Cătălin Mihuleac - Poziția a unsprezecea și domnișoarele lui Fontaine

5 septembrie 2022
image

„Într-un stil pointillist, cu umorul său inimitabil, Cătălin Mihuleac trezește la viață, prin intermediul unor figuri emblematice, o Românie în plină transformare, pe care eu însămi am cunoscut-o bine. De la Misiunea Militară a generalului Berthelot, din 1916, la Misiunea Universitară Franceză de după război, personajul lui Marcel Fontaine, fir conducător al cărții, și ordonanța sa, soldatul Petru Negru, călăuza lui spre sufletul românesc, restituie întreaga căldură a prieteniei franco–române, pe care mi se pare acum că poveștile atît de evocatoare ale lui Cătălin Mihuleac reușesc să o scoată la lumină.

Printre «domnișoarele lui Fontaine» sînt cîteva care mi-au fost colege la Liceul Francez din București, în ultimul său an de existență, 1947–’48, înainte ca regimul comunist să-l desființeze, și am fost foarte impresionată de curajul cu care au înfruntat toate pericolele atît de scump plătite.

O carte emoționantă, de citit și recitit cu plăcere.“ — MARILY LE NIR

image

CĂTĂLIN MIHULEAC este prozator și dramaturg. Ultimele cărți publicate sînt: „Zece povestiri multilateral dezvoltate” (2010), „Aventurile unui gentleman bolșevic” (2012), „America de peste pogrom” (2014, 2017 și 2021), „Ultima țigară a lui Fondane” (2016), Deborah (2019). Este doctor în filologie la Universitatea „Al. I. Cuza“ din Iași, cu teza „Pamfletul și tableta, jurnalism sau literatură?”, publicată în 2009. În ultimii ani, edițiile în limbile germană și franceză ale romanului „America de peste pogrom” au atras atenția atît presei literare, cît și publicului. Ediția franceză, „Les Oxenberg & les Bernstein” (Editions Noir sur Blanc, 2020) a primit premiul Meilleur roman européen 2020 acordat de revista literară Transfuge. Ediția în limba germană („Oxenberg & Bernstein”; Paul Zsolnay Verlag, 2018) a fost clasată pe locul 5 în topul canalului de televiziune SWR2 din iunie 2018, top dedicat celor mai bune apariții editoriale din Austria, Germania și Elveția și a fost nominalizată la premiile Tîrgului de carte de la Leipzig (2018). 

-       Fragment - 

Caraman avea nu unul, ci mai multe răspunsuri la fiecare întrebare. Dar le ținea pentru el și-și aștepta soarta cu resemnare de rumegător. Cînd a aflat că ofițerul fusese trimis de la București special pentru a se ocupa de cazul său, și-a dat seama că va fi unul dintre deschizătorii de drumuri pentru pușcăriile comuniste, impuse în România de sovietici.

Știa ce însemnau ele, Fontaine îl pusese la curent. Sistemul penitenciar rus de muncă forțată era un monstru antropofag cu nimic mai prejos de confratele nazist. În ura lor dezlănțuită, slujitorii Bolșeviei nu iertau pe nimeni.

Ilustrativ era cazul celor 250 de prizonieri francezi eliberați de trupele sovietice din lagărul de la Buchenwald, pentru ca apoi să fie mînați pe jos de la Berlin la Odessa. Eliberarea lor fusese de fațadă, doar pentru a păcăli obiectivele fotografilor americani.

Ulterior, o echipă scormonitoare a Crucii Roșii condusă de miss Christiane Wilson i-a găsit pe deținuții spectrali muncind la cuptoarele metalurgice dintr-un sat din Caucaz. Le-a putut reda cu greu libertatea, doar după o ceartă zdravănă cu oficialii ruși.

Eliberată astfel, o prietenă a lui Fontaine și-a spus povestea în ziarul Le Populaire. Situația era tragică: 500 de francezi „salvați” din lagărele naziste muriseră deja în coloniile de muncă forțată din URSS, iar 1.700 erau încă în viață - dacă aia se putea numi viață.

- 1.700 de francezi, Pierre, cu oasele ținute greu laolaltă de piele, să nu se împrăștie pe jos! Întreabă-i pe ei care-s diferențele între fascism și comunism! Să pozezi în salvatorul prizonierilor din lagărele lui Himmler, doar pentru a-ți asigura hălcile umane destinate consumului zilnic din Bolșevia... Cum se poate numi asta?

- Zero iluzii, așadar! - își repetă folcloristul în gînd, conștient de soarta ce-l aștepta. 

Păcat că lui Sibi nu-i mai funcționa decît un bob stingher de creier, să-i poată demonstra cît de imbecile îi fuseseră așteptările legate de înaintarea rusnacilor în Europa. În rarele-i momente de luciditate, fostul consul își amintea doar de vechea lor dispută:

- Țăranul ăsta se poartă ca un burlac fără obligații! - perora el, rulînd prin curte ca un vitezoman al scanului cu rotile. Uită că are trei copii mari ca el! E un teribilist, un caraghios! Un deplasat mintal!

Caracterizarea făcută de fostul diplomat nu cădea departe de țintă. A fi patriot român, în acele vremuri pîcloase, echivala cu o înscriere benevolă pe lista tot mai lungă a deplasaților mintal.

O nouă listă, așadar, pentru folcloristul care crezuse că patriotismul însemna mai mult decît să-ți duci mîna dreaptă la inimă cînd se intonează imnul țării - gest impus de politicieni în timpul festivităților publice, de ziceai că-i trăsnea un infarct sincron. Patriotismul lui slujise prin studiu sufletul național cuibărit în tradițiile populare. Orice putere străină, chiar și una de ocupație sovietică, avea datoria să respecte sufletul românesc.

Atît de tare își iubea țara, că îi convinsese și pe alții să-i aleagă vatra. Nu-i fusese el lui Fontaine profesor de suflet românesc, iar Fontaine lui profesor de verticalitate? N-a silit el familia Sibi să facă stînga-mprejur din Franța, plătind în schimb un fișic de sîmburi de rodie prețioși ca napoleonii?

Și-apoi, din senin, un toiag descolindător i s-a izbit de poartă, prevestind că zmeul oblăduit de Împărăția Roșie va pune secera și ciocanul în locul soarelui și lunii, atît pe cerul național, cît și pe cerul lui personal.

Numele Petru Caraman figura la poziția a 11-a pe Lista jefuitorilor URSS?

Pardon, dar din perspectiva sa, se vedea invers: pe Lista jefuitorilor lui Petru Caraman, Uniunea Sovietică se afla pe primul loc.

Cei 50 de ani de viață își combinau experiențele triste și fericite, așa cum șerpii din basme își amestecau balele, într-o zi de primăvară, pînă alcătuiau o spumă ce se transforma în nestemată. Era o nestemată cu proprietăți nutritive, avînd însușirea de a potoli foamea și setea reptilelor care o lingeau.

Dar, într-o zi, un șarpe înzestrat cu aptitudini de lider îi îmbrîncea pe ceilalți și-o înghițea. Bine nu-i ajungea hrana minerală în burtă, că se pornea să se lungească și să se îngroașe, apoi dobîndea aripi și capete noi - fiecare cu șapte, opt sau nouă limbi… Un nou balaur venea astfel pe lume.

Lui Caraman i se oferea posibilitatea să lingă și el nestemata. De înghițit, nu se punea problema.

În cele 36 de zile de arest al folcloristului, anchetatorul Moise Dulberger i-a cules gîndurile bob cu bob și le-a amestecat cu ale sale, înainte de-a le băga în rîșniță.

Uneori, profesorul îi părea prototipul comunistului perfect, a cărui gîndire putea fi de folos pentru creșterea eficienței în munca de informații.

Alteori, părea numai bun de trimis în fața plutonului de execuție, pentru tot ce făcuse și mai ales pentru ce era capabil să facă.

O idee deloc rea. Dar, pentru a-l executa, trebuia ales un motiv forte - de pildă, misticismul pe care-l propaga prin natura profesiei. Despre acest misticism s-ar putea specula că era pus în solda imperialismului, de unde apoi acuzația de trădare ar ieși pe cale naturală.

Nu, nu mergea. Fiecare ființă umană era mistică, măcar în cotloanele sale secrete. El însuși avea atîtea superstiții, că ar fi trebuit executat o dată pe săptămînă.

Cînd i-a obținut eliberarea, anchetatorul s-a simțit mai ușurat ca anchetatul cutreierat de cele mai siberiene gînduri. Au oftat dintr-un singur piept, în care verdețurile sufletului românesc și ciolanele sufletului rus dădeau prin fierbere gustul unic al borșului ce domina meniul Europei de Est.

L-a condus pînă acasă, ținîndu-l de braț, să nu alunece pe zăpadă. Caraman deschise poarta casei, întîmpinat de reproșurile lătrate cam miorlăit de cîinele Christophe, care, din noaptea de revelion, căpătase o labilitate psihică îngrijorătoare:

- Unde mi-ai fost atîta vreme, stăpîne și prietene?

Anchetatorul își scoase mănușa, pentru strîngerea finală:

- Dom` profesor, dom` profesor, cine cui i-a fost confesor?

- Asta doar timpul o va stabili, iubite coleg!

- Mulțumesc pentru revelionul petrecut în doi! Am aflat mai multe decît în întregul an!

- Sărac e omul care nu se poate lăuda c-un revelion de pomină! 

- Pînă la urmă, ce e patriotismul, domnule profesor?

- Patriotismul e să-ți faci meseria calm și onest, cu sculele ce-ți sînt date.

- Vorba asta ține loc de noapte bună.

- Ține și de bună dimineața. 

Ca de obicei, ofițerul auzea un cuvînt și înțelegea două. Se îndepărtă cu lentoare studiată, patinînd pe pilota de omăt ce învelea trotuarul. Era mersul unuia conștient că aparținea elitei intelectuale din Siguranța ce se transforma rapid în Securitate.

- Care va să zică, pentru a pluti ca o lebădă în apele noilor timpuri, omul înțelept are nevoie de un patriotism bicefal, care să se adreseze atît României, cît și Uniunii Sovietice!

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

1 chiftele din legume la cuptor jpg jpeg
Chiftele de pui cu legume la cuptor, rețeta care a făcut furori pe internet. Este delicioasă și ușor de preparat
Cosânzenele gătesc au împărtășit o nouă rețetă delicioasă. Chiftele de pui cu legume, un preparat gustos, ideal pentru zilele în care am rămas în pană de idei. Se prepară ușor, fără a petrece prea mult timp în bucătărie.
mircea lucescu jpg
Mircea Lucescu nu-i iartă pe kosovari: „Inadmisibil! E o lipsă de educație”
Retragerea de pe teren a jucătorilor formației din Kosovo în prelungirile meciului cu România a șocat pe toată lumea, mai ales că acuzațiile lor nu au avut nici un fundament logic sau care să se bazeze pe fapte reale.
Feodor Dostoievski jpg jpeg
Scriitorul adorat de români care a fost condamnat la moarte. Cum a scăpat în ultimul moment
Scriitorul adorat de români care a fost condamnat la moarte. Cum a scăpat în ultimul moment.
Joe și partenera sa Jessica  Sursa Instagram Jessica si Daily Mail (1) jpg
Americanul care a suferit primul transplant de față din lume s-a logodit. Imagini emoționate publicate de partenera tânărului
Un tânăr din SUA care a suferit un transplant complet de față și un dublu transplant de brațe a reușit să își refacă viața, devastată după un accident tragic, și a publicat fotografii cu noua sa logodnică.
Şedinţa Consiliului Naţional al PNL în care Nicolae Ciucă a fost desemnat candidatul partidului pentru alegerile prezidențiale, la Palatul Parlamentului, în București. FOTO Inquam Photos / George Călin
Ciucă: „Nu sunt candidat de profesie, sunt candidat cu profesie”. Apel lansat după îndemnul unui lider liberal
Președintele PNL, Nicolae Ciucă, a subliniat, într-un discurs în fața aleșilor locali de la Timișoara, că trebuie câștigată încrederea oamenilor și le-a spus colegilor săi să nu forțeze pe nimeni la vot.
nori ozn jpg
Pentagonul a analizat sute de raportări despre activități extraterestre. Concluzia celui mai recent raport
Cel mai recent raport al Pentagonului despre OZN-uri a dezvăluit sute de noi observări de fenomene aeriene neidentificate și inexplicabile.
Uniunea Europeana bancnote bani euro FOTO Shutterstock jpg
Bugetul UE pe anul 2025, cu 10,5 miliarde de lei mai mare decât anul trecut. Unde merg cei mai mulți bani
Negocierile dintre instituțiile Uniunii Europene pentru bugetul pe anul 2025 au ajuns la un acord, urmând să intre la votul din legislativ luna aceasta.
portest georgia 4 noiembrie jpg
Rezultatele finale ale alegerilor legislative din Georgia confirmă victoria partidului de guvernământ pro-rus. Opoziţia a acuzat guvernul că a cumpărat voturi
Rezultatele finale ale controversatelor alegeri legislative desfăşurate la sfârşitul lunii octombrie în Georgia au confirmat victoria partidului de guvernământ, Visul Georgian, a anunţat sâmbătă Comisia Electorală, după ce opoziţia a denunţat că votul a fost "furat"
batran Vasile Gorgos
Povestea unui român, printre cele mai enigmatice dispariții din lume. A reapărut brusc după 30 de ani, purtând aceleași haine
Unele dintre cele mai stranii și misterioase cazuri gravitează în jurul oamenilor care au dispărut, pur și simplu, de pe fața pământului. Cel mai ciudat lucru este că aceștia au reapărut, din senin, zeci de ani mai târziu.