Conferințele Dilema veche la UBB. Despre Bogați și săraci 14-16 septembrie, Sala Jean Monet a Facultății de Studii Europene

25 august 2022
Cj fb post 2000x1500 info afis jpg

Conferințele Dilema veche la UBB. Despre Bogați și săraci

14-16 septembrie, Sala Jean Monet a Facultății de Studii Europene

Între 14 și 16 septembrie, Conferințele Dilema veche revin la Cluj-Napoca.

E o ediție la care conferențiarii invitați vor vorbi despre „Bogați și sărăci”, iar gazda evenimentelor este, ca de obicei, Universitatea Babeș-Bolyai.

Conferințele vor avea loc, cîte două în fiecare zi de program, în sala Jean Monet a Facultății de Studii Europene (strada Emmanuel de Martonne nr. 1), începînd cu ora 18.00. Intrarea este liberă.

În ordinea susținerii conferințelor, invitații noștri sînt: Radu Nechita, Bogdan Voicu, Anda Zahiu, Bogdan Glăvan, Emanuel Socaciu și Teodor Baconschi.

„Într-o lume din ce în ce mai dezbinată, Conferințele ”Dilema veche” abordează temele cu adevărat controversate pentru a dovedi că acestea se pot discuta cu folos în cadrul culturii, civilizat, chiar dacă ferm, inteligent, informat. Problema raporturilor dintre bogați și săraci, dintre bogăție și sărăcie, este o milenară obsesie dureroasă, generatoare de frustrări, de gesturi nesăbuite, dar și de acțiuni benefice. Conferințele ”Dilema veche” abordează această temă în stilul impus în cultura română de revista ”Dilema veche”, mai ales prin deja binecunoscutele ei dosare, adică din mai multe perspective epistemice și ideologice.

Astfel, această ediție a Conferințelor noastre a invitat reputați filozofi, economiști, sociologi și teologi să-și exprime punctele de vedere asupra raportului dintre bogăție și sărăcie.

O ediție specială a Conferințelor ”Dilema veche” în care am invitat cele mai competente voci din disciplinele care, în opinia noastră, sînt obligatoriu de convocat dacă vrem să înțelegem cu adevărat chestiunea complicată și nevindecabilă a rupturii dintre bogați și săraci.

Mizăm pe competență fie și în dauna popularității, într-o ediție a Conferințelor ”Dilema veche” găzduită de cea mai prestigioasă universitate a țării, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj Napoca.” - Sever Voinescu, redactor-șef Dilema veche și moderatorul conferințelor.

Regăsiți mai jos programul integral al evenimentelor proiectului nostru.

Programul Conferințelor Dilema veche la UBB

14-16 septembrie

Sala Jean Monet, Facultatea de Studii Europene

strada Emmanuel de Martonne nr. 1

Miercuri 14 septembrie

18.00: Radu Nechita

Globalizarea libertății aduce prosperitate

Globalizarea, înțeleasă ca extinderea la scară globală a posibilităților de interacțiune umană, a permis creșteri de productivitate fără precedent în istoria umanității. Acest proces a condus la o ridicare a nivelului de trai al unei populații mondiale tot mai numeroase.

19.10: Bogdan Voicu

Sîntem încă săraci? România după 32 de ani

În 2018, venitul net pe gospodărie în regiunea București-Ilfov, măsurat la paritatea puterii de cumpărare, a depășit cifra corespunzătoare din regiunea Ile de France, adică din Paris și împrejurimi. Bucureștiul depășise de altfel de mult tot ce se află în UE la sudul paralelei 45 și toată Europa de Est sau Scandinavia. În 2019, București-Ilfov devenise a zecea regiune a Uniunii în ce privește venitul gospodăriilor. Restul celor regiuni românești populau top 20 al celor mai sărace regiuni NUTS2 în care este împărțită UE. Înseamnă acest lucru că România ar fi săracă? Sau sîntem săraci atunci cînd ne definim săraci?

Lumea vorbește de cîteva decenii despre sărăcie sau bogăție absolută (măsurată ‚normativ’, mai ales în țările din lumea a treia, dar și în România), relativă, subiectivă sau consensuală. Mai mult decît atît, discuția publică și politică se centrează azi pe redistribuirea bogăției, pe calitatea vieții și, mai ales, pe bunăstarea subiectivă. Vă invit să vorbim și noi despre bunăstare, mai ales subiectivă, despre dinamica sa în timp și despre cum arată România în comparație cu alții.

Joi 15 septembrie

18.00: Anda Zahiu

Venitul garantat de bază: de la utopie la realitate

Ideea unui venit universal garantat de bază nu este deloc una nouă. Cu toate acestea, în ultimii ani propunerile de astfel de politici redistributive au atras tot mai mulți susținători din toate părțile spectrului ideologic. Contextul este propice dezbaterilor pe această temă: temerile alimentate de automatizarea din cîmpul muncii și programele pilot de implementare a venitului garantat din numeroase țări informează sprijinul popular pe care ideea de redistribuție masivă, necondiționată și universală, l-a cîștigat în ultimii ani. În cadrul conferinței, vom explora următoarele întrebări: Avem datoria de a finanța o astfel de politică? Este venitul universal de bază incompatibil cu un regim meritocratic? Cum putem finanța o astfel de politică fără a nedreptăți plătitorii de taxe?

19.10: Bogdan Glăvan

Drumul către sărăcie

Este cumva paradoxal că rețeta pe care vasta majoritate oamenilor o urmează pentru a trăi o viață personală mai îmbelșugată devine, în ochii acelorași oameni, o fantezie cînd vine vorba de creșterea bunăstării sociale. Cînd analizăm șansele de dezvoltare ale unei națiuni, nici cea mai anostă geografie, nici cele mai sărăcăcioase resurse, nici cel mai nepriceput popor nu cîntăresc cît instituțiile, practicile sociale și mentalitatea colectivă.

Vineri 16 septembrie

18.00: Emanuel Socaciu

Sărăcie, bogăție și judecată morală

„Simpla lipsă a bogăției, simpla sărăcie, stîrnește puțină compasiune”, scria Adam Smith în Teoria sentimentelor morale, acum mai bine de 250 de ani. Deși acest citat a fost adesea folosit pentru a semnala o pretinsă lipsă de sensibilitate a liberalismului față de problema sărăciei, el trimite la o idee regăsită de fapt în majoritatea teoriilor morale: situația materială a unei persoane nu este în sine un criteriu pentru a-i judeca moral acțiunile. Intuițiile morale obișnuite ale multor oameni, insă, par să fie în răspăr cu o astfel de neutralitate a evaluării morale. ”Sărac și cinstit”, „l-a împins sărăcia”, „mai degrabă trece o cămilă prin urechea acului...” sînt doar cîteva exemple din limbajul comun care par să utilizeze sărăcia sau bogăția ca temeiuri implicite ale judecății morale. Vom explora împreună această tensiune, încercînd să identificăm unele dintre sursele ei și să o punem în legătură cu distincția între reducerea sărăciei și reducerea inegalităților ca preocupări centrale ale eticii sociale.

19.10: Teodor Baconschi

Care bogat se va mîntui? Libertatea ca sărăcie voluntară în Noul Testament

Ne gîndim la Iisus Hristos – cel din istorie – ca la un om ”sărac”, născut într-o ”iesle”. Sărăcia cu duhul – altfel spus renunțarea la ”slava deșartă” a narcisismului - e un motiv de fericire evanghelică. Fondatorul noii religii trăiește printre marginali, e un predicator itinerant, fără averi cunoscute, lipsit de un ”domiciliu” stabil. Pe de altă parte, în pilda talanților, e lăudat cel harnic, ingenios și loial, capabil să înmulțească ce a primit, deci să ”maximizeze profitul”. Bogatul nemilostiv e sortit iadului, dar împărăția lui Dumnezeu e imaginată ca un banchet somptuos. Toate aceste elemente creionează statutul paradoxal al bogăției și sărăciei în etica Noului Testament. 

Vom reaminti pasajele relevante din textul sacru, pentru a dovedi că nu avuția și penuria sînt în opoziție, cît aparența și adevărul, care nu țin de ierarhiile sociale și economice, pentru că angajează un vocabular spiritual, în orizontul vieții de după moarte. Chiar dacă avea să facă mai tîrziu obiectul unuia dintre ”voturile” monahale, sărăcia voluntară a rămas mereu o formă subtilă de imitatio Christi, văzută ca replică a  kenozei divine, adică a deciziei lui Dumnezeu de a se ”anula” prin umanizare. ”Iubirea de arginți” duce la idolatrie (ca venerare nelegitimă a celor perisabile) așa cum avariția obturează calea spre adevărata bogăție: aceea de a obține plenitudinea prin dăruirea de sine. Dacă tot ce avem e de la Dumnezeu, existența noastră e o perpetuă restituire. 

Conferințele Dilema veche

evenimente colaterale

Miercuri 14 septembrie, ora 12.00

Colegiul Național Emil Racoviță

Sever Voinescu: A fi sau a avea?

Joi 15 septembrie, ora 17.00

Librăria Book Corner Librarium (Bd. Eroilor nr. 15)

Lansare de carte

Teodor Baconschi, Scrieri (volumele 1, 2, 3), ed. Spandugino

prezintă: Adrian Papahagi

Vineri 16 septembrie, ora 12.00

Colegiul Național Emil Racoviță

Teodor Baconschi: Averea bunei educații

____

Conferințele Dilema veche sînt un proiect inițiat de Grupul pentru Management și Mediere Culturală (GMMC) și organizat împreună cu revista Dilema veche.

Finanțatori principali: Primăria și Consiliul local Cluj-Napoca

Partener strategic: Fundația Superbet

Partener tradițional: Universitatea Babeș-Bolyai

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

vot diaspora  Foto Facebook jpg
Cum pot influenta voturile din diaspora rezultatele alegerilor? Analist: „Oamenii cred cǎ sunt victimele unei conspirații "
Votul din diaspora română a influențat în mod semnificativ alegerile prezidențiale din România în trecut, iar în 2024 se preconizează ca acesta să joace un rol crucial în rezultatele finale.
Ceausescu facebook jpg
Imagini demult uitate! Cum verifica Nicolae Ceaușescu magazinele de pâine și alimentarele din Capitală. Nimeni nu mișca în fața dictatorului
Regimul comunist în care au trăit românii a fost unul foarte strict, ba chiar sever. Nicolae Ceaușescu aplica măsuri usturătoare în ceea ce privea stilul de viață al cetățenilor și nu numai. Dictatorul controla la sânge produsele existente în alimentarele din țară.
Pitic de grădină făcut în totalitate din droguri Foto Politie Basisteam Dongemond   Facebook jpg
Pitic de grădină făcut în totalitate din droguri, descoperit de polițiști în Olanda. Poliția: „Gnomul a fost vizibil uimit”
Polițiștii din Olanda au descoperit în timpul unor percheziții un pitic de grădină, care cântărea aproape două kilograme și care era făcut în totalitate din MDMA. „Din când în când întâlnim lucruri speciale”, a transmis, vineri, poliția din Dongemond.
Alegerile în Timișoara. FOTO Inquam Photos / Cornel Putan
Cum au votat românii la prezidențiale, din 1990 și până în prezent. Numărul alegătorilor a crescut, interesul a scăzut| ANALIZǍ
În 24 noiembrie 2024, la primul tur al Alegerilor Prezidențiale, sunt așteptați la urne aproape 19 milioane de alegători, în țară și în străinătate. Deși numărul votanților a crescut în ultimii 34 ani, interesul românilor pentru alegeri a scăzut, conform statisticilor.
Vreme insorita de iarnă  Foto Daniel Guță ADEVĂRUL jpg
Cum va fi vremea duminică, în ziua alegerilor prezidențiale. Meteorolog ANM: „O să avem decor de iarnă”
Duminică, 24 noiembrie 2024, românii sunt așteptați să voteze în primul tur al alegerilor prezidențiale. Potrivit meteorologilor, în unele zone montane, localnicii se vor putea bucura de razele soarelui și decoruri autentice de iarnă.
bush iliescu bucuresti mediafax
23 noiembrie: Ziua în care președintele american George W. Bush a venit în vizită la București. Discursul din Piața Revoluției
Președintele SUA, George W. Bush, a vizitat România pe 23 noiembrie 2002, susținând un discurs istoric în Piața Revoluției. Vizita a marcat consolidarea relațiilor bilaterale și a celebrat invitația României de a adera la NATO, un moment definitoriu în politica externă a țării.
Spania a donat Ucrainei cele mai multe tancuri Leopard 2 Foto Captură Video Youtube jpg
Țara surpriză care a donat Ucrainei cele mai multe tancuri Leopard 2. Este principalul furnizor
Un paradox interesant apare în ceea ce privește întărirea forţelor armate ucrainene cu tancuri moderne de fabricație occidentală. O țară surpriză este principalul furnizor.
mancare de tip fast food jpg
Alimentele populare din România care pot provoca probleme grave de sănătate! La ce risc ne expunem când le consumăm
Sunt două alimente extrem de populare în țara noastră, pe care poate că mulți dintre noi le consumăm destul de des. Cu toate acestea, nu foarte mulți dintre noi știu cât de multe probleme de sănătate ne pot provoca aceste produse îndrăgite în mai toată lumea.
65093291 1004 webp
Ciucă, generalul lui Iohannis în voia lui Dumnezeu
Nicolae Ciucă nu a reușit nici în campania electorală să fie cursiv în vorbire și convingător în ceea ce spune. A rămas nesigur pe el și i-a fost frică să meargă la dezbaterea TV de la care a mai lipsit doar Ciolacu.