„Comunicarea fără limite, aceasta e esenţa şi spiritul Astra Film“

Publicat în Dilema Veche nr. 555 din 2-8 octombrie 2014
„Comunicarea fără limite, aceasta e esenţa şi spiritul Astra Film“ jpeg

– interviu cu Dumitru BUDRALA, directorul festivalului –

Festivalul de Film Documentar de la Sibiu va avea loc în perioada 6-12 octombrie. La ediţia cu numărul 21 vor fi 120 de filme, multe dintre ele premiere internaţionale, dezbateri şi conferinţe susţinute de regizori români şi străini. 

Astra Film este locul unde poţi vedea cele mai noi documentare de la noi şi din lume, îi poţi cunoaşte pe regizori şi poţi să le înţelegi pasiunea de a documenta ani de zile un subiect. Documentarul ca gen n-are întotdeauna o soartă uşoară, dar la Sibiu i se face, an de an, dreptate.

Cum arată ediţia din acest an? Ce aţi pregătit?

Este al 21-lea an cînd avem bucuria să deschidem cutia de poveşti filmate, adunate din toate colţurile lumii, la Astra Film din Sibiu. Avem bucuria să proiectăm filmele în prezenţa unui număr record de invitaţi din toată lumea şi a publicului festivalului de la Sibiu. Entuziasmul cu care colegii mei mai tineri se alătură echipei, publicul tot mai numeros şi mai ales solidaritatea cu care am fost înconjuraţi anul acesta în momentele dificile pe care le-am avut de traversat, toate la un loc ne dau putere să continuăm.

Păşind în cel de-al treilea deceniu de existenţă a evenimentului, pot spune că fundamentul festivalului a fost şi este nevoia tot mai mare de a retrăi momente şi de a spune poveşti prin film. Fiindcă poveştile adevărate fac imposibilul să devină posibil. Poveştile conectează generaţii, zone geografice, culturi, rase, grupuri etnice. Poveştile pătrund în zona tabuurilor societăţii. 

Cele mai sincere mulţumiri revin colegilor cineaşti din toată lumea, care spun poveşti prin film, cultivînd această formă a cinema-ului documentar. Este o onoare să prezentăm la Sibiu un strop din producţia de documentar de anul trecut şi de anul acesta, filme realizate şi înscrise pentru selecţie la Astra Film Festival (din 1400 de filme înscrise, prezentăm anul acesta 120 de filme). Este, de asemenea, o mare onoare să avem filme în premieră mondială la această ediţie a festivalului. 

S-a schimbat ceva de la ediţia trecută?

Dacă e să vorbim de schimbări faţă de anii precedenţi, cea mai vizibilă e o schimbare de ordin administrativ – ca să zic aşa. Cei care au fost la Astra Film ştiu că totul se petrecea la Casa de Cultură a sindicatelor, clădire mare şi urîtă, din „Epoca de aur“, pe care o transformam în cinema „multiplex“ (funcţionau trei săli de proiecţie acolo). Anul acesta, festivalul se mută în centrul istoric al Sibiului şi va fi un du-te vino între cele cinci săli ale festivalului, un interludiu plăcut între vizionări pentru cei care cunosc şi iubesc Sibiul şi pentru cei care-l vor descoperi abia acum.

Ce leagă filmele acestei ediţii? Şi care sînt „accentele“? 

Programul arată foarte plină ediţia din acest an, sînt cam 120 de filme, dar nu numărul lor este important, ci faptul că sînt programate în aşa fel încît nu avem de-a face cu simple proiecţii. Mă refer aici la programele tematice, gîndite să pună alături abordări diferite ale aceleiaşi teme. Prin alăturarea lor, impactul filmelor creşte, te pun pe gînduri, generează dezbateri. Asta vrem să se întîmple la Astra Film: să descoperim comune, comunităţi, utopii şi practici, sau urbanismul azi în România, China şi Venezuela, ce înseamnă să fii online sau offline în ziua de azi, sau care sînt vîrstele vieţii sexuale. Tocmai am numit cîteva dintre programele tematice pe care le propune Astra Film în acest an. Programul mai cuprinde o întîlnire cu regizorul de origine ucraineană Sergei Loznitsa, unul dintre cei mai interesanţi cineaşti ai momentului, două masterclass-uri: „Copilărie şi modernitate“ – susţinut de David MacDougall din Australia, o somitate a documentarului mondial, şi „Intervenţie şi observaţie în documentarul TV“, susţinut de Liviu Tipuriţă, regizor născut în România, care trăieşte în Marea Britanie şi are un portofoliu impresionant de premii şi nominalizări. Avem şi premiere mondiale, pentru că tradiţia de a lansa documentare româneşti la Astra Film continuă. Mă refer aici la Trading Germans/Paşaport de Germania, de Răzvan Georgescu (Germania, 2014), despre comerţul cu etnici germani din timpul lui Ceauşescu, şi Alyiah Dada de Oana Giurgiu (Romania, 2014), un proiect ambiţios, care documentează istoria evreilor din România. 

Cît priveşte celelalte filme din program, aproape toate sînt prezentate în România pentru prima oară.

Oricine a fost vreodată la Sibiu la Astra Film poate să spună că festivalul e unul profesionist şi prietenos. Cît de important e spiritul unui festival?

În concepţia noastră, cel mai important rezultat al unui eveniment cultural, fie el de orice fel, este să aibă loc o comunicare intensă, la nivelul celor mai adînci registre ale conştiinţei celor care participă. Filmele din selecţia festivalului în sine sînt instrumente puternice în acest sens, dar la fel de importante sînt şi dialogul, schimbul de idei, de emoţii cu care sînt însoţite proiecţiile. Ele ajută acest proces de comunicare, şi practic ăsta este rostul, spiritul unui festival. De aceea punem accent pe partea asta în organizarea evenimentului. Anul acesta, 80% dintre realizatori vor fi prezenţi la Sibiu, şi vor intra în dialog cu publicul după proiecţia filmului, avem două masterclass-uri, două paneluri, toate sînt deschise atît profesioniştilor, cît şi publicului interesat, plus barul festivalului şi muzică, aşa cum se cuvine la Astra Film Sibiu. 

An de an, la Sibiu se strîng documentarişti din toată lumea. Vorbesc, dezbat, se împrietenesc. Dacă ar fi să vă gîndiţi la ei ca la nişte personaje, ce aţi spune despre ei, ce fel de oameni sînt documentariştii?

Sînt un popor foarte drag nouă, şi total diferiţi de ceea ce auzim sau vedem la festivaluri de ficţiune şi fiţe. În primul rînd, sînt nişte fiinţe care îşi exersează răbdarea, ani de zile urmărind un subiect, ştiu să asculte, să fie atenţi. Mai mult – şi asta uşurează munca noastră de organizatori de festival în România –, sînt experimentaţi în călătorii grele, în locuri cu puţină infrastructură. Nu au pretenţii de VIP, nu simt nevoia de defilări pe covor roşu. Se bucură mult mai mult pentru o proiecţie cu sală plină, cu reacţii puternice, decît de un premiu. De la catering-ul festivalului, semnalul e că de la an la an trebuie mărit numărul de porţii pentru vegetarieni. 

Ce-i trebuie unui documentar să ajungă la Astra Film?

Dintre toate criteriile – pentru că sînt multe –, aş alege onestitatea. În programul Astra Film intră şi filme cu buget mare, dar şi producţii cu bugete modeste sau chiar fără buget. Onestitatea cu care e făcut filmul nu ţine de buget, ci de sinceritatea demersului.

Care sînt mărcile acestui festival?

Ceea ce porneşte din inima regizorului şi se transformă în idee, mergînd mai departe, prin obiectivul camerei, către forma de film, se proiectează pe ecran, de unde ajunge în inima celui care priveşte, unde naşte alte idei, care pornesc pe acelaşi circuit, mereu şi mereu. Am redat în multe cuvinte ceea ce artistul vizual Dan Perjovschi, autorul vizualului Astra Film Festival 2014, transmite cu cîteva linii simple: comunicarea fără limite, aceasta e esenţa şi spiritul Astra Film. 

Programul complet al festivalului poate fi accesat pe www.astrafilm.ro

a consemnat Ana Maria SANDU

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

ucraina png
Ce spune o ucraineancă stabilită în Brașov despre viața în România. „Nu există bomboane cu ciocolată delicioase”
Într-o postare făcută în acest an pe rețeaua de socializare TikTok, o tânără din Ucraina vorbește despre dezavantajele vieții în România. Ea locuiește în Brașov, iar videoclipul a stârnit imediat reacția internauților.
Schengen shutterstock 9 jpg
Ce semnifică aderarea completă la Schengen. Data la care scăpăm de controlul de la granițe. DOCUMENT
România și Bulgaria vor fi membre cu drepturi depline în Spațiul Schengen începând cu 1 ianuarie 2025, o decizie salutată unanim de Consiliul JAI și Comisia Europeană. Aceasta marchează ridicarea controalelor la frontierele terestre interne între cele două țări.
Maia Sandu Antonio Costa FOTO Presedinte md jpg
Maia Sandu anunță când vor putea fi accesați primii bani ai planului de creștere economică pentru Chișinău, susținut de UE
Prima tranșă de bani a planului de creștere economică de 1,8 miliarde de euro va fi disponibilă în primele luni ale anului viitor, anunță lidera de la Chișinău, Maia Sandu, după vizita efectuată la Bruxelles.
tabla sah jpg
Un indian de doar 18 ani este noul campion mondial la șah. A profitat de problemele psihice ale adversarului
Indianul Dommaraju Gukesh l-a învins dramatic pe Ding Liren, un chinez despre care s-a spus că este marcat de probleme psihice.
Vladimir Putin la sediul FSB FOTO EPA EFE jpg
Ipocrizia lui Putin: Rusia anunță că sprijină propunerea lui Orban pentru încetarea focului de Crăciun în Ucraina
Președintele rus Vladimir Putin susține eforturile premierului ungar Viktor Orban de a obține o încetare a focului de Crăciun în Ucraina și un schimb major de prizonieri de război, a declarat joi Kremlinul, chiar dacă Kievul a luat în derâdere ideea.
calin geambasu malina olinescu png
13 ani fără Mălina Olinescu. Călin Geambașu îi știa marile tristeți: „Legate de mama ei, Doina Spătaru, și de iubit.” Ce s-a întâmplat în ultimele clipe de viață?
Călin Geambașu, dezvăluiri dureroase, la 13 ani de la decesul Mălinei Olinescu. Ce s-a întâmplat, de fapt, în ultimele ei clipe de viață?
Insomnie - lipsa somn - femeie in pat FOTO Shutterstock
Cum să adormi din nou dacă te trezești în mijlocul nopții
Te-ai trezit la 3 dimineața și simți că ți-a fugit somnul?
adevarul ro jacheta barbati jpg
Top 3 cadouri pentru el: de la jachetă la ceas și ghete din piele - cum să faci alegerea perfectă
Perioada sărbătorilor se apropie cu pași repezi, iar găsirea cadoului perfect pentru bărbatul din viața ta poate fi o adevărată provocare.
dughin  jpg
Ideologul lui Putin amenință Europa de Est: „Ori o să fie neutri, ori o să fie ai Rusiei. Oameni ca Georgescu în România, înțeleg asta foarte bine”
Ideologul lui Vladimir Putin, Alexandr Dughin, a amenințat Europa de Est și România în special că vor fi ale Rusiei, dacă nu sunt neutre. „Nu vom tolera ostilitatea unor entități agresive aflate la o distanță periculoasă”, spune acesta.