Cînd armele fac legea

Publicat în Dilema Veche nr. 643 din 16-22 iunie 2016
Salut─âri de la Basel jpeg

Tragedia din Clubul Pulse din Orlando, Florida, de duminica trecut─â, c├«nd 50 de oameni au fost uci┼či ├«ntr-un atac cu arma semiautomat─â, ├«nf─âptuit de Omar Marteen, un cet─â┼úean american declarat homofob ┼či suspectat de simpatii islamiste radicale, redeschide ÔÇô ├«n plin─â campanie electoral─â ÔÇô dezbaterea despre controlul armelor ├«n SUA. E o discu┼úie (str─â)veche care, din c├«te se pare, nu a izbutit s─â genereze ┼či decizii politice care s─â produc─â efecte. ├Än vreme ce democra┼úii sus┼úin (uneori doar cu jum─âtate de gur─â) o legisla┼úie mai strict─â cu privire la dreptul de a purta arm─â, republicanii se opun oric─âror ├«ncerc─âri de a restric┼úiona acest drept.

Eviden┼úele statistice arat─â c─â ├«ntre 2001 ┼či 2013 au murit prin ├«mpu┼čcare peste 405.000 de persoane (accidente, crime ┼či sinucideri). Numai ├«n anul 2013 au murit de glon┼ú peste 33.000 de persoane. ├Än SUA s├«nt ├«n circula┼úie 310 milioane de arme de foc de┼úinute de civili. Asta ├«nseamn─â c─â num─ârul armelor de foc e mai mare dec├«t num─ârul locuitorilor. E cel mai mare num─âr de arme pe cap de locuitor din lume. ┼×i cel mai mare num─âr de victime civile prin ├«mpu┼čcare.

Pre┼čedintele Barack Obama ├«ncearc─â deja de mult─â vreme s─â impun─â o reform─â ├«n legisla┼úia privind controlul circula┼úiei armelor de foc ├«n SUA. Reforma promis─â ├«nc─â ├«n campania electoral─â dinaintea celui deÔÇĹal doilea mandat e, de fapt, doar un mic pas ├«nainte ├«n ceea ce prive┼čte controlul autorit─â┼úilor, nicidecum o restric┼úionare a dreptului de a poseda arme de foc. Ea se refer─â doar la controlul mai strict al v├«nz─ârilor online ┼či un program de recunoa┼čtere a amprentei digitale a utilizatorilor de arm─â. Dar nici m─âcar aceste m─âsuri nu au putut fi adoptate din cauza opozi┼úiei republicanilor ┼či a lobby-ului puternic din partea National Rifle Association (NRA). Tot la presiunea NRA, aplicarea unei legi adoptate ├«n 1994, pentru o perioad─â de zece ani, care interzicea v├«nzarea de arme de asalt precum cea folosit─â ├«n atentatul din Florida, nu a mai putut fi prelungit─â. Obama sus┼úine totodat─â controale judiciare mai stricte ale celor care vor s─â achizi┼úioneze arme. El a cerut recent FBI s─â angajeze efective suplimentare ├«n sistemul rapid de verificare a antecedentelor, dar serviciile s├«nt, din c├«te se pare, ├«n continuare dep─â┼čite. Anul trecut, serviciul respectiv a primit peste 22 de milioane de cereri de verificare, adic─â 60.000 pe zi. Legea spune ├«ns─â c─â, dac─â solicitarea de verificare nu e rezolvat─â ├«n trei zile, magazinul e liber s─â v├«nd─â arma f─âr─â alte formalit─â┼úi.

Micile progrese legislative, controalele suplimentare introduse sînt ineficiente. În ultimele 16 atacuri armate cu victime multiple armele fuseseră achiziţionate legal, după iniţierea verificărilor la nivel federal ale cumpărătorilor. Asta în condiţiile în care cel puţin opt dintre atacatori se aflau în evidenţa autorităţilor pentru diverse crime sau aveau probleme psihice documentate.

Arma de asalt (┼či nu defensiv─â!) pe care a folosit-o Omar Mateen e binecunoscut─â autorit─â┼úilor americane: AR-15 mai fusese utilizat─â ├«n masacrul de la Sandy Hook, soldat cu 28 de victime, ├«ntre care 20 de copii, ├«n cel de la Aurora (12 victime) ┼či ├«n cel de la San Bernardino (14 mor┼úi). C├«t despre Omar Mateen, el a cump─ârat-o cu doar c├«teva zile ├«naintea atacului. F─âr─â probleme ÔÇô de┼či fusese interogat de cel pu┼úin dou─â ori de FBI, fiind suspect de posibile leg─âturi cu mi┼čc─âri jihadiste. O astfel de arm─â cost─â ├«n jur de 1000 de dolari ┼či poate fi achizi┼úionat─â inclusiv online. Nu mai pu┼úin de trei milioane de exemplare ale acestei arme s├«nt ├«n circula┼úie ├«n SUA.Nu pu┼úini s├«nt cei care sus┼úin c─â, dat fiind num─ârul mare de arme de foc disponibile ├«n SUA, de┼úinute legal sau ilegal, e deja mult prea t├«rziu pentru a interzice circula┼úia lor. ├Än plus ÔÇô spun reprezentan┼úii NRA ┼či ai republicanilor ÔÇô, un om bine ├«narmat poate elimina un atacator periculos. Un cet─â┼úean onorabil dotat cu arm─â poate preveni un masacru precum cel de la Orlando. Astfel de episoade s├«nt ├«ns─â mai degrab─â rare, a┼ča c─â argumentul nu ┼úine. Un alt contraargument ÔÇô sus┼úinut de statistic─â ÔÇô e c─â num─ârul celor uci┼či de gloan┼úe ├«n statele unde controlul armelor e strict este net inferior celor din statele unde circula┼úia e liber─â. Dar, dincolo de cifre, dreptul la port-arm─â e o chestiune de principiu: e aici un clivaj ├«ntre statele americane de pe coast─â ┼či cele din interiorul continentului, dintre America (puternic) urbanizat─â ┼či comunit─â┼úile mici, izolate.

Ce loc va ocupa aceast─â dezbatere ├«n campania electoral─â pentru preziden┼úiale? Republicanul Donald Trump a declarat ├«n numeroase r├«nduri c─â se opune oric─ârei ├«ncerc─âri de a restric┼úiona accesul la arme de foc. Democrata Hillary Clinton a promis c─â va continua reformele propuse de predecesorul ei. Dar va rezista lobby-ului puternic al NRA? 

Povestea Casei Afis Coperta png
Autobiografie: ÔÇ×Povestea Casei PaleologuÔÇŁ, un eseu despre educa╚Ťie
Editura Funda╚Ťiei Paleologu a publicat recent o autobiografie intelectual─â semnat─â de Theodor Paleologu ╚Öi, totodat─â, un eseu despre educa╚Ťie ╚Öi un manifest pentru ini╚Ťiativele independente ├«n acest domeniu vital.
Povestea Casei Afis Coperta jpg
Theodor Paleologu semneaz─â un eseu despre educa╚Ťie ╚Öi modul ├«n care o practic─â de aproape 10 ani la Casa Paleologu
Cititorii au ocazia de a p─âtrunde ├«n universul istoriei culturale a cunoscutei cl─âdiri din strada Armeneasc─â 34, construit─â ├«n 1932 de Mihail Paleologu, bunicul patern al autorului, ┼či Emilia, cea de-a treia lui so╚Ťie, un parcurs creionat din pove╚Öti recuperate ╚Öi amintiri ale autorului.
946 16 copertaKIWI jpg
Grani╚Ťe
├Äncep├«nd cu aceast─â edi╚Ťie, deloc ├«nt├«mpl─âtor intitulat─â ÔÇ×Grani╚ŤeÔÇŁ, antologia ÔÇ×KIWIÔÇŁ (Editura Polirom, 2022) ofer─â un cuprins interna╚Ťional.
946 17 Morozov jpg
B─ârbatul care iubea femeile
C├«teva femei devin materie literar─â pur─â, ajung├«nd s─â umple cu vocea lor, cu corpul lor, cu frazele lor marea carte autofic╚Ťional─â care e via╚Ťa scriitorului protagonist.
946 17 Breazu jpg
Buletin de București
Pe MNB, scriitura muzical─â a lui Boiangiu are c├«rlig ÔÇô e un LP cu multe rico╚Öeuri tematice, s─ârind zglobiu de la una la alta.
p  21 Totintot sau marea metamorfoza, 1942 1945 jpg
Victor Brauner ÔÇô Totul ├«n tot sau marea metamorfoz─â
A╚Öezarea pe soclul tabloului a sculpturii care ├«nf─â╚Ťi╚Öeaz─â varianta tridimensional─â a unui segment din pictur─â demonstreaz─â inten╚Ťia artistului de a crea o oper─â susceptibil─â s─â sugereze un spa╚Ťiu ├«n care exteriorul (sculptura) ╚Öi interiorul (tabloul) s├«nt reunite.
comunicat anansi traducere goncourt2021 jpg
Romanul laureat cu Premiul Goncourt 2021, publicat ├«n timp record ├«n edi╚Ťie rom├óneasc─â ├«n colec╚Ťia ANANSI
ÔÇ×Cea mai tainic─â amintire a oamenilorÔÇŁ de Mohamed Mbougar Sarr, romanul recompensat ├«n 2021 cu Prix Goncourt, cea mai important─â distinc╚Ťie literar─â din Fran╚Ťa, a ap─ârut recent ├«n edi╚Ťie rom├óneasc─â, la mai pu╚Ťin de jum─âtate de an de la anun╚Ťarea premiului ├«n Hexagon.
Explorers of the Multiverse 1 jpg
ÔÇ×Am vrut s─â ╚Ötergem grani╚Ťa dintre real ╚Öi virtual, dintre obiect ╚Öi reflexieÔÇŁ ÔÇô interviu cu membrii echipei H3, creatorii instala╚Ťiei ÔÇ×Explorers of the MultiverseÔÇŁ, prezentat─â de IQOS la Romanian Design Week
Instala╚Ťia interactiv─â ÔÇ×Explorers of the MultiverseÔÇŁ este realizat─â de studioul de art─â ╚Öi tehnologie H3, ├«n parteneriat cu IQOS, ╚Öi propune o experien╚Ť─â multisenzorial─â imersiv─â, prin care vizitatorii s├«nt invita╚Ťi la un proces de autocunoa╚Ötere.
Re╚Ťeaua Jane, r  Phyllis Nagy jpg
O poveste despre femei care au schimbat lumea deschide TIFF 2022: ÔÇ×Re╚Ťeaua JaneÔÇŁ
ÔÇ×Re╚Ťeaua JaneÔÇŁ, o poveste curajoas─â despre drepturile femeilor, inspirat─â din realit─â╚Ťile Americii de la finalul anilor ÔÇÖ60, deschide cea de-a 21-a edi╚Ťie TIFF, cu o proiec╚Ťie de Gal─â organizat─â vineri, pe 17 iunie, de la ora 20:45, ├«n Pia╚Ťa Unirii din Cluj-Napoca.
MRM 9iun landscape 1920x1080 png
ÔÇ×Mo╚Ötenitorii Rom├óniei muzicaleÔÇŁ. Recital sus╚Ťinut de pianistul Cristian Sandrin
Un eveniment la Sala Radio: Varia╚Ťiunile Goldberg de Johann Sebastian Bach, interpretate de pianistul Cristian Sandrin, ├«n cadrul proiectului ÔÇ×Mo╚Ötenitorii Rom├óniei muzicaleÔÇŁ, organizat de Radio Rom├ónia Muzical ╚Öi Rotary Club Pipera, joi, 9 iunie, ora 19.00.
Utama, r  Alejandro Loayza Grisi jpg
12 ÔÇ×fic╚Ťiuni despre via╚Ť─âÔÇŁ ├«n Competi╚Ťia Oficial─â TIFF 2022
12 produc╚Ťii din toat─â lumea, printre care ╚Öi dou─â filme rom├óne╚Öti, intr─â ├«n cursa pentru Trofeul Transilvania la cea de-a 21-a edi╚Ťie a Festivalului Interna╚Ťional de Film Transilvania.
QT Headshot   Photo Credit is art streiber JPG
ÔÇ×A fost odat─â la HollywoodÔÇŁ, debutul literar al marelui regizor Quentin Tarantino, cartea-eveniment ├«n luna mai la Humanitas Fiction
Cartea va fi lansat─â miercuri, 25 mai, ora 19.00, la Libr─âria Humanitas de la Ci╚Ömigiu (bd. Regina Elisabeta nr.38) ╚Öi s├«mb─ât─â, 4 iunie, ora 12.00, ├«n cadrul Salonului Interna╚Ťional de Carte Bookfest (Romexpo, Pavilion B2, standul Editurii Humanitas).
Clipboard01 jpg
Actri╚Ťa Maia Morgenstern, Premiul de Excelen╚Ť─â la TIFF 2022
Actri╚Ťa Maia Morgenstern va fi omagiat─â la cea de-a 21-a edi╚Ťie a Festivalului Interna╚Ťional de Film Transilvania (17 ÔÇô 26 iunie, Cluj-Napoca).
945 16 sus Romila jpg
Combinagii ╚Öi vie╚Ťi paralele
├Än ÔÇ×╚śoferul din OzÔÇŁ se asociaz─â fericit umorul, ironia, tandre╚Ťea, caracterele hiperbolizate ╚Öi inevitabila tenta╚Ťie a parabolei socio-politice cu priz─â imediat─â.
945 16 jos Iamandi jpg
Insa╚Ťiabila nemul╚Ťumire a lui Stalin
Bol╚Öevismul a fost exportabil ╚Öi a produs rezultate ÔÇ×cvasiidenticeÔÇŁ peste tot.
p 17 2 jpg
Dulce provincie
G─âsim or─â╚Öelul mic ╚Öi netulburat ├«n care toat─â lumea se cunoa╚Öte cu toat─â lumea, g─âsim jocul de putere aparent blajin ├«ntre localnici ╚Öi intru╚Öii ÔÇ×de la centruÔÇŁ, g─âsim briza u╚Öoar─â de nefericire care traverseaz─â, din direc╚Ťii diferite.
945 17 Biro jpg
Aniversar
Gărîna. În materie de legende care eludează genurile, concertul Soft Machine s-ar putea să fie cel mai important concert al vremurilor recente pe teritoriul nostru.
TIFF 2022 Make Films Not War jpg
Îndemn la pace în campania de imagine TIFF 2022: Make Films, Not War!
Campania vizual─â a celei de-a 21-a edi╚Ťii a Festivalului Interna╚Ťional de Film Transilvania (17 ÔÇô 26 iunie, Cluj-Napoca) transmite un mesaj lipsit de orice urm─â de echivoc: Make Films, Not War!
Afis Sala Radio 20 mai 2022 jpg
Violonistul Gabriel Croitoru interpreteaz─â unul dintre cele mai frumoase concerte de vioar─â compuse vreodat─â
Bruch se temea de succesul a ceea ce avea curînd să devină unul dintre cele mai des cîntate concerte de vioară compuse vreodată: Concertul nr. 1 în sol minor pentru vioară și orchestră.
Festivalul Filmului Francez ne invit─â s─â privim mai departe! jpeg
Festivalul Filmului Francez ne invit─â s─â privim mai departe!
├Äntre 1 ╚Öi 12 iunie 2022, la Bucure╚Öti ┼či ├«n alte zece ora┼če din ┼úar─â┬áÔÇô Cluj-Napoca, Ia╚Öi, Timi╚Öoara, Br─âila, Bra╚Öov, Constan╚Ťa, Sf├«ntu Gheorghe, Sibiu, Suceava ┼či T├«rgu Mure╚Ö┬áÔÇô cinefilii s├«nt invita╚Ťi la ├«nt├«lnirea anual─â cu cele mai recente ╚Öi remarcabile filme franceze.
Koba înainte de moarte jpeg
Koba înainte de moarte
Romanul poate fi citit chiar așa: stalinismul explicat copiilor de 10 ani.
Metonimiile biograficului jpeg
Metonimiile biograficului
Poezia Laurei Francisca Pavel pare un construct format din prefabricate dispuse într-un flux bine controlat. Important, textele nu sună deloc fals, nimic nu pare artificial, nelalocul lui.
Poate fi Rom├ónia ÔÇ×acas─âÔÇŁ pentru migran╚Ťi? jpeg
Poate fi Rom├ónia ÔÇ×acas─âÔÇŁ pentru migran╚Ťi?
Corpurile s├«nt grele, teama, dezn─âdejdea, dar ╚Öi m├«ng├«ierea ├«nso╚Ťesc un drum care porne╚Öte dintr-un acas─â spre nu se ╚Ötie unde.
Victor Brauner, Pablo Picasso ╚Öi ÔÇ×artele primareÔÇť jpeg
Victor Brauner, Pablo Picasso ╚Öi ÔÇ×artele primareÔÇť
ÔÇ×L-am v─âzut pe Picasso asambl├«nd obiecte aparent ne├«nsemnate ╚Öi aceste obiecte, odat─â a╚Öezate de c─âtre el ├«ntr-o anumit─â ordine, cap─ât─â via╚Ť─â.ÔÇŁ

Adevarul.ro

image
Implica┼úiile distrugerii cruci┼č─âtorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagr─â | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.

HIstoria.ro

image
Victimele stalinismului, investigate de un medic român incoruptibil
lexandru Birkle a participat la investigarea gropilor comune cu victimele stalinismului, găsite de administraţia germană a Ucrainei în orașul Viniţa, precum și în localitatea Tătarca de lângă Odessa.
image
Una dintre cele mai crude ╚Öi spectaculoase metode de execu╚Ťie
C─âlcarea sau strivirea de c─âtre un elefant este o metod─â de execu╚Ťie sau de tortur─â mai pu╚Ťin cunoscut─â de-a lungul istoriei, de╚Öi a fost practicat─â p├ón─â ├«n secolul al XIX-lea.
image
Graffiti: art─â sau vandalism?
De-a lungul istoriei sale zbuciumate, acest gen artistic a reprezentat mereu un subiect fierbinte, pus la zid și supus dezbaterilor din societate. Este bun sau rău graffiti-ul?