Cum se spune Gaudeamus în chineză

Publicat în Dilema Veche nr. 666 din 24-30 noiembrie 2016
Salut─âri de la Basel jpeg

Peste 300 de edituri ┼či institute culturale, 800 de evenimente planificate ┼či mii de titluri ÔÇô iat─â cifrele acestei edi┼úii a T├«rgului de Carte Gaudeamus. Invitat(─â) de onoare anul acesta a fost China. O ┼úar─â c├«t un continent, o pia┼ú─â de carte imens─â ┼či o literatur─â care r─âm├«ne ├«n mare parte necunoscut─â cititorilor din Occident. China e o ┼úar─â doar par┼úial liber─â, o ╚Ťar─â ├«n care libera exprimare, de┼či recunoscut─â, nu e garantat─â. ├Än aceast─â ┼úar─â, ├«n care cuv├«ntul ÔÇ×cenzur─âÔÇť a fost eliminat din vocabularul oficial, exist─â ├«n continuare scriitori care nu pot s─â publice. La fel cum exist─â ┼či o comunitate de autori ├«n diaspora care scrie propria poveste, propria versiune asupra istoriei contemporane. China e o ┼úar─â a paradoxurilor, un stat comunist, cu o economie dirijat─â, dar situat─â pe primele locuri la nivel mondial, o cultur─â str─âveche aflat─â ├«n rela┼úii destul de complicate cu Occidentul ┼či cu modernitatea.

ÔŚĆ China este a┼čadar invitat─â de onoare la Gaudeamus dup─â ce, ├«n august anul acesta, ┼či Rom├ónia a fost invitat─â de onoare la T├«rgul de Carte de la Beijing. Obiectivul principal este o accelerare a schimburilor ├«ntre cele dou─â ┼ú─âri, adic─â mai multe traduceri din rom├ón─â ├«n chinez─â ┼či invers, mai multe c─âr┼úi traduse din chinez─â ├«n rom├ón─â. Cum ├«╚Öi gestioneaz─â schimburile culturale o ╚Ťar─â ├«n care editurile s├«nt ├«ntreprinderi de stat? Cum func╚Ťioneaz─â o pia╚Ť─â a c─âr╚Ťii c├«nd este controlat─â de o a╚Öa-numit─â Administra┼úie de Stat pentru Pres─â, Publica╚Ťii, Radio, Film ┼či Televiziune direct subordonat─â Partidului? Care s├«nt ╚Öansele unor schimburi culturale autentice?

ÔŚĆ Conceptul pavilionului chinezesc, selec╚Ťia autorilor invita╚Ťi, precum ╚Öi programul general apar╚Ťin ╚Ť─ârii-invitate de onoare. Dac─â designul standului ╚Öi conceptul general ofer─â o imagine bun─â, modern─â a Chinei, c─âr╚Ťile ╚Öi autorii ale╚Öi ne ofer─â prilejul unei perspective asupra literaturii oficiale. Nu e pu╚Ťin lucru, dar nu e suficient.

ÔŚĆ La pavilionul de la Gaudeamus, organizatorii au rezervat un loc special pentru cartea pre╚Öedintelui Xi Jinping despre guvernarea Chinei. O carte tradus─â deja ├«n numeroase limbi str─âine. Dar oare cum func╚Ťioneaz─â un asemenea proiect editorial pe pia╚Ťa liber─â? Cine ar da bani pe o carte de propagand─â politic─â? Tot la pavilionul ╚Ť─ârii-invitate de onoare am descoperit ╚Öi volumul autobiografic al pre╚Öedintelui Klaus Iohannis, Pas cu pas. Cartea a fost tradus─â ├«n chinez─â. La scurt timp dup─â ├«ncheierea T├«rgului de Carte s-a aflat, gra╚Ťie unui articol publicat de HotNews, c─â e o versiune cenzurat─â. Din edi╚Ťia chinez─â lipsesc c├«teva pasaje ├«n care autorul critica regimul Ceau╚Öescu ╚Öi comunismul ├«n general. Editura Curtea Veche, unde a ap─ârut ini╚Ťial cartea, a transmis c─â editorul ÔÇ×a avut acordul editurii noastre pentru adaptarea edi╚Ťiei ├«n limba chinez─â potrivit politicii editoriale a p─âr╚Ťii care a contractat drepturile de autorÔÇť. Cenzura e ├«mpachetat─â frumos ├«n ÔÇ×politic─â editorial─âÔÇť ╚Öi prime╚Öte ÔÇ×acordulÔÇť. Cenzura e doar adaptare.

ÔŚĆ Yu Hua este unul dintre cei mai aprecia╚Ťi autori chinezi, at├«t ├«n ╚Ťara sa, c├«t ╚Öi ├«n lumea occidental─â. C─âr╚Ťile sale au fost traduse ├«n peste 30 de limbi. Versiunea rom├óneasc─â a romanului s─âu ├Än via╚Ť─â a ap─ârut la Editura Humanitas. Yu Hua e ╚Öi autor al unor articole de opinie ├«n The New York Times. A spus, ├«ntr un interviu, c─â ÔÇ×├«n ciuda a ceea ce se tot spune prin Occident, scriitorii au toat─â libertatea s─â scrie ce vorÔÇť. Apoi, acela╚Öi Yu Hua a mai ad─âugat: ÔÇ×Nu po╚Ťi ├«n╚Ťelege cu adev─ârat China dac─â nu e╚Öti chinezÔÇť. N am putut s─â-l contrazic.

ÔŚĆ O foarte bun─â prezen╚Ť─â de spirit a avut editura Polirom, care ╚Öi-a adaptat programul de la Gaudeamus la realit─â╚Ťile chineze╚Öti de pe teren. ├Än sensul c─â a preg─âtit un program special cu c├«teva c─âr╚Ťi despre China din portofoliul propriu. Printre altele, editura a prezentat O istorie a Tibetului, de Sam van Schaik, ├Äntoarcerea ├«n Tibet, de Heinrich Harrer, Republica Popular─â a Amneziei. Tiananmen 1989, de Louisa Lim ╚Öi Oamenii-╚Öobolani. ├Än subteranele interzise ale Chinei, de Patrick Saint-Paul. La T├«rgul de Carte, cel mai bun r─âspuns la cenzur─â ╚Öi autoritarism e tot o carte.

Afis Sala Radio 20 mai 2022 jpg
Violonistul Gabriel Croitoru interpreteaz─â unul dintre cele mai frumoase concerte de vioar─â compuse vreodat─â
Bruch se temea de succesul a ceea ce avea curînd să devină unul dintre cele mai des cîntate concerte de vioară compuse vreodată: Concertul nr. 1 în sol minor pentru vioară și orchestră.
Festivalul Filmului Francez ne invit─â s─â privim mai departe! jpeg
Festivalul Filmului Francez ne invit─â s─â privim mai departe!
├Äntre 1 ╚Öi 12 iunie 2022, la Bucure╚Öti ┼či ├«n alte zece ora┼če din ┼úar─â┬áÔÇô Cluj-Napoca, Ia╚Öi, Timi╚Öoara, Br─âila, Bra╚Öov, Constan╚Ťa, Sf├«ntu Gheorghe, Sibiu, Suceava ┼či T├«rgu Mure╚Ö┬áÔÇô cinefilii s├«nt invita╚Ťi la ├«nt├«lnirea anual─â cu cele mai recente ╚Öi remarcabile filme franceze.
Koba înainte de moarte jpeg
Koba înainte de moarte
Romanul poate fi citit chiar așa: stalinismul explicat copiilor de 10 ani.
Metonimiile biograficului jpeg
Metonimiile biograficului
Poezia Laurei Francisca Pavel pare un construct format din prefabricate dispuse într-un flux bine controlat. Important, textele nu sună deloc fals, nimic nu pare artificial, nelalocul lui.
Poate fi Rom├ónia ÔÇ×acas─âÔÇŁ pentru migran╚Ťi? jpeg
Poate fi Rom├ónia ÔÇ×acas─âÔÇŁ pentru migran╚Ťi?
Corpurile s├«nt grele, teama, dezn─âdejdea, dar ╚Öi m├«ng├«ierea ├«nso╚Ťesc un drum care porne╚Öte dintr-un acas─â spre nu se ╚Ötie unde.
Victor Brauner, Pablo Picasso ╚Öi ÔÇ×artele primareÔÇť jpeg
Victor Brauner, Pablo Picasso ╚Öi ÔÇ×artele primareÔÇť
ÔÇ×L-am v─âzut pe Picasso asambl├«nd obiecte aparent ne├«nsemnate ╚Öi aceste obiecte, odat─â a╚Öezate de c─âtre el ├«ntr-o anumit─â ordine, cap─ât─â via╚Ť─â.ÔÇŁ
Vocea: ┼úipete sau ┼čoapte jpeg
Rîs și surîs
Degradarea rîsului se produce atunci cînd spectacolele îl cultivă sistematic.
Via╚Ť─â de cuplu jpeg
Via╚Ť─â de cuplu
Filmului ├«i reu╚Öesc mult mai bine scenele de criz─â, cele ├«n care intensitatea e dat─â pe minus, iar cadrul se las─â m─âturat de un criv─â╚Ť emo╚Ťional.
Hardcore jpeg
Hardcore
Melanjul acela brizant de muzică și politică este transplantat de cei doi Vylani și pe cel mai nou album al lor.
ÔÇ×Culturi cinematografice contemporaneÔÇŁ, dezbatere organizat─â de Editura UNATC PRESS jpeg
ÔÇ×Culturi cinematografice contemporaneÔÇŁ, dezbatere organizat─â de Editura UNATC PRESS
Vineri, 6 mai, ├«ncep├«nd cu ora 16:00, la sediul institu╚Ťiei din strada Matei Voievod 75-77
Art─â ├«mpotriva r─âzboiului ÔÇô expozi╚Ťia ÔÇ×Stop the War (in Ukraine)ÔÇŁ jpeg
Art─â ├«mpotriva r─âzboiului ÔÇô expozi╚Ťia ÔÇ×Stop the War (in Ukraine)ÔÇŁ
├Äntre┬á29 aprilie ╚Öi 28 mai, ├«n Pia╚Ťa Regelui Mihai din Bucure╚Öti, va putea fi vizitat─â expozi╚Ťia┬áStop the War (in Ukraine),┬áprin care opt arti╚Öti rom├óni ╚Öi o serie de arti╚Öti ucraineni continu─â s─â ia atitudine ├«mpotriva r─âzboiului din Ucraina ╚Öi s─â militeze pentru pace, folosindu-se de arta lor pentru a mi╚Öca, a motiva ╚Öi a ├«mpinge la ac╚Ťiune.
C─âs─âtoria lui Teofil jpeg
C─âs─âtoria lui Teofil
La fel ca Irina, Maria ╚Öi Teofana ├«naintea ei, Teodora s-a v─âzut transformat─â din ÔÇ×nimeniÔÇŁ ├«n cel mai de seam─â personaj feminin din imperiu.
O cineast─â de redescoperit jpeg
O cineast─â de redescoperit
Filmele Lanei Gogoberidze par s─â articuleze o preocupare pentru muta╚Ťiile istorice, pe care le altoie╚Öte cu o privire feminin─â, mereu dispus─â la autoreflexivitate subtil─â.
Exotic & orchestral jpeg
Exotic & orchestral
Danezii Efterklang se aventureaz─â prin p─âr╚Ťile noastre s─â-╚Öi prezinte cel mai recent album, cu adev─ârat unul de prim─âvar─â, ├«nc─ârcat de candoare ╚Öi speran╚Ť─â, ├«n contrasensul mersului mondial al lucrurilor.
Festivalul Filmului European 2022 pune obiectivul pe Ucraina jpeg
Festivalul Filmului European 2022 pune obiectivul pe Ucraina
Cea de-a 26-a edi╚Ťie FFE va avea loc la Bucure╚Öti ├«n perioada 5 ÔÇô 11 mai (Cinema Elvire Popesco ╚Öi Cinemateca Eforie) ╚Öi la Timi╚Öoara, pe 10 mai, unde evenimentul va fi marcat printr-o gal─â, de Ziua Europei.
ÔÇ×Inven╚Ťiile ocazionaleÔÇŁ, o nou─â carte de Elena Ferrante ├«n libr─âriile rom├óne╚Öti jpeg
ÔÇ×Inven╚Ťiile ocazionaleÔÇŁ, o nou─â carte de Elena Ferrante ├«n libr─âriile rom├óne╚Öti
Un volum de eseuri care le ofer─â cititorilor o perspectiv─â asupra lumii interioare a autoarei ╚Öi a identit─â╚Ťii sale de scriitoare.
10 ani de ÔÇ×Noaptea C─âr╚Ťilor DeschiseÔÇť, cea mai mare campanie dedicat─â Zilei Mondiale a C─âr╚Ťii jpeg
10 ani de ÔÇ×Noaptea C─âr╚Ťilor DeschiseÔÇť, cea mai mare campanie dedicat─â Zilei Mondiale a C─âr╚Ťii
S├«mb─ât─â, 23 aprilie 2022, Editura Litera s─ârb─âtore╚Öte Ziua Mondial─â a C─âr╚Ťii prin evenimentul ÔÇ×Noaptea C─âr╚Ťilor DeschiseÔÇŁ.
Matrioșka Emanuel jpeg
Matrioșka Emanuel
E vorba de un mixt de formule literare, poezii, prozopoeme, proz─â autobiografic─â, note de subsol, adic─â avem o larg─â dimensiune experimental─â concentrat─â pe tema identit─â╚Ťii, a jocului dintre eul real ╚Öi cel fic╚Ťional, propus din start de dubletul nominal de pe copert─â (Emil-Emanuel).
Bernard Henri L├ęvy ╚Öi resuscitarea compasiunii jpeg
Bernard-Henri L├ęvy ╚Öi resuscitarea compasiunii
Chiar a┼ča: de ce ne-ar interesa? ├Än definitiv, nu se ├«nt├«mpl─â la noi, nu ne reprezint─â pe noi...
Pas─ârea vorbitoare jpeg
Pas─ârea vorbitoare
O lume tainic─â prinde astfel s─â ni se reveleze dezordonat, prin flash-uri orbitoare, care cultiv─â deopotriv─â gra╚Ťia gestului de dans ╚Öi precizia observa╚Ťiei antropologice.
Sare și piper jpeg
Sare și piper
LP-ul lansat în luna martie a acestui an e deopotrivă captivant și entertaining, ludic și profund, absurd și (auto)reflexiv.
Conferin╚Ťele Dilema veche la Oradea: 5 7 mai 2022, despre ÔÇ×Comedia lumiiÔÇŁ jpeg
Conferin╚Ťele Dilema veche la Oradea: 5-7 mai 2022, despre ÔÇ×Comedia lumiiÔÇŁ
Patronate de cea mai citit─â revist─â de cultur─â din Rom├ónia,┬áÔÇ×Conferin╚Ťele┬áDilema vecheÔÇŁ┬ás├«nt un proiect itinerant, av├«nd p├«n─â acum edi╚Ťii ├«n Arad, Timi╚Öoara, Cluj-Napoca ╚Öi, ├«ncep├«nd din acest an, Oradea.
Premian╚Ťii Galei Radio Rom├ónia Cultural 2022 jpeg
Premian╚Ťii Galei Radio Rom├ónia Cultural 2022
Gala Premiilor Radio Rom├ónia Cultural, edi┼úia a XXI-a, ┼či-a desemnat c├«┼čtig─âtorii luni,┬á18 aprilie 2022, la Teatrul Odeon.
În Joia Mare, Concert de Paște la Sala Radio jpeg
În Joia Mare, Concert de Paște la Sala Radio
├Än Joia Mare (21 aprilie), de la ora 19:00, sub bagheta dirijorului┬áCristian Oro╚Öanu, vor evolua pe scena S─âlii Radio dou─â dintre ansamblurile Radio Rom├ónia:┬áOrchestra Na┼úional─â Radio┬á╚Öi┬áCorul Academic Radio┬á(preg─âtit de dirijorul┬áCiprian ╚Üu╚Ťu).

Adevarul.ro

image
Colosul cenu┼čiu. Ce ascunde muntele de zgur─â, una dintre cele mai mari halde din Rom├ónia VIDEO
În vecinătatea combinatului siderurgic din Hunedoara, se află una dintre cele mai mari halde de zgură din România.
image
Un ┼čofer a r─âmas f─âr─â permis ┼či a fost amendat dup─â ce a sunat la 112 ca s─â anun┼úe c─â este ┼čicanat ├«n trafic
Un apel la 112 a luat o turnur─â nea┼čteptat─â pentru un b─ârbat de 37 de ani. Acesta apelase serviciul de urgen┼ú─â ca s─â anun┼úe c─â un ┼čofer ├«l ┼čicaneaz─â ├«n trafic, pe raza comunei br─âilene Viziru.
image
Afacere de milioane de euro l├óng─â un radar ce comunic─â direct cu baza Deveselu. ÔÇ×Nu s-a cerut avizul MApNÔÇŁ
MApN a dat in judecată Consiliul Judeţean Dolj după ce a autorizat construirea unui depozit in zona radarului din localitatea Cârcea. Instalaţia militară este importantă pentru apărarea aeriană a României. În spatele afacerii stă chiar primarul din Cârcea.