„Complicitatea clasei politice cu instituția Bisericii nu s-a schimbat” – interviu cu regizorul Alexandru SOLOMON

Publicat în Dilema Veche nr. 1013 din 7 – 13 septembrie 2023
© Sabina Costinel
© Sabina Costinel

Regizorul Alexandru Solomon este cunoscut pentru Marele jaf comunist (2004), Război pe calea undelor / Cold Waves (2007), Kapitalism – reţeta noastră (2010). Din 2010, el predă la UNArte și este președintele Asociației One World Romania. În 2016, a publicat monografia Reprezentări ale memoriei în filmul documentar. Cel mai recent film este un road-movie documentar construit ca un pelerinaj pe urmele călugărului Arsenie Boca. Am vorbit cu regizorul Alexandru Solomon despre figura salvatoare care promite milioanelor de români o lume mai bună și, mai ales, despre demersul artistic atipic.

„Prin 2018 am simțit că mă sufoc”, se aude din off, chiar la începutul filmului, vocea naratorului. Prezența Bisericii Ortodoxe în viața publică și mai ales pe ecranele televizoarelor devenise cel puțin redundantă. S-a schimbat între timp această percepție?

Cînd am început să lucrez la film, în toamna lui 2018, a avut loc referendumul pe tema familiei în care Biserica Ortodoxă s-a implicat puternic. Referendumul a fost un eșec, dar relația BOR cu statul și complicitatea clasei politice cu instituția Bisericii nu s-a schimbat. Este o relație preferențială, care funcționează în toate domeniile – economic, social, cultural – și ea influențează politicile publice din România. Între timp, temele ultraconservatoare enunțate în timpul referendumului au fost preluate ca platformă de un nou partid politic care urcă mereu în sondaje. Cînd am reacționat public în 2017 la vizita oficială a Patriarhului Kirill al Moscovei eram încă departe de invazia rusească din 2022, dar antieuropenismul, disocierea de Occident și demagogia fundamentalistă („valorile noastre sînt atacate”) sînt teme care au pătruns în România și capătă azi tot mai multă tracțiune în propaganda conspiraționistă de la noi. În acest peisaj, presa și mediile sociale se folosesc și ele tot mai mult de imaginarul religios, vedetele sînt chemate tot mai des să își povestească experiențele mistice și preoții sînt invitați să se pronunțe pe cele mai diverse subiecte. Comercializarea merge mînă-n mînă cu mediatizarea și cu politica.

Înainte de a realiza documentarul, ați organizat un casting pentru a vă alege personajele pe care le-ați însoțit în pseudo-pelerinajul către Arsenie Boca. Cum ar fi fost să fi lucrat cu actori profesioniști?

La casting am căutat oameni asemănători celor pe care i-am întîlnit în pelerinajele organizate de diferite asociații, la care am participat în perioada de documentare (între 2018 și 2021). Oameni din generații diferite, cu experiențe mistice sau cu o anume legătură cu Arsenie Boca, dar și oameni cu felurite pregătiri și din medii cît mai diverse. Faptul că lucraseră în fața camerei era un avantaj, pentru că îi ajuta să se deschidă în fața camerei și mă interesau poveștile lor personale, naturalețea și nu performanța actoricească.

Apare în film și artista Larisa Crunțeanu. Cum s-a pliat ea pe rolul reporterului?

Larisa Crunțeanu a avut un rol important la filmare, am cooptat-o la sugestia Adei (Solomon, nota red.) ca regizor secund, dar și ca participantă activă la dezbaterile din film. Am discutat înainte care va fi rolul ei în aceste discuții, pentru ca ele să capete relief și să urmeze o direcție. Pe de altă parte, Larisa, ca și ceilalți pelerini, exprimă acolo poziția ei, ceea ce crede ea însăși, din perspectiva ei de artistă vizuală – care meditează asupra lumii contemporane. În film ea devine, ca și noi ceilalți, personaj, interpret și investigator al cultului lui Arsenie Boca.

Filmul e gîndit pînă la urmă ca un joc de roluri

A fost sau nu o surpriză lectura documentelor legate de viața duhovnicului așa cum apare în arhivele Securității? În ce măsură notele informative v-au facilitat scrierea scenariului și cum au primit pelerinii acest tip de informație?

Dosarele Securității includ o varietate foarte mare de documente despre viața lui Arsenie Boca, dar și despre cum s-a format cultul în jurul lui, încă din timpul vieții. Apar acolo pentru prima dată relatări ale presupuselor miracole săvîrșite de Arsenie, felul în care era el văzut de contemporani, dar și notele informatorilor care redau mai mult sau mai puțin precis dialoguri cu părintele, mai ales după ce a fost alungat din mănăstire. Sigur că aceste surse trebuie privite cu suspiciune și chestionate. De multe ori, pare că Arsenie – conștient fiind de prezența informatorilor – spune ceea ce trebuie zis, pentru urechile lor. Dar documentele oferă o imagine a unei lumi profund dominate de gîndirea magică, încă mai rurală și mai izolată decît azi, o lume care rezistă politicii declarate a statului. Și ceea ce e paradoxal este că și securiștii sînt de multe ori copleșiți de aceste credințe, chiar dacă declarativ urmează linia ateistă oficială. Pentru că, pînă la urmă, majoritatea dintre ei erau țărani sau oameni cu o educație foarte precară. Pelerinii noștri din film cred că au fost foarte interesați de documentele pe care le-am citit și dezbătut împreună. Am reușit împreună să ne imaginăm scenele descrise în dosare, „să ne punem în pantofii” contemporanilor lui Arsenie Boca și să discutăm cu răbdare. Ne-am ascultat unii pe alții, fiind de acord că nu sîntem de acord.

În Arsenie.Viața de apoi sînteți narator la început, apoi personaj, călăuză, regizor, reporter, uneori cameraman și chiar „profesor”. Care dintre aceste ipostaze a fost cel mai bun instrument pentru a transmite mesajul filmului?

Filmul e gîndit pînă la urmă ca un joc de roluri. Figura lui Arsenie Boca – sau așa cum am ajuns eu să-l văd – întrupează și ea tot felul de roluri. De asta e și atît de greu de definit cine a fost cu adevărat. Pare că părintele Arsenie și-a asumat din timpul vieții diverse fețe: duhovnic, rebel, icoană publică, guru, artist necanonic, life coach... Iar după moartea lui, peste aceste fețe s-au suprapus tot felul de straturi de mistificare și manipulare care complică ficțiunea personajului real. De aici am pornit. Așa încît și fiecare dintre noi – și pelerinii, și regizorul filmului – își schimbă rolurile pe parcursul filmului.

Ce explicații v-au dat cei care v-au interzis să filmați la mormîntul de la mănăstirea Prislop și cum a fost primit în general de autorități demersul unui documentar despre „Sfîntul Ardealului”?

Răspunsul autorităților religioase a fost amestecat. Pe de o parte, am avut acces în anumite locuri – de exemplu, la Sîmbăta de Sus – sau am putut sta de vorbă cu cîteva fețe bisericești (am filmat cîteva dialoguri care n-au mai intrat în film). Pe de altă parte, n-am putut filma în mănăstirea Prislop sau la biserica din Drăgănescu. Așa cum se spune și în film, controlul imaginii părintelui Arsenie – al imaginii în general – e un lucru foarte important pentru Biserică și o reprezentare cinematografică ce scapă acestui control li s-a putut părea periculoasă. De fapt, fraza care m-a marcat și care justifica una dintre aceste interdicții era: „L-ați reprezentat pe Părintele Arsenie printr-un om cu barbă, îmbrăcat asemănător cu el, și acest lucru nu este îngăduit”. Cu alte cuvinte, noi avem monopolul reprezentării lui Arsenie Boca și orice reprezentare „civilă”, lumească a lui este iconoclastă și nepermisă. Nu-i de mirare, pentru că și în secolul XXI imaginea poate stîrni războaie.

Cîteva scene-cheie din film par cu intenție nedezvoltate. Ele rămîn pătrunderi temporare în mințile personajele vrăjite de părintele făcător de minuni. Ce ați urmărit cu aceste gesturi regizorale?

Miracolele și credința în general sînt lucruri invizibile. Cînd încerci să le vizualizezi, să le dai o imagine, imaginea rămîne misterioasă și e mai bine să o lași neexplicată.

Aș spune că montajul secvențelor și felul în care e filmat Arsenie Boca m-au dus cu gîndul la documentarele realizate de Radu Jude. Mă înșel?

Mi-e greu să analizez eu aceste paralele. Sigur că mă influențează filmele din peisajul nostru și contextul în care lucrez. Cred că în ultimii 10-15 ani au apărut în teritoriul documentarului tot felul de formule care experimentează amestecul unor metode care vin dinspre ficțiune, dar și dinspre artele performative. Documentarul pare un gen mai curajos și mai liber decît ficțiunea. Pe de altă parte, cred că m-am inspirat mai mult din alte surse. Tablourile (scenele de reenactment al miracolelor) vin din tradiția picturii religioase și naive, în care personaje contemporane vorbesc în prim-plan, în timp ce în fundal sînt redate scene biblice. Dezbaterile din film sînt practic construite pe un format de talk-show de televiziune, dar au ceva și din tradiția „poienii lui Iocan” descrise în Moromeții.

Cîteva zile după ce am văzut filmul, m-am gîndit că personajele din autocar ar putea fi vocea poporului. Cum vi se pare această asociere?

Așa cred și eu. De fapt, asta am încercat să redau.

Ce reacții din public aveți după primele proiecții?

Deocamdată am avut doar cinci proiecții în România, proiecții la care am participat. Reacțiile au fost foarte diverse, de la credință la necredință, de la uimire jenată în fața felului în care pelerinii își exprimă experiențele mistice la identificare cu ei și așa mai departe. Practic, e ca și cum dezbaterile din film (sau pelerinajul) continuă în sălile de cinema. Ce poate fi mai satisfăcător? Pentru că tot ce-mi doresc de la film – pe lîngă a lăsa o urmă a momentului – este să creeze un spațiu de dialog, să fie o punte între oameni care nu sînt de acord.

interviu realizat de Roxana CĂLINESCU

jackpot jpg
Păcănelele de iarnă de la Winner Casino - Ce slot-uri să NU ratezi la sfârșitul acestui an!
Sezonul rece a venit cu multe oportunități pentru persoanele pasionate de gambling.
implant dentar 11 jpg
De ce să apelezi la implant dentar Megagen?
Dinții reprezintă o parte foarte importantă a corpului uman. Cu ajutorul acestora se produce masticația.
damian jpg
„În artă, nu ești niciodată singur” – Adrian Damian, omul din spatele SynergyX, instalația interactivă care va surprinde zecile de mii de vizitatori de la RDW 2024
Mărturisește că fuge de definiții și se ferește de etichetări. Totuşi, putem spune despre scenograful Adrian Damian că este unul dintre cei mai talentați artiști din generația lui și că superputerea lui este să transforme spațiile în personaje.
eveniment2 jpg
Sadeck Waff a semnat momentul surpriză din cadrul evenimentului IQOS Together X
Evenimentul aniversar a celebrat spiritul IQOS printr-un festival al simțurilor dedicat comunității. Toate simțurile au fost activate într-o simfonie de mișcări și culori al cărei punct culminant a fost invitatul special al evenimentului.
igiena jpg
Lucruri pe care nu le știai despre istoria igienei și a îngrijirii personale
În multe culturi tradiționale ale lumii, femeile necăsătorite trebuiau să acorde mai multă atenție aspectului și igienei corporale, decât altele.
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
featured image (4) jpg
Cine a fost Loki în mitologia nordică?
Loki este unul dintre cei mai cunoscuți zei din mitologia nordică. Este considerat un zeu al focului și al magiei și poate lua diverse forme, atât umane cât și animale.
Halate si prosoape de baie jpg
Cadouri pentru evenimente: prosoape de baie și seturi de halate matrimoniale
Odată cu creșterea temperaturilor, tot mai multe evenimente sunt organizate de către persoanele apropiate.
Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.

Parteneri

armata romana
Adevărul despre sutele de generali români în contextul noului NATO: „A fost o explozie de avansări în grad și există confuzii”
Dacă nu măresc cheltuielile cu apărarea, europenii trebuie să învețe rusă, a susținut noul șef al NATO. „Adevărul” a întrebat experți militari cum ne ajută în acest context sutele de generali din Armata Română și cum ar arăta o forță armată eficientă în noul context de securitate europeană.
Furnalul de la Govajdia  Foto Daniel Guță (3) JPG
Drumul Fierului, ruta spectaculoasă, modernizată complet. Cele mai căutate locuri ale noului traseu din Ținutul Pădurenilor
Drumul Fierului, ruta folosită în secolele trecute pentru transportul minereului de fier din Munții Poiana Ruscă a fost asfaltat complet și oferă acces mai ușor la atracțiile turistice din Ținutul Pădurenilor.
netflix pixabay jpg
Netflix anunță lansarea unui nou serial scurt extrem de așteptat la nivel global! Inspirat dintr-o poveste reală, producția poartă semnătura unui regizor faimos
Pe 6 februarie 2025, Netflix anunță lansarea serialului scurt "Apple Cider Vinegar" (Oțet din Cidru de Mere). Cu acțiunea plasată la începuturile Instagramului, "Apple Cider Vinegar" este o poveste relativ adevărată, bazată pe o minciună.
lamborghini urus licitatie foto anabi jpg
Autoritățile române încearcă de săptămâni întregi să vândă două Lamborghini confiscate. Cu cât a scăzut prețul
De aproape o lună, Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate încearcă să vândă mai multe mașini de lux sechestrate în procese penale.
Paine FOTO Shutterstock jpg
Pâine pufoasă cu semințe, rețeta care a făcut furori pe internet. Se prepară cu doar câteva ingrediente și are un gust unic. VIDEO
Pâinea caldă făcută în casă are un gust unic, care ne aduce aminte de copilărie. Cosânzenele gătesc au pregătit o rețetă inedită de pâinici pufoase, preparate cu doar câteva ingrediente simple.
pankration jpg
Cel mai brutal sport din istoria Jocurilor Olimpice. Era mult mai dur decât MMA-ul, iar cei mai buni luptători erau mai celebrii ca fotbaliștii de astăzi
Cel mai brutal sport din istoria Olimpiadei s-a numit pankration. Era o variantă mult mai sângeroasă și mai dură a galelor de MMA de astăzi și se putea solda chiar cu moartea celui învins. Odată cu reintroducerea Jocurilor Olimpice în secolul al XIX lea, pankration a fost exclus.
Arestarea lui Ioan Slavici  Un clasic al literaturii române, închis pentru «propagandă antiromânească» jpeg
18 ianuarie: 177 de ani de la nașterea scriitorului Ioan Slavici. A început să scrie la îndemnul lui Mihai Eminescu
Ziua de 18 ianuarie este considerată de mulți istorici drept începutul Revoluției conduse de Tudor Vladimirescu, în 1821. În aceeași zi, dar în anul 2017, au început oamenii să iasă în stradă față de proiectul PSD-ALDE de modificare a Codului penal și grațierea unor pedepse.
baza stanga 1 jpg
Vedeta care a șocat pe covorul roșu. S-a îmbrăcat în latex și a atras toate privirile
Halsey (30 de ani) a purtat o ţinută provocatoare la premiera din Los Angeles a filmului „Babygirl”. Noul film o are în rolul principal pe Nicole Kidman, care joacă rolul unei şefe de vârstă mijlocie ce începe o aventură pasională cu un angajat mult mai tânăr.
navalnii
Trei avocați ai lui Navalnîi, condamnați la ani de închisoare într-o colonie penală din Rusia pentru „activități extremiste”
Trei avocați care l-au reprezentat pe fostului lider al opoziției, Alexei Navalnîi, au fost găsiți vinovați de către o instanță rusă, vineri, de apartenență la un grup extremist și au fost condamnați la ani de detenție într-o colonie penală.