CHRISTIAN BADEA DIRIJEAZĂ SIMFONIA „DIN LUMEA NOUĂ” LA SALA RADIO

5 decembrie 2022
image

CHRISTIAN BADEA, dirijorul român care și-a construit o carieră internațională de peste 40 de ani, ce cuprinde colaborări cu prestigioase săli de concerte și teatre de operă de pe toate continentele și al cărui repertoriu vast se întinde de la Bach şi Mozart la cele mai importante creaţii ale compozitorilor contemporani, este invitat la Sala Radio să dirijeze una dintre cele mai des interpretate simfonii creată vreodată: Simfonia nr. 9 - Din lumea nouă, semnată de DVOŘÁK. 

Vineri, 9 decembrie 2022 (de la 19.00), veți asculta lucrarea compozitorului ceh în interpretareaORCHESTREI NAŢIONALE RADIO. Simfonia a fost creată în timp ce Dvořák locuia în Statele Unite, răspunzînd invitației de a conduce Conservatorul de la New York.

Suferind iniţial de un acut dor de casă, dar influenţat de sonoritățile tipice muzicii americane, Dvořák creează pe noul continent – unde a locuit timp de trei ani de zile înainte să revină la Praga – cele mai cunoscute creații ale sale. Deși se spune că lucrarea este puternic influențată de muzica nativă americană, se pare că e totuşi vorba de mai multă inspirație din folclorul Boemiei natale, ca și cum dorul de casă a fost transpus pe portativ. Inițial, compozitorul însuși declarase: „Este spiritul melodiilor negrilor și ale indienilor pe care m-am străduit să-l reproduc în noua mea simfonie”. Pe de altă parte, mai tîrziu, tot Dvořák mărturisea că simfonia sa este „autentic cehă”. 

Din lumea nouă este una dintre cele mai cunoscute simfonii cîntate astăzi pe mapamond, iar despre Dvořák se spune că a fost cel mai îndrăgit compozitor non-american în America. În 1969, acum peste 50 de ani, Neil Armstrong lua cu el pe Lună - în Misiunea Apollo 11 - o înregistrare a Simfoniei Din lumea nouă.

Seara de la Sala Radio se va deschide cu Uvertura operei Vespri siciliani – Verdi și va continua cu arii din opere precum Don Carlo sau Bărbierul din Sevilla, interpretate solistic de basul american ERIC HALFVARSON, cu participarea CORULUI ACADEMIC RADIO (pregătit de dirijorul CIPRIAN ȚUȚU)Eric Halfvarson a fost aplaudat în întreaga lume, pe scene ca Staatsoper - Viena, Washington National Opera, Gran Teatre del Liceu – Barcelona, Dutch National Opera – Amsterdam, Royal Opera - Covent Garden - Londra, Metropolitan Opera – New York, Lyric Opera of Chicago, Teatrul La Fenice – Veneția ș.a.

CHRISTIAN BADEA a dirijat orchestre ca Royal Philharmonic și BBC Symphony - Londra, Orchestra Filarmonică din Amsterdam, Beethovenhalle Orchestra - Bonn, Orchestra Santa Cecilia - Roma, Filarmonica din Sankt Petersburg, Orchestra Națională din Spania, Orchestre Philharmonique din Paris, Filarmonica din Tokio etc.

Pasionat de operă, atît ca dirijor cît și ca regizor, Christian Badea și-a început cariera profesională în 1975 la Lincoln Center - New York - cu versiunea originală a lucrării „Povestea soldatului” de Stravinski, în dublă calitate de dirijor și regizor. La Metropolitan Opera din New York, a dirijat peste 160 de spectacole într-un repertoriu vast, inclusiv multe dintre transmisiunile internaționale ale MET. A colaborat cu unii dintre cei mai importanți cîntăreţi ai ultimilor 40 de ani, precum Placido Domingo, Luciano Pavarotti, Alfredo Kraus, Mirella Freni, Bryn Terfel, Renée Fleming, Leo Nucci, Natalie Dessay, Rolando Villazon și mulți alții. 

Cariera lui Christian Badea a început ca violonist la Bucureşti, unde a studiat cu Ștefan Gheorghiu, iar apoi a continuat la Paris, Geneva și New York, unde a studiat vioara în paralel cu specializarea în dirijat la Conservatorul Regal din Bruxelles și la Mozarteum din Salzburg, cu Herbert von Karajan. A absolvit clasa de dirijat la Juilliard School din New York, unde unul dintre cei mai importanți mentori ai săi a fost Leonard Bernstein.

În 2012, Christian Badea a devenit dirijorul principal al Filarmonicii „George Enescu” din București și în același an a înființat Fundația Română pentru Excelență în Muzică, dedicată realizării unor proiecte artistice de cea mai înaltă valoare artistică internațională. 

După un succes răsunător la debutul său cu opera „Andrea Chénier” la Teatro Colon din Buenos Aires, Christian Badea a fost imediat invitat să revină în 2019, pentru o nouă montare a operei „Turandot”. Parteneriatul său artistic cu Opera din Sydney, început în anul 2011, continuă cu angajamente pînă în stagiunea 2022-23. 

Concertul va fi transmis LIVE pe calea undelor - pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical - și LIVE online, pe site-urile celor două posturi de radio.

Biletele se pot achiziționa de la casa de bilete a Sălii Radio (tel. 021 314.68.00). Pentru programul casei de bilete, vă rugăm să consultați site-ul oficial www.orchestreradio.ro - secțiunea Bilete. Biletele sînt disponibile și în sistem online pe iabilet.roBiletele sînt, de asemenea, disponibile și în magazinele Flanco, benzinăriile Rompetrol, Metrou Unirii 1, magazinele „Muzica”, IQ BOX, Uman și pe terminalele Selfpay. Online, puteți plăti cu cardul, prin Paypal, carduri de tichete culturale Sodexo, pe factură la Vodafone sau Orange sau ramburs prin Fan Courier, oriunde în țară. 

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

romania olanda handbal facebook jpg
 R9 OB5    Castrul roman Drobeta, Drobeta Turnu Severin122 jpg
Povestea Castrului de la Drobeta, care păzea una dintre realizările inginerești ale Antichității
Povestea Castrului de la Drobeta, care păzea una dintre cele mai mari realizări inginerești ale Antichității În călătoriile noastre pe rutele propuse de cel mai recent program de turism cultural din țara noastră, România Atractivă, am descoperit una cu totul specială, întrucât atestă legătura noast
Rutte FB Nato png
Mark Rutte, în vizită la Donald Trump, în Florida. În ce relații se află cei doi
Ruta unui zbor guvernamental confirmă faptul că Mark Rutte, secretarul general al NATO a fost în vizită la noul președinte ales al SUA, Donald Trump.
Perchezitii
Percheziții într-un dosar de trafic de migranți. Grupul infracțional acționa în România și Bulgaria
Polițiștii și procurorii DIICOT au efectuat 13 percheziții domiciliare în 11 localităţi de pe raza judeţului Bihor, într-un dosar privind săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat şi trafic de migranţi. Infractorii își desfășurau activitatea în România și Bulgari
gaini jpg
Pasărea de curte cu carnea neagră și care se vinde cu 2.200 de euro. Cine o are se poate îmbogăți. Cum arată?
Găinile pe care le întâlnim cel mai des sunt albe, roșcate sau pestrițe alb cu negru. Ayam Cemani este o rasă exotică de găină, neagră complet în exterior, penele, ciocul, creasta, picioarele, dar și în interior, mai precis carnea și oasele sunt tot negre.
De ce e Viktor Orbán judecat la Iaș webp
Orban sfidează mandatul CPI și îl invită pe Netanyahu în Ungaria. „Decizia CPI nu va avea niciun efect”
Viktor Orban l-a invitat pe Benjamin Netanyahu să viziteze Ungaria, vineri, deși mai multe țări europene au spus că premierul israelian ar fi reținut dacă ar păși pe teritoriul lor, după emiterea unui mandat de arestare pe numele său.
image png
Ucraina afirmă că noua rachetă lansată de Rusia a zburat timp de 15 minute cu o viteză de peste 13.500 km/h
Racheta rusească care a lovit joi orașul ucrainean Dnipro a zburat timp de 15 minute și a atins o viteză maximă de peste Mach 11, a declarat vineri principala agenție de spionaj a Kievului.
esplanada rapa galbena jpg
Unul dintre cele mai interesante și frumoase locuri din România: Râpa Galbenă
Râpa Galbenă, cunoscută oficial ca Esplanada Elisabeta, reprezintă unul dintre cele mai frumoase și interesante locuri din România. Acest ansamblu arhitectural unic, amplasat la baza Dealului Copou
Bernadette Szocs (Facebook) jpg