Poetizați, poetizați...

Publicat în Dilema Veche nr. 860 din 1 - 7 octombrie 2020
Poetizați, poetizați    jpeg

● Cristian Preda, Tiranul cu nas mare și cu suflet foarte mic. Lirică politică, sloganuri electorale și versificații satirice de campanie de la 1834 pînă în zilele noastre, Polirom, 2020.

La finalul excelentei sale cărți Tiranul cu nas mare și cu suflet foarte mic, Cristian Preda plasează un scurt și binevenit capitol de concluzii (prioritare fiind, firește, cele care țin de politologie sau, mai larg, de istoria mentalităților). Aș face, în completarea lor, cîteva observații dinspre celălalt versant al sintezei, cel strictamente literar. Cristian Preda se întreabă (p. 385) dacă mezalianța dintre rime și politică, avînd, iată, la noi, o tradiție solidă de aproape două secole, va mai fi posibilă în viitor. Nu-mi dau seama care vor fi fiind așteptările autorului. În ce mă privește, recunosc, aș prefera să nu... Și nu doar pentru că, odată „poetizat” (țin la ghilimelele acestea), discursul public devine peste măsură de emoțional și, prin urmare, se alterează; dar mai ales din cauză că producția propriu-zisă e de o comică mediocritate. Cu foarte rare excepții, autorii care s-au pretat la astfel de militantisme provin din rîndurile minorilor, abia indexați de istorii. Să dau și nume? Hrisoverghi, Bălăcescu, Aristia, Crețeanu, Aricescu, Ralet, Orășanu, Skelitti și alții asemenea lor, pînă la Ion Dodu Bălan sau Vadim Tudor.

Și ar mai fi ceva: cititorul care va parcurge în crescendo cronologic volumul acesta de aproape 500 de pagini va constata, sînt convins, o drastică scădere de nivel a versurilor pe măsură ce se va apropia de prezent. Explicația e la-ndemînă: profesionalizarea scrisului aduce cu sine și un dram de exigență, astfel încît „coborîrea în arenă” ajunge să însemne mai curînd concesie decît vocație. E motivul pentru care pașoptiștii și postpașoptiștii sună, aici, cel mai bine: voluntarismul lor e, stilistic, sincron cu momentul. Un secol mai tîrziu, cînd poezia va însemna deja cu totul altceva (adică nu simplu mesaj codificat prozodic), naivitatea tehnică va deveni stînjenitoare. Fie că vorbim de poemele lașe ale Ninei Cassian sau de cele „în răspăr” ale cîte unui cupletist plecat peste graniță. Indiferent de tabără, și unii, și alții lasă senzația de imitație a imitației: după cîte-un Bolliac, după cîte-un Catina... Asta atunci cînd nu sînt vulgari de-a dreptul, cum se-ntîmplă să fie acest anonim bănățean, care, cu toată dreptatea lui istorică, nu reușește mai mult decît un căznit: „Aţi pus pe Groza, / L-am pune sub tramvai, / Iar pe Ana Paucher o vom da-o la coplarai”.   

Dincolo de această morală implicită, Tiranul cu nas mare și cu suflet foarte mic e, cum spuneam, admirabilă și își merită locul în orice bibliografie literară a modernității noastre. Ca unul care chițibușărește el însuși după autori uitați, sînt invidios pe Cristian Preda (îmi închipui ce plăcere i-a oferit cercetarea sistematică a atîtor colecții și arhive) și solidar cu el. Cu atît mai mult cu cît nu s-a oprit la surse, procedînd ca un istoric literar pursînge și documentînd pînă la a șaptea spiță și literatura secundară (de la Călinescu și Lovinescu la Paul Cernat și Mihai Iovănel). Prin comparație, m-a surprins să constat că tratamentul pe care Ioan Stanomir îl aplicase acum cîțiva ani acelorași pașoptiști era unul mai degrabă rapsodic...  Or, ce oferă Cristian Preda aici e aproape o istorie antologică a literaturii. Și anume, una ghidată după un criteriu subaltern în raport cu esteticul, dar primordial față de temperatura reală a epocii. Căci, de la Regulamentele Organice încoace, trecînd prin febricitanța revoluționară, prin modernizarea carlistă, prin adeseori idealizatul interbelic ș.a.m.d., scriitorii au reacționat la incandescența politicului. Unii – din teren; alții – de pe margine; alții – de la mare distanță. Și nu cred că a le da, acum, o ponderată importanță celor dintîi e neapărat mai reducționist decît a comenta la nesfîrșit aceleași și-aceleași blockbustere, într-o goană puțintel copilăroasă după capodoperă.

Cosmin Ciotloş este critic literar și predă literatura română modernă la Facultatea de Litere din București. Cea mai recentă carte publicată: Elementar, dragul meu Rache. Detalii mateine sub lupă, Editura Humanitas, 2017.

comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.

Adevarul.ro

image
Panică în Ploiești. Creșteri semnificative ale concentrațiilor de hidrogen sulfurat și benzen în aer
Locuitorii Ploieștiului se confruntă cu o scădere semnificativă a calității aerului în ultimele zile, cauzată de creșteri alarmante ale concentrațiilor de hidrogen sulfurat (H2S) și benzen (C6H6).
image
De unde poate obține România un munte de bani în loc să crească taxe și impozite. Expert: „Ne-am permite tot ce avem nevoie”
România nu reușește să-și țină în frâu cheltuielile, iar deficitul crește de la o lună la alta spre cote amețitoare. Analistul economic Adrian Negrescu explică, într-un interviu pentru „Adevărul”, cum ar putea fi rezolvată problema, fără să mai fie nevoie de taxe și impozite mai mari.
image
EXCLUSIV. David Petraeus, fost director CIA: „România e pregătită militar în cazul unui potențial atac al Rusiei”
Fost director CIA și comandant al Forțelor Armate ale SUA în Afganistan, generalul David Petraeus a vorbit, într-un interviu exclusiv pentru ”Adevărul”, despre importanța României în regiune și despre posibilitățile ca Vladimir Putin să fie înlăturat de la putere.

HIstoria.ro

image
Cine au fost „indezirabilii”?
Fondul „Bruxelles” al Arhivei Ministerului Afacerilor Externe păstrează în dosarele secțiunii consulare a Legației României la Bruxelles câteva istorii ale unor personaje de rang secund, aventurieri, delincvenți, propagandiști – așa-numiții „indezirabili”.
image
Atacul lui Cuza asupra masoneriei bucureștene
Modernizarea țării, pe care toți românii o doreau, dar care avea reprezentări diferite de la un grup social la altul, a generat tensiuni în tânărul stat. Programul de reforme al lui Cuza a început să fie contestat.
image
Răpirea lui Mussolini
În vara anului 1943, dictatorul italian Benito Mussolini (mai cunoscut și sub apelativul  pe care acesta și l-a ales – „Il Duce” – „Conducătorul”), aflat la putere de peste 20 de ani, se confrunta cu serioase probleme.