o disput─â cultural─â pe marginea legitimit─â┼úii ├«ntreb─ârii. De fapt, ceea ce li se imput─â jurnali┼čtilor de la Tagesspiegel e chiar faptul c─â lanseaz─â o asemenea ├«ntrebare ├«n spa┼úiul public, c─â supun politicile culturale unui plebiscit. Ce sens are s─â-i ├«ntrebi pe cei mul┼úi (care poate oricum nu merg nici m─âcar o dat─â pe an la oper─â) dac─â s─â se acorde sau nu subven┼úii? Ancheta s-a dovedit p├«n─â la urm─â util─â; nu neap─ârat pentru rezultatele ÔÇ×votuluiÔÇť, c├«t pentru informa┼úiile vehiculate ├«n chip de argumente, de cele dou─â tabere. Oricum, a┼ča cum s-a ┼či explicat, miza provoc─ârii nu a fost s─â se determine o schimbare a politicilor culturale (├«n sensul diminu─ârii fondurilor acordate teatrelor lirice), ci mai degrab─â s─â influen┼úeze o schimbare de optic─â ├«n ceea ce prive┼čte acest sector, ├«n acela┼či timp costisitor, marginal, cu un impact relativ sc─âzut, generator de identitate. 

Dar, mai ├«nt├«i, cifrele. La sondajul online au r─âspuns 8500 de cititori ÔÇô o cifr─â relativ mic─â ├«n compara┼úie cu audien┼úa ziarului care l-a lansat.

Articolele pe marginea sondajului au fost citite de un public mult mai larg ÔÇô semn c─â subiectul a fost considerat interesant, dar c─â la sondaj ├«n sine nu au participat chiar to┼úi cei interesa┼úi, ci numai cei care cred c─â au ceva de spus. 58% dintre responden┼úi au r─âspuns afirmativ la ├«ntrebarea lansat─â. O majoritate suficient─â, chiar larg─â.     

Sondajul ┼či articolele care ├«l ├«nso┼úesc au fost inspirate de bilan┼úul (pe anul 2009) institu┼úiilor publice de cultur─â ale landului Berlin. Conform datelor oficiale, contribuabilii au pl─âtit 186,10 euro pentru fiecare bilet la spectacolele Operei de Stat (Unter den Linden), 171,40 euro pentru fiecare bilet de la Deutsche Oper ┼či 181,10 euro pentru fiecare bilet la Komische Oper. Publicarea acestor cifre a provocat, cum era de a┼čteptat, reac┼úii critice din partea st├«ngii, dar nu numai a ei. E ra┼úional s─â cheltuie┼čti at├«ta (mai ales ├«n vreme de criz─â)? Nu existau direc┼úii mai bune, mai utile, spre care se puteau ├«ndrepta banii? E moral s─â pl─âte┼čti din bani publici o ÔÇ×distrac┼úieÔÇť destinat─â celor pu┼úini ┼či boga┼úi (├«n ciuda subven┼úiei, pre┼úul biletului la oper─â e, oricum, restrictiv)? 

├Än orice caz, dezbaterea se folose┼čte de a┼ča-zisele ÔÇ×argumente imbatabileÔÇť ┼či de contradic┼úii, explic─â Die Zeit: ÔÇ×Hartz IV (m─âsuri referitoare la venitul minim garantat, n.m.) vs promovarea elitelor, brizbrizuri vs precaritate, art─â vs comer┼ú, educa┼úie vs divertisment, vechea Europa vs cei cu trecut din imigra┼úie ÔÇô pe scurt, teatrul muzical vs restul vie┼úii noastre publice bogate, dar ├«nsetate de subven┼úii, adic─â ├«mpotriva cre┼čelor, a c─âminelor de b─âtr├«ni, a bibliotecilor, a bazinelor de ├«not, a comandamentelor de poli┼úie, a unit─â┼úilor de desz─âpezireÔÇť. S├«nt argumente c├«t se poate de va-lide, dac─â ne g├«ndim c─â nimeni n-a murit pentru c─â nu s-a putut duce la oper─â. ÔÇ×Altfel dec├«t s─ân─âtatea fizic─â, dec├«t cursurile de limb─â sau o mas─â cald─â, opera nu ar fi existen┼úial─â ÔÇô spun unii; dar de c├«nd au oamenii din ┼úara poe┼úilor ┼či a g├«nditorilor doar nevoi corporale ÔÇô r─âspund ceilal┼úi? Dac─â ar fi s─â ├«mpar┼úi sumele alocate la silabe ├«nv─â┼úate la cursurile de limb─â sau la c├«rn─âciorii oferi┼úi celor s─âraci, bilan┼úul ar fi la fel de stupefiant ca un raport financiar pentru un spectacol dup─â Aida de Verdi sau dup─â Flautul fermecat de Mozart.ÔÇť 

Democra┼úie ┼či Hochkultur... Ceea ce pare o contradic┼úie se dovede┼čte p├«n─â la urm─â a fi un mariaj fericit. Pentru c─â democra┼úia presupune, printre altele, verificarea ┼či (re)validarea valorilor. Disputa legat─â de oper─â ┼či subven┼úionarea ei a consolidat, ├«n egal─â m─âsur─â, democra┼úia ┼či cultura ├«nalt─â, tocmai pentru c─â argumentele critice au condus, p├«n─â la urm─â, la acceptarea celei din urm─â. Niciodat─â, ├«n vreun sondaj de opinie, nu s-au g─âsit mai mul┼úi care s─â cread─â c─â ar trebui s─â se renun┼úe la oper─â ca institu┼úie public─â subven┼úionat─â; ├«ns─â e la fel de adev─ârat c─â niciodat─â nu au fost mai mul┼úi oameni care s─â considere c─â opera ┼či cultura ├«nalt─â, ├«n general, genereaz─â identitate. Ceea ce, ├«n vreme de criz─â, ┼úine loc ┼či de c├«rn─âciori...

Explorers of the Multiverse 1 jpg
ÔÇ×Am vrut s─â ╚Ötergem grani╚Ťa dintre real ╚Öi virtual, dintre obiect ╚Öi reflexieÔÇŁ ÔÇô interviu cu membrii echipei H3, creatorii instala╚Ťiei ÔÇ×Explorers of the MultiverseÔÇŁ, prezentat─â de IQOS la Romanian Design Week
Instala╚Ťia interactiv─â ÔÇ×Explorers of the MultiverseÔÇŁ este realizat─â de studioul de art─â ╚Öi tehnologie H3, ├«n parteneriat cu IQOS, ╚Öi propune o experien╚Ť─â multisenzorial─â imersiv─â, prin care vizitatorii s├«nt invita╚Ťi la un proces de autocunoa╚Ötere.
Re╚Ťeaua Jane, r  Phyllis Nagy jpg
O poveste despre femei care au schimbat lumea deschide TIFF 2022: ÔÇ×Re╚Ťeaua JaneÔÇŁ
ÔÇ×Re╚Ťeaua JaneÔÇŁ, o poveste curajoas─â despre drepturile femeilor, inspirat─â din realit─â╚Ťile Americii de la finalul anilor ÔÇÖ60, deschide cea de-a 21-a edi╚Ťie TIFF, cu o proiec╚Ťie de Gal─â organizat─â vineri, pe 17 iunie, de la ora 20:45, ├«n Pia╚Ťa Unirii din Cluj-Napoca.
MRM 9iun landscape 1920x1080 png
ÔÇ×Mo╚Ötenitorii Rom├óniei muzicaleÔÇŁ. Recital sus╚Ťinut de pianistul Cristian Sandrin
Un eveniment la Sala Radio: Varia╚Ťiunile Goldberg de Johann Sebastian Bach, interpretate de pianistul Cristian Sandrin, ├«n cadrul proiectului ÔÇ×Mo╚Ötenitorii Rom├óniei muzicaleÔÇŁ, organizat de Radio Rom├ónia Muzical ╚Öi Rotary Club Pipera, joi, 9 iunie, ora 19.00.
Utama, r  Alejandro Loayza Grisi jpg
12 ÔÇ×fic╚Ťiuni despre via╚Ť─âÔÇŁ ├«n Competi╚Ťia Oficial─â TIFF 2022
12 produc╚Ťii din toat─â lumea, printre care ╚Öi dou─â filme rom├óne╚Öti, intr─â ├«n cursa pentru Trofeul Transilvania la cea de-a 21-a edi╚Ťie a Festivalului Interna╚Ťional de Film Transilvania.
QT Headshot   Photo Credit is art streiber JPG
ÔÇ×A fost odat─â la HollywoodÔÇŁ, debutul literar al marelui regizor Quentin Tarantino, cartea-eveniment ├«n luna mai la Humanitas Fiction
Cartea va fi lansat─â miercuri, 25 mai, ora 19.00, la Libr─âria Humanitas de la Ci╚Ömigiu (bd. Regina Elisabeta nr.38) ╚Öi s├«mb─ât─â, 4 iunie, ora 12.00, ├«n cadrul Salonului Interna╚Ťional de Carte Bookfest (Romexpo, Pavilion B2, standul Editurii Humanitas).
Clipboard01 jpg
Actri╚Ťa Maia Morgenstern, Premiul de Excelen╚Ť─â la TIFF 2022
Actri╚Ťa Maia Morgenstern va fi omagiat─â la cea de-a 21-a edi╚Ťie a Festivalului Interna╚Ťional de Film Transilvania (17 ÔÇô 26 iunie, Cluj-Napoca).
945 16 sus Romila jpg
Combinagii ╚Öi vie╚Ťi paralele
├Än ÔÇ×╚śoferul din OzÔÇŁ se asociaz─â fericit umorul, ironia, tandre╚Ťea, caracterele hiperbolizate ╚Öi inevitabila tenta╚Ťie a parabolei socio-politice cu priz─â imediat─â.
945 16 jos Iamandi jpg
Insa╚Ťiabila nemul╚Ťumire a lui Stalin
Bol╚Öevismul a fost exportabil ╚Öi a produs rezultate ÔÇ×cvasiidenticeÔÇŁ peste tot.
p 17 2 jpg
Dulce provincie
G─âsim or─â╚Öelul mic ╚Öi netulburat ├«n care toat─â lumea se cunoa╚Öte cu toat─â lumea, g─âsim jocul de putere aparent blajin ├«ntre localnici ╚Öi intru╚Öii ÔÇ×de la centruÔÇŁ, g─âsim briza u╚Öoar─â de nefericire care traverseaz─â, din direc╚Ťii diferite.
945 17 Biro jpg
Aniversar
Gărîna. În materie de legende care eludează genurile, concertul Soft Machine s-ar putea să fie cel mai important concert al vremurilor recente pe teritoriul nostru.
TIFF 2022 Make Films Not War jpg
Îndemn la pace în campania de imagine TIFF 2022: Make Films, Not War!
Campania vizual─â a celei de-a 21-a edi╚Ťii a Festivalului Interna╚Ťional de Film Transilvania (17 ÔÇô 26 iunie, Cluj-Napoca) transmite un mesaj lipsit de orice urm─â de echivoc: Make Films, Not War!
Afis Sala Radio 20 mai 2022 jpg
Violonistul Gabriel Croitoru interpreteaz─â unul dintre cele mai frumoase concerte de vioar─â compuse vreodat─â
Bruch se temea de succesul a ceea ce avea curînd să devină unul dintre cele mai des cîntate concerte de vioară compuse vreodată: Concertul nr. 1 în sol minor pentru vioară și orchestră.
Festivalul Filmului Francez ne invit─â s─â privim mai departe! jpeg
Festivalul Filmului Francez ne invit─â s─â privim mai departe!
├Äntre 1 ╚Öi 12 iunie 2022, la Bucure╚Öti ┼či ├«n alte zece ora┼če din ┼úar─â┬áÔÇô Cluj-Napoca, Ia╚Öi, Timi╚Öoara, Br─âila, Bra╚Öov, Constan╚Ťa, Sf├«ntu Gheorghe, Sibiu, Suceava ┼či T├«rgu Mure╚Ö┬áÔÇô cinefilii s├«nt invita╚Ťi la ├«nt├«lnirea anual─â cu cele mai recente ╚Öi remarcabile filme franceze.
Koba înainte de moarte jpeg
Koba înainte de moarte
Romanul poate fi citit chiar așa: stalinismul explicat copiilor de 10 ani.
Metonimiile biograficului jpeg
Metonimiile biograficului
Poezia Laurei Francisca Pavel pare un construct format din prefabricate dispuse într-un flux bine controlat. Important, textele nu sună deloc fals, nimic nu pare artificial, nelalocul lui.
Poate fi Rom├ónia ÔÇ×acas─âÔÇŁ pentru migran╚Ťi? jpeg
Poate fi Rom├ónia ÔÇ×acas─âÔÇŁ pentru migran╚Ťi?
Corpurile s├«nt grele, teama, dezn─âdejdea, dar ╚Öi m├«ng├«ierea ├«nso╚Ťesc un drum care porne╚Öte dintr-un acas─â spre nu se ╚Ötie unde.
Victor Brauner, Pablo Picasso ╚Öi ÔÇ×artele primareÔÇť jpeg
Victor Brauner, Pablo Picasso ╚Öi ÔÇ×artele primareÔÇť
ÔÇ×L-am v─âzut pe Picasso asambl├«nd obiecte aparent ne├«nsemnate ╚Öi aceste obiecte, odat─â a╚Öezate de c─âtre el ├«ntr-o anumit─â ordine, cap─ât─â via╚Ť─â.ÔÇŁ
Vocea: ┼úipete sau ┼čoapte jpeg
Rîs și surîs
Degradarea rîsului se produce atunci cînd spectacolele îl cultivă sistematic.
Via╚Ť─â de cuplu jpeg
Via╚Ť─â de cuplu
Filmului ├«i reu╚Öesc mult mai bine scenele de criz─â, cele ├«n care intensitatea e dat─â pe minus, iar cadrul se las─â m─âturat de un criv─â╚Ť emo╚Ťional.
Hardcore jpeg
Hardcore
Melanjul acela brizant de muzică și politică este transplantat de cei doi Vylani și pe cel mai nou album al lor.
ÔÇ×Culturi cinematografice contemporaneÔÇŁ, dezbatere organizat─â de Editura UNATC PRESS jpeg
ÔÇ×Culturi cinematografice contemporaneÔÇŁ, dezbatere organizat─â de Editura UNATC PRESS
Vineri, 6 mai, ├«ncep├«nd cu ora 16:00, la sediul institu╚Ťiei din strada Matei Voievod 75-77
Art─â ├«mpotriva r─âzboiului ÔÇô expozi╚Ťia ÔÇ×Stop the War (in Ukraine)ÔÇŁ jpeg
Art─â ├«mpotriva r─âzboiului ÔÇô expozi╚Ťia ÔÇ×Stop the War (in Ukraine)ÔÇŁ
├Äntre┬á29 aprilie ╚Öi 28 mai, ├«n Pia╚Ťa Regelui Mihai din Bucure╚Öti, va putea fi vizitat─â expozi╚Ťia┬áStop the War (in Ukraine),┬áprin care opt arti╚Öti rom├óni ╚Öi o serie de arti╚Öti ucraineni continu─â s─â ia atitudine ├«mpotriva r─âzboiului din Ucraina ╚Öi s─â militeze pentru pace, folosindu-se de arta lor pentru a mi╚Öca, a motiva ╚Öi a ├«mpinge la ac╚Ťiune.
C─âs─âtoria lui Teofil jpeg
C─âs─âtoria lui Teofil
La fel ca Irina, Maria ╚Öi Teofana ├«naintea ei, Teodora s-a v─âzut transformat─â din ÔÇ×nimeniÔÇŁ ├«n cel mai de seam─â personaj feminin din imperiu.
O cineast─â de redescoperit jpeg
O cineast─â de redescoperit
Filmele Lanei Gogoberidze par s─â articuleze o preocupare pentru muta╚Ťiile istorice, pe care le altoie╚Öte cu o privire feminin─â, mereu dispus─â la autoreflexivitate subtil─â.

Adevarul.ro

image
Implica┼úiile distrugerii cruci┼č─âtorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagr─â | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.