Cinema-ul de acasă nu e cinema

Publicat în Dilema Veche nr. 532 din 24-30 aprilie 2014
Cinema ul de acasă nu e cinema jpeg

Filmul lui Abel Ferrara – Welcome to New York – ar fi avut toate şansele să fie un hit la Festivalul de la Cannes. Însă acest docu-fiction despre afacerea DSK, cu Gérard Depardieu în rolul lui Dominique Strauss-Kahn, n-a fost selectat, pînă la urmă, în secţiunile competitive principale. El va fi prezentat doar într-o proiecţie specială, la Marché du film. Nici regizorul Abel Ferrara, nici cei doi producători, Vincent Maraval şi Brahim Chioua, nu sînt prea dezamăgiţi. Pentru ei, filmul e un test. Un test pentru o nouă formulă de a promova cinema-ul şi de a vinde filme: pe Internet. Le Monde a publicat recent un amplu interviu cu producătorii. E vorba despre marketing într-o nouă logică a relaţiei dintre public şi cinema.

Welcome to New York va ieşi, deci, simultan cu prezentarea de la Cannes, pe diferite site-uri pay-per-view şi platforme video on-demand, fără să mai treacă şi prin cinematografe. Şi va fi distribuit concomitent, şi nu în etape succesive, pentru un public global. Decizia celor doi producători pune, din nou, problema cronologiei media, mai precis a reglementărilor ce presupun ca distribuitorii de film (europeni) să aştepte patru luni de la data premierei în sala de cinema pînă la difuzarea la televiziuni şi încă cel puţin patru luni pînă la lansarea în format video. Pentru Maraval, aceste reglementări sînt absurde: şi în SUA, spune el, există aceste cutume, dar există şi numeroase excepţii, negociate între producători şi distribuitori. Multe filme ies simultan în toate formatele şi pe toate mediile posibile, şi nimeni nu se mai întreabă de ce. De ce ar exista – ca în Franţa – o lege care să interzică producătorilor cum să-şi valorifice filmul, cînd mult mai convenabil pentru toţi e să se negocieze cu distribuitorii?

Multă vreme s-a considerat că Internetul este duşmanul cinema-ului. Producătorii pornesc însă de la premisa că există două tipuri diferite de public şi că ele nu sînt concurenţiale: cei care preferă să vadă filmul pe net, în regim de pay-per-view, nu vor merge la cinema. Şi invers. Evident, calculul în cazul concret de acum se bazează pe faptul că cei dintîi sînt mai mulţi. Alegînd să-l distribuie direct în regim video-on-demand, producătorii au ales ca Welcome to New York să nu mai fie difuzat şi la cinema. Cel puţin pentru Franţa şi o bună parte a Europei.

De ce experimentează cei doi producători noua formulă de vînzare tocmai cu acest film? Pentru că, după cum spune Maraval, filmul a fost produs în SUA. „Dacă France 2 sau Canal Plus ar fi investit în film, atunci am fi fost obligaţi să-l distribuim în cinematografe, căci legea franceză nu recunoaşte drept operă cinematografică decît filmele proiectate pe marele ecran. Or, o difuzare în săli de cinema, după reţeta clasică, ar fi fost un deserviciu pentru film. Am fi pierdut public“ – subliniază Brahim Chioua.

Într-adevăr, pentru o difuzare la cinema, producătorii ar trebui mai întîi să asigure între 200 şi 250 de copii, pentru a atinge 300.000 de bilete vîndute, în cel mai bun caz. Plus cheltuieli considerabile de marketing. O investiţie importantă, fără prea mari perspective. În schimb, cu un milion de euro pentru promovare, cei doi producători speră să atingă, în regim pay-per-view, cîteva milioane de spectatori.  

Dacă şmecheria va reuşi, o să fie o mare lovitură, pentru că producătorii îşi vor asigura, probabil, încasări mari, cu o investiţie (relativ) mică. Şi vor evita să mai plătească taxe distribuitorilor. În materie de business, se poate numi un hit. Dar nu e clar dacă modelul ăsta e bun şi pentru cinematografie. Pentru că filmele ar trebui văzute pe ecranul de cinema. E o problemă pe care nici producătorii şi nici regizorul nu şi-au pus-o. 

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

Tudor Chirilă, invitat la podcastul lui Răzvan  Exharcu Sursa Youtube
Tudor Chirilă, dezamăgit după ”deceniul Iohannis”: „Este Suporterul numărul 1 al lui Marcel Ciolacu”
Artistul Tudor Chirilă a transmis câteva concluzii în urma ultimului documentar lansat de Recorder pe pagina sa oficială de Facebook.
Drona Moldova FOTO Telegram jpg
Rusia anunță că a doborât 59 de drone ucrainene, dintre care două se îndreptau spre Moscova. Principala regiune supusă atacului
Unitățile de apărare aeriană ale Rusiei au distrus 59 de drone ucrainene peste noapte, inclusiv două care se îndreptau spre Moscova, a declarat luni ministerul rus al Apărării.
image png
Experiența de care a avut parte o tânără de culoare, în România: „M-am simțit..”
O tânără de culoare din Qatar, Julia Babra, a devenit virală pe internet datorită experienței de care a avut parte când a vizitat România.
ozn spania curcubeu jpg
Lumini inexplicabile surprinse pe cerul Spaniei înainte de inundațiile devastatoare din Valencia. VIDEO
Imagini stranii, care au fost surprinse pe cerul Spaniei înainte de inundațiile devastatoare provocate de furtuna Dana, au fost făcute publice și au declanșat o
Pensionari discută cu reprezentanții presei și oficialii Caselor de Pensii de care aparțin privind recalcularea pensiei, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Casa Națională de Pensii a făcut anunțul! Cine sunt românii care vor primi două pensii în decembrie?
Luna decembrie vine însoțită de o veste importantă pentru aproximativ 200.000 de români!
ROMANIA KOSOVO PROSPORT webp
Ionuț Lupescu, consultant tehnic al UEFA, lansează bomba: „Verdictul vine până la sfârșitul anului”
România - Kosovo se joacă la comisia de disciplină a forului continental.
image png
Ce i-a cerut Silviu Prigoană Gabrielei Lucuțar, chiar înainte să moară. „Îi spuneam să stea liniștit”
Silviu Prigoană s-a stins din viață pe 12 noiembrie, la vârsta de 60 de ani. Tragedia a survenit brusc, în urma unui infarct făcut în timp ce se afla la masă. La doar o zi după incident, Prigoană a fost condus pe ultimul drum, într-o ceremonie discretă, organizată cu respectarea dorințelor sale.
cluj wings investitei
„E atractivitatea prostului”. Dezvoltator imobiliar, părere despre investiția într-un apartament la Cluj
Nu mai este pentru nimeni un secret faptul că Cluj-Napoca este cel mai scump oraș la imobiliaer din România, deoarece este cerere, în ciuda prețurilor exorbitante. Dorin Bob, unul dintre cei mai mari dezvoltatori imobiliari din Cluj, a dezvăluit tristul adevăr despre construcțiile finalizate în
467186842 1189653512521773 5080036412738103003 n jpg
Proiectul Neptun Deep. O platformă uriașă de foraj a ajuns în România, în Portul Constanța
Transocean Barents, unitatea mobilă de foraj offshore semi-submersibilă contractată pentru Neptun Deep, a ajuns la Constanţa, a anunţat duminică OMV Petrom.