„Căutarea era perfectă, repetiția mă plictisea“ – interviu cu Dan NUŢU

Publicat în Dilema Veche nr. 758 din 30 august – 5 septembrie 2018
„Căutarea era perfectă, repetiția mă plictisea“ – interviu cu Dan NUŢU jpeg

Dan Nuțu coordonează (alături de actuala sa soție, Cristina Hoff­man) atelierul de film documentar Aristoteles Workshop, care a ajuns la a 13-a ediție și se desfășoară între 1-31 august. Trăiește în București din 2005, cînd a revenit din America, unde a plecat în plină glorie, pe vremea cînd era durul vulnerabil al cinematografiei românești. Între atunci și acum, Dan Nuțu a făcut de toate, și asta nu este o exagerare. Montează, fotografiază, scrie, adaptează, gătește, meșterește, citește și conversează. Anul acesta, la ­TIFF, a primit un premiu pentru excelență. 

„Le-am cam spus pe toate, nu vreau să mă repet“, mi-a spus cînd l-am anunțat că aș vrea să facem un interviu. Am început să îi povestesc despre Diminețile unui băiat cuminte (proaspăt vizionat) și cum mi se pare că el seamănă cu Vive, personajul pe care îl interpretează acolo. Dan Nuțu știe să dezamorseze rapid orice discuție serioasă, iar acum își amintește brusc o întîmplare cu George Constantin, de la Dincolo de nisipuri. Filmul l-a revăzut anul ăsta la Cluj, la TIFF.

Doi ani de zile s-a întins filmulețul ăsta. Zilnic, plecam dimineața pe la 4 din Brăila ca să ajungem prin niște sate uitate de Dumnezeu în Dobrogea, în Deltă. Pe la 7 intram într-un cătun. De acolo m a trimis George Constantin într-o zi să-i iau niște ziare. Mi-a dat o hîrtie de 10 lei, sau nu mai știu cît, mulți bani oricum. Ziarele erau 25 de bani. Eu m-am dus și am luat 40 de ziare, de toți banii. Ce-i asta, puștiule? Păi, astea sînt ziare. Nu mi-ați spus cîte să iau.

Îmi amintesc de secvența din Di­mi­nețile… în care Vive cumpără flori de toate economiile, apoi de toate situațiile de la Aristoteles Workshop cînd vă cheltuiați toți banii făcînd cinste tuturor cu cîte un fel de mîncare delicios pe care l-ați descoperit. Cum stăteați cu banii pe atunci?

Pe vremea aia, cînd eram tînărul, rebelul utecist, făceam bani din filme. Căpătasem devreme statut de onorariu maxim: 40.000 de lei după ce-ți lua pe taxe. Taxele erau o nenorocire, știu că am făcut într-o vară trei filme și am luat mai puțin decît pe unul. Era cumulativ. Dar aveam bani, aveam și salariul de actor la teatru, eram ba la Teatrul Mic, ba la Bulandra. Habar n-am cît, 20.000 de lei, destul de măricel. După Duminică la ora 6 i-am ­luat mamei un frigider, iar mie o bicicletă și un magnetofon, și cam asta a fost.

Ați spus că părinții nu voiau să dați la Actorie.

Pe vremea mea era încetățenită prejudecata asta despre teatru și film: că e ceva în vecinătatea curvăsărelii, ceea ce nu e foarte departe de adevăr. Nu vorbesc neapărat de România. Te uiți pe tabloide, în America, de exemplu, la actori care destramă familii. Sînt foarte puțini, îi numeri pe degete practic pe ăia care stau împreună o viață. Se despart. O fac din ispita asta, de la film la film se leagă noi amiciții. Așa că am dat la Filologie, la engleză, și am intrat. Examenul de la teatru se organiza mai tîrziu. M-am dus și acolo și am intrat. Ai mei au fost supărați pînă cînd a ieșit Duminică la ora 6 și au venit la Patria, sau la Scala, nu mai țin minte exact, și m-au văzut jucînd. Atunci le-a trecut supărarea.

Bănuiesc că a urmat armata.

Terminasem facultatea și am refuzat repartiția. Te duceai în fața unei comisii și îți spuneau ce posturi sînt libere. Pe perete era o hartă și, nu mai știu, parcă am fost repartizat, din oficiu, la Petroșani. Le-am zis: nu-mi place cum sună. Iar ei m-au pus să aleg un loc de pe hartă unde aș vrea să merg. M-am plimbat cu degetul pe hartă, făceam ce făceam și tot la București mă opream. A rîs unul, a rîs altul și pînă la urmă m-au dat afară și mi au dat repartiția de la Petroșani. Așa că nu m-am dus nicăieri și am stat un an pe bară.

L-am rugat pe un amic să mă ajute. I am zis: găsește-mi un ulcer, ceva, să scap de armată. Mi-a trimis patalamaua, am dat-o unde trebuia și m-au scutit un an.

Culmea e că m-am întîlnit la ceva timp după aceea cu amicul doctor și i am mulțumit pentru ajutor. M-a întrebat de ce îi mulțumesc. „Că ai mînărit hîrtia aia“. Atunci mi-a spus: „Iartă mă, n am mînărit nimic, am uitat complet să-ți spun, dar tu chiar ai un ulcer perforat.“ Am stat cinci-șase luni pe bară. Apoi m a chemat Valeriu Moisescu la Iași, acolo am rămas un an și am jucat vreo două spectacole. Din Iași m-au luat în armată, nu mai aveam ce face, se lipise ulcerul perforat.

După armată m-a luat Penciu la Teatrul Mic. Punea Ivan Helmer o piesă de Pinter, Îngrijitorul. A fost un succes, nu mai există nicăieri, din cîte știu, era un spectacol foarte bun.

A urmat un turneu în Iugoslavia. Al nu știu cîtelea, că mai fusesem cu teatrul prin turnee. Mai era o săptămînă pînă cînd trebuia să plecăm în turneu. A apărut din senin Traian Stănescu să preia rolul. Era dublură. Și eu nu eram pe listă. Atunci m-am făcut negru, mi-am pus demisia pe masă. Am plecat și nu m-am mai întors.

A urmat încă un an de stat pe bară. M-am dus la Aurel Mihailopol, pe vremea aia era celebru, făcea toate fotografiile de platou la filme. M-am dus la el să mă învețe meseria de fotograf. Am tras cu el un pic și pe urmă m-am dus la Ecaterina Oproiu să-mi dea un permis, o legitimație. Și țin minte cum mi-a răspuns: „Nu te poți face fotograf pentru că ești actor“.

Nu credeți că v-a făcut un bine Ecaterina Oproiu?

Nu știu, eu asta voiam atunci. Peste ani am și făcut fotografie în New York.

Totuși, de ce ați plecat?

„Gonit de clipele stării pe loc.“ Eminescu. Asta-i explicația care-mi place cel mai mult. Le făcusem pe toate și în teatru, și în film. Lucrasem cu toți cei buni. Și în teatru mă plictiseam. Ușor. Pînă la premieră munca era frumoasă, dar să faci în fiecare seară același lucru… Repetiția mă omora. Căutarea era perfectă. Spectacolul lui Liviu Ciulei, Elisabeta I, a avut un succes imens, cu săli arhipline în fiecare noapte, dar s-a întins pe cinci ani de zile. Cinci ani! Cred că de aia am fugit. Și le făceam tuturor toate boacănele de pe lume. În special lui Caramitru.

De ce?

Ei, era fante, plin de el… În spectacol avea un moment în care își punea pe umeri o mantie de la Buftea, cu pietre prețioase, frumoasă. Intra pe scenă, unde era un podium imens, roșu, și cînd venea scena lui cu Elisabeta, care era Clody Bertola, o arunca în aer și mantia îi cădea direct pe umeri. Nu cred să fi existat vreo modalitate de a împiedica mantia să se așeze pe umerii lui pe care să n-o fi încercat. Ajunsese să stea cu mine înainte de începerea spectacolului, ca să fie sigur că nu fac nimic. Pentru o perioadă l-am delegat pe Mircea Diaconu să-i lege mantia, s-o bată în cuie. Eram plecat deja de vreo cinci-șase ani cînd mi-a povestit Schumi (Ovidiu Schumacher – n.r.) că la un moment dat s-a întîmplat ceva cu mantia lui Caramitru. Clody era pe scenă și Caramitru s-a împiedicat sau așa ceva și Clody și-a pus mîna la gură și a țipat: „S a întors Nuțu?“

Cum a fost primul drum în America?

N-am rămas atunci. Eram cu Elisabeta I, cu Bulandra, la New York. În avion am stat lîngă un american. Am vorbit în engleza mea de baltă de pe vremea aia, l-am întrebat ce face. Omul a scos o carte de vizită pe care scria buyer and seller. Mi-a stat mintea în loc. Asta era o meserie, să cumperi și să vinzi? Ce? Țigări, șosete? Nu pricepeam. Mai tîrziu am înțeles. E ca bancul ăla: „Ițic, cum te-ai ajuns? Păi, am cumpărat un măr, l-am lustruit și l am vîndut la preț de două mere, apoi am cumpărat două mere, le-am lustruit și le am vîndut la preț de patru, și tot așa pînă a murit un unchi din America“.

Ați avut un șoc cultural atunci?

Am avut un șoc legat de meserii, erau foarte multe în State care nu existau la noi. Altfel, m-am îndrăgostit de America, îmi plăcea viața de noapte: jazz-ul, nopțile în Manhattan, Louisiana, New Orleans. M-am întors ca la mine acasă apoi.

Mai întîi ați stat în Germania. Ce ați făcut acolo?

În Berlin, am lucrat cinci-șase luni la Europa Liberă. Primeam texte haotice, fără punct sau virgulă, nu puteam să le citesc fără să mă bîlbîi. Niște dactilografe deveniseră editori. Nu mi-a plăcut.

Și în State, cum ați rezolvat cu actele?

Eram la un party și mi-a arătat cineva un tip: vezi că ăsta e immigration lawyer. M-am dus la el. Cum te cheamă, m a întrebat. I-am răspuns: I94 (numărul formularului de imigrare – n.r.). S-a amuzat și m-a chemat la el a doua zi. Așa am luat cetățenia în patru luni. Avea biroul vizavi de immigration building. La ora 9 avea un grup de zece oameni pe care îi aduna. La 9,15, peste drum, ne luau amprentele, el semna hîrtiile și lăsa zece dosare la o secretară. La ora 10 avea alt grup de zece ș.a.m.d., la 3 cred că se oprea. Fee-ul lui era 1000 de dolari. Mie mi-a luat 500 atunci, că i-a plăcut gluma mea.

Ce ați lucrat?

Am făcut întîi taximetrie. Ce e rău să conduci un taxi? Dar m-am plictisit și voiam să duc pasagerii în alt loc decît acela unde voiau ei să ajungă. Fără să-mi propun, s-a și întîmplat, de altfel. Apoi am ținut o galerie de artă, posters and shit. De acolo am plecat la țară să-i repar bucătăria lui Andrei Șerban. La casa lui de vară. (Caută în bibliotecă și găsește un album despre îmbinarea lemnului în construcțiile japoneze – n.r.) I-am adăugat o aripă, cam o treime din toată casa. Fără nici un cui. În Masonville, nordul statului New York. I-am făcut și un colimason, tot fără cuie. Am lucrat cu doi sau trei oameni, plus Andrei, care oricum nu știa să bată un cui. De bucătărie am uitat.

Asta a fost înainte să o cunoașteți pe soția dvs.

Da, pe Sarah am cunoscut-o în taxi. Am văzut doi ochi albaștri în spate. Ea m-a întrebat de unde sînt. Din România. A zis că are un vecin român în bloc, un pictor. Am întrebat cum îl cheamă. Nu-l știam, dar i-am spus: „El musai mă știe“. O lună mai tîrziu m-a sunat, am dus-o la un film, la masă și uite-așa. Mai întîi a venit Nicolae, apoi Alexandru.

Ce faceți acum?

În afară de Aristoteles Workshop, am mai scris un scenariu după o carte.

Ce carte?

Dinții ascuțiți ai binelui de Bogdan Răileanu. E cu un cămătar care se face călugăr.

Își amintește despre un bătrînel din Bruxelles, un mare flautist, care a venit la el să-l roage să-i facă o carte. O curta pe mama vărului său. Scotocește în biblio­tecă, scoate cartea și mi-o arată.

I-am paginat-o, am scris-o, am pus poze, am găsit type face-ul, coperta, am găsit o tipografie și o legătorie și i-am tipărit-o. Țin minte cît de bine m-am simțit făcînd asta. Era religios tare tipul, n-am avut de ales la conținut, eu îți arăt ca paginație, nu e rea, nu? Am avut și un profesor extraordinar.

Pe cine?

Un autor de cărți, un canadian. Un tip absolut briliant. Robert Bringhurst, The Elements of Typographic Style.

Sînteți un autodidact.

Renascentist, dar poți să-mi spui Dan.

a consemnat Crăița NANU

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

sala universitate istock jpg
Mai multe universități din România apar în cel mai nou clasament global Times Higher Education
Universitățile din România și-au extins prezența în cea mai recentă ediție a clasamentului Times Higher Education, publicat miercuri, care analizează performanțele pe domenii de studiu. Instituțiile românești au înregistrat 63 de apariții în cele 11 domenii evaluate.
BeFunky collage (34) jpg
Ce s-a ales de amanta lui Irinel Columbeanu. Cu ea a înșelat-o pe Monica Gabor
Flore Salalidis, cunoscută drept „blonda lui Iri”, ar fi fost motivul pentru care Irinel Columbeanu a divorțat de Monica Gabor. După episodul în care a ținut prima pagină a tabloidelor, tânăra a ales să se retragă într-un con de umbră. Cu ce se ocupă acum și cum și-a schimbat numele de familie.
victor ponta daciana sarbu jpg
Victor Ponta, prima declarație după divorțul de Daciana Sârbu: „Am învățat să nu mai fac absolut niciun fel de...”
Fostul premier Victor Ponta a divorțat de Daciana Sârbu, după un mariaj de 19 ani. Informațiile despre despărțirea politicianului de soția sa au început să circule încă din toamna anului trecut. Aflat în Statele Unite ale Americii, unde a participat la ceremonia de învestire a președintelui Donald T
cosma jpg
Încă un deces anunțat de clubul Armatei: a murit comentatorul finalei din 1986, rămas în istorie cu sintagma „Apără Duckadam”
Teoharie Coca-Cosma avea 84 de ani, la fel ca și celălalt mare dispărut al zilei de astăzi, Cornel Oțelea.
image png
Român căutat după ce ar fi ucis un bărbat și a dat foc casei fostei iubite, în Brazilia
Un bărbat în vârstă de 20 de ani, de naționalitate română, este căutat de poliție după ce a pătruns în locuința familiei fostei sale iubite și a împușcat un bărbat în vârstă de 28 de ani care lucra în casă.
Constantin Abăluță Foto Valentin Busuioc   Facebook jpg
Scriitorul Constantin Abăluţă a murit la vârsta de 86 de ani. „Literatura română suferă o ireparabilă pierdere”
Scriitorul Constantin Abăluţă a murit la vârsta de 86 de ani, a anunţat Filiala Bucureşti-Poezie a Uniunii Scriitorilor din România. A publicat un mare număr de volume fiind preocupat permanent de literatură de toate genurile și în special de poezie.
4   constructie casa santier curte casa Creșterea prețurilor imagine șantier Studio ae jpg
Cum să eviți obținerea autorizației de construire în România. Ce lucrări poți realiza doar cu o notificare la primărie, fără documente suplimentar
În 2025, o schimbare semnificativă în legislația construcțiilor din România promite să reducă birocrația pentru anumite tipuri de lucrări. Noul Cod al Urbanismului oferă posibilitatea realizării unor construcții fără a fi necesară autorizația de construire, simplificând astfel procesul pentru cetățe
Gripa - raceala - copil bolnav FOTO Shutterstock
Tusea convulsivă poate fi mortală la copiii mici. Dr. Mihai Craiu, avertisment: „Este ca și cum ai lua un pistol și joci ruleta rusească”
Pediatrul Mihai Craiu trage un semnal de alarmă cu privire la tuse convulsivă și complicațiile ei, care pot fi, din păcate, tragice.
AD 4nXdSrCLc6AeOU0Cfk3HutvP41DVJc1uwkULi2 S0c VkTyAqgneyrP oKN3dJwiUQ t7WF4k1KF vZ9u5t 9sXcCHvB8bHG mDMAXY4Snu4i1QjUSBmOQKZxfbTDjiiIqV7JVlmV3w
Alegerea cerceilor din aur pentru ținutele de zi și de seară
Alegerea cerceilor potriviți poate transforma o ținută obișnuită într-una de neuitat. Cerceii din aur, aceste accesorii clasice și versatile, sunt o alegere ideală pentru a adăuga un strop de eleganță atât ținutelor de zi, cât și celor de seară.