Conferințele Dilema veche la UBB. Despre Bogați și săraci 14-16 septembrie, Sala Jean Monet a Facultății de Studii Europene

25 august 2022
Cj fb post 2000x1500 info afis jpg

Conferințele Dilema veche la UBB. Despre Bogați și săraci

14-16 septembrie, Sala Jean Monet a Facultății de Studii Europene

Între 14 și 16 septembrie, Conferințele Dilema veche revin la Cluj-Napoca.

E o ediție la care conferențiarii invitați vor vorbi despre „Bogați și sărăci”, iar gazda evenimentelor este, ca de obicei, Universitatea Babeș-Bolyai.

Conferințele vor avea loc, cîte două în fiecare zi de program, în sala Jean Monet a Facultății de Studii Europene (strada Emmanuel de Martonne nr. 1), începînd cu ora 18.00. Intrarea este liberă.

În ordinea susținerii conferințelor, invitații noștri sînt: Radu Nechita, Bogdan Voicu, Anda Zahiu, Bogdan Glăvan, Emanuel Socaciu și Teodor Baconschi.

„Într-o lume din ce în ce mai dezbinată, Conferințele ”Dilema veche” abordează temele cu adevărat controversate pentru a dovedi că acestea se pot discuta cu folos în cadrul culturii, civilizat, chiar dacă ferm, inteligent, informat. Problema raporturilor dintre bogați și săraci, dintre bogăție și sărăcie, este o milenară obsesie dureroasă, generatoare de frustrări, de gesturi nesăbuite, dar și de acțiuni benefice. Conferințele ”Dilema veche” abordează această temă în stilul impus în cultura română de revista ”Dilema veche”, mai ales prin deja binecunoscutele ei dosare, adică din mai multe perspective epistemice și ideologice.

Astfel, această ediție a Conferințelor noastre a invitat reputați filozofi, economiști, sociologi și teologi să-și exprime punctele de vedere asupra raportului dintre bogăție și sărăcie.

O ediție specială a Conferințelor ”Dilema veche” în care am invitat cele mai competente voci din disciplinele care, în opinia noastră, sînt obligatoriu de convocat dacă vrem să înțelegem cu adevărat chestiunea complicată și nevindecabilă a rupturii dintre bogați și săraci.

Mizăm pe competență fie și în dauna popularității, într-o ediție a Conferințelor ”Dilema veche” găzduită de cea mai prestigioasă universitate a țării, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj Napoca.” - Sever Voinescu, redactor-șef Dilema veche și moderatorul conferințelor.

Regăsiți mai jos programul integral al evenimentelor proiectului nostru.

Programul Conferințelor Dilema veche la UBB

14-16 septembrie

Sala Jean Monet, Facultatea de Studii Europene

strada Emmanuel de Martonne nr. 1

Miercuri 14 septembrie

18.00: Radu Nechita

Globalizarea libertății aduce prosperitate

Globalizarea, înțeleasă ca extinderea la scară globală a posibilităților de interacțiune umană, a permis creșteri de productivitate fără precedent în istoria umanității. Acest proces a condus la o ridicare a nivelului de trai al unei populații mondiale tot mai numeroase.

19.10: Bogdan Voicu

Sîntem încă săraci? România după 32 de ani

În 2018, venitul net pe gospodărie în regiunea București-Ilfov, măsurat la paritatea puterii de cumpărare, a depășit cifra corespunzătoare din regiunea Ile de France, adică din Paris și împrejurimi. Bucureștiul depășise de altfel de mult tot ce se află în UE la sudul paralelei 45 și toată Europa de Est sau Scandinavia. În 2019, București-Ilfov devenise a zecea regiune a Uniunii în ce privește venitul gospodăriilor. Restul celor regiuni românești populau top 20 al celor mai sărace regiuni NUTS2 în care este împărțită UE. Înseamnă acest lucru că România ar fi săracă? Sau sîntem săraci atunci cînd ne definim săraci?

Lumea vorbește de cîteva decenii despre sărăcie sau bogăție absolută (măsurată ‚normativ’, mai ales în țările din lumea a treia, dar și în România), relativă, subiectivă sau consensuală. Mai mult decît atît, discuția publică și politică se centrează azi pe redistribuirea bogăției, pe calitatea vieții și, mai ales, pe bunăstarea subiectivă. Vă invit să vorbim și noi despre bunăstare, mai ales subiectivă, despre dinamica sa în timp și despre cum arată România în comparație cu alții.

Joi 15 septembrie

18.00: Anda Zahiu

Venitul garantat de bază: de la utopie la realitate

Ideea unui venit universal garantat de bază nu este deloc una nouă. Cu toate acestea, în ultimii ani propunerile de astfel de politici redistributive au atras tot mai mulți susținători din toate părțile spectrului ideologic. Contextul este propice dezbaterilor pe această temă: temerile alimentate de automatizarea din cîmpul muncii și programele pilot de implementare a venitului garantat din numeroase țări informează sprijinul popular pe care ideea de redistribuție masivă, necondiționată și universală, l-a cîștigat în ultimii ani. În cadrul conferinței, vom explora următoarele întrebări: Avem datoria de a finanța o astfel de politică? Este venitul universal de bază incompatibil cu un regim meritocratic? Cum putem finanța o astfel de politică fără a nedreptăți plătitorii de taxe?

19.10: Bogdan Glăvan

Drumul către sărăcie

Este cumva paradoxal că rețeta pe care vasta majoritate oamenilor o urmează pentru a trăi o viață personală mai îmbelșugată devine, în ochii acelorași oameni, o fantezie cînd vine vorba de creșterea bunăstării sociale. Cînd analizăm șansele de dezvoltare ale unei națiuni, nici cea mai anostă geografie, nici cele mai sărăcăcioase resurse, nici cel mai nepriceput popor nu cîntăresc cît instituțiile, practicile sociale și mentalitatea colectivă.

Vineri 16 septembrie

18.00: Emanuel Socaciu

Sărăcie, bogăție și judecată morală

„Simpla lipsă a bogăției, simpla sărăcie, stîrnește puțină compasiune”, scria Adam Smith în Teoria sentimentelor morale, acum mai bine de 250 de ani. Deși acest citat a fost adesea folosit pentru a semnala o pretinsă lipsă de sensibilitate a liberalismului față de problema sărăciei, el trimite la o idee regăsită de fapt în majoritatea teoriilor morale: situația materială a unei persoane nu este în sine un criteriu pentru a-i judeca moral acțiunile. Intuițiile morale obișnuite ale multor oameni, insă, par să fie în răspăr cu o astfel de neutralitate a evaluării morale. ”Sărac și cinstit”, „l-a împins sărăcia”, „mai degrabă trece o cămilă prin urechea acului...” sînt doar cîteva exemple din limbajul comun care par să utilizeze sărăcia sau bogăția ca temeiuri implicite ale judecății morale. Vom explora împreună această tensiune, încercînd să identificăm unele dintre sursele ei și să o punem în legătură cu distincția între reducerea sărăciei și reducerea inegalităților ca preocupări centrale ale eticii sociale.

19.10: Teodor Baconschi

Care bogat se va mîntui? Libertatea ca sărăcie voluntară în Noul Testament

Ne gîndim la Iisus Hristos – cel din istorie – ca la un om ”sărac”, născut într-o ”iesle”. Sărăcia cu duhul – altfel spus renunțarea la ”slava deșartă” a narcisismului - e un motiv de fericire evanghelică. Fondatorul noii religii trăiește printre marginali, e un predicator itinerant, fără averi cunoscute, lipsit de un ”domiciliu” stabil. Pe de altă parte, în pilda talanților, e lăudat cel harnic, ingenios și loial, capabil să înmulțească ce a primit, deci să ”maximizeze profitul”. Bogatul nemilostiv e sortit iadului, dar împărăția lui Dumnezeu e imaginată ca un banchet somptuos. Toate aceste elemente creionează statutul paradoxal al bogăției și sărăciei în etica Noului Testament. 

Vom reaminti pasajele relevante din textul sacru, pentru a dovedi că nu avuția și penuria sînt în opoziție, cît aparența și adevărul, care nu țin de ierarhiile sociale și economice, pentru că angajează un vocabular spiritual, în orizontul vieții de după moarte. Chiar dacă avea să facă mai tîrziu obiectul unuia dintre ”voturile” monahale, sărăcia voluntară a rămas mereu o formă subtilă de imitatio Christi, văzută ca replică a  kenozei divine, adică a deciziei lui Dumnezeu de a se ”anula” prin umanizare. ”Iubirea de arginți” duce la idolatrie (ca venerare nelegitimă a celor perisabile) așa cum avariția obturează calea spre adevărata bogăție: aceea de a obține plenitudinea prin dăruirea de sine. Dacă tot ce avem e de la Dumnezeu, existența noastră e o perpetuă restituire. 

Conferințele Dilema veche

evenimente colaterale

Miercuri 14 septembrie, ora 12.00

Colegiul Național Emil Racoviță

Sever Voinescu: A fi sau a avea?

Joi 15 septembrie, ora 17.00

Librăria Book Corner Librarium (Bd. Eroilor nr. 15)

Lansare de carte

Teodor Baconschi, Scrieri (volumele 1, 2, 3), ed. Spandugino

prezintă: Adrian Papahagi

Vineri 16 septembrie, ora 12.00

Colegiul Național Emil Racoviță

Teodor Baconschi: Averea bunei educații

____

Conferințele Dilema veche sînt un proiect inițiat de Grupul pentru Management și Mediere Culturală (GMMC) și organizat împreună cu revista Dilema veche.

Finanțatori principali: Primăria și Consiliul local Cluj-Napoca

Partener strategic: Fundația Superbet

Partener tradițional: Universitatea Babeș-Bolyai

964 16 coperta jpg
Febra etică
Ca o concluzie, atît Mariana Marin, cît și Mariana Codruț practică o literatură în răspăr cu poetica dominantă a generației ’80, dar nu într-un mod manifest, ostentativ.
964 17 Va urma  Pe planeta Oglinda foto Marius Sumlea 1 jpg
La 146 km de război. Teatru la Piatra Neamț
Ce regăsesc la fiecare ediție a Festivalului de Teatru de la Piatra Neamț este un efort de adecvare la problematicile momentului, la crizele lumii și la ideile ce se dezbat, un efort care face festivalul viu, vibrant, departe de formatul obosit de „vitrină” teatrală.
964 23 png
Lucrările maeștrilor peisagiști britanici (și nu numai) la București
Pavilioanele Art Safari sînt deschise publicului pînă la 11 decembrie și, cu siguranță, promit o experiență vizuală memorabilă.
afis conferintele dilema iasi 6-8 octombrie 2022
Conferințele Dilema veche la Iași. Despre Război și pace 6-8 octombrie 2022, Sala Henri Coandă a Palatului Culturii
Între 6 și 8 octombrie, de joi pînă sîmbătă, Conferințele Dilema veche ajung pentru prima dată la Iași. E o ediție la care conferențiarii invitați vor aborda o temă foarte actuală: „Război și pace”.
963 16 Pdac Romila jpg
Hibridizări
Aplicate preponderent pe Craii de Curtea-Veche, „investigațiile” lui Ion Vianu sfîrșesc prin a da un portret de adîncime al lui Mateiu Caragiale.
p 17 2 jpg
Melancolie pariziană
Ambreiajul ficțiunilor lui Hers este doliul: moartea unui apropiat (în magnificul Ce sentiment de l’été și Amanda), ruptura amoroasă și adolescența (care tot un fel de doliu – al absenței grijilor – se cheamă că e) în Les Passagers de la nuit.
963 17 Breazu jpg
Vremea schimbării
Dezbrăcat de pompa, efervescența și galvanitatea primelor opere discografice ale The Mars Volta, noul album poate fi o ecuație cu prea multe necunoscute pentru vechii fani, dar are caracter și culoare.
Ultimul interviu jpg
Ultimul interviu (roman) - Eshkol Nevo
„Eshkol Nevo scrie cu talent, cu umor și cu inteligență… Prietenie, invidie, iubire, nefericire, puterea de a merge mai departe – nimic nu-i scapă.“
962 16 coperta BAS1 jpg
De la mistic la psihedelic
Viciu ascuns pastișează delicios genul noir, oferind un personaj central care rulează printre tripuri și realități halucinante, în încercarea de a dezlega enigma dispariției amantului căsătorit al unei foste iubite.
p 17 jpg
Frustrare
Om cîine arată din capul locului ca un film ajuns într-o gară din care trenul (succesului de public, al aprecierii critice, dar mai ales al originalității pur și simplu) a plecat de mult.
962 17 Biro cover01 jpg
Estetici synth
Am crescut cu minciuna persistentă că ultimele inovații muzicale s-ar fi realizat în anii ’70.
p 21 coperta jpg
O poveste din Nord, cu voluptate și multă tristețe...
Publicat în cursul acestei veri la Editura Polirom, ultimul roman tradus al lui Stefánsson este, cu siguranță, o piesă importantă în portofoliul colecției de literatură străină al Poliromului.
p 23 jpg
O arhitectură de excepție și o propunere: expoziția permanentă ”Brâncuși în lume”
Cu cîteva zile înainte de inaugurarea acestui Centru, programată pentru 15 septembrie 2022, am organizat o discuție care a pornit de la arhitectura edificiului și a ajuns, firesc cumva, la modul în care, pe de o parte, cultura română de azi îl metabolizează pe Brâncuși.
The John Madejski Garden at the V&A (c) Victoria and Albert Museum, London (1) jpg
Opere de artă rare din patrimoniul Marii Britanii vor fi expuse în această toamnă în București, la Art Safari
81 de opere extrem de valoroase semnate de John Constable (1776-1837), dar și de Rembrandt, Albrecht Dürer, Claude Lorrain și alte nume mari din colecția muzeului londonez sînt împrumutate către Art Safari
p 17 1 jpg jpg
Scandalizare
Ce s-ar fi schimbat în Balaur dacă relația fizică de intimitate ar fi avut loc nu între elev (Sergiu Smerea) și profesoara de religie, ci între elev și profesoara de limba engleză, de pildă? Nu prea multe.
961 17 Breazu jpg
Prezentul ca o buclă temporară într-un cîntec pop retro
Reset, albumul creat de Panda Bear și Sonic Boom, a fost lansat pe 12 august de casa de discuri britanică Domino.
copertă Pozitia a unsprezecea și domnișoarele lui Fontaine jpg
Cătălin Mihuleac - Poziția a unsprezecea și domnișoarele lui Fontaine
Care va să zică, pentru a pluti ca o lebădă în apele noilor timpuri, omul înțelept are nevoie de un patriotism bicefal, care să se adreseze atât României, cât și Uniunii Sovietice!
960 15 Banu jpg
Cu sau fără de cale
Colecționarul se încrede în ce e unitar, amatorul în ce e disparat. Primul în calea bine trasată, pe care celălalt o refuză, preferînd să avanseze imprevizibil. Două posturi contrarii.
960 17 afis jpg
Un spectacol ubicuu
Actorii sînt ghizi printre povești în care protagoniști sînt șapte adolescenți care participă virtual la spectacol.
p 21 Amintire de calatorie, 1957 jpg
Victor Brauner, Robert Rius și „arta universală“
Poetul Robert Rius, pe care Victor Brauner îl vizitează la Perpignan în anul 1940, este unul dintre cei pasionați de scrierile misticului catalan Ramon Llull, al cărui nume figurează în lista „străbunilor suprarealismului“ redactată de Breton odată cu publicarea primului manifest suprarealist
959 16jos Iamandi jpeg
România și meritocrația
Cum s-a raportat spațiul românesc la toate aceste sinuozități? Normal, lui Wooldridge nu i-a trecut prin cap o asemenea întrebare, dar cred că un răspuns destul de potrivit ar fi „cu multă detașare”.
p 17 jpg
Canadian Beauty
Dintre subgenurile născute în epoca post-#metoo și influențate decisiv de aceasta, satira corozivă, cu trăsături îngroșate pînă la caricatură, are astăzi vînt din pupă.
959 17 Biro jpg
Reformări
Tears for Fears, celebri pentru răsunătorul succes „Shout” al epocii Thatcher, dar și pentru chica optzecistă pe care o promovau la vremea respectivă, ar părea că se relansează a doua oară după 18 ani de absență, însă reformarea propriu-zisă a avut loc cu ocazia albumului precedent, din 2004.
event seara de film 28 August Bucuresti 02 jpg
ZILELE SOFIA NĂDEJDE 2022 - SCURTMETRAJE REALIZATE DE FEMEI Proiecție la București – 28 august ora 19.00 MNLR
Duminică, 28 august, în cadrul evenimentului Zilele Sofia Nădejde – ediția a V-a, în Sala Iosif Naghiu a MNLR (Calea Griviței 64), va avea loc o proiecție de scurtmetraje românești regizate de femei.

Adevarul.ro

Piotr Tolstoi FOTO EPA EFE jpg
Înalt oficial rus, despre folosirea armelor nucleare: Nu va fi nevoie. Armata rusă va cuceri Kievul
Vicepreşedintele Dumei de Stat, Piotr Tolstoi, susține că Rusia nu va recurge la arme nucleare în Ucraina, întrucât poate cuceri Kievul cu ajutorul oamenilor mobilizați recent.
Scoala distrusa in Nikolaev - razboi Ucraina FOTO Profimedia
LIVE TEXT | Război în Ucraina. Zelenski interzice negocierile cu Putin: Armata ucraineană avansează pe frontul de sud
Este a 222-a zi de la începutul războiului în Ucraina. Volodimir Zelenski a semnat un decret privind excluderea oricăror negocieri de pace cu Vladimir Putin.
Cum a explicat un comandant al separatiștilor pro ruși înfrângerile suferite în Ucraina FOTO  Captură Video  jpg
Explicația unui comandant separatist pentru înfrângerile din Ucraina: „Luptăm cu trupe NATO”
Propaganda rusă răspândește cea mai mare teorie a conspirației și anume faptul că NATO ar fi trimis trupe să lupte de partea ucrainenilor, iar principala resursă a taberei adverse o reprezintă informațiile.

HIstoria.ro

image
Au purtat voievozii români coroane?
De la Nicolae Alexandru și Alexandru cel Bun până la Mihai Viteazul și Constantin Brâncoveanu, coroana a fost mereu prezentă în portretele votive ale domnitorilor din Țara Românească și Moldova. Cu toate acestea, misterul care înconjoară coroanele medievale românești nu a fost (încă) elucidat...
image
Polonia cere Germaniei despăgubiri de război de 1,3 trilioane de dolari. Ce speră Polonia să obțină?
Ministrul de Externe al Poloniei, Zbigniew Rau, a trimis o notă diplomatică la Berlin prin care Varșovia cere Germaniei despăgubiri de război în valoare de 1,3 trilioane de dolari. Germania consideră în mod oficial că această chestiune este închisă.
image
La sfatul lui Bismark, Carol I se apropie de Rusia și enervează Franța
Opțiunea românilor pentru un domnitor dintr-o dinastie străină la 1866, avea în vedere salvarea existenței statului, afirmarea lui în rândul țărilor europene și, în perspectivă, obținerea independenței. Aceste obiective au fost mereu în atenția diplomației românești și a principelui Carol.