Poetiza╚Ťi, poetiza╚Ťi...

Publicat în Dilema Veche nr. 860 din 1 - 7 octombrie 2020
Poetiza╚Ťi, poetiza╚Ťi    jpeg

ÔŚĆ Cristian Preda, Tiranul cu nas mare ╚Öi cu suflet foarte mic. Liric─â politic─â, sloganuri electorale ╚Öi versifica╚Ťii satirice de campanie de la 1834 p├«n─â ├«n zilele noastre, Polirom, 2020.

La finalul excelentei sale c─âr╚Ťi Tiranul cu nas mare ╚Öi cu suflet foarte mic, Cristian Preda plaseaz─â un scurt ╚Öi binevenit capitol de concluzii (prioritare fiind, fire╚Öte, cele care ╚Ťin de politologie sau, mai larg, de istoria mentalit─â╚Ťilor). A╚Ö face, ├«n completarea lor, c├«teva observa╚Ťii dinspre cel─âlalt versant al sintezei, cel strictamente literar. Cristian Preda se ├«ntreab─â (p. 385) dac─â mezalian╚Ťa dintre rime ╚Öi politic─â, av├«nd, iat─â, la noi, o tradi╚Ťie solid─â de aproape dou─â secole, va mai fi posibil─â ├«n viitor. Nu-mi dau seama care vor fi fiind a╚Ötept─ârile autorului. ├Än ce m─â prive╚Öte, recunosc, a╚Ö prefera s─â nu... ╚śi nu doar pentru c─â, odat─â ÔÇ×poetizatÔÇŁ (╚Ťin la ghilimelele acestea), discursul public devine peste m─âsur─â de emo╚Ťional ╚Öi, prin urmare, se altereaz─â; dar mai ales din cauz─â c─â produc╚Ťia propriu-zis─â e de o comic─â mediocritate. Cu foarte rare excep╚Ťii, autorii care s-au pretat la astfel de militantisme provin din r├«ndurile minorilor, abia indexa╚Ťi de istorii. S─â dau ╚Öi nume? Hrisoverghi, B─âl─âcescu, Aristia, Cre╚Ťeanu, Aricescu, Ralet, Or─â╚Öanu, Skelitti ╚Öi al╚Ťii asemenea lor, p├«n─â la Ion Dodu B─âlan sau Vadim Tudor.

╚śi ar mai fi ceva: cititorul care va parcurge ├«n crescendo cronologic volumul acesta de aproape 500 de pagini va constata, s├«nt convins, o drastic─â sc─âdere de nivel a versurilor pe m─âsur─â ce se va apropia de prezent. Explica╚Ťia e la-ndem├«n─â: profesionalizarea scrisului aduce cu sine ╚Öi un dram de exigen╚Ť─â, astfel ├«nc├«t ÔÇ×cobor├«rea ├«n aren─âÔÇŁ ajunge s─â ├«nsemne mai cur├«nd concesie dec├«t voca╚Ťie. E motivul pentru care pa╚Öopti╚Ötii ╚Öi postpa╚Öopti╚Ötii sun─â, aici, cel mai bine: voluntarismul lor e, stilistic, sincron cu momentul. Un secol mai t├«rziu, c├«nd poezia va ├«nsemna deja cu totul altceva (adic─â nu simplu mesaj codificat prozodic), naivitatea tehnic─â va deveni st├«njenitoare. Fie c─â vorbim de poemele la╚Öe ale Ninei Cassian sau de cele ÔÇ×├«n r─âsp─ârÔÇŁ ale c├«te unui cupletist plecat peste grani╚Ť─â. Indiferent de tab─âr─â, ╚Öi unii, ╚Öi al╚Ťii las─â senza╚Ťia de imita╚Ťie a imita╚Ťiei: dup─â c├«te-un Bolliac, dup─â c├«te-un Catina... Asta atunci c├«nd nu s├«nt vulgari de-a dreptul, cum se-nt├«mpl─â s─â fie acest anonim b─ân─â╚Ťean, care, cu toat─â dreptatea lui istoric─â, nu reu╚Öe╚Öte mai mult dec├«t un c─âznit: ÔÇ×A┼úi pus pe Groza, / L-am pune sub tramvai, / Iar pe Ana Paucher o vom da-o la coplaraiÔÇŁ.   

Dincolo de aceast─â moral─â implicit─â, Tiranul cu nas mare ╚Öi cu suflet foarte mic e, cum spuneam, admirabil─â ╚Öi ├«╚Öi merit─â locul ├«n orice bibliografie literar─â a modernit─â╚Ťii noastre. Ca unul care chi╚Ťibu╚Ö─âre╚Öte el ├«nsu╚Öi dup─â autori uita╚Ťi, s├«nt invidios pe Cristian Preda (├«mi ├«nchipui ce pl─âcere i-a oferit cercetarea sistematic─â a at├«tor colec╚Ťii ╚Öi arhive) ╚Öi solidar cu el. Cu at├«t mai mult cu c├«t nu s-a oprit la surse, proced├«nd ca un istoric literar purs├«nge ╚Öi document├«nd p├«n─â la a ╚Öaptea spi╚Ť─â ╚Öi literatura secundar─â (de la C─âlinescu ╚Öi Lovinescu la Paul Cernat ╚Öi Mihai Iov─ânel). Prin compara╚Ťie, m-a surprins s─â constat c─â tratamentul pe care Ioan Stanomir ├«l aplicase acum c├«╚Ťiva ani acelora╚Öi pa╚Öopti╚Öti era unul mai degrab─â rapsodic...  Or, ce ofer─â Cristian Preda aici e aproape o istorie antologic─â a literaturii. ╚śi anume, una ghidat─â dup─â un criteriu subaltern ├«n raport cu esteticul, dar primordial fa╚Ť─â de temperatura real─â a epocii. C─âci, de la Regulamentele Organice ├«ncoace, trec├«nd prin febricitan╚Ťa revolu╚Ťionar─â, prin modernizarea carlist─â, prin adeseori idealizatul interbelic ╚Ö.a.m.d., scriitorii au reac╚Ťionat la incandescen╚Ťa politicului. Unii ÔÇô din teren; al╚Ťii ÔÇô de pe margine; al╚Ťii ÔÇô de la mare distan╚Ť─â. ╚śi nu cred c─â a le da, acum, o ponderat─â importan╚Ť─â celor dint├«i e neap─ârat mai reduc╚Ťionist dec├«t a comenta la nesf├«r╚Öit acelea╚Öi ╚Öi-acelea╚Öi blockbustere, ├«ntr-o goan─â pu╚Ťintel copil─âroas─â dup─â capodoper─â.

Cosmin Ciotlo┼č este critic literar ╚Öi pred─â literatura rom├ón─â modern─â la Facultatea de Litere din Bucure╚Öti. Cea mai recent─â carte publicat─â: Elementar, dragul meu Rache. Detalii mateine sub lup─â, Editura Humanitas, 2017.

957 16 sus Pdac Romila jpg
Oameni și poze
Autoarea abordeaz─â voci narative surprinz─âtoare, de la intelectuali ╚Öi corporati╚Öti la gospodine cu blog de g─âtit, de la so╚Ťii ratate bovaric la scriitori c─âl─âtorind bezmetici pe ╚Öosele ├«ntre lans─âri de carte.
p 17 2 jpg
La mîna copiilor
Garrel a furat meserie de la ├«nainta╚Öii lui (Chaplin, bun─âoar─â) ╚Öi a ├«n╚Ťeles c─â hazul ar putea s─â ne duc─â ceva mai aproape de adev─ârul negru, ├«nv─âluindu-ne ca o protec╚Ťie ╚Öi-apoi abandon├«ndu-ne ├«n ghearele sale.
957 17 Biro1 jpg
Afrobeat & folktronica
Vara aceasta festivalurile de jazz cu tradi╚Ťie din zona Clujului (Jazz in the Park, Smida Jazz) pluseaz─â cu programe mai spectaculoase ╚Öi expansive.
957 23 InterviuTOMAGRAPH2 jpg
Despre obiecte, umbre ╚Öi imagini ÔÇô interviu cu artistul vizual Ana TOMA
ÔÇ×Recitesc cartea de c├«te ori e nevoie p├«n─â se contureaz─â o imagine mental─â care s─â surprind─â atmosfera volumului ├«n ansamblu.ÔÇŁ
956 15 Banu1 jpg
Ultima dat─â
Festivalurile sînt alcooluri tari. Intense, contagioase, dar și periculoase.
956 17 foto1 Ciprian Zinca jpg
ÔÇ×Proud LadiesÔÇŁ. O istorie dansat─â a rock-ului feminin
Rock, dans contemporan ╚Öi o tu╚Ö─â feminist─â ÔÇô a╚Öa s-ar putea descrie spectacolul lui Jean-Claude Gallotta.
p 21 jpg jpg
Victor Brauner ÔÇô ÔÇ×Num─ârÔÇŁ sau ÔÇ×Domnul 45ÔÇŁ
În opera brauneriană, simbioza semn-număr-cuvînt devine o constantă în elaborarea imaginilor.
955 16 sus Pdac BAS jpg
Fuga din Paradis
ÔÇ×ParadisÔÇŁ aduce la via╚Ť─â o lume extrem de complex─â, parte a unui continent aflat pe punctul de a trece prin schimb─âri care se fac abia sim╚Ťite, dar care urmeaz─â s─â-l zguduie ╚Öi s─â-l scufunde ├«n m├«lul istoriei secolului trecut.
955 16 jos Pdac Iamandi jpeg
Der Histria-Mann
Arheologul este curatorul prin excelen╚Ť─â al m─ârturiilor de alt─â epoc─â. Iar un elocvent exemplu ├«n acest sens este cartea de amintiri recent ap─ârut─â a lui Petre Alexandrescu.
p 17 jpg
La r─âscruce de vremuri
Frammartino lucreaz─â greu (ÔÇ×Il bucoÔÇŁ este doar al treilea lungmetraj al s─âu ├«n mai bine de cincisprezece ani), dar cu o statornicie a crezului artistic care nu e str─âin─â nici de rezultate str─âlucite, nici de orbiri ╚Öi manierisme.
955 17 Biro1 jpg
Post-metal feminist
Mi╚Öcarea #MeToo a avut interesante efecte colaterale, unul dintre acestea e valul de trupe dark-rock invoc├«nd condi╚Ťia magic-r─âzbun─âtoare a femeii.
33956276618 6e5b1b5348 k jpg
La plecarea lui Andrei ╚śora
Erai ceea ce mi s-a p─ârut a fi primul om cu adev─ârat liber pe care l-am cunoscut.
Volodimir Zelenski coperta1 jpg
Un portret al lui Volodimir Zelenski ÔÇô cea mai actual─â biografie a liderului ucrainean apare ├«n rom├ón─â
Un fragment, în exclusivitate, din prima biografie tradusă în limba română a liderului ucrainean
Valul negru1 jpg
Carte nou─â la Humanitas: ÔÇ×Valul negruÔÇŁ de Kim Ghattas
ÔÇ×Kim Ghattas poveste╚Öte ultimii 40 de ani de istorie ai Orientului Mijlociu folosind suspansul, documentele, observa╚Ťia direct─â, investiga╚Ťia jurnalistic─â.ÔÇŁ
954 16 Cop1 jpg
Rememor─âri fic╚Ťionale
Asist─âm ├«n ace╚Öti ani la resuscitarea, redefinirea unui gen literar controversat, considerat ├«ndeob╚Öte minor. Vorbim despre biografia roman╚Ťat─â.
p 17 2 jpg
Despre filmele c├«╚Ötig─âtoare la Vene╚Ťia ╚Öi Berlin
ÔÇ×EvenimentulÔÇŁ este un film realist, ╚Öi tocmai aceast─â op╚Ťiune a tonalit─â╚Ťii ├«l recomand─â drept un vehicul de n─âdejde pentru o nara╚Ťiune cu concluzie clar─â, dar care nu poate pretinde spre mai mult.
WhatsApp Image 2022 07 14 at 08 31 41 jpeg
Filmul documentar ÔÇ×Regele Mihai: Drumul c─âtre cas─âÔÇŁ va fi prezentat la sec╚Ťiunea ÔÇ×History and CinemaÔÇŁ din cadrul BIFF
Edi╚Ťia a XVIII-a se va desf─â╚Öura ├«n perioada 29 septembrie ÔÇô 9 octombrie 2022, sub ├Änaltul Patronaj al Alte╚Ťei sale Regale Principele Radu.
POSTER MR Op4 jpg
Musica Ricercata Festival Op. 4 ÔÇô ÔÇ×Ramific─âriÔÇŁ
Edi╚Ťia a patra a Musica Ricercata Festival, ÔÇ×Ramific─âriÔÇŁ, are la baz─â un concept dedicat p─âcii, provenit din descoperirea dirijorului Gabriel Bebe╚Öelea la Napoli, opera ÔÇ×La foresta dÔÇÖHermanstadÔÇŁ (ÔÇ×P─âdurea SibiuluiÔÇŁ).
Afis Barbu FormaDeva jpg
ÔÇ×Doctor Coloris CausaÔÇŁ ÔÇô expozi╚Ťie Ion Barbu la Deva
Ion Barbu e prezent cu expozi╚Ťia ÔÇ×Doctor Coloris CausaÔÇŁ, p├«n─â ├«n data de 5 august 2022, la Galeria Na╚Ťional─â de Art─â Forma din Deva.
953 16 SUS jpg
Din Caesarea, cu dragoste
Poet fiind, Dorin Tudoran cunoa╚Öte diferen╚Ťele dintre echivocul pur ╚Öi simplu (periculos, pentru c─â indecis ╚Öi flotant) ╚Öi acela care pune nuan╚Ťele la locul lor.
953 16 JOS jpg
Feminităţi ilicite
╚śaptesprezece scriitoare de v├«rste diferite (n─âscute ├«ntre 1933 ┼či 1979) au fost invitate s─â scrie despre experien┼úa lor, ca femei, ├«n comunism.
p 17 2 jpg
Despre dragoste ╚Öi al╚Ťi demoni
Alice Diop urm─âre╚Öte ├«n film patru b─ârba╚Ťi pe care ├«i ├«ntreab─â despre dragoste.
953 17 Biro1 jpg
In Djent We Trust
Albumele Meshuggah se folosesc de ritmuri sfredelitoare ╚Öi o voce metal l─âtrat─â pentru o pozi╚Ťionare comercial─â c├«t de c├«t coerent─â m─âcar pentru comunitatea metal, un ambalaj ce permite prezentarea live ╚Öi pentru cei mai pu╚Ťin interesa╚Ťi de identitatea chitaristico-matematic─â a lui Thordendal.
Calatorie pe urmele conflictelor de langa noi jpg
Carte nou─â la Humanitas: ÔÇ×C─âl─âtorie pe urmele conflictelor de l├«ng─â noi: Kurdistan, Irak, Anatolia, ArmeniaÔÇŁ de Sabina Fati
V─â prezent─âm un fragment din ÔÇ×C─âl─âtorie pe urmele conflictelor de l├«ng─â noi: Kurdistan, Irak, Anatolia, ArmeniaÔÇŁ de Sabina Fati, carte ap─ârut─â de cur├«nd la Editura Humanitas, ├«n Colec╚Ťia Memorii/Jurnale. Volum cu fotografiile autoarei.

Adevarul.ro

image
Vacan┼úe de co┼čmar pentru zeci de mii de turi┼čti bloca┼úi ├«ntr-o sta┼úiune. O familie sus┼úine c─â trebuie s─â dea 26.000 de dolari pentru o s─âpt─âm├ón─â de cazare
Vacan┼úele ├«n ora┼čul turistic Sanya de pe insula tropical─â Hainan┬ádin China au devenit un co┼čmar ├«n acest weekend pentru zeci de mii de turi┼čti care au r─âmas bloca┼úi acolo brusc, dup─â ce autorit─â┼úile chineze au impus lockdown din cauza a peste 1.200 de cazuri de Covid-19.
image
EXCLUSIV B─ârbatul cu probleme psihice care ┼či-a m─âcel─ârit familia, ├«n Arge┼č, nu mai fusese evaluat de o comisie din 2004
B─ârbatul de 53 de ani din comuna arge┼čean─â Bascov care a masacrat cinci membri ai familiei ┼či avea probleme psihice nu a mai fost evaluat de c─âtre o comisie de specialitate de acum 18 ani, legisla┼úia fiind una extrem de permisiv─â.
image
EXCLUSIV Autorul masacrului din Arge┼č sufer─â de schizofrenie. Psihiatrul s─âu: ÔÇ×Avea rela┼úii strict cu familiaÔÇť
Viorel L., b─ârbatul de 53 de ani din comuna arge┼čean─â Bascov care ┼či-a masacrat familia, suferea de mai mult timp de schizofrenie ┼či urma un tratament medical. B─ârbatul nu avea un loc de munc─â ┼či st─âtea ├«n majoritatea timpului ├«n curtea casei, fiind o persoan─â izolat─â.

HIstoria.ro

image
Pacea de la Bucure╚Öti (10 august 1913): ÔÇ×Ne-am jucat de-a Congresul de la VienaÔÇŁ
O surs─â interesant─â despre evenimentele anilor 1912-1913 o reprezint─â ├«nsemn─ârile celor dou─â personalit─â╚Ťi ale Partidului Conservator ÔÇô Titu Maiorescu ╚Öi Alexandru Marghiloman. Jurnalele celor doi sunt caracterizate de un veritabil sincron.
image
Armele dacilor: formidabile și letale
Dacii erau me╚Öte╚Öugari des─âv├ór╚Öi╚Ťi ├«n prelucrarea metalelor, armele f─âurite de fierarii daci fiind formidabile ╚Öi letale. Ateliere de fier─ârie erau ├«n toate a╚Öez─ârile, multe f─âc├ónd unelte agricole sau obiecte de uz casnic, dar un me╚Öter priceput putea foarte u╚Öor s─â fac─â ╚Öi arme.
image
Războiul Troian, între mit și realitate. A existat cu adevărat?
Conform legendei, Troia a fost asediat─â timp de zece ani ╚Öi apoi cucerit─â de grecii regelui Agamemnon. Motivul izbucnirii R─âzboiului Troiei ar fi fost, conform ÔÇ×IliadeiÔÇŁ, r─âpirea Elenei, cunoscut─â drept frumoasa Elena, Elena din Argos sau Elena a Spartei, fata lui Zeus ╚Öi a Ledei.