„Cultiv, sper, un anarhism sănătos“ – interviu cu Cosmina MOROŞAN

Publicat în Dilema Veche nr. 731 din 22-28 februarie 2018
„Cultiv, sper, un anarhism sănătos“ – interviu cu Cosmina MOROŞAN jpeg

În cadrul Festivalului Internațional de Literatură de la Timișoara (FILTM), desfăşurat anul trecut între 25-28 octombrie, a avut loc, în premieră, un performance poetic numit Literary Death Match, pretext ca scriitorii să intre în ring şi să se dueleze în versuri în faţa unui juriu. Poetele Cosmina Moroşan (n. 1989) şi Livia Ştefan (n. 1982) sînt două dintre supravieţuitoarele acelui performance. 

De cînd scrieți și ce ați făcut înainte de a publica?

Prin clasa a IV-a am început să citesc mai intens, apoi am avut parte şi de niște întîlniri. Survine un nod de afecte pozitiv-creative cînd dai de anumiţi oameni și totul devine mult mai fertil. Am început să scriu la școală compuneri cu mare voluptate. Nu prea îmi plăceau restul materiilor, dar asta numai pentru că aveam o învățătoare destul de rece. Foarte inteligentă, însă hardcore, mă deranja şi, cumva inconștient, refuzam să-mi placă anumite lucruri. După aceea, am avut o dirigintă mai liberală, apoi am cunoscut-o pe profesoara mea de engleză, care-mi dădea cărți și discutam, mergeam și în excursii, eram tot timpul conectate. Sună vetust și romanțios, dar era foarte fain: discuții pe artă, filme. Am rămas impregnată de acel tip de nomadism non-invaziv, fericit și umil.

Primul dvs. volum, AgesexlocationPLS, a fost scris în clasa a X-a.

Nu prea îl numesc volum, ci plachetă. O plachetă de versuri. Apărută după ce participasem la un fel de tabără de creative writing foarte exotică la Mănăstirea Rîșca, în 2006. Acolo s-a produs o altă întîlnire, cu Adi Urmanov şi cu mai mulți poeți invitați, mai ales cu Gabi Eftimie, care mi-e prietenă și acum, ea locuind în Suedia. M-au influențat foarte mult toate link-urile muzicale și lecturile de atunci, apoi a ieșit placheta AgesexlocationPLS, destul de aseptică, dar care acum îmi pare simpatică.

Am găsit o definiție „multipolară“ în ceea ce vă priveşte: DJ-iță, avangardistă, activistă… Dvs. cum vă definiți?

Conceptul de „multipolaritate“ este furat de la Marina Albu, care mi-a luat un interviu pentru revista Arta, şi mi se aplică pentru că niciodată n-am putut să fiu apropiată de un singur model de cunoaștere sau de o singură zonă estetică. Mi-a plăcut mult literatura, dar, în același timp, am virat (sper) înspre ceea ce Michel Serres, un filozof pe care îl propovăduiesc în ultima vreme, ar numi enciclopedism. Însă nici acesta nu e asumat la modul erudit, că nu am memorie bună.

Încercați să traduceți estetic această provocare?

Nu știu dacă este neapărat provocare, ci nevoie urgentă. La mine totul este foarte senzorial, dar, în același timp, conceptual-abstract. E o combinație de senzorialitate foarte puternică – mai întîi, intensitatea emoțională organică, apoi un fel de disipare, diseminare reflexivă, proliferare, ca să zic așa, conceptuală sau poetică, în fine. Nu pot fixa. La un moment dat, în anul doi de doctorat, cînd am fost cu o bursă la Paris, am studiat foarte mult ceea ce însemna în anii ’60 psihoterapia/psihiatria experimentală, asta apropo de extindere/dispersare semicontrolată.

Ce a însemnat pentru dvs. intrarea în Colecția „Vorpal“ a Editurii Nemira cu volumul Beatitudine (eseu politic)?

E un proiect foarte nou, mai publicaseră doar doi poeți. Mi-a plăcut foarte tare cum arată cărțile. Am comunicat foarte bine cu Svetlana Cârstean, am dat manuscrisul și toată treaba a decurs uşor. E o colecție din ce în ce mai mișto.

Cît de deschisă vi se pare scena literară pentru scriitorii apăruți după 2000?

Deschisă în sensul în care putem interacționa unii cu alții? Sînt zone care comunică foarte bine. Eu, de exemplu, mă întîlnesc cu poezia celor născuți în ’89-’90, cu poezia lui Andrei Dósa, chiar și cu Vlad Drăgoi, nu neapărat la nivel formal. Sîntem prieteni și e clar că există un liant constant și un mix între stiluri. Și cu cei din generația 2000 comunic, chiar dacă există un clivaj subtil de raportări afective. Pentru mine, dintre poeţii generației 2000, V. Leac este referentul maxim, și Vlad Moldovan. Îi admir însă pe toți scriitorii din grupul Discuția Secretă.

„Realitatea e o manufactură constantă“

Din ce perpectivă este cartea dvs. de poezie un eseu politic?

Aici aș putea teoretiza puţin. Eu îmi dau doctoratul pe Gilles Deleuze (deşi cumva nu e despre el), şi acolo discut modul în care anumite texte (marginalo-experimentale) vibrează în jurul conceptelor deleuzian-guattariane, care își formulează altfel ideea de „politică autentică“. Foarte pe scurt: ceea ce se numește politică în mod oficial este practic o mizerie, iar cei care pot să facă politică sînt în special oamenii, proletariatul, artiștii, noi – constant, „experimentînd eternul acum“, ca să citez din Bergson.

Este o mică alarmă legată de faptul că politici putem fi toți, în măsura în care încercăm constant să ne păstrăm agili față de orice insinuare fascistă și delimitare pe bază de ură și resentiment. Totul trebuie deconstruit constant, la nivel micro-macro, de fapt nici nu mai există bipolaritatea asta în termenii reali de politic. Totul e non-canonic și infraconectat. Nu mai e o problemă cum percepi alteritatea, cînd realizezi că tu însuţi ești alteritate infinită, o multiplicitate constantă, lumea apărînd, astfel, ca un show al variațiilor. Trebuie să acţionezi. Singurul dușman posibil ar fi cel care intervine agresiv. Concretețea unei astfel de responsabilizări te face să vorbești altfel despre politic.

E o dimensiune foarte filozofică, încărcată de sens.

Filozofia ar putea suna ridicol, dar eu îmi asum să vorbesc prin ea, mă bucură. Mi se pare că e important să citim filozofie, dar nu prin lentile subsumate entertainment-ului, literaturii motivaționale, care nu au nici o legătură cu filozofia. Dacă evenimentul respectiv nu are potențial de a fi precursor sumbru, de a crea ceva nou, nu îmi spune nimic. De aceea, eu sînt foarte selectivă cu locurile unde mă duc, dar nu din aroganță, ci pentru că mi e frică să nu ajung în contexte care mă îngroapă mental, emoțional. Spinoza zicea că opusul morții nu e viața, ci bucuria.

Vă place mult Spinoza.

E un cartier de filozofi care îmi plac mult. Dacă tot am zis de Deleuze și Spinoza, uite, mai pomenesc aici și de Alfred North Whitehead, Duns Scotus, Gilbert Simondon, Henri Bergson, care e mai mainstream, ca să zic așa, și Michel Serres, care trebuie recuperat și tradus mai mult în România. Poate o să îl traduc eu, sper.

Cum se împletesc studiile dvs. cu poezia?

Lecturile se împletesc sută la sută. Esențial este, cum zicea un alt scriitor drag mie, să vorbești cum gîndești. Să nu existe discrepanța aia aberanto-cenușie care închide viața. Oamenii chiar nu își dau seama că ei chiar fac realitatea, e o manufactură constantă.

Documentați un lucru foarte interesant – excesul de muzică și artă vizuală – și faceți asta prin Morfolina, un performance digital manifestat via YouTube.

Sună fain performance digital, chiar îmi place, pentru că multă lume mă întreba ce fac, de fapt. Uite, am să le zic că fac performance digital.

Morfolina e efectul obsesiei mele față de hip-hop și trap, mă rog, hip-hop-ul mai inteligent. A apărut acest personaj care este mai dezinhibat decît ceea ce mi se întîmplă în poezie sau în alte zone unde îmi formulez probleme. E o marotă de atitudine, e un personaj strict etic. Acum, din ce în ce mai mult, învăț să îl construiesc și estetic, mai fin, mai curat. Mi-am cumpărat tot felul de device-uri pentru muzică și învăț editare video, deși mie îmi plac lucrurile trashy (în felul acesta încerc să păstrez cumva și o dimensiune avangardistă, genuină). Cultiv, sper, un anarhism sănătos – nu ceva care vine și merge înspre distrugere. Anarhism pedagogic, ca să zic așa.

Cui transmiteți acest mesaj?

Orizontul de așteptare e plural, dar, înainte de asta, cred că în primul rînd trimit(eam) mesaje înspre niște blocaje pe care le aveam eu. E și un personaj oarecum, să folosesc un cuvînt urît și iubit, feminist, ca să zic așa. Cere lucruri necesare și urgente pentru ceea ce înseamnă această minoritate. Îmi place mult și muzica experimentală, sound-urile cît mai noisy, texturile ciudate, înregistrez tot felul de lucruri pe care le lucrez. Mereu anti-entertainment. Nu m-aș vedea cîntînd la modul patriarhal în fața unei mulțimi de oameni.

Cum crezi că se poate manifesta rolul social al artiștilor?

Am fost la cîteva întîlniri cu ONG-iști și activiști care spuneau că, dacă la începutul anilor 2000 existau una sau două grupuri de inițiativă activistă în București, acum sînt undeva pe la vreo 30. Lucrurile se mișcă. În Ferentari există Policy Center care face mult. Și sînt foarte încrezătoare, pentru că se întîmplă lucruri concrete, nu fac o critică constant neproductivă, pe care eu o numesc, uneori, lene. Bineînțeles că trebuie să expui probleme, dar nu pasiv, nostalgic-resentimentar. Trecem prin cea mai lungă perioadă de pace, deși există conflicte foarte grave (să nu sară stîngiștii că idealizez aiuristic), dar, pe de altă parte, survine și această bogăție tehnologică, ce are nevoie de o etică.

Credeți că o să ajungem într-o eră socială post-umanistă?

E o isterie cu acest concept, el nefiind foarte bine studiat, deci prost înțeles. A existat, chiar și în filozofie, o linie de post-umaniști mai pesimiști, psihedelico-pesimiști, ca Baudrillard, Fukuyama etc. În momentul în care fiecare își formulează o etică colectivă, lucrurile nu mai devin periculoase în zona creativității tehnologice.

Dacă ar fi să rezumați poeziile dvs. într-un singur citat, ce ați alege?

Mă gîndeam să vă dau un citat din Michel Serres. Nu rezumă neapărat „poeziile mele“, dar e relevant pentru altele mai importante : „Cunoașterea prin tehnologie începe să devină un tot datorită unei pedagogii a deconexiunii și printr-o etică a detașării. Viitorul aparține ordinului contemplativ. Vom fi salvați din căderea progresivă înspre societatea insectelor de către acela care va inventa o nouă generație de mănăstiri: adică asocieri paradoxale de oameni solitari și solidari.“

La final, o întrebare pentru Livia Ștefan?

Dragă Livia, de unde crezi că îţi vei extrage următoarele trip-uri pentru poezie?

a consemnat Carmen PROTEASA

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

Ploaie Autostrada jpg
Vremea sâmbătă, 14 decembrie. Sunt anunțate ploi și ninsori în cea mai mare parte a țării
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) anunță ploi și ninsori în mare parte din țară. Temperaturile maxime se vor situa sâmbătă, în general, între 1 şi 8 grade.
calatori tren cfr gara de nord frig foto shutterstock 2229976057 jpg
Cadou de la CFR, de sărbători: călătorii cu trenul, mai scumpe, din 15 decembrie. Care sunt noile prețuri
Biletele de tren vor fi mai scumpe, anunță CFR Călători. Data de la care se va aplica majorarea este de 15 decembrie, odată cu intrarea în vigoare a noului Mers al Trenurilor.
Edi Iordanescu (Sportpictures) jpg
Spatiul Schengen FOTO Shutterstock
Ce ar fi însemnat pentru România un nou eșec în Schengen și cum putem depăși criza politică: „Am fost primii care am decis să-l susținem”
Profesorul Valentin Naumescu l-ar vrea președinte pe Nicușor Dan și spune că niciunul dintre cei care au candidat în primul tur nu ar trebui să se regăsească pe liste. Într-un interviu pentru „Adevărul”, Naumescu vorbește despre Schengen, criza politică din țară și problemele partidelor mainstream.
Vlad Predescu jpeg
Aşa eviţi accidentele la schi sau la alte sporturi de iarnă! Sfaturile dr. Vlad Predescu
Pregătirea fizică insuficientă și dorința de a impresiona sunt printre cele mai frecvente cauze ale accidentelor grave pe pârtia de schi.
banner Titi Aur png
kaufland jpg
Programul hipermarketurilor Carrefour și Kaufland de sărbători
Supermarketurile au început să anunțe care va fi programul de funcționare în perioada sărbătorilor de iarnă, majoritatea menționând libere sau program scurt pentru angajați.
 Victor Pițurcă FOTO Mediafax
coada comunism
Cum au fost românii înfometați sistematic pe baze „științifice”. Cât trebuia să mănânce un român conform nutriționiștilor lui Ceaușescu
În anul 1984, Nicolae Ceaușescu se juca de-a nutriționistul cu românii și introducea un plan sistematic de înfometare a populației. Acest plan era făcut de specialiștii vremii sub oblăduirea „marelui cârmaci”. În tot aceste „contrabandiștii” care aducea mâncare de la țară erau vânați cu milițienii.