Concurenţă pentru Google

Publicat în Dilema Veche nr. 447 din 6-12 septembrie 2012
Concurenţă pentru Google jpeg

Anumite tendinţe de concentrare îşi pierd din forţă din cauza influenţei tot mai scăzute – mai ales în rîndul tinerilor – a publicaţiilor tipărite şi a mediilor clasice (radio, tv). Problema accesului la informaţie se pune acum mai ales din perspectiva găsirii informaţiei relevante pe Internet. Căci astăzi avem mai multă informaţie decît putem procesa. Pe Internet găseşti ce vrei şi ce nu vrei – problema e că cel mai adesea e acelaşi lucru peste tot. Nu pentru că n-ar exista alternative, ci pentru că sortarea informaţiei se face de către motoare de căutare care au propriile interese (comerciale). Pe de altă parte, o cantitate enormă de „user generated content“ (conţinut generat de utilizatori) complică încă şi mai mult aceste căutări. YouTube, o companie aparţinînd Google, prezintă milioane de filme – producţii de amatori, dar şi ale unor companii private sau televiziuni de stat. Dincolo de problema drepturilor de autor şi de difuzare, se pune problema unde se regăseşte consumatorul – şi, mai ales, cetăţeanul – în tot acest noian de informaţie? Căci, după cum spuneam, interesele companiei care furnizează rezultatele de căutare şi cele ale consumatorului de media nu coincid întotdeauna.

O posibilă soluţie ar fi crearea unei instituţii de stat – un fel de „birou de informaţii online“ subvenţionat, care să funcţioneze pe baza unor criterii clare şi care să fie controlat, precum televiziunea şi radioul publice, de o comisie parlamentară. Propunerea îi aparţine lui Hans Hege, jurist, director al unui post public tv şi membru al unei comisii pentru concurenţă în domeniul mass-media. Pentru o asemenea abordare există chiar şi un fundament juridic: Curtea Constituţională Federală (a Germaniei) a hotărît că o posibilă concentrare a mass-media poate fi contracarată prin măsuri ale statului astfel încît să se promoveze pluralismul şi diversitatea opiniilor. Pentru că doar concurenţa nu ar fi o garanţie a pluralismului: după fuziuni succesive, giganticele concerne media, care pot reprezenta interese politice sau economice mai mult sau mai puţin transparente, pot deveni tot mai puţin nuanţate în mesajele transmise; în loc să (se) exprime (pe) mai multe, ar putea cînta mereu aceeaşi melodie. Or, libertatea de exprimare garantată de constituţiile europene trebuie înţeleasă, în sens larg, prin pluralismul opiniilor.

Chiar dacă motoarele de căutare se bazează pe algoritmi – părînd că acţionează neutru – ele au o influenţă puternică în configurarea opiniei publice. De fapt, ele nu fac decît să întărească opiniile majoritare şi descurajează curiozitatea de a le urmări pe cele minoritare sau mai puţin cunoscute. Misiunea politicilor şi a reglementărilor din domeniul mass-media ar fi ca cetăţenii să păstreze controlul asupra conţinuturilor disponibile, să aibă în continuare acces liber la întreaga ofertă, în special la opiniile minoritare, care nu sînt vizibile în şirurile de căutări sortate după relevanţă (după algoritmul Google, de pildă). Sistemele de căutare orientate comercial au însă şi alte deficienţe, susţine Hans Hege. De pildă, companii al căror plan de afaceri se bazează pe încasări din publicitate (cum sînt cele mai multe motoare de căutare) vor promova, din şirul de căutări, în special acele conţinuturi media care ar putea susţine produse comerciale ori servicii – şi mai puţin materiale jurnalistice aprofundate ori analize. În fine, un al treilea pericol ar fi aşa-numita „integrare pe verticală“: companiile care oferă propriile conţinuturi şi servicii media (Yahoo!, Google) au tot interesul să le promoveze în primul rînd pe acelea.

Însă nici un „goagăl“ public nu e tocmai o garanţie, căci, prin forţa lucrurilor, tot precum o companie (privată) ar ajunge să funcţioneze pînă la urmă: de pildă, promovînd conţinuturile produse de site-urile statului – adică informaţia oficială. De fapt, crede Hans Hege, cea mai bună soluţie pentru păstrarea diversităţii informaţiei e o combinaţie între concurenţa comercială şi un control al statului în ceea ce priveşte interesele companiilor care oferă rezultatele căutărilor. Însă cît de constituţional ar fi acest control? Ce e înseamnă control legitim şi de unde începe subordonarea?

Pînă la urmă, cea mai bună soluţie e educaţia: dacă în era digitală informaţia e bunul cel mai de preţ, atunci fiecare cetăţean ar trebui să ştie ce şi cum să caute şi, mai ales, să înţeleagă cine, cum şi de ce produce informaţia.

Foto: L. Muntean

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

cub catalin botezatu png
Cătălin Botezatu, curtat de Mihaela Botezatu înainte ca aceasta să aibă o relație cu Silviu Prigoană? „A fost o fană înfocată a mea, pe vremuri..."
Cătălin Botezatu, designer de renume și un personaj cunoscut din showbiz-ul românesc, a făcut câteva declarații surprinzătoare despre Mihaela Botezatu, soția regretatului Silviu Prigoană.
Tir furat Foto Poliția de Frontieră jpg
Un TIR în valoare de 100.000 de euro, furat din Polonia, depistat la frontiera română
Un TIR, furat din Polonia și a cărui valoare este estimată la 100.000 de euro, a fost depistat, marți, la frontiera de vest a României. Șoferul este acum cercetat penal pentru tăinuire.
Suporterii romani inainte de inceperea meciului Olanda   Romania de la Euro 2024  Foto Inquam Photos Alex Nicodim (1) jpg
Campionatul European de fotbal, cel mai căutat eveniment de români pe Internet în 2024
Google a publicat lista cu cele mai populare căutări pe Google ale românilor în 2024.
469859399 1102167817961740 672508127811502855 n jpg
Se deschide un nou tronson de autostradă pe A1, cu opt luni mai devreme
Lucrările pe Autostrada Pitești Sibiu avansează cu vitez. Zilele următoare va fi dat în folosință încă un tronson din autostrada A1, anunță autoritățile. Este vorba despre o
accident tren ISU bacau png
O mașină a fost izbită de un tren la intrare în stația CF Bacău. O persoană rănită
O persoană a fost rănită după ce mașina în care se afla a fost izbită de un tren, pe o trecere la nivel cu calea ferată, la intrare în stația CF Bacău. Circulația feroviară este oprită temporar.
Thalia  foto   Shutterstock jpg
Unul face cockteiluri, altul te scapină pe spate. Fișa de post a angajaților celebrităților
Vedetele sunt pretențioase și vor să le fie îndeplinite toate dorințele. Iar pentru asta angajează diverși asistenți cu o fișă de post ridicolă.
image png
Cozonacul tradițional nu mai este la „modă”. Cum se prepară babka, dulcele care face furori în această perioadă
Deși cozonacul tradițional rămâne un simbol al sărbătorilor de iarnă în multe culturi, un nou tip de desert a început să cucerească inimile celor pasionați de dulciuri în ultima perioadă: babka.
china taiwan 2 jpeg
Taiwanul în alertă: China își intensifică activitățile militare în jurul insulei. Mesaj adresat viitoarei administrații Trump
China a declarat miercuri că va lua „măsurile necesare” pentru a-și apăra suveranitatea și integritatea teritorială, subliniind că nu va tolera „activitățile separatiste” în contextul în care Taiwanul a raportat o creștere a numărului de avioane militare chinezești în jurul insulei.
andreea banica instagram jpg
Andreea Bănică, scoasă afară dintr-un restaurant cunoscut din Capitală. Vedeta, neagră de supărare! Ce i-a zis ospătarul? „O experiență foarte urâtă și proastă”
Andreea Bănică a trăit o experiență neplăcută la un restaurant celebru din București, care a lăsat-o complet surprinsă și, evident, extrem de supărată. Cântăreața și prietenele ei s-au întâlnit pentru a petrece câteva ore de relaxare într-un local cunoscut din Capitală