Sfîrşitul lui Don Juan

Răzvan PETRESCU
16 octombrie 2019
Sfîrşitul lui Don Juan jpeg

● Peter Handke, Don Juan (povestit de el însuşi), traducere de Corina Bernic şi Horaţiu Gabriel Decuble, Editura Paralela 45, 2006.           

Pe coperta a IV-a scrie: „Don Juan întîlneşte în fiecare loc nou o altă femeie, ilustrînd ideea clipei împlinite, saturate de senzualitate… [Cartea] poartă în sine toată greutatea metafizicii lui Peter Handke.” (Die Zeit) Asta m-a pus pe gînduri. Mai ales că autorul e născut în 1942. Mă apuc să citesc. Acţiunea se petrece în apropierea ruinelor Port-Royal-des-Champs. Deşi povestitorul eşuează din prima pagină ca hangiu, bucătar şi cititor, Don Juan îi intră cu motocicleta în zid, aterizînd în grădină. Descriere natură: fluturi, viespi, corbi, cuci, muşte, şopîrle care se împreunează. Copaci, flori, crăci. Mai tîrziu apar şi maşini de poliţie, de pompieri, plus ambulanţe. Don Juan observă înainte de căderea-n scenă o pereche de îndrăgostiţi (şi ei motociclişti) care fac dragoste cu ea deasupra în tufiş, şi oftează. Cei doi sînt enervaţi de oftatul lui şi-l urmăresc cu un Kawasaki pînă cînd eroul penetrează prin zid. Apoi personajul se plimbă împreună cu naratorul, se uită la televizor, îl latră cîinii (animalele au o atitudine ambivalentă în privinţa lui), merg amîndoi la cinema. În fiecare zi din cele şapte pe care le petrece la han, DJ îşi povesteşte ziua echivalentă din săptămîna trecută. (Trăsături personaj: orfan, a pierdut pe cineva drag, nu mai ştie pe cine. Tăcut. Are un teribil efect asupra tuturor, care vor să-i îndeplinească orice dorinţă pe loc, dar şi el lor.)

Luni, la Tbilisi. Natură. Descriere. Acolo sînt multe rădăcini. E aşteptat la o nuntă. Găseşte un şofer. Pe drum dă de un mort. Descriere peisaje din Georgia. Culori. Nisip. La fel ca-n Dakota de Sud. În trecere, priveşte doar copiii şi bătrînii. Pe el îl priveşte mireasa. DJ gîndeşte: „Femeia ca blestem?”. Şi le vorbeşte ca unor nobili gîndacilor, porcilor, raţelor, nu putea ocoli mireasa. Ni se spune că DJ nu era un seducător, nu a sedus niciodată pe nimeni. El avea o putere. În ochi. Imediat ce le privea, femeile vedeau în dînsul pe salvatorul general. Un nuntaş se îneacă cu un os de peşte. Scapă. DJ fuge împreună cu valetul (şoferul) căruia-i însîngerase faţa o femeie urîtă, în magazia cu murături. Specialitatea acestui om iertat de simţul estetic fiind pocitele.  Nu se povesteşte ce-a făcut DJ cu mireasa, ni se dă de înţeles că se putea întîmpla orice, ochiul uman neputînd percepe două trupuri în acţiune. Peter Handke e un mare scriitor. A doua zi, seara, ajunge în Damasc. Marea Moschee. Descriere dans dervişi. Se iveşte femeia de marţi, nespus de frumoasă (toate femeile sînt la fel şi-i provoacă, metafizic, frică lui Don Juan). În Damasc începe o furtună de nisip. Uguiesc curcanii, ţipă păunii, sirianca are un copil, valetul se duce undeva cu o femeie cu cicatrici de la coşuri, vărsat sau lepră. În drum spre enclava din Ceüta, DJ cască. Femeia de aici e gravidă. Nu se înţelege de ce, vine şi fosta regină a frumuseţii din regiune la braţ cu valetul, regină care fuge pe urmă cu DJ. Femeia din Norvegia e nebună. Se întîlneşte cu eroul în spatele unei biserici. Descriere fiord. Un peşte sare în apă. Valetul pleacă. Femeia din Olanda e întîlnită pe-o dună de deşeuri artificiale. Aluzie profund senzuală.

Ultima ţară şi ultima femeie sînt anonime. În timpul povestirilor, DJ mestecă atent. E foarte abil în bucătărie. Descriere abilităţi. După o săptămînă, devine inabil. Îl atacă fluturii şi gîndăceii care după ziua de luni începuseră să-l îndrăgească, acum îşi schimbă comportamentul. Don Juan vrea un walkman. Apare maşina valetului (un vechi model rusesc). Vorbeşte şoferul. Monolog de o spectaculoasă stupiditate. Drept urmare, Port Royal e asediat. Hanul este înconjurat de cele 6 sau 7 femei îmbrăcate-n alb (unele au venit cu paraşuta). Descriere castani, stejari, înfloriri, puf de plopi. Rîndunele. DJ fiind loialitatea în persoană, povestirea se opreşte aici, deşi „povestea lui nu poate avea vreun sfîrşit”. Eu cred că-i bine că-l are, cel puţin la Handke. Dacă n-ar fi atît de inutil poetic, romanul ar fi chiar ieftin. Şi invers. 

Recenzie apărută în revista Dilemateca nr. 4 din 2006

Foto: Peter Handke, wikimedia commons

QT Headshot   Photo Credit is art streiber JPG
„A fost odată la Hollywood”, debutul literar al marelui regizor Quentin Tarantino, cartea-eveniment în luna mai la Humanitas Fiction
Cartea va fi lansată miercuri, 25 mai, ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (bd. Regina Elisabeta nr.38) și sîmbătă, 4 iunie, ora 12.00, în cadrul Salonului Internațional de Carte Bookfest (Romexpo, Pavilion B2, standul Editurii Humanitas).
Clipboard01 jpg
Actrița Maia Morgenstern, Premiul de Excelență la TIFF 2022
Actrița Maia Morgenstern va fi omagiată la cea de-a 21-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (17 – 26 iunie, Cluj-Napoca).
945 16 sus Romila jpg
Combinagii și vieți paralele
În „Șoferul din Oz” se asociază fericit umorul, ironia, tandrețea, caracterele hiperbolizate și inevitabila tentație a parabolei socio-politice cu priză imediată.
945 16 jos Iamandi jpg
Insațiabila nemulțumire a lui Stalin
Bolșevismul a fost exportabil și a produs rezultate „cvasiidentice” peste tot.
p 17 2 jpg
Dulce provincie
Găsim orășelul mic și netulburat în care toată lumea se cunoaște cu toată lumea, găsim jocul de putere aparent blajin între localnici și intrușii „de la centru”, găsim briza ușoară de nefericire care traversează, din direcții diferite.
945 17 Biro jpg
Aniversar
Gărîna. În materie de legende care eludează genurile, concertul Soft Machine s-ar putea să fie cel mai important concert al vremurilor recente pe teritoriul nostru.
TIFF 2022 Make Films Not War jpg
Îndemn la pace în campania de imagine TIFF 2022: Make Films, Not War!
Campania vizuală a celei de-a 21-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania (17 – 26 iunie, Cluj-Napoca) transmite un mesaj lipsit de orice urmă de echivoc: Make Films, Not War!
Afis Sala Radio 20 mai 2022 jpg
Violonistul Gabriel Croitoru interpretează unul dintre cele mai frumoase concerte de vioară compuse vreodată
Bruch se temea de succesul a ceea ce avea curînd să devină unul dintre cele mai des cîntate concerte de vioară compuse vreodată: Concertul nr. 1 în sol minor pentru vioară și orchestră.
Festivalul Filmului Francez ne invită să privim mai departe! jpeg
Festivalul Filmului Francez ne invită să privim mai departe!
Între 1 și 12 iunie 2022, la București şi în alte zece oraşe din ţară – Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, Brăila, Brașov, Constanța, Sfîntu Gheorghe, Sibiu, Suceava şi Tîrgu Mureș – cinefilii sînt invitați la întîlnirea anuală cu cele mai recente și remarcabile filme franceze.
Koba înainte de moarte jpeg
Koba înainte de moarte
Romanul poate fi citit chiar așa: stalinismul explicat copiilor de 10 ani.
Metonimiile biograficului jpeg
Metonimiile biograficului
Poezia Laurei Francisca Pavel pare un construct format din prefabricate dispuse într-un flux bine controlat. Important, textele nu sună deloc fals, nimic nu pare artificial, nelalocul lui.
Poate fi România „acasă” pentru migranți? jpeg
Poate fi România „acasă” pentru migranți?
Corpurile sînt grele, teama, deznădejdea, dar și mîngîierea însoțesc un drum care pornește dintr-un acasă spre nu se știe unde.
Victor Brauner, Pablo Picasso și „artele primare“ jpeg
Victor Brauner, Pablo Picasso și „artele primare“
„L-am văzut pe Picasso asamblînd obiecte aparent neînsemnate și aceste obiecte, odată așezate de către el într-o anumită ordine, capătă viață.”
Vocea: ţipete sau şoapte jpeg
Rîs și surîs
Degradarea rîsului se produce atunci cînd spectacolele îl cultivă sistematic.
Viață de cuplu jpeg
Viață de cuplu
Filmului îi reușesc mult mai bine scenele de criză, cele în care intensitatea e dată pe minus, iar cadrul se lasă măturat de un crivăț emoțional.
Hardcore jpeg
Hardcore
Melanjul acela brizant de muzică și politică este transplantat de cei doi Vylani și pe cel mai nou album al lor.
„Culturi cinematografice contemporane”, dezbatere organizată de Editura UNATC PRESS jpeg
„Culturi cinematografice contemporane”, dezbatere organizată de Editura UNATC PRESS
Vineri, 6 mai, începînd cu ora 16:00, la sediul instituției din strada Matei Voievod 75-77
Artă împotriva războiului – expoziția „Stop the War (in Ukraine)” jpeg
Artă împotriva războiului – expoziția „Stop the War (in Ukraine)”
Între 29 aprilie și 28 mai, în Piața Regelui Mihai din București, va putea fi vizitată expoziția Stop the War (in Ukraine), prin care opt artiști români și o serie de artiști ucraineni continuă să ia atitudine împotriva războiului din Ucraina și să militeze pentru pace, folosindu-se de arta lor pentru a mișca, a motiva și a împinge la acțiune.
Căsătoria lui Teofil jpeg
Căsătoria lui Teofil
La fel ca Irina, Maria și Teofana înaintea ei, Teodora s-a văzut transformată din „nimeni” în cel mai de seamă personaj feminin din imperiu.
O cineastă de redescoperit jpeg
O cineastă de redescoperit
Filmele Lanei Gogoberidze par să articuleze o preocupare pentru mutațiile istorice, pe care le altoiește cu o privire feminină, mereu dispusă la autoreflexivitate subtilă.
Exotic & orchestral jpeg
Exotic & orchestral
Danezii Efterklang se aventurează prin părțile noastre să-și prezinte cel mai recent album, cu adevărat unul de primăvară, încărcat de candoare și speranță, în contrasensul mersului mondial al lucrurilor.
Festivalul Filmului European 2022 pune obiectivul pe Ucraina jpeg
Festivalul Filmului European 2022 pune obiectivul pe Ucraina
Cea de-a 26-a ediție FFE va avea loc la București în perioada 5 – 11 mai (Cinema Elvire Popesco și Cinemateca Eforie) și la Timișoara, pe 10 mai, unde evenimentul va fi marcat printr-o gală, de Ziua Europei.
„Invențiile ocazionale”, o nouă carte de Elena Ferrante în librăriile românești jpeg
„Invențiile ocazionale”, o nouă carte de Elena Ferrante în librăriile românești
Un volum de eseuri care le oferă cititorilor o perspectivă asupra lumii interioare a autoarei și a identității sale de scriitoare.
10 ani de „Noaptea Cărților Deschise“, cea mai mare campanie dedicată Zilei Mondiale a Cărții jpeg
10 ani de „Noaptea Cărților Deschise“, cea mai mare campanie dedicată Zilei Mondiale a Cărții
Sîmbătă, 23 aprilie 2022, Editura Litera sărbătorește Ziua Mondială a Cărții prin evenimentul „Noaptea Cărților Deschise”.

Adevarul.ro

image
Implicaţiile distrugerii crucişătorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagră | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.