Click aici ca să vezi în ce hal a ajuns presa mondială!

Publicat în Dilema Veche nr. 466 din 17-23 ianuarie 2013
Click aici ca să vezi în ce hal a ajuns presa mondială! jpeg

 - Manifestul XXI -

Revista XXI sărbătoreşte cinci ani de la prima apariţie. Faimoasa publicaţie trimestrială tipăreşte în ediţia aniversară, în chip de supliment special, un „Manifest pentru un alt fel de jurnalism“. Pe douăzeci de pagini, directorul Laurent Beccaria şi redactorul-şef Patrick de Saint-Exupéry încearcă să explice marasmul în care au ajuns publicaţiile generaliste din Franţa şi din lume. Articolul a fost imediat preluat de numeroase ziare, comentat şi (uneori) asumat. Pe scurt, cei doi jurnalişti fondatori ai revistei de „actualitate în format mare“ condamnă derivele din presa cotidiană (şi nu numai) care, în goana după audienţă, a uitat ce înseamnă jurnalismul de calitate. Ziarele de azi se croiesc pe fondul unor aşa-zise studii care îi evidenţiază pe cititori iar jurnaliştii îşi scriu articolele în baza acestor presupuneri. Se bănuieşte că publicul nu mai citeşte – deci i se oferă articole tot mai scurte; se crede că cititorii vor ştiri mondene – deci li se dau mondenităţi şi fapt divers cu nemiluita; se consideră că oamenii nu vor analize detaliate, ci sinteze – li se dau texte lipsite de profunzime... O abordare eronată, care i-a îndepărtat pe „clienţii“ presei de ziarul tipărit – spun cei doi jurnalişti. XXI oferă reportaje de mari dimensiuni, poveşti în format BD, portrete ale unor personalităţi – genuri de mult abandonate de presa generalistă. Cei doi pledează pentru un „jurnalism util“. Oamenii nu mai trec pe la chioşcurile cu ziare pentru că nu mai au ce citi – sau pentru că s-au obişnuit cu informaţia gratuită, culeasă de prin ziarele distribuite la metrou.

Pe de altă parte, s-a mizat prea mult pe online – în defavoarea ziarului tipărit. „Dar dacă directorii marilor gazete din lumea întreagă s-au înşelat, investind în aplicaţii, în site-uri şi redacţii online? Dar dacă cifrele elucubrante ale vizualizărilor înregistrate de cutare sau cutare titlu sînt, de fapt, înşelătoare. Ele nu reflectă nimic şi, prin urmare, nici nu aduc nimic ziarelor.“ Goana după clickuri îi îndepărtează, nu îi apropie pe cititori de ziar. Şi a pervertit jurnalismul.

Evident, nu e o bătălie între „vechi“ şi moderni, nu e un conflict între generaţii. În redacţia revistei XXI există computere cu acces la Internet, la fel ca în orice altă redacţie, iar publicaţia are şi o pagină (modestă, ce-i drept) online. Autorii manifestului fac însă distincţia între Internet ca instrument de lucru şi Internet ca mediu. Ziaristul „de birou“ – cel care „compilează, triază, comentează“ – s-a impus într-o lume în care orice ştire e depăşită, deci lipsită de valoare, la doar două ore după publicare. În ciuda permanentelor transformări şi readaptări ale obiectivelor, în ciuda strategiilor gîndite în birourile directoriale, jurnalismul online a produs doar găuri negre în bugetele ziarelor. „Ecuaţia economică nu şi-a găsit încă soluţia: pentru presa care s-a obişnuit să conteze pe venituri din publicitate, rentabilitatea în online e un orizont de neatins.“

În fine, „pentru a-şi regăsi valoarea, presa trebuie să părăsească terenul steril al publicităţii şi al marketingului“, scriu cei doi în „Manifestul pentru un alt fel de jurnalism“. Instrumentele de marketing sînt supraestimate, iar încasările din publicitate sînt insuficiente pentru a mai putea întreţine redacţiile. Care ar face eforturi prea mari doar pentru a-şi mări reţetele publicitare neglijînd tocmai esenţa presei – adică articolele pertinente. Pentru ca ziarul să-şi recîştige valoarea, el trebuie să fie valoros pentru cei care-l cumpără. Şi valoarea se găseşte în conţinutul de calitate. Oamenii sînt dispuşi să plătească pentru ziar, cu condiţia ca el să fie indispensabil.

„Bine, bine, toate bune şi frumoase, doar că fără marketing nu ajungi să vinzi produsul în tiraje mari, şi dacă n-ai tiraje mari, nici încasări din publicitate n-or să fie“ – vor replica, sînt convins, marii specialişti de prin departamentele de marketing şi publicitate care fac ziarele. Parcă îi şi văd, zîmbind cu superioritate şi pufăind dispreţuitor din trabuc, pentru a pune capăt acestui exces de romantism. Partea haioasă vine de-abia acum, cînd află că cei doi autori ai manifestului sînt, de fapt, cît se poate de pragmatici: Laurent Beccaria şi Patrick de Saint-Exupéry conduc una dintre puţinele publicaţii din Franţa care creşte, constant, de cinci ani încoace. Şi, probabil, singura revistă care a înregistrat constant profit. Fără marketing. Şi fără încasări din publicitate.

dilemaveche ro   Literatura clasica pentru copii   De ce merita redescoperita jpg
Literatura clasică pentru copii: De ce merită redescoperită
"A fost odată, ca niciodată..." Cine nu-și amintește aceste cuvinte magice care deschideau porțile unei lumi fantastice?
dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.

Parteneri

zodii, fericire, foto shutterstock jpg
Astrele au ales! Singura zodie pentru care norocul va curge în valuri până la finalul lunii iunie. Acest nativ o să întoarcă banii cu lopata, iar Universul o să-l împingă spre succes
Într-o conjuncție astrală rară, în care alinierea planetelor și influențele cosmic se împletesc într-un dans al destinului, se arată că numai un nativ se va bucura de o perioadă de belșug și prosperitate fără precedent.
image png
Ce flori să nu oferi niciodată de ziua de naștere a unei persoane? Îi aduc ghinion în dragoste și la bani
În multe culturi, florile nu sunt doar frumoase, ci și încărcate simbolic — unele pot transmite mesaje negative sau atrage ghinion dacă sunt oferite într-un context greșit, cum ar fi ziua de naștere. Mai jos sunt florile pe care să nu le oferi niciodată de ziua cuiva, pentru că sunt asociate cu ghin
Meteo - vremea- innorat - curcubeu FOTO Shutterstock
Vremea se încălzește ușor în toată țara, însă temperatura e mai scăzută decât normalul perioadei
Meteorologii anunță că valorile termice vor mai crește ușor marți, 20 mai 2025, în jumătatea de nord a țării, dar se vor situa în continuare sub normele perioadei.
vot 4 diaspora sua FOTO AS jpeg
Nu te supăra, frate!
A cădea în capcana divizării populației în funcție de cine pe cine a votat este unul din pericolele care ne trag în jos.
Ceausescu facebook jpg
Ce l-a determinat pe Ceaușescu să dărâme biserici importante din România. „Jos porcăria!”, exclama Elena Ceaușescu
În anii '80, regimul comunist din România, condus de Nicolae Ceaușescu, a inițiat un amplu program de sistematizare urbană, care a dus la demolarea a numeroase clădiri istorice, inclusiv biserici. Un exemplu notoriu este Biserica Sfânta Vineri din București, demolată în iunie 1987 la ordinul Elenei
Nicusor Dan si Marcel Ciolacu la Guvern webp
Marcel Ciolacu l-a sunat pe Nicușor Dan să-l felicite. De ce noul președinte ales nu i-a răspuns liderului PSD
Nicuşor Dan susține că fostul premier Marcel Ciolacu i-a dat un telefon după ce a câștigat alegerile prezidențiale, dar nu i-a răspuns.
Screenshot 2025 05 20 063648 png
Un bărbat și-a spart televizorul cu o bâtă de nervi că George Simion a pierdut alegerile: „Băi, deci nu se poate!”
Dezamăgit de faptul George Simion a pierdut alegerile prezidențiale în fața lui Nicușor Dan, un român s-a răzbunat pe televizor și l-a spart cu o bâtă. Imaginile au fost publicate pe TikTok.
George Simion FOTO Mediafax
George Simion, un nou mesaj către susținătorii săi: „Luptăm! Niciodată nu am fost atât de mulți!”
Liderul AUR, George Simion, a transmis un nou mesaj către susţinători, în care le spune că va continua lupta, întrucât „niciodată nu am fost atât de mulți”.
muzeul Darabani (6) jfif
Comori neașteptate în cel mai nordic muzeu al României: de la cămașa cu svastici la autograful lui Elvis Presley
În cel mai nordic oraș al României, la Darabani, se află unul dintre cele mai interesante muzee din România. Realizat prin strădania oamenilor de cultură ai locului, expoziția este vastă și conține piese unicat în România, inclusiv un autograf al lui Elvis Presley.