Necazul a aflat unde locuiesc. Fragment în avanpremieră din Sentința de Louise Erdrich

2 octombrie 2023
image

După zece ani de închisoare, Tookie încearcă să ia viața de la capăt și se angajează într-o librărie. Venirea pandemiei și moartea unei cliente fidele declanșează însă un lanț de evenimente imprevizibile. Tookie e forțată acum să privească în interiorul ei pentru a-și înțelege propriul trecut și a-și ispăși greșelile. Condamnarea la integrarea într-o cultură înlocuitoare, care doar se vrea înfloritoare, se plătește scump. Într-o societate dominată de ură și cruzime, personajele din Sentința se regăsesc și supraviețuiesc prin iubire, prietenie, cărți, familie și moștenire culturală. Lupta pentru păstrarea propriei memorii și identități nu e ușoară, însă resentimentele și disperarea fac loc în cele din urmă compasiunii și solidarității. 

Carte finalistă la Women’s Prize for Fiction 2022.

Sentința confirmă puterea cărților de a ne vindeca și, mai mult decît atît, de a ne schimba viața.“ The New York Times Book Review

„Bizară, încîntătoare și amuzantă: o operă despre maternitate, osîndă, regret și magia cuvintelor pe hîrtie – întunecată, luminoasă și în toate nuanțele dintre cele două.“ The New York Times

Louise Erdrich face parte din tribul amerindian Turtle Mountain Band of Chippewa. A scris numeroase romane, volume de poezii, cărți pentru copii și amintiri despre primii ani ai maternității. S-a născut în Minnesota, iar acum locuiește împreună cu familia în Minneapolis, unde deține Birchbark Books, o mică librărie independentă. A cîștigat premiul Pulitzer pentru romanul The Night Watchman. Se spune că în casa ei veche, care scîrțîie din toate încheieturile, ar locui o fantomă. 

***

Odată, pe cînd eram în izolare, întinsă în pat într-o stare de disociere corporală, fusesem vizitată de un mic spirit. În ojibwe, cuvîntul pentru „insectă“ este manidoons, spirit mic. Într-o zi, o muscă de un verde iridescent mi-a aterizat pe încheietură. Nu m-am clintit din loc, doar am privit-o atingîndu-și carapacea ca o piatră prețioasă cu brațele-i subțiri cît o geană. Mai tîrziu, am căutat să văd ce specie era. Doar o muscă verde de sticlă, Lucilia sericata. Dar, la acel moment, a fost solia tuturor lucrurilor despre care am crezut că nu aveau să mai fie nicicînd ale mele: frumusețea neobișnuită și comună, entuziasmul, surpriza. A doua zi de dimineață, nu mai era. S-o fi întors la gunoaiele ei sau la vreun leș, m-am gîndit. Dar nu. Era întinsă pe dosul palmei mele. O strivisem de moarte în somn. Eram terminată. Normal că îmi pierdusem complet simțul ironiei, pentru că trăiam într-un clișeu crud. Însă în deznădejdea rutinei, orice aberație este un semnal strălucitor. Multe săptămîni după acel eveniment am crezut cu ardoare că micul spirit fusese semnul că într-o zi aveam să-mi recapăt libertatea. Iar eu îl omorîsem.

Și totuși, zeii sînt miloși.

Am plecat într-o salopetă cu imprimeu cu floarea-soarelui, un tricou alb și niște bocanci bărbătești. Încă aveam dicționarul. Am fost primită într-un apartament de tranziție pînă cînd, în cele din urmă, mi-am găsit unde să locuiesc, în apropiere de autostrada interstatală I-35. 

Între 2005 și 2015, telefoanele evoluaseră. Primul lucru pe care l-am observat a fost că toată lumea era cu ochii într-un dispozitiv dreptunghiular luminat. Voiam și eu unul. Ca să mi-l iau, aveam nevoie de o slujbă. Deși acum știam să folosesc o mașină de cusut industrială și o tiparniță, cea mai importantă aptitudine dobîndită în închisoare era că citeam totul cu o atenție de ucigaș. Biblioteca închisorii avea destule cărți despre meșteșuguri. La început, am citit totul, chiar și despre cum se croșetează. Am citit toate cărțile din colecția „Great Books of the World“, toate cărțile scrise de Philippa Gregory și cele scrise de Louis L’Amour. Jackie Kettle îmi trimitea cu sîrguință cîte o carte în fiecare lună. Dar visam să aleg o carte dintr-o bibliotecă sau dintr-o librărie. Mi-am luat așa-zisul meu CV, l-am umplut cu minciuni și l-am depus la fiecare librărie din Minneapolis. Una singură mi-a răspuns, pentru că Jackie lucra acum acolo și ca achizitor, și ca manager.

Librăria era micuță și modestă, plasată vizavi de clădirea de cărămidă a unei școli, într-un cartier plăcut. Ușa albastră cu arcadă de la intrare se deschidea într-un spațiu ce mirosea dulceag a iarbă, de vreo șaptezeci și patru de metri pătrați, ticsiți cu cărți, cu secțiuni etichetate ca ficțiune indigenă, istorie, poezie, limbi străine, memorii și tot așa. Mi-am dat seama că sîntem mult mai geniali decît credeam. Patroana se afla într-un birou îngust cu ferestre înalte, care lăsau să pătrundă înăuntru fîșii suave de lumină. Louise purta ochelari de modă veche cu lentile ovale și își strînsese părul cu o clemă cu mărgele. O știam doar din fotografii de autor mai vechi. Vîrsta îi lățise chipul și nasul, îi umflase obrajii, îi albise părul și îi dăduse un aer general de îngăduință. Mi-a spus că librăria era în pierdere.

– Poate că aș putea să ajut, am zis.

– Cum?

– Vînzînd cărți.

Eram foarte intimidantă pe atunci și vorbeam cu încrederea de dinainte, ca o agentă de vînzări. După ce am scăpat de salopeta cu floarea-soarelui, mi-am cultivat un stil brutal și frumos: contur de ochi negru, un ruj aprins, brațe musculoase și coapse pline. Ținuta cu care ieșeam era compusă din blugi negri, adidași negri, înalți, de la Stompers, un tricou negru de fotbal, un cercel în nas, un piercing în sprînceană și o bandană neagră, strînsă pe cap, care să-mi țină părul.

Cine ar îndrăzni să nu cumpere cărți de la mine? Louise a priceput totul și a încuviințat din cap. Avea CV-ul meu în mînă, dar nu m-a întrebat absolut nimic.

– Ce citești acum?

– Almanac of the Dead. E o capodoperă.

– Într-adevăr. Ce altceva?

– Benzi desenate. Romane grafice. Hm, Proust?

Ea a dat sceptică din cap și m-a măsurat din creștet pînă-n picioare.

– Sînt vremuri grele pentru librăriile mici și probabil că n-o vom scoate la capăt, a zis ea. Ai vrea o slujbă?

Am început cu o tură de zi și ore suplimentare. Am reluat legătura cu Jackie Kettle, care citise tot ce fusese scris vreodată și care m-a învățat cum să conduc librăria. Bătrîna Tookie avea și ea ideile ei cu privire la oportunitățile din vînzarea cu amănuntul. Dar am rezistat tentației de a băga mîna în casa

de marcat, tentației de a fura informații de pe carduri de credit și tentației de a șterpeli marfa suplimentară, chiar și cele mai bune bijuterii. Uneori eram nevoită să-mi mușc degetele. Cu timpul, rezistența s-a transformat în obicei, iar impulsul a fost domolit. Am muncit din greu ca să obțin o mărire de salariu, apoi încă una și aveam și niște avantaje, printre care se numărau cărți la preț redus sau ediții în avanpremieră. Nu cheltuiam mult. Mă uitam la vitrine. Hoinăream. După muncă, mă urcam în autobuz și mă plimbam de colo-colo, coboram și mă urcam la loc, prin tot orașul. Lucrurile se schimbaseră de cînd fusesem eu mică. Era încîntător să mă las purtată pe străduțe, fără să am nici cea mai vagă idee încotro mă îndreptam, ajungînd în cartiere locuite de oameni surprinzători. Femei în veșminte fucsia văluroase, cu eșarfe mov pe cap împînzeau trotuarele. Am văzut hmongi, eritreeni. Mexicani. Vietnamezi. Ecuadorieni. Somalezi. Laoțieni. Și un număr îmbucurător de americani de culoare și de indigeni de-ai mei. Firme de magazine în tot felul de limbi, scrise cu litere curgătoare, case după case – cochete, în paragină, cu tot felul de adaosuri, adăpostite sub coroanele bătute de vînt ale copacilor. Apoi zone părăsite – căi ferate, hectare de cîmpuri pavate, malluri distopice. Uneori vedeam cîte un mic restaurant care îmi plăcea, așa că mă dădeam jos la următoarea și intram în el, după care comandam supă. Am mîncat supe din toată lumea. Avgolemono. Sambar. Menudo. Egusi cu fufu. Ajiaco. Borș. Supa cu leberknödel. Gazpacho. Tom yam. Soleanca. Nässelsoppa. Gumbo. Gamjaguk. Miso. Pho ga. Samgyetang. Am ținut o listă în jurnalul meu, cu prețul fiecărei supe în dreptul numelui ei. Toate au fost satisfăcător de ieftine și cît se poate de sățioase. Odată, am auzit un bărbat care stătea lîngă mine în cafenea comandînd supă de penis de bivol. Am încercat să o comand și eu de la chelner, însă acesta, cu părere de rău, mi-a spus că nu au decît un singur penis pe săptămînă și că supa se dă repede.

– Dar ei au, am zis, arătînd spre masa cu bărbați slabi, pîntecoși.

– Ei au nevoie de ea, mi-a zis, cu un glas scăzut. E bună pentru mahmureli și știi tu.

Și mi-a făcut semn cu cotul.

– A, aia.

– I-au trimis nevestele.

Mi-a făcut cu ochiul. În loc să-i întorc gestul, i-am aruncat o privire ucigătoare. Voiam să se așeze în genunchi. N-a făcut-o, dar supa din partea casei a fost excelentă. 

Într-o zi, am coborît la cafeneaua Hard Times și am mers înapoi pînă la un magazin cu articole pentru activități în aer liber de pe Cedar Avenue, în cartierul Riverside din Minneapolis. Midwest Mountaineering avea o îngrăditură în spate plină cu caiace și canoe. Erau în culori vii – un albastru atît de albastru, încît lucea, un roșu vesel, un galben aprins. Pe cînd mă îndreptam spre intrarea din spate ca să caut o geacă la reducere în august, am simțit asupra mea privirea cuiva, așa că m-am întors. Acei umeri lați. Acel cap pătrățos. Ieșea în evidență pe fundalul bărcilor cu autopropulsie înșirate ca niște creioane colorate într-un pachet. Picioarele îi erau și mai slabe și purta o pereche de adidași de un alb strălucitor. Era doar o siluetă neagră cu soarele care-l lumina din spate. Umbra îi era strîmbă și diformă, de multă vreme, chiar dinainte de box și de a fi polițist tribal. A pășit într-un petic de soare și s-a luminat la față. Degajat, zîmbind prostește, călduros. Pollux m-a îmbrățișat ca pe un copil mare, apoi a făcut un pas în spate. A mijit ochii și m-a privit cu o insistență ciudată.

– Ești liberă?

– Hai să spunem că sînt afară.

– Ai fugit?

– Nu.

– Atunci spune-o.

– Ce să spun? Ce-mi face conștiința de potawatomi?

– Nu, nu asta.

– Atunci ce?

– Spune că te căsătorești cu mine.

– Tu vrei să te căsătorești cu mine?

– Da.

Ușa este deschisă. Ieși!

Acum trăiesc ca un om cu o viață normală. O slujbă cu un program regulat, după care vin acasă la un soț normal. Am pînă și o căsuță normală, cu o curte mare, asimetrică, frumoasă și neorînduită. Trăiesc precum cineva care a încetat să se mai teamă de porția zilnică a timpului. Duc ceea ce s-arputea numi o viață normală, numai dacă te-ai așteptat dintotdeauna să trăiești astfel. Dacă crezi că ai dreptul.

Muncă. Iubire. Mîncare. Un dormitor adăpostit de un pin. Sex și vin. Știind ceea ce știu despre istoria tribului meu, amintindu-mi ce-mi pot aminti despre mine, pot să numesc viața pe care o trăiesc acum drept una ruptă din rai. Încă de cînd am înțeles că viața asta avea să fie a mea, nu mi-am dorit decît să continue neabătută de la rutina ei neprețuită. Și așa s-a și întîmplat. Cu toate acestea, ordinea tinde către dezordine. Haosul ne zădărnicește strădaniile nevolnice. Trebuie să fii mereu în gardă.

Am muncit din greu, am păstrat lucrurile în ordine, mi-am stăvilit zgomotul interior, am rămas pe drumul cel bun. Și totuși, necazul a aflat unde locuiesc și mi-a dat de urmă. În noiembrie 2019, moartea a luat-o pe una dintre cele mai enervante cliente de-ale mele. Însă ea n-a dispărut de tot.

comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.
p 17 jpg
Impresii hibernale
Astea fiind spuse, Prin ierburi uscate nu e deloc lipsit de har – ba chiar, dat fiind efortul de a-l dibui chiar în miezul trivialității, filmul e o reușită atemporală, care s-ar putea să îmbătrînească frumos.

Adevarul.ro

image
Povestea care sparge tiparele în Japonia tradiționalistă. Cum a devenit o însoțitoare de bord prima femeie la conducerea Japan Airlines
Numirea în ianuarie a lui Mitsuko Tottori la conducerea Japan Airlines (JAL) a provocat un adevărat șoc în lumea afacerilor din această țară. Nu numai că Tottori era prima femeie aflată la conducerea companiei aeriene, dar își începuse cariera ca membru al echipajului de cabină.
image
„Era doar o chestiune de timp”: Eminem îl ucide pe alter ego-ul Slim Shady în noul album VIDEO
Unul dintre marile alter ego-uri din pop ar putea avea un sfârșit macabru, Eminem anunțând primul său album de după cel din 2020, intitulat „The Death of Slim Shady (Coup de Grâce)”, relatează The Guardian.
image
Dispariția misterioasă a fiicei de 16 ani a unor magnați americani ai tehnologiei. Când a fost văzută ultima dată VIDEO
Mint Butterfield, fiica unor cunoscuți antreprenori din lumea tehnologiei, a dispărut în weekend. Tânăra de 16 ani a fost zărită pentru ultima dată duminică seara, în Bolinas, California, la nord de San Francisco.

HIstoria.ro

image
Justiția în România secolului al XIX-lea
Evoluția Ministerului Justiției urmărește, în linii mari, evoluția administrației autohtone, dar și pe cea a societății românești, în ansamblul său.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.