„Cazul Kerviel“ şi cultura riscului

Publicat în Dilema Veche nr. 552 din 11-17 septembrie 2014
„Cazul Kerviel“ şi cultura riscului jpeg

Acum şase ani, Jérôme Kerviel era trader la Société Générale. Banca încheiase anul 2007 cu rezultate bune. 2008 se anunţa un an profitabil. N-a fost să fie, pînă la urmă. Banca avea să înregistreze una dintre cele mai importante pierderi din istoria sa. Pierderea estimată la 4,9 miliarde de euro se datorează unor tranzacţii riscante şi neautorizate executate de acest Kerviel. 4,9 miliarde de euro e o sumă uriaşă – chiar şi pentru Société Générale. Procesul intentat pe numele trader-ului a durat cinci ani. În timpul anchetei s-a stabilit că trader-ul ajunsese să angajeze fonduri de pînă la 50 de miliarde de euro, aproape de două ori mai mult decît fondurile disponibile ale băncii. A ştiut cum să folosească politicile de risc ale băncii şi să disimuleze pierderile, a „jucat“ fără autorizaţii de la superiori. Pedeapsa iniţială, de cinci ani de închisoare, a fost micşorată. La începutul acestei săptămîni, a ieşit din închisoare, după 150 de zile de detenţie. Pînă la jumătatea anului viitor, va trebui să poarte o brăţară prin care este localizat, să se prezinte la Poliţie ori de cîte ori este chemat, să nu părăsească localitatea fără permisiune şi să nu iasă din casă după lăsarea serii. În rest, este un om liber.  

Cît despre prejudiciul pe care l-a adus băncii – acesta e, deocamdată, irecuperabil. Banca nici măcar nu poate să i-l impute lui Kerviel în totalitate. Fostul trader susţine că suma invocată este cu mult mai mare decît prejudiciul real şi că, în plus, politicile băncii i-au permis să execute acele operaţiuni riscante – deci superiorii săi sînt şi ei părtaşi la pagubă. Acesta e însă un alt proces, care va începe luna viitoare. Oricum, şi dacă instanţa va hotărî că prejudiciul se ridică, într-adevăr, la cifra pretinsă de bancă, e puţin probabil că-l va putea restitui vreodată. Cum ar putea să fie executat silit pentru 4,9 miliarde de euro?  

Povestea lui Kerviel e interesantă şi pentru că ilustrează perfect cultura riscului pe care au îmbrăţişat-o pînă la momentul crizei economice din 2008, o grămadă de traderi, bancheri şi oameni de afaceri. O cultură a riscului bazată pe promisiunea unor cîştiguri babane, în timp relativ scurt, prin scurtcircuitarea unor sisteme de siguranţă. E ca şi cum un şofer de TIR şi-ar scoate deliberat din funcţie tahometrul şi limitatorul de viteză, ca să ajungă mai repede la destinaţie. Exact ca trader-ul, o face pe răspunderea lui – doar că riscul e, de fapt, colectiv. Dacă şoferul scapă maşina de sub control, vor avea de suferit şi alţii. La fel: dacă trader-ul pierde masiv banii sau activele puse la bătaie, pierd şi alţii.

Întrebarea care se pune e ce anume se poate face pentru a preveni asemenea dezastre (aproape) programate. E nevoie de politici de securitate mai ferme – adică de un stat mai puternic? Sau ar fi suficient ca indivizii să fie responsabilizaţi? În cazul lui Kerviel s-a văzut limpede că politicile de securitate au existat, dar au fost evitate. Kerviel însuşi a acţionat conştient şi deliberat pentru a ocoli măsurile de precauţie ale băncii – ceea ce nici nu constituie un delict, ci doar o abatere –, apoi, cînd a apărut paguba, a încercat să-şi acopere propriile acţiuni invocînd deficienţe ale sistemului. Iresponsabil de două ori, adică.  
În Franţa, este văzut ba ca un infractor lipsit de scrupule, ba ca un erou fără voie al luptei împotriva capitalismului, ca omul care a arătat, din interior, cît de failibilă e construcţia. Acest al doilea avatar e şi cel mai interesant, căci ilustrează exact imaginarul bolnăvicios al celor care şi-au pierdut încrederea în liberalism şi capitalism. În această reprezentare, infractorul devine, de fapt, o victimă. Exact asta îşi doreşte să fie şi Kerviel: o victimă. Victima asta a făcut să dispară 4,9 miliarde de euro.  

dilemaveche ro   Literatura clasica pentru copii   De ce merita redescoperita jpg
Literatura clasică pentru copii: De ce merită redescoperită
"A fost odată, ca niciodată..." Cine nu-și amintește aceste cuvinte magice care deschideau porțile unei lumi fantastice?
dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.

Parteneri

iran apa jpg
Iranul se sufocă sub temperaturi de peste 50°C. Guvernul cere populației să limiteze consumul de apă. Lacuri și baraje secate
Pe fondul unui val de caniculă fără precedent și al unei secete care durează de cinci ani, autoritățile din Iran le cer cetățenilor să limiteze consumul de apă și energie.
image png
AUR consideră „trădare națională” decizia CCR de respingere a contestației privind Legea „austerității”
Purtătorul de cuvânt al AUR, deputatul Dan Tănasă, a reacționat la decizia CCR privind respinderea sesizării la legea ”austerității”, acesta considerând că „CCR a legitimat un abuz de putere grosolan”.
colaj (5) jpg
Polițiști epuizați într-o misiune fără „plan sau strategie”. Sindicatul Europol acuză haos în căutarea fugarului din Mureș. Cum răspunde IPJ
Sindicatul Europol denunță condițiile inumane în care polițiștii sunt trimiși să caute un fugar în Mureș, fără echipament, hrană sau strategie, acuzând un eșec total al conducerii în gestionarea operațiunii.
capcana tantari jpg
Cum să ții țânțarii la distanță. 6 soluții naturale pentru interior, terasă și grădină, fără insecticide
În timp ce unii oameni se bucură de fiecare zi de vară, alții numără zilele până când sezonul cald din an va ajunge la final. Iar unul dintre motivele pentru care atât de mulți români de-abia așteaptă finalul verii este faptul că insectele sunt foarte numeroase și active de-a lungul acestui anotimp.
baraj china tibet profimedia jpg
„Proiectul secolului” dezvoltat de China în Tibet ar putea afecta grav cea mai populată țară din lume
China a demarat lucrările la ceea ce susține că va fi cel mai mare proiect hidroelectric din lume, o realizare de 170 de miliarde de dolari, capabilă să genereze anual suficientă energie electrică pentru a alimenta Marea Britanie.
cristian popescu piedone bragadiru 22 iulie 2025 1536x1023 webp
Cât costă cureau în formă de cătușe purtată de Piedone când a fost săltat de procurorii DNA. „Este o iluzie acest caz”
Șeful ANPC, Cristian Popescu Piedone, a atras atenția marți, 22 iulie, printr-un articol vestimentar pe care îl purta în momentul în care a fost ridicat de procurorii DNA.
Thassos, Grecia, foto Shutterstock jpg
Cât costă o vacanță în plin sezon estival, în Grecia. Mărturia unei turiste aflate în Kavala: „Ai parte de surprize..neplăcute” Cât a dat pe două porții de frigărui cu cartofi prăjiți, un pahar de vin și o bere
Kavala, una dintre destinațiile turistice preferate de români din nordul Greciei, pare să-și fi pierdut farmecul pentru o parte dintre vizitatori. Prețurile ridicate, calitatea scăzută a serviciilor și lipsa facilităților pe plajă sau în oraș au transformat vacanța visată într-o experiență mai degra
medic de familie jpeg
Măsurile de austeritate pe sănătate pe înțelesul tuturor. Ce schimbări vor fi
Pachetul de reformă în sănătate aduce o serie de modificări extrem de importante atât pentru pacienți, cât și pentru personalul și managerii din domeniu. În cele ce urmează vă prezentăm succint principalele schimbări care vor afectat atât unitățile de stat, cât și pe cele private.
Radu Vâlcan JPG
Insula Iubirii, debut în forță. Ce se întâmplă în cel de-al doilea episod al show-ului
A fost așteptată, a fost discutată și a fost urmărită de către o țară întreagă! Este vorba despre premiera sezonului 9 din show-ul fenomen Insula Iubirii.