Cel mai bun album românesc din 2009

Publicat în Dilema Veche nr. 307 din nr. 307
Cel mai bun album românesc din 2009 jpeg



2009 a fost un an bun pentru muzica românească. The Amsterdams, NU & Apa Neagră, E.M.I.L., Go To Berlin, Kumm, Luna Amară, OCS, cu toţii au scos albume noi, recenzate, cel puţin, în paginile Dilemei vechi. Alţii n-au avut norocul ăsta, dar asta nu-i face mai puţin buni/demni de cumpărat & ascultat. Pot însă alege cronicarii muzicali ai patriei cel mai bun album românesc din 2009? (M. C.)

Paul BREAZU

Hip-hop-ul fabricat în România şi-a trăit epoca de aur cîndva între 1999 şi 2004, perioada închisă între cel de-al patrulea album BUG Mafia, După blocuri, şi Foame de bani, ultimul material decent produs de La Familia. Tot ce a urmat după acest an n-a făcut decît să repete cataleptic toate poveştile deja spuse pînă atunci. Între timp, hip-hop-ul american, pînă la urmă ţîţa de la care au supt toţi artiştii români, fără excepţie, a clacat, iar explicaţia poate veni, printre altele, din scenariul scris de Nas acum trei ani, cu Hip Hop Is Dead, din etichetarea muzicii lui Kanye West ca hip-hop sau din teoria dezintegrării în alte genuri, clamată de Sasha Frere-Jones, cronicarul de la The New Yorker. Aproape mort, hip-hop-ul începe deja să se zombifieze, iar creatura pe care o auzim astăzi se mişcă mai bine în cluburi decît după blocuri. De acolo vine şi A.E.R. (Asta E România), albumul lui Nicalai – fost membru al colectivului BUG Mafia –, o operă dezbrăcată de tematica şi stilistica clasicilor români ai genului, care ar putea să i se revendice mai degrabă hibridizărilor lui Timbaland decît purismelor vreunui Johnny „J“ Jackson şi care are antenele ridicate către (electro-)pop-ul nostru cel de toate zilele şi nopţile, măcar în aceeaşi măsură ca Şuie Paparude, ca să dau un exemplu de aproape.

Ana M. CĂLIN

De cînd mă ştiu, sînt suspectă de un entuziasm tîmpit, aproape nevertebrat, imposibil de controlat măcar, dacă nu stopat, în ceea ce priveşte muzica. Sînt omul care înlătură zeci de ore de oboseală, ca să meargă la un concert. Sînt cea care-şi calculează vacanţele în funcţie de concertele care au loc într-o anumită perioadă. Sînt persoana care renunţă să sufle în lumînările de pe tortul pregătit de mama, pentru a se înghesui cu încă 300 de demenţi, la o sesiune de story tellers, într-un magazin prăfuit dintr-un oraş nedestinaţie turistică. Sînt cineva prin venele căruia curge cu frenezie muzica, fără punct. Sînt, într-un fel liniştit, o obsedată de muzică. Sînt omul care a ascultat „Morsa“ de 200 de ori, în buclă, fără să clipească vreodată a plictis. A urmat albumul, Far From Telescopes, pe care l-am primit din curtoazia unui Oigăn, într-o formă nedespărţită în piese. O singură bucată, numai bună picurării fără oprire, într-o venă dependentă de Kumm. Îmi pare rău pentru ceilalţi concurenţi ai anului, pentru că – cu o singură excepţie, după părerea mea prea patetică – au prezentat materiale bune, în special ZOB ca sound, şi Go To Berlin, ca speranţă. Dar albumul Kumm este, fără îndoială, din parte-mi, albumul anului fără soţ în România. Nu curajul de a-şi urma şi respecta trăirile şi pornirile „organice“ (citat Iordache) îl recomandă, deşi nici acesta nu e de neglijat, în prezenţa rezistenţei unui nucleu de iubitori conservatori. Îl recomandă cu entuziasm largheţea şi naturaleţea cu care sînt compuse şi puse pe disc piesele, alura neglijentă, deşi studiată pînă unde a fost posibil, a sound-ului, strălucirea de glob dintr-o discotecă dansantă, calitatea impecabilă a conceptului, aproape de suspiciunea de snobăreală. De la prima pînă la ultima piesă cu gust de căpşună, staniol şi ricin îl recomand, cu gura plină, eu.

Matei FLORIAN

Se poate întîmpla ca nişte oameni plini de talent, Mihnea Blidariu, Nick Fagadar, Sorin Moraru, Răzvan Ristea, Vali Deac sau, mai nou, Mihnea-Andrei Ferezan, să găsească melodia în esenţa ei simplă şi orgolioasă, să descopere melancolia ca supravieţuire demnă, să refuze orice fel de moment ludic trecător şi să se îndrepte, hotărît, pe calea pretenţioasă a demonstraţiei totale. Riscurile unui astfel de drum nu sînt puţine: vanitatea, pedanteria, excesul sau ermetismul stau la pîndă în preajma temelor grave, gata să le paraziteze la cea mai mică abatere. În astfel de construcţii laborioase, din care jumătăţile de măsură sînt excluse, singurul reazem rămîne sinceritatea, patima şi ardoarea, chestiuni fără de care orice lună, oricît de amară, ar fi amară degeaba. Or, această Lună Amară care, între timp, a ajuns la cel de-al treilea album al ei, s-a împlinit suficient încît să lumineze de una singură toate acele cotloane rămase în penumbră. La felul cum se aud lucrurile pe Don’t Let Your Dreams Fall Asleep, frăgezite acustic, cultivate alternativ, subtile progresiv şi pasionale melancolic, amărăciunea pare să-şi fi găsit dozajul corect de vitalitate, explozie ţinută sub control, eliberare presimţită şi stare meditativă. Lirismul scotocitor al acestui album călătoreşte într-o zonă pretenţioasă care îţi solicită simţurile, participarea afectivă. Au reuşit asta, coborînd încet, piesă după piesă, în inima melodiei.

Valentin MORARU

În ciuda schimbărilor de componenţă, Kumm este o trupă care a reuşit să-şi conserve experienţa acumulată şi să producă de fiecare dată ceva nu neapărat doar nou, cît cu adevărat proaspăt. Cel mai recent album al trupei, Far From Telescopes, a venit doar ca o confirmare. Oferind o combinaţie reuşită de indie cu new wave şi art-rock, albumul este în primul rînd accesibil. Deschis chiar şi pentru cei cu urechi înţepenite, este cît se poate de modern şi energic. E adevărat, pentru o mai bună înţelegere se impune a fi ascultat de mai multe ori, dar în această situaţie devine evident că poate da dependenţă celor pasionaţi. Simplu, dar eficient, Far From Telescopes cîştigă şi prin faptul că este foarte bine produs. Aici Kumm împarte gloria cu inginerul de sunet Gabi Andrieş de la studioul Viţa de Vie şi Cristian Varga de la MasterVargas din New York. Un pic discutabil este echilibrul materialului, dar oricum, un început în forţă n-a stricat nimănui pînă acum, mai ales dacă şi finalul are piese foarte reuşite. Far From Telescopes începe cu „Mister Superman“, continuă cu „Beautiful Country“, trece prin „Pop Song“ şi ajunge la Pink Ballon pe un traseu indie-pop inteligent construit pentru a nu oferi deloc tentaţia unui skip. Albumul te prinde şi finalul – „Man in a Can“ (aka „Morsa“) plus „Fishing in the Swimming Pool“ – te trimite exact unde vrei să ajungi, fie că eşti fan Coldplay, Snow Patrol sau Radiohead. Sau cum spun Kumm: „fie că eşti Superman, fie că te-arunci din tren“.

Vlad STOIAN

Semiosis sînt, în mod fabulos, români! La cum sună, m-aş fi gîndit că originile le vin de prin vreo fundătură englezească (în conglomerat cu mormoloci veridici ca Mogwai sau recent destrămaţii Redjetson). În schimb, e printre puţinele dăţi cînd greşesc în localizări (tocmai ce-mi ieşisem din hipnozele arhiva7.ro, alt stup de miere liberă) şi iată-mă uimit cu doi magi „ambientoşi“, veniţi din miezuri de Craiova şi clocotind în faţa unei urechi mai mult lipsă tot felul de mileuri comuniste pe care poţi s-atingi croşetate miriade de texturi electronico-post rock. Deşi execrabil live (i-am zărit de două ori şi cheful mi-a pierit), albumul Pictural vine destul de şugubăţ în căşti, cu executare ce miroase a îndelung studiată, şi scos, aproape evident – aici nu m-am mai înşelat –, la un netlabel vrednic de Mioriţe şi acesta – Asiluum. Proiectul a luat naştere anul trecut şi îi are la controale pe Seidiu Alexandru (de altfel cunoscut în cadrul aceleiaşi case drept Candlestickmaker) şi Şerban Ilicevici. Multe personaje, la fel ca descrierea last.fm anorexică, sînt de părere că duo-ul de faţă reprezintă înfăptuirea primului material post rock românesc. Paleta, e drept, nu e deloc largă şi nu prea ai cu cine altcineva să mai asociezi prin zonă genul, însă măcar despărţiţii – la fel de tineri şi mustind speranţă – Israel Lights (cu un EP free online şi ei) tot sînt mai la începutul istoriei „trist-rock“ autohtone. Pictural răsună proaspăt, parcurge toate „energiile“ slowcore spumante similare celor secretate de „ansamblul“ internaţional „Explosions In The Sky“, „This Will Destroy You“, „Red Sparowes“ (…la braţ cu „Windsor For The Derby“, „Meanwhile“, „Back In Communist Russia“, „Saxon Shore“ sau chiar „Codeine“, „Maps“) şi generează senzaţia de firesc cum că patria asta n-are exclusiv public de week-end în Krystal-ul bucureştean şi schimonoseli cu ojă proastă gen Lady Gaga la MTV. Din foarte contra, de măcar doi anişori încoace, voia bună, minţile dezvelite spre Soare şi apucăturile rafinat-eclectice şi-au mutat sacoşele de-un leu cu „Criza nu există“ în clubul Control din Capitală şi – sporadic – ß alte locuri discrete asemănătoare. Mai pe scurt şi fără palavre romanţate zis: luaţi şi descărcaţi! Copiii ăştia îşi dau gratis creaţia. Total întîmplător în 2009-ul audio local: chiar merită.

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

radu dragusin haaland goal com webp
Laude pentru Radu Drăgușin de la idolul său, Giorgio Chiellini. Mesajul transmis și de Mircea Lucescu
Fundașul, erou în victoria lui Tottenham, 4-0 cu Manchester City.
profimedia 0911951459 jpg
Europa nu este pregătită pentru un război prelungit cu Rusia, spune fostul șef al armatei ucrainene. Argumentele sale
Valeri Zalujnîi, fostul comandant-șef al armatei ucrainene, în prezent ambasador al acestei țări Marea Britanie, a explicat într-un interviu pentru Ukrainska Pravda de ce are convingerea că Europa nu este pregătită pentru un război prelungit cu Rusia.
iliescu si clinton jpg
Controversata poveste a primului președinte din istoria României post-comuniste. Protejatul lui „Stalin în fustă” s-a luptat pentru putere cu Ceaușeștii
Ion Iliescu rămâne una dintre cele mai controversate figuri ale istoriei contemporane a României, fiind primul președinte ales democratic după căderea regimului comunist.
vot anulat sosoaca  jpg
Diana Șoșoacă, circ și în ziua alegerilor. Și-a fotografiat buletinul de vot pe care a scris numele ei
Diana Șoșoacă face circ și în ziua alegerilor prezidențiale. Ea și-a fotografiat buletinul de vot cât timp s-a aflat în cabină. Ulterior, ea a postat pe facebook zeci
Marian Ceausescu, foto Facebook jpg
Marian Ceauşescu, amendat după ce l-a huiduit pe Klaus Iohannis în faţa secţiei de votare
Marian Ceauşescu l-a aşteptat pe preşedintele Klaus Iohannis în faţa secţiei de votare, unde l-a huiduit în stilu-i caracteristic: „Borfaşule, dă banii înapoi!”.
Dennis Man jpg
diana sosoaca
Diana Șoșoacă este anchetată de Poliție după ce i-ar fi îndemnat pe alegători să o voteze, deși nu este pe buletinele de vot
Un video de pe TikTok arată cum fosta candidată la alegerile prezidențiale, Diana Iovanovici-Șoșoacă, ar fi instruit mai mulți cetățeni să pună ștampila pe o căsuță cu denumirea S.O.S, desenată pe buletinul de vot.
shutterstock 2296782755 jpg
Ce își doresc soții pentru a fi fericiți în căsnicie? Secretele bărbaților care nu regretă că au spus „DA‟
6 Lucruri de care soțul tău are nevoie pentru a fi fericit în căsnicie, potrivit experților.
Procesul electoral după deschiderea urnelor în București și Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Alegeri prezindențiale 2024. Niciun incident major la secțiile de votare din țară și Capitală, până la ora 12
Procesul electoral pentru alegerea președintelui României în 2024 se desfășoară fără incidente majore raportate până la orele prânzului. Conform autorităților, situația în țară și în Capitală este una liniștită, cu doar câteva incidente minore înregistrate.