Cătălin Mihuleac - Poziția a unsprezecea și domnișoarele lui Fontaine

5 septembrie 2022
image

„Într-un stil pointillist, cu umorul său inimitabil, Cătălin Mihuleac trezește la viață, prin intermediul unor figuri emblematice, o Românie în plină transformare, pe care eu însămi am cunoscut-o bine. De la Misiunea Militară a generalului Berthelot, din 1916, la Misiunea Universitară Franceză de după război, personajul lui Marcel Fontaine, fir conducător al cărții, și ordonanța sa, soldatul Petru Negru, călăuza lui spre sufletul românesc, restituie întreaga căldură a prieteniei franco–române, pe care mi se pare acum că poveștile atît de evocatoare ale lui Cătălin Mihuleac reușesc să o scoată la lumină.

Printre «domnișoarele lui Fontaine» sînt cîteva care mi-au fost colege la Liceul Francez din București, în ultimul său an de existență, 1947–’48, înainte ca regimul comunist să-l desființeze, și am fost foarte impresionată de curajul cu care au înfruntat toate pericolele atît de scump plătite.

O carte emoționantă, de citit și recitit cu plăcere.“ — MARILY LE NIR

image

CĂTĂLIN MIHULEAC este prozator și dramaturg. Ultimele cărți publicate sînt: „Zece povestiri multilateral dezvoltate” (2010), „Aventurile unui gentleman bolșevic” (2012), „America de peste pogrom” (2014, 2017 și 2021), „Ultima țigară a lui Fondane” (2016), Deborah (2019). Este doctor în filologie la Universitatea „Al. I. Cuza“ din Iași, cu teza „Pamfletul și tableta, jurnalism sau literatură?”, publicată în 2009. În ultimii ani, edițiile în limbile germană și franceză ale romanului „America de peste pogrom” au atras atenția atît presei literare, cît și publicului. Ediția franceză, „Les Oxenberg & les Bernstein” (Editions Noir sur Blanc, 2020) a primit premiul Meilleur roman européen 2020 acordat de revista literară Transfuge. Ediția în limba germană („Oxenberg & Bernstein”; Paul Zsolnay Verlag, 2018) a fost clasată pe locul 5 în topul canalului de televiziune SWR2 din iunie 2018, top dedicat celor mai bune apariții editoriale din Austria, Germania și Elveția și a fost nominalizată la premiile Tîrgului de carte de la Leipzig (2018). 

-       Fragment - 

Caraman avea nu unul, ci mai multe răspunsuri la fiecare întrebare. Dar le ținea pentru el și-și aștepta soarta cu resemnare de rumegător. Cînd a aflat că ofițerul fusese trimis de la București special pentru a se ocupa de cazul său, și-a dat seama că va fi unul dintre deschizătorii de drumuri pentru pușcăriile comuniste, impuse în România de sovietici.

Știa ce însemnau ele, Fontaine îl pusese la curent. Sistemul penitenciar rus de muncă forțată era un monstru antropofag cu nimic mai prejos de confratele nazist. În ura lor dezlănțuită, slujitorii Bolșeviei nu iertau pe nimeni.

Ilustrativ era cazul celor 250 de prizonieri francezi eliberați de trupele sovietice din lagărul de la Buchenwald, pentru ca apoi să fie mînați pe jos de la Berlin la Odessa. Eliberarea lor fusese de fațadă, doar pentru a păcăli obiectivele fotografilor americani.

Ulterior, o echipă scormonitoare a Crucii Roșii condusă de miss Christiane Wilson i-a găsit pe deținuții spectrali muncind la cuptoarele metalurgice dintr-un sat din Caucaz. Le-a putut reda cu greu libertatea, doar după o ceartă zdravănă cu oficialii ruși.

Eliberată astfel, o prietenă a lui Fontaine și-a spus povestea în ziarul Le Populaire. Situația era tragică: 500 de francezi „salvați” din lagărele naziste muriseră deja în coloniile de muncă forțată din URSS, iar 1.700 erau încă în viață - dacă aia se putea numi viață.

- 1.700 de francezi, Pierre, cu oasele ținute greu laolaltă de piele, să nu se împrăștie pe jos! Întreabă-i pe ei care-s diferențele între fascism și comunism! Să pozezi în salvatorul prizonierilor din lagărele lui Himmler, doar pentru a-ți asigura hălcile umane destinate consumului zilnic din Bolșevia... Cum se poate numi asta?

- Zero iluzii, așadar! - își repetă folcloristul în gînd, conștient de soarta ce-l aștepta. 

Păcat că lui Sibi nu-i mai funcționa decît un bob stingher de creier, să-i poată demonstra cît de imbecile îi fuseseră așteptările legate de înaintarea rusnacilor în Europa. În rarele-i momente de luciditate, fostul consul își amintea doar de vechea lor dispută:

- Țăranul ăsta se poartă ca un burlac fără obligații! - perora el, rulînd prin curte ca un vitezoman al scanului cu rotile. Uită că are trei copii mari ca el! E un teribilist, un caraghios! Un deplasat mintal!

Caracterizarea făcută de fostul diplomat nu cădea departe de țintă. A fi patriot român, în acele vremuri pîcloase, echivala cu o înscriere benevolă pe lista tot mai lungă a deplasaților mintal.

O nouă listă, așadar, pentru folcloristul care crezuse că patriotismul însemna mai mult decît să-ți duci mîna dreaptă la inimă cînd se intonează imnul țării - gest impus de politicieni în timpul festivităților publice, de ziceai că-i trăsnea un infarct sincron. Patriotismul lui slujise prin studiu sufletul național cuibărit în tradițiile populare. Orice putere străină, chiar și una de ocupație sovietică, avea datoria să respecte sufletul românesc.

Atît de tare își iubea țara, că îi convinsese și pe alții să-i aleagă vatra. Nu-i fusese el lui Fontaine profesor de suflet românesc, iar Fontaine lui profesor de verticalitate? N-a silit el familia Sibi să facă stînga-mprejur din Franța, plătind în schimb un fișic de sîmburi de rodie prețioși ca napoleonii?

Și-apoi, din senin, un toiag descolindător i s-a izbit de poartă, prevestind că zmeul oblăduit de Împărăția Roșie va pune secera și ciocanul în locul soarelui și lunii, atît pe cerul național, cît și pe cerul lui personal.

Numele Petru Caraman figura la poziția a 11-a pe Lista jefuitorilor URSS?

Pardon, dar din perspectiva sa, se vedea invers: pe Lista jefuitorilor lui Petru Caraman, Uniunea Sovietică se afla pe primul loc.

Cei 50 de ani de viață își combinau experiențele triste și fericite, așa cum șerpii din basme își amestecau balele, într-o zi de primăvară, pînă alcătuiau o spumă ce se transforma în nestemată. Era o nestemată cu proprietăți nutritive, avînd însușirea de a potoli foamea și setea reptilelor care o lingeau.

Dar, într-o zi, un șarpe înzestrat cu aptitudini de lider îi îmbrîncea pe ceilalți și-o înghițea. Bine nu-i ajungea hrana minerală în burtă, că se pornea să se lungească și să se îngroașe, apoi dobîndea aripi și capete noi - fiecare cu șapte, opt sau nouă limbi… Un nou balaur venea astfel pe lume.

Lui Caraman i se oferea posibilitatea să lingă și el nestemata. De înghițit, nu se punea problema.

În cele 36 de zile de arest al folcloristului, anchetatorul Moise Dulberger i-a cules gîndurile bob cu bob și le-a amestecat cu ale sale, înainte de-a le băga în rîșniță.

Uneori, profesorul îi părea prototipul comunistului perfect, a cărui gîndire putea fi de folos pentru creșterea eficienței în munca de informații.

Alteori, părea numai bun de trimis în fața plutonului de execuție, pentru tot ce făcuse și mai ales pentru ce era capabil să facă.

O idee deloc rea. Dar, pentru a-l executa, trebuia ales un motiv forte - de pildă, misticismul pe care-l propaga prin natura profesiei. Despre acest misticism s-ar putea specula că era pus în solda imperialismului, de unde apoi acuzația de trădare ar ieși pe cale naturală.

Nu, nu mergea. Fiecare ființă umană era mistică, măcar în cotloanele sale secrete. El însuși avea atîtea superstiții, că ar fi trebuit executat o dată pe săptămînă.

Cînd i-a obținut eliberarea, anchetatorul s-a simțit mai ușurat ca anchetatul cutreierat de cele mai siberiene gînduri. Au oftat dintr-un singur piept, în care verdețurile sufletului românesc și ciolanele sufletului rus dădeau prin fierbere gustul unic al borșului ce domina meniul Europei de Est.

L-a condus pînă acasă, ținîndu-l de braț, să nu alunece pe zăpadă. Caraman deschise poarta casei, întîmpinat de reproșurile lătrate cam miorlăit de cîinele Christophe, care, din noaptea de revelion, căpătase o labilitate psihică îngrijorătoare:

- Unde mi-ai fost atîta vreme, stăpîne și prietene?

Anchetatorul își scoase mănușa, pentru strîngerea finală:

- Dom` profesor, dom` profesor, cine cui i-a fost confesor?

- Asta doar timpul o va stabili, iubite coleg!

- Mulțumesc pentru revelionul petrecut în doi! Am aflat mai multe decît în întregul an!

- Sărac e omul care nu se poate lăuda c-un revelion de pomină! 

- Pînă la urmă, ce e patriotismul, domnule profesor?

- Patriotismul e să-ți faci meseria calm și onest, cu sculele ce-ți sînt date.

- Vorba asta ține loc de noapte bună.

- Ține și de bună dimineața. 

Ca de obicei, ofițerul auzea un cuvînt și înțelegea două. Se îndepărtă cu lentoare studiată, patinînd pe pilota de omăt ce învelea trotuarul. Era mersul unuia conștient că aparținea elitei intelectuale din Siguranța ce se transforma rapid în Securitate.

- Care va să zică, pentru a pluti ca o lebădă în apele noilor timpuri, omul înțelept are nevoie de un patriotism bicefal, care să se adreseze atît României, cît și Uniunii Sovietice!

964 16 coperta jpg
Febra etică
Ca o concluzie, atît Mariana Marin, cît și Mariana Codruț practică o literatură în răspăr cu poetica dominantă a generației ’80, dar nu într-un mod manifest, ostentativ.
964 17 Va urma  Pe planeta Oglinda foto Marius Sumlea 1 jpg
La 146 km de război. Teatru la Piatra Neamț
Ce regăsesc la fiecare ediție a Festivalului de Teatru de la Piatra Neamț este un efort de adecvare la problematicile momentului, la crizele lumii și la ideile ce se dezbat, un efort care face festivalul viu, vibrant, departe de formatul obosit de „vitrină” teatrală.
964 23 png
Lucrările maeștrilor peisagiști britanici (și nu numai) la București
Pavilioanele Art Safari sînt deschise publicului pînă la 11 decembrie și, cu siguranță, promit o experiență vizuală memorabilă.
afis conferintele dilema iasi 6-8 octombrie 2022
Conferințele Dilema veche la Iași. Despre Război și pace 6-8 octombrie 2022, Sala Henri Coandă a Palatului Culturii
Între 6 și 8 octombrie, de joi pînă sîmbătă, Conferințele Dilema veche ajung pentru prima dată la Iași. E o ediție la care conferențiarii invitați vor aborda o temă foarte actuală: „Război și pace”.
963 16 Pdac Romila jpg
Hibridizări
Aplicate preponderent pe Craii de Curtea-Veche, „investigațiile” lui Ion Vianu sfîrșesc prin a da un portret de adîncime al lui Mateiu Caragiale.
p 17 2 jpg
Melancolie pariziană
Ambreiajul ficțiunilor lui Hers este doliul: moartea unui apropiat (în magnificul Ce sentiment de l’été și Amanda), ruptura amoroasă și adolescența (care tot un fel de doliu – al absenței grijilor – se cheamă că e) în Les Passagers de la nuit.
963 17 Breazu jpg
Vremea schimbării
Dezbrăcat de pompa, efervescența și galvanitatea primelor opere discografice ale The Mars Volta, noul album poate fi o ecuație cu prea multe necunoscute pentru vechii fani, dar are caracter și culoare.
Ultimul interviu jpg
Ultimul interviu (roman) - Eshkol Nevo
„Eshkol Nevo scrie cu talent, cu umor și cu inteligență… Prietenie, invidie, iubire, nefericire, puterea de a merge mai departe – nimic nu-i scapă.“
962 16 coperta BAS1 jpg
De la mistic la psihedelic
Viciu ascuns pastișează delicios genul noir, oferind un personaj central care rulează printre tripuri și realități halucinante, în încercarea de a dezlega enigma dispariției amantului căsătorit al unei foste iubite.
p 17 jpg
Frustrare
Om cîine arată din capul locului ca un film ajuns într-o gară din care trenul (succesului de public, al aprecierii critice, dar mai ales al originalității pur și simplu) a plecat de mult.
962 17 Biro cover01 jpg
Estetici synth
Am crescut cu minciuna persistentă că ultimele inovații muzicale s-ar fi realizat în anii ’70.
p 21 coperta jpg
O poveste din Nord, cu voluptate și multă tristețe...
Publicat în cursul acestei veri la Editura Polirom, ultimul roman tradus al lui Stefánsson este, cu siguranță, o piesă importantă în portofoliul colecției de literatură străină al Poliromului.
p 23 jpg
O arhitectură de excepție și o propunere: expoziția permanentă ”Brâncuși în lume”
Cu cîteva zile înainte de inaugurarea acestui Centru, programată pentru 15 septembrie 2022, am organizat o discuție care a pornit de la arhitectura edificiului și a ajuns, firesc cumva, la modul în care, pe de o parte, cultura română de azi îl metabolizează pe Brâncuși.
The John Madejski Garden at the V&A (c) Victoria and Albert Museum, London (1) jpg
Opere de artă rare din patrimoniul Marii Britanii vor fi expuse în această toamnă în București, la Art Safari
81 de opere extrem de valoroase semnate de John Constable (1776-1837), dar și de Rembrandt, Albrecht Dürer, Claude Lorrain și alte nume mari din colecția muzeului londonez sînt împrumutate către Art Safari
p 17 1 jpg jpg
Scandalizare
Ce s-ar fi schimbat în Balaur dacă relația fizică de intimitate ar fi avut loc nu între elev (Sergiu Smerea) și profesoara de religie, ci între elev și profesoara de limba engleză, de pildă? Nu prea multe.
961 17 Breazu jpg
Prezentul ca o buclă temporară într-un cîntec pop retro
Reset, albumul creat de Panda Bear și Sonic Boom, a fost lansat pe 12 august de casa de discuri britanică Domino.
960 15 Banu jpg
Cu sau fără de cale
Colecționarul se încrede în ce e unitar, amatorul în ce e disparat. Primul în calea bine trasată, pe care celălalt o refuză, preferînd să avanseze imprevizibil. Două posturi contrarii.
960 17 afis jpg
Un spectacol ubicuu
Actorii sînt ghizi printre povești în care protagoniști sînt șapte adolescenți care participă virtual la spectacol.
p 21 Amintire de calatorie, 1957 jpg
Victor Brauner, Robert Rius și „arta universală“
Poetul Robert Rius, pe care Victor Brauner îl vizitează la Perpignan în anul 1940, este unul dintre cei pasionați de scrierile misticului catalan Ramon Llull, al cărui nume figurează în lista „străbunilor suprarealismului“ redactată de Breton odată cu publicarea primului manifest suprarealist
Cj fb post 2000x1500 info afis jpg
Conferințele Dilema veche la UBB. Despre Bogați și săraci 14-16 septembrie, Sala Jean Monet a Facultății de Studii Europene
O ediție specială a Conferințelor ”Dilema veche” în care am invitat cele mai competente voci din disciplinele care, în opinia noastră, sînt obligatoriu de convocat dacă vrem să înțelegem cu adevărat chestiunea complicată și nevindecabilă a rupturii dintre bogați și săraci.
959 16jos Iamandi jpeg
România și meritocrația
Cum s-a raportat spațiul românesc la toate aceste sinuozități? Normal, lui Wooldridge nu i-a trecut prin cap o asemenea întrebare, dar cred că un răspuns destul de potrivit ar fi „cu multă detașare”.
p 17 jpg
Canadian Beauty
Dintre subgenurile născute în epoca post-#metoo și influențate decisiv de aceasta, satira corozivă, cu trăsături îngroșate pînă la caricatură, are astăzi vînt din pupă.
959 17 Biro jpg
Reformări
Tears for Fears, celebri pentru răsunătorul succes „Shout” al epocii Thatcher, dar și pentru chica optzecistă pe care o promovau la vremea respectivă, ar părea că se relansează a doua oară după 18 ani de absență, însă reformarea propriu-zisă a avut loc cu ocazia albumului precedent, din 2004.
event seara de film 28 August Bucuresti 02 jpg
ZILELE SOFIA NĂDEJDE 2022 - SCURTMETRAJE REALIZATE DE FEMEI Proiecție la București – 28 august ora 19.00 MNLR
Duminică, 28 august, în cadrul evenimentului Zilele Sofia Nădejde – ediția a V-a, în Sala Iosif Naghiu a MNLR (Calea Griviței 64), va avea loc o proiecție de scurtmetraje românești regizate de femei.

Adevarul.ro

Nicusor
Nicușor Dan, reacție dură în scandalul Cathedral Plaza: „Depășește orice limită a tupeului“
Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a anunțat că plângerea penală împotriva sa în scandalul Cathedral Plaza depășește orice limită a tupeului, în contextul în care proprietarul clădirii a anunțat că îi va cere daune.
Ceremonia depunerii jurământului de investitură a ministrului Educației Ligia Deca la Palatul Cotroceni FOTO Inquam Photos Octav Ganea (2) jpg
Ministerul Educației, în topul instabilității politice
Ministerul Educației, condus de Ligia Deca, ajunge la al 28-lea șef cu puteri depline în 32 de ani, fiind una din instituțiile pe unde au trecut cel mai mare număr de miniștri, după Transporturi și Sănătate.
Taylor Rene Parker jpg
O femeie și-a omorât prietena pentru a-i fura fătul nenăscut. Planul șocant al criminalei
O femeie din Texas a fost condamnată luni pentru omor calificat, după ce și-a ucis prietena însărcinată pentru a-i lua copilul nenăscut.

HIstoria.ro

image
Au purtat voievozii români coroane?
De la Nicolae Alexandru și Alexandru cel Bun până la Mihai Viteazul și Constantin Brâncoveanu, coroana a fost mereu prezentă în portretele votive ale domnitorilor din Țara Românească și Moldova. Cu toate acestea, misterul care înconjoară coroanele medievale românești nu a fost (încă) elucidat...
image
Polonia cere Germaniei despăgubiri de război de 1,3 trilioane de dolari. Ce speră Polonia să obțină?
Ministrul de Externe al Poloniei, Zbigniew Rau, a trimis o notă diplomatică la Berlin prin care Varșovia cere Germaniei despăgubiri de război în valoare de 1,3 trilioane de dolari. Germania consideră în mod oficial că această chestiune este închisă.
image
La sfatul lui Bismark, Carol I se apropie de Rusia și enervează Franța
Opțiunea românilor pentru un domnitor dintr-o dinastie străină la 1866, avea în vedere salvarea existenței statului, afirmarea lui în rândul țărilor europene și, în perspectivă, obținerea independenței. Aceste obiective au fost mereu în atenția diplomației românești și a principelui Carol.