Cărți noi în „Ego. Proză”: Moni Stănilă și Alexandru Vakulovski

29 aprilie 2020
Cărți noi în „Ego  Proză”: Moni Stănilă și Alexandru Vakulovski jpeg

Colegi de breaslă, colegi de viață, acum și colegi de colecție: Moni Stănilă & Alexandru Vakulovski vin cu cărți noi în colecția „Ego. Proză” a Editurii Polirom, cel mai puternic proiect editorial autohton dedicat literaturii române contemporane. Țipă cît poți de Moni Stănilă & Pizdeț de Alexandru Vakulovski sînt cele mai recente apariții din „Ego. Proză” și sînt disponibile atît în versiune tipărită, cît și în format digital.

I-am invitat pe cei doi scriitori să citească fiecare fragmente din romanul celuilalt, iată și video-lecturile acestora, vizionare și audiție plăcută!

Moni Stănilă citește din Pizdeț:

Alexandru Vakulovski citește din Țipă cît poți:

Țipă cît poți de Moni Stănilă

Simona Popescu: „După un roman fantasy pentru copii, Războiul solomonarilor, Moni Stănilă recurge la elemente de fantastic și de basm pentru a crea, de data asta, o autoficțiune deghizată. Personajele sînt toate feminine. De fapt, ar trebui întrebuințat singularul: cartea se deschide cu Una, Una Stanilovski, poetă și jurnalistă în jur de 40 de ani (ca și Moni Stănilă, născută în 1978), care se va multiplica, într-un scenariu aproape oniric, în cîteva ipostaze, în Noua, Prima, Drei (cea mai tînără, de 17 ani), a Opta și, pe ultima pagină, Alta, ca într-un final deschis. Una e nostimă, cu savoir-vivre, dar și credincioasă și microbistă (trăsături ale autoarei, pentru cine o cunoaște), celelalte adăugîndu-se unui personaj colectiv, un fel de Alice cu mai multe fețe, dar nu în Țara Minunilor, ci în Țara Timpului. Țipă cît poți: un roman aparent feeric, de fapt o carte despre identitatea multiplă, despre viață și despre trecerea ei.”

Dan Coman: „O carte absolut surprinzătoare. Un roman insolit și curajos, plin de umor, candoare și ironie, cum n-am mai citit de multă vreme în literatura noastră. O poveste atipică, spusă inteligent și abil, cu schimbări neașteptate ale registrelor, într-un permanent joc al apropierilor și distanțelor. Un text proaspăt și dinamic despre identitate și alteritate, construit fragmentar, cu o scriitură precisă și densă, asemănătoare cînd structurilor poetice, cînd jurnalului, cînd textelor vechi/sacre. O istorie personală de la Una la Alta, conturînd, alături de Noua și Drei, unul dintre cele mai interesante personaje feminine din literatura de azi.”

• Ediția tipărită: https://www.polirom.ro/web/polirom/carti/-/carte/7261

• Ediția digitală: https://www.libris.ro/ebook-tipa-cat-poti-moni-stanila-EPM9…

• Un fragment din carte, în lectura autoarei:

Pizdeț de Alexandru Vakulovski

Andrei Gheorghe: „În sfîrșit am citit o carte românească. Alexandru Vakulovski: Pizdeț. Să-i scriu? Să nu-i scriu? Nu știu, oricum în seara asta o să mă văd cu Santiago și o să-i povestesc despre Pizdeț, poate o să-i dau cartea și lui... și altora, și altora, și la emisiune probabil o să povestesc de ea, și poate o să-i spun și Mădălinei, și lui Bogdan, și lui Miron, și poate o să uit, așa cum deseori o fac, și poate o să-mi treacă. Sper să nu.”

Gheorghe Perian: „Într-un moment de confuzie și stagnare, cum e cel pe care îl traversează acum literatura română, Alexandru Vakulovski a știut să deschidă un drum, să schițeze o orientare, a avut, cu alte cuvinte, puterea să inoveze. Nu e puțin lucru.”

• Ediția tipărită: https://www.polirom.ro/web/polirom/carti/-/carte/7276

• Ediția digitală: https://www.libris.ro/ebook-pizdet-alexandru-vakulovski-EPM…

• Un fragment din carte, în lectura autorului:

moni jpg jpeg

Țipă cît poți (fragment)

1.

Mi‑am aruncat patul vechi şi am descoperit, cu ocazia asta, că nu sînt întreagă la cap. Acum cîteva zile a aterizat la gunoi, unde boschetarii au venit şi l‑au făcut bucăţi. Unul a luat carcasa, altul şuruburile, iar salteaua au folosit‑o ca să-şi tragă ei un culcuş în dosul containerelor. M‑am simţit oribil, de parcă aş fi aruncat la gunoi un cîine viu. Nici nu am mai putut să mă bucur de patul nou, care de altfel e şi fain, a fost şi scump. Mare, albastru-marin, moale, arată ca o piscină adîncă în mijlocul camerei. E o schimbare radicală de la canapeaua antică şi denivelată. În fine. Sigur nu e normal să am sentimente pentru paturi.

Dacă nu ar fi aterizat la gunoi şi l‑ar fi luat cineva, m‑aş fi simţit cu mult mai bine. M‑aş fi bucurat de patul nou stînd nemişcată pe spate 48 de ore. 96. Amorţire albastră de catifea. Piatra din pădure aterizată în îmbrăţişarea muşchiului gros, după un picior în ceafă.

Cu aragazul e altceva. Pe ăla l‑aş fi aruncat cu inimă uşoară. Are patruzeci de ani şi pute. E ca şi cum aş arunca în Bega varza murată de anul trecut. Dar nu, proprietarii din Germania au vrut să păstreze aragazul. Aşa e în chirie. Nu poţi face schimbări de capul tău. Nu poţi înlocui mobilele sau electrocasnicele mari fără acordul lor, nici măcar atunci cînd put, pentru că înainte să fie o sursă de venit orice apartament nelocuit de proprietari e un depozit. Tocmai de aia am în camera mică o maşină de cusut din epoca de bronz. Cînd vin anual în inspecţie, stăpînii o mîngîie cu dragoste. Mă întreabă de ea ca de un cîine: ce face, e bine, e acolo?

Toţi oamenii care stau în chirie au pe undeva o debara plină pe care posesorii ei promit să o golească în cîteva zile şi un pat pe care se angajează să îl schimbe. Lucruri care nu se întîmplă. Sper că patul meu a înţeles asta.

2.

Te văd cu claritate. Stai pe balcon, cu spatele spre curtea blocului. Nu vrei să priveşti deloc spre containere. Te deranjează salteaua maro în carouri, acoperită parţial cu cartoane. Te deranjează boschetarii care stau la băute şi pun pepenele verde direct pe saltea. Nu ţi‑a funcţionat bine creierul în vara asta. De cîteva veri nu îţi mai funcţionează bine. Există o vîrstă după care neuronii se distrug mai repede. Şi nu se refac niciodată. Dacă te‑ai fi gîndit mai bine, ai fi putut intra pe o pagină de Facebook cu anunţuri, să pui o poză cu el, apoi să scrii: „dau pat gratis“. Ai fi găsit un student care să doarmă în el tot atît de mult ca şi tine. Poate la fel de bine. Dar ţi‑a căşunat că vrei pat nou. Ţi‑ai băgat în cap că ăla nu mai e bun. Doar pentru că acolo unde ţi‑ai ţinut cinci ani fundul (chiar şi în timpul zilei!) s‑a format un cuibar. Păsările muncesc din greu să aibă un cuibar.

alex jpg jpeg

Pizdeț (fragment)

Hai mai aproape, zice Fane, nu te aud. Nu contează, putem vorbi odată. Putem urla, muzica e prea tare ca să audă cineva. De aia şi e prea tare. În acest cămin nu se învaţă. Ba da, se învaţă să bei. Dacă eşti prost, poţi fuma iarbă ca Keith Richards, te vei tîmpi fără să simţi vreodată norii în care ai putea urca. Iarba nu produce efect asupra vitelor, de aia oamenii nu pasc, s ar putea nenoroci cu atîta verdeaţă. Mi e silă să urc în cămin, zice Fane, hai să mai bem ceva. Hai.

Fane îi face un semn chelneriţei şi ea ştie ce să ne aducă fără să i mai spunem. Rom şi bere. A doua zi ne va fi rău. Şi acum e rău, dar e mai bine decît Babilonul ăsta de cămin XVI. Dumnezeu a uitat să l distrugă. Se întinde ca o pulă spre cer. Dacă Dumnezeu s ar uita acum spre complexul studenţesc Hasdeu, ar vedea o pulă. O pulă mucegăită, înnegrită, cu geamuri sparte, cu un lift oprit la etajul şapte, unde obişnuieşte Sorel să şi descarce nervii. Mă duc, trag doi pumni şi mi e mai bine, zice. Unde obişnuim cu toţii să ne pişăm. Oricum e mai fain să te pişi direct de la zece, de la uşa din capătul coridorului, numai să fie deschisă. Te leagă atunci o funie de pişat, de aici, din cer, de pămînt.

Şi totuşi, vin din alte părţi să se distreze aici. Cu riscurile meseriei – poate o sticlă spartă în cap, poate pur şi simplu un bot umflat. În dreapta faţă de pişătoarea de la etajul zece se înalţă Club 69. Iniţial trebuia să fie bordel. Proprietarul spera să se legalizeze prostituţia pînă îşi termină construcţia. Dar cum să se legalizeze meseria de bază într o ţară ? Aşa că a trebuit să şi facă club. Aici se vine la sacou. Altfel te dau afară.

Alături, în faţa pişătorii, e Titanic. Bar. Căminul XVI ar trebui să se numească Titanic, i s ar potrivi mai bine.

Un Titanic pe care nu l mai înghite pămîntul. După ce de cîteva ori căminul a fost dat în judecată de cîţiva nenorocoşi, pedepsiţi să fie vecini cu XVI, administraţia a pus plasă de sîrmă la geamuri. Să nu li se mai arunce vecinilor sticle pe acoperiş. Să nu le mai omoare porcii şi găinile. Chinezii au şters o mai repede. Au înţeles care i treaba. Restaurantul lor s a mutat în altă parte a oraşului.

Iar noi bem în Nico cu Fane. Va trebui să fim mai atenţi la ieşire, e plin de gropi, şanţuri. Se tot sapă, se caută ceva, apoi se astupă pentru o săptămînă, puşcăriaşii fac pavajul, cînd termină, iarăşi se apucă de săpat şanţuri. Se lucrează. Aşa să tot lucrezi toată viaţa. Puşcăriaşii cer de la studenţi ţigări. Se înţeleg bine.

Iarăşi va trebui să trezim pe cineva ca să putem dormi. Sigur în patul meu dorm vreo trei. Rupţi. Sînt băieţi buni, cum zice şi Fane, dar în patul meu dorm eu. Sau cîntă acum. Mai ştii? Ar trebui s o chemăm pe Andreea Marin. Ar fi o surpriză pentru ea să vadă aşa ceva. I ar cădea maxilarul în chiuvetă. Aici e de făcut un serial, da. Numai decorul cît face. Personajele se supun decorului. Să tot filmezi.

Tataie cîntă la oficiu. În jurul lui, vreo ’şpe ascultă şi beau vodcă. Pe pereţi inscripţii, pe jos apă, pişat, gunoi. Nu curniţi, paţani? ne întreabă cineva. Nu. Aşa ar putea începe filmul.

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

image png
Lavinia Pârva a împlinit 40 de ani. Ce declarație de dragoste i-a făcut Ștefan Bănică
Ștefan Bănică și Lavinia Pârva formează unul dintre cele mai cunoscute cupluri din showbiz. Cei doi se iubesc ca în prima zi și au grijă să își țină relația cât mai departe de ochii publicului. Cu toate acestea, există anumite excepții, cum ar fi faptul că bruneta a împlinit astăzi 40 de ani. Ce mes
Ciprian Ciubuc, foto Facebook jpg
Cine este deputatul anchetat de poliţie după ce s-a filmat desenând un chenar cu numele Dianei Şoşoacă pe buletinul de vot
Poliţia a demarat o anchetă după ce un deputat român a postat pe reţelele de socializare un filmuleţ făcut în cabina de vot, în timp ce desena un chenar, în care a scris numele Dianei Şoşoacă, pe care a pus ştampila VOTAT.
alexandru iulian  dima hot roman condamnat marea britanie jpg
Român condamnat în Marea Britanie, după ce a fost filmat furând din magazine. Ce valoare aveau produsele sustrase
Un român de 25 de ani a fost condamnat la patru ani de închisoare în Marea Britanie. Polițiștii l-au prins când a încercat un nou furt.
Vladimir Putin Profimedia jpg
Vladimir Putin a interzis adopţia copiilor ruşi de cetăţeni din ţările „sataniste”, care permit tranziţia de gen
Vladimir Putin a semnat sâmbătă o lege prin care se interzice adoptarea de copii ruşi de către cetăţeni ai ţărilor în care schimbarea de gen este legală, considerate „sataniste".
Istvan Kovacs (Olanda - Croația). FOTO Profimedia
Istvan Kovacs, delegat de UEFA la un nou meci stelar din Liga Campionilor
Arbitrul are mare trecere în fotbalul european.
selly colaj instagram jpg
Selly, îndemn pentru românii care își aleg conducătorul următorilor 10 ani: „Nu vă lăsați manipulați. Nu există candidați perfecți”
Andrei Șelaru, unul dintre cei mai cunoscuți creatori de conținut din mediul online, îndeamnă românii să meargă la vot. Tânărul susține exercițiul democratic de a vota, indiferent de părerea pe care o au despre candidații care se luptă pentru funcția de șef al României.
Cristian Tudor Popescu CTP FOTO Inquam Photos  Bogdan Ioan Buda jpg
CTP, mesaj usturător pentru Klaus Iohannis, după ce a refuzat să vorbească cu jurnaliștii: „Prăpădiților, m-am folosit de voi 10 ani”
Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a lansat o critică severă la adresa președintelui României, Klaus Iohannis, referindu-se la comportamentul acestuia la ieșirea din secția de votare din București. Popescu s-a concentrat asupra refuzului președintelui de a răspunde la întrebările presei, descriindu-
profimedia 0938090835 jpg
Acord la COP29. Țările în curs de dezvoltare primesc 300 de miliarde de dolari anual pentru combaterea schimbărilor climatice. Reacții amestecate
Azerbaidjan, care deține președinția COP29, a anunţat duminică acordul asupra Obiectivului de finanţare de la Baku (BFG), constând într-un angajament de a direcţiona 1,3 trilioane de dolari din finanţarea combaterii schimbărilor climatice către ţările în curs de dezvoltare în fiecare an.
general rus jpg
Cad capete în armata lui Putin. Un important general rus a fost demis după eșecuri multiple pe frontul ucrainean
Trupele ruse care luptă în Ucraina pe direcția Seversk au rămas fără comandant, după ce generalul colonel Ghenadi Anișkin a fost demis.