Necazul a aflat unde locuiesc. Fragment în avanpremieră din Sentința de Louise Erdrich

2 octombrie 2023
image

După zece ani de închisoare, Tookie încearcă să ia viața de la capăt și se angajează într-o librărie. Venirea pandemiei și moartea unei cliente fidele declanșează însă un lanț de evenimente imprevizibile. Tookie e forțată acum să privească în interiorul ei pentru a-și înțelege propriul trecut și a-și ispăși greșelile. Condamnarea la integrarea într-o cultură înlocuitoare, care doar se vrea înfloritoare, se plătește scump. Într-o societate dominată de ură și cruzime, personajele din Sentința se regăsesc și supraviețuiesc prin iubire, prietenie, cărți, familie și moștenire culturală. Lupta pentru păstrarea propriei memorii și identități nu e ușoară, însă resentimentele și disperarea fac loc în cele din urmă compasiunii și solidarității. 

Carte finalistă la Women’s Prize for Fiction 2022.

Sentința confirmă puterea cărților de a ne vindeca și, mai mult decît atît, de a ne schimba viața.“ The New York Times Book Review

„Bizară, încîntătoare și amuzantă: o operă despre maternitate, osîndă, regret și magia cuvintelor pe hîrtie – întunecată, luminoasă și în toate nuanțele dintre cele două.“ The New York Times

Louise Erdrich face parte din tribul amerindian Turtle Mountain Band of Chippewa. A scris numeroase romane, volume de poezii, cărți pentru copii și amintiri despre primii ani ai maternității. S-a născut în Minnesota, iar acum locuiește împreună cu familia în Minneapolis, unde deține Birchbark Books, o mică librărie independentă. A cîștigat premiul Pulitzer pentru romanul The Night Watchman. Se spune că în casa ei veche, care scîrțîie din toate încheieturile, ar locui o fantomă. 

***

Odată, pe cînd eram în izolare, întinsă în pat într-o stare de disociere corporală, fusesem vizitată de un mic spirit. În ojibwe, cuvîntul pentru „insectă“ este manidoons, spirit mic. Într-o zi, o muscă de un verde iridescent mi-a aterizat pe încheietură. Nu m-am clintit din loc, doar am privit-o atingîndu-și carapacea ca o piatră prețioasă cu brațele-i subțiri cît o geană. Mai tîrziu, am căutat să văd ce specie era. Doar o muscă verde de sticlă, Lucilia sericata. Dar, la acel moment, a fost solia tuturor lucrurilor despre care am crezut că nu aveau să mai fie nicicînd ale mele: frumusețea neobișnuită și comună, entuziasmul, surpriza. A doua zi de dimineață, nu mai era. S-o fi întors la gunoaiele ei sau la vreun leș, m-am gîndit. Dar nu. Era întinsă pe dosul palmei mele. O strivisem de moarte în somn. Eram terminată. Normal că îmi pierdusem complet simțul ironiei, pentru că trăiam într-un clișeu crud. Însă în deznădejdea rutinei, orice aberație este un semnal strălucitor. Multe săptămîni după acel eveniment am crezut cu ardoare că micul spirit fusese semnul că într-o zi aveam să-mi recapăt libertatea. Iar eu îl omorîsem.

Și totuși, zeii sînt miloși.

Am plecat într-o salopetă cu imprimeu cu floarea-soarelui, un tricou alb și niște bocanci bărbătești. Încă aveam dicționarul. Am fost primită într-un apartament de tranziție pînă cînd, în cele din urmă, mi-am găsit unde să locuiesc, în apropiere de autostrada interstatală I-35. 

Între 2005 și 2015, telefoanele evoluaseră. Primul lucru pe care l-am observat a fost că toată lumea era cu ochii într-un dispozitiv dreptunghiular luminat. Voiam și eu unul. Ca să mi-l iau, aveam nevoie de o slujbă. Deși acum știam să folosesc o mașină de cusut industrială și o tiparniță, cea mai importantă aptitudine dobîndită în închisoare era că citeam totul cu o atenție de ucigaș. Biblioteca închisorii avea destule cărți despre meșteșuguri. La început, am citit totul, chiar și despre cum se croșetează. Am citit toate cărțile din colecția „Great Books of the World“, toate cărțile scrise de Philippa Gregory și cele scrise de Louis L’Amour. Jackie Kettle îmi trimitea cu sîrguință cîte o carte în fiecare lună. Dar visam să aleg o carte dintr-o bibliotecă sau dintr-o librărie. Mi-am luat așa-zisul meu CV, l-am umplut cu minciuni și l-am depus la fiecare librărie din Minneapolis. Una singură mi-a răspuns, pentru că Jackie lucra acum acolo și ca achizitor, și ca manager.

Librăria era micuță și modestă, plasată vizavi de clădirea de cărămidă a unei școli, într-un cartier plăcut. Ușa albastră cu arcadă de la intrare se deschidea într-un spațiu ce mirosea dulceag a iarbă, de vreo șaptezeci și patru de metri pătrați, ticsiți cu cărți, cu secțiuni etichetate ca ficțiune indigenă, istorie, poezie, limbi străine, memorii și tot așa. Mi-am dat seama că sîntem mult mai geniali decît credeam. Patroana se afla într-un birou îngust cu ferestre înalte, care lăsau să pătrundă înăuntru fîșii suave de lumină. Louise purta ochelari de modă veche cu lentile ovale și își strînsese părul cu o clemă cu mărgele. O știam doar din fotografii de autor mai vechi. Vîrsta îi lățise chipul și nasul, îi umflase obrajii, îi albise părul și îi dăduse un aer general de îngăduință. Mi-a spus că librăria era în pierdere.

– Poate că aș putea să ajut, am zis.

– Cum?

– Vînzînd cărți.

Eram foarte intimidantă pe atunci și vorbeam cu încrederea de dinainte, ca o agentă de vînzări. După ce am scăpat de salopeta cu floarea-soarelui, mi-am cultivat un stil brutal și frumos: contur de ochi negru, un ruj aprins, brațe musculoase și coapse pline. Ținuta cu care ieșeam era compusă din blugi negri, adidași negri, înalți, de la Stompers, un tricou negru de fotbal, un cercel în nas, un piercing în sprînceană și o bandană neagră, strînsă pe cap, care să-mi țină părul.

Cine ar îndrăzni să nu cumpere cărți de la mine? Louise a priceput totul și a încuviințat din cap. Avea CV-ul meu în mînă, dar nu m-a întrebat absolut nimic.

– Ce citești acum?

– Almanac of the Dead. E o capodoperă.

– Într-adevăr. Ce altceva?

– Benzi desenate. Romane grafice. Hm, Proust?

Ea a dat sceptică din cap și m-a măsurat din creștet pînă-n picioare.

– Sînt vremuri grele pentru librăriile mici și probabil că n-o vom scoate la capăt, a zis ea. Ai vrea o slujbă?

Am început cu o tură de zi și ore suplimentare. Am reluat legătura cu Jackie Kettle, care citise tot ce fusese scris vreodată și care m-a învățat cum să conduc librăria. Bătrîna Tookie avea și ea ideile ei cu privire la oportunitățile din vînzarea cu amănuntul. Dar am rezistat tentației de a băga mîna în casa

de marcat, tentației de a fura informații de pe carduri de credit și tentației de a șterpeli marfa suplimentară, chiar și cele mai bune bijuterii. Uneori eram nevoită să-mi mușc degetele. Cu timpul, rezistența s-a transformat în obicei, iar impulsul a fost domolit. Am muncit din greu ca să obțin o mărire de salariu, apoi încă una și aveam și niște avantaje, printre care se numărau cărți la preț redus sau ediții în avanpremieră. Nu cheltuiam mult. Mă uitam la vitrine. Hoinăream. După muncă, mă urcam în autobuz și mă plimbam de colo-colo, coboram și mă urcam la loc, prin tot orașul. Lucrurile se schimbaseră de cînd fusesem eu mică. Era încîntător să mă las purtată pe străduțe, fără să am nici cea mai vagă idee încotro mă îndreptam, ajungînd în cartiere locuite de oameni surprinzători. Femei în veșminte fucsia văluroase, cu eșarfe mov pe cap împînzeau trotuarele. Am văzut hmongi, eritreeni. Mexicani. Vietnamezi. Ecuadorieni. Somalezi. Laoțieni. Și un număr îmbucurător de americani de culoare și de indigeni de-ai mei. Firme de magazine în tot felul de limbi, scrise cu litere curgătoare, case după case – cochete, în paragină, cu tot felul de adaosuri, adăpostite sub coroanele bătute de vînt ale copacilor. Apoi zone părăsite – căi ferate, hectare de cîmpuri pavate, malluri distopice. Uneori vedeam cîte un mic restaurant care îmi plăcea, așa că mă dădeam jos la următoarea și intram în el, după care comandam supă. Am mîncat supe din toată lumea. Avgolemono. Sambar. Menudo. Egusi cu fufu. Ajiaco. Borș. Supa cu leberknödel. Gazpacho. Tom yam. Soleanca. Nässelsoppa. Gumbo. Gamjaguk. Miso. Pho ga. Samgyetang. Am ținut o listă în jurnalul meu, cu prețul fiecărei supe în dreptul numelui ei. Toate au fost satisfăcător de ieftine și cît se poate de sățioase. Odată, am auzit un bărbat care stătea lîngă mine în cafenea comandînd supă de penis de bivol. Am încercat să o comand și eu de la chelner, însă acesta, cu părere de rău, mi-a spus că nu au decît un singur penis pe săptămînă și că supa se dă repede.

– Dar ei au, am zis, arătînd spre masa cu bărbați slabi, pîntecoși.

– Ei au nevoie de ea, mi-a zis, cu un glas scăzut. E bună pentru mahmureli și știi tu.

Și mi-a făcut semn cu cotul.

– A, aia.

– I-au trimis nevestele.

Mi-a făcut cu ochiul. În loc să-i întorc gestul, i-am aruncat o privire ucigătoare. Voiam să se așeze în genunchi. N-a făcut-o, dar supa din partea casei a fost excelentă. 

Într-o zi, am coborît la cafeneaua Hard Times și am mers înapoi pînă la un magazin cu articole pentru activități în aer liber de pe Cedar Avenue, în cartierul Riverside din Minneapolis. Midwest Mountaineering avea o îngrăditură în spate plină cu caiace și canoe. Erau în culori vii – un albastru atît de albastru, încît lucea, un roșu vesel, un galben aprins. Pe cînd mă îndreptam spre intrarea din spate ca să caut o geacă la reducere în august, am simțit asupra mea privirea cuiva, așa că m-am întors. Acei umeri lați. Acel cap pătrățos. Ieșea în evidență pe fundalul bărcilor cu autopropulsie înșirate ca niște creioane colorate într-un pachet. Picioarele îi erau și mai slabe și purta o pereche de adidași de un alb strălucitor. Era doar o siluetă neagră cu soarele care-l lumina din spate. Umbra îi era strîmbă și diformă, de multă vreme, chiar dinainte de box și de a fi polițist tribal. A pășit într-un petic de soare și s-a luminat la față. Degajat, zîmbind prostește, călduros. Pollux m-a îmbrățișat ca pe un copil mare, apoi a făcut un pas în spate. A mijit ochii și m-a privit cu o insistență ciudată.

– Ești liberă?

– Hai să spunem că sînt afară.

– Ai fugit?

– Nu.

– Atunci spune-o.

– Ce să spun? Ce-mi face conștiința de potawatomi?

– Nu, nu asta.

– Atunci ce?

– Spune că te căsătorești cu mine.

– Tu vrei să te căsătorești cu mine?

– Da.

Ușa este deschisă. Ieși!

Acum trăiesc ca un om cu o viață normală. O slujbă cu un program regulat, după care vin acasă la un soț normal. Am pînă și o căsuță normală, cu o curte mare, asimetrică, frumoasă și neorînduită. Trăiesc precum cineva care a încetat să se mai teamă de porția zilnică a timpului. Duc ceea ce s-arputea numi o viață normală, numai dacă te-ai așteptat dintotdeauna să trăiești astfel. Dacă crezi că ai dreptul.

Muncă. Iubire. Mîncare. Un dormitor adăpostit de un pin. Sex și vin. Știind ceea ce știu despre istoria tribului meu, amintindu-mi ce-mi pot aminti despre mine, pot să numesc viața pe care o trăiesc acum drept una ruptă din rai. Încă de cînd am înțeles că viața asta avea să fie a mea, nu mi-am dorit decît să continue neabătută de la rutina ei neprețuită. Și așa s-a și întîmplat. Cu toate acestea, ordinea tinde către dezordine. Haosul ne zădărnicește strădaniile nevolnice. Trebuie să fii mereu în gardă.

Am muncit din greu, am păstrat lucrurile în ordine, mi-am stăvilit zgomotul interior, am rămas pe drumul cel bun. Și totuși, necazul a aflat unde locuiesc și mi-a dat de urmă. În noiembrie 2019, moartea a luat-o pe una dintre cele mai enervante cliente de-ale mele. Însă ea n-a dispărut de tot.

1025 16 coperta corin braga jpg
Străinătăți, stranietăți și alte fantasme literare
Mi‑e greu să cred că proza lui Mircea Eliade ar putea fi înțeleasă pe deplin fără dialectica sacru‑profan.
p 17 2 jpg
Pînă la capătul drumului
Filmul vorbește despre condiția de a ajunge mereu prea tîrziu.
1025 17b cover1 jpg
Solo & solos
Curînd ne vor vizita artiști de la celălalt capăt al lumii, din Noua Zeelandă și Australia, care au acumulat cu sîrguință simpatie internațională și și-au făcut în cele din urmă curaj să ne caute și pe noi pe hartă.
image png
O călătorie narativă ajunsă la final: Asociația Heart a încheiat cu succes proiectul „Povești de familie”
Asociația Hearth are plăcerea de a anunța încheierea cu succes a proiectului cultural “Povești de familie” – o inițiativă recuperatoare și artistică
1024 16 cop1 png
Anxietatea lucrurilor definitive
Cele două cărți discutate în această pagină au în comun o anumită anxietate (aparentă sau nu) a definitivului.
1024 17 Am avut o livada foto Sabina Costinel jpg
Livezile noastre de vișini
Într-un fel sau altul, noile perspective asupra Livezii de vișini explorează răsturnarea vremurilor de care tot avem parte în ultimii ani.
Doru Covrig Doua maini,model cu roșu și negru, polimer, 17x25x18cm, 1995 jpg
Expoziție personală DORU COVRIG - sculptură mică și desene - la un an de la dispariția artistului
Doru Covrig este pentru arta contemporană un reper al sculpturii conceptuale
Poster orizontal 23 11 2023 Gianni Gagliardi Nomadic Nature jpg
„NOMADIC NATURE”: jazz cu saxofonistul spaniol GIANNI GAGLIARDI, la Sala Radio
A înregistrat peste 40 de albume, dintre care 5 ca solist, albume ce au primit aprecieri foarte bune din partea presei internaționale.
1023 16 antologia palatina cartea a v a produs galerie mare jpg
p 17 2 jpg
Bîrfoteca
Jeanne du Barry îneacă monarhia franceză în unsoarea tabloidelor.
1023 17 Kenny Garrett jpg
Jazz Syndicate Festival
Pentru un succes total însă, festivalul ar fi meritat o promovare mai extinsă.
1023 21 Iamandi coperta jpg
Adio, Europa de Est!
Aș adăuga: poate noua formă a folclorului est-european.
1022 16 donnatela jpg
Black Hole Sun
Cred că o iniţiativă a traducerii lui ar fi cu profit pentru literatura română contemporană.
p 17 2 jpg
Zeița
Și ne arată că această utopie e la îndemînă.
1022 17 The Beatles Now And Then jpg
Beatleși și Stoneși în 2023
The Rolling Stones este o formație în (plină) activitate, niciodată întreruptă, niciodată scurtcircuitată de ego-urile supraexpandate ale componenților.
1022 21 Florescu jpg
Brâncuși, Picasso: artiști, expoziții, efecte în paralelă
Dar acesta e un alt artist, un alt efect în paralel, un alt posibil subiect al unei alte expoziții „în paralelă” care va avea loc cîndva, în viitor.
Poster orizontal09 11 2023 Contemporan în România 2 jpg
„CONTEMPORAN ÎN ROMÂNIA” – seară de jazz și vernisajul expoziției „Centaur”, la Sala Radio
Prin Proiectul Cultural dorim să oferim o revelatoare experiență multimedia
1021 16 coperta jpg
„Grecia călătorește, călătorește mereu”
Grecia călătorește, călătorește mereu.
p 17 jpg
Detalii
Frumusețea filmului e inseparabilă de o stare de plutire a tuturor lucrurilor.
1021 17 cover1 jpg
Încredere
Lansările din acest an au arătat un grup în formă maximă.
1021 21 moscova inhata romania robert bishop e s crayfield editura corint istorie 01 jpg
Origini românești ale Războiului Rece
Ordinele noastre erau să ne ocupăm de naziști, dar am aflat curînd că urgia comunistă „este mai rea decît cea nazisă”, au mărturisit autorii.
1020 16 catre paradis jpg
Paradisul uitat
Negarea radicală a „binarității”
1020 17 Cea care priveste lumea foto Jonathan Michel jpg
Un festival nou în oraș
Minunați performerii cehi, care au făcut slalom prin muzica acelor ani, cu o reconfortantă autoironie, jonglînd cu imagini, costume, coregrafii și mai ales muzică.
BUN MRM 15 noiembrie landscape jpg

Adevarul.ro

image
Singurul om politic român pe care un reputat istoric il consideră cu adevărat patriot. „Mă uit la Simion ca la un dulap”
Istoricul Doru Radosav, profesor la Universitatea Babeș-Bolyai, a vorbit despre omul politic român care este, în opinia sa, singurul despre care se poate spune fără nicio ezitare că a fost un adevărat patriot, dar și despre ce pot face politicienii de azi ca să-i calce pe urme.
image
Românul Sebastian Stan, în pielea lui Donald Trump. Încep filmările pentru „The Apprentice”, despre ascensiunea fostului președinte american
Actorul de origine română, Sebastian Stan, va interpreta rolul tânărului Donald Trump în noua producție cinematografică "The Apprentice", în regia lui Ali Abbasi.
image
Exploziile care au cutremurat orașele Văii Jiului. Cum s-a produs catastrofa din Mina Livezeni, în 1980
Miercuri, 29 noiembrie, s-au împlinit 43 de ani de la catastrofa din Mina Livezeni, unde o explozie produsă de gazele din mină a ucis peste 50 de oameni. Victimele tragediei au fost comemorate

HIstoria.ro

image
Sfântul Andrei și Dobrogea, între legendă și istorie
Îndelung uitate de către establishment-ul universitar românesc, studiile paleocreștine încep să își facă din ce în ce mai clară prezența și la noi. Încurajarea acestor studii și pătrunderea lor în cadrul cursurilor s-au dovedit lucruri absolut necesare. Ultimii ani au dus la noi dezvăluiri arheologice privind primele comunități paleocreștine (paleoeclesii) din Scythia Minor (actuala Dobrogea), conturând două ipoteze și direcții de cercetare pentru viitor: ipoteza pătrunderii pe filieră apostolic
image
Muzica elitelor otomane
Muzica clasică otomană reprezintă o muzică orientală cultă, una a elitelor, practicată la Curtea sultanului otoman, cu diferite ocazii. Ea apare ca muzică de Curte a conducătorilor politici din Orientul Apropiat și Mijlociu, fiind o muzică echivalentă a muzicii simfonice din vestul Europei.
image
Unirea Bucovinei „în vechile ei hotare” cu România
Dezmembrarea Austro-Ungariei a permis și românilor din Bucovina să dispună așa cum doresc de propria soartă.