Lucruri care (nu) trebuie spuse

Publicat în Dilema Veche nr. 426 din 12-18 aprilie 2012
Lucruri care (nu) trebuie spuse jpeg

Complicată mai e şi meseria asta de scriitor. Mai ales cînd scriitorul e angajat politic. Este cazul lui Günter Grass, de pildă, un intelectual foarte activ pe scena publică. A fost unul dintre promotorii Reunificării Germaniei după 1990, lider al stîngii, comentator şi actor al tranziţiei. În 1999 a obţinut premiul Nobel pentru literatură – vocea sa a căpătat (deşi nu mai avea nevoie) un upgrade de autoritate. Acum cîţiva ani, cînd a recunoscut, în romanul autobiografic Decojind ceapa, că în tinereţe a fost soldat în Wafen SS şi că, pe deasupra, nu a fost chemat la arme, ci s-a înrolat de bună voie, a stîrnit valuri de proteste: de ce recunoaşte atît de tîrziu? Mai poate rămîne un reper moral, intelectual, după această spovedanie tîrzie? Ce credibilitate mai au condamnarea nazismului şi înregimentarea lui într-un partid socialist? Soarta cărţii a fost marcată profund de acest episod – receptarea s-a făcut aproape exclusiv la nivelul politic.

Acum, Günter Grass tulbură din nou apele. Săptămîna trecută, a publicat în Süddeutsche Zeitung un poem intitulat „Was gesagt werden muss“ („Ce trebuie spus“). Poemul a apărut în aceeaşi zi, în traducere, şi în cîteva ziare internaţionale importante, cum ar fi The New York Times şi El País. Ce trebuia să spună autorul? Că „puterea nucleară Israel ameninţă pacea mondială“. Era de aşteptat să fie imediat interpelat de opinia publică: mesajele de indignare, ameninţările şi injuriile au curs din toate părţile. S-a spus că e antisemit, că e iresponsabil, că e senil, că e un poet ratat care scrie poeme „scîrboase“. Cei care l-au apărat au fost foarte puţini. De partea lui a fost, de pildă, secretarul Uniunii Scriitorilor din Germania, care a afirmat că textul lui Grass e un poem şi că el trebuie judecat doar în plan literar.

De fapt, tocmai aici e şi punctul sensibil al demersului lui Grass: că a ales să spună ce avea de spus într-un poem, nu într-un articol de opinie, cînd textul în sine nu are nimic literar în afară de formă – e doar un manifest politic. Afirmaţia-cheie, remarcată şi citată imediat de toţi criticii, e această aluzie că Israelul, care e o putere nucleară, poate ameninţa pacea mondială. E împotriva curentului, e contrar percepţiei generale că Iranul reprezintă acum cea mai mare ameninţare; dar afirmaţia are şi un background neliniştitor: ştirea recentă că Germania ar fi furnizat Israelului armament şi un submarin de luptă. Oricît de tare ar deranja această deturnare a atenţiei (dinspre Iran spre Israel), Grass are, fundamental, dreptate: pînă la urmă, orice stat care deţine arme atomice (deci şi Israelul) este o ameninţare pentru pace. Şi, într-o democraţie, orice om, orice poet ar trebui să aibă libertatea de a spune ce crede. Căzut în dizgraţie (în Israel a fost declarat persona non grata), Grass se apără susţinînd dreptul la libertatea de expresie. Un poet trebuie să spună ce crede. Cum poate greşi poetul?

Episodul recent al cărui erou e Günter Grass îmi aminteşte de alte cîteva, care l-au avut ca protagonist pe Peter Handke, dramaturg, romancier şi eseist austriac. În anii ’90, el a fost unul dintre puţinii care au făcut opinie separată în ceea ce priveşte războiul din fosta Iugoslavie: nu numai că a apărat cauza sîrbilor, dar a găsit şi cîteva cuvinte de laudă pentru „patriotul“ Slobodan Miloşevici. Pentru atitudinea sa politică a trebuit, nu o dată, să plătească cu cariera literară. Piesele sale sînt refuzate de unele teatre mari; de pildă, acum cîţiva ani, directorul Comediei Franceze a interzis montarea unui spectacol după o piesă de Handke, invocînd explicit motive politice. Anul trecut, după ce juriul unei distincţii literare a decis să-l premieze pe Handke, sponsorul principal s-a hotărît brusc să retragă premiul. În anumite medii literare, Handke este, pur şi simplu, persona non grata.

964 16 coperta jpg
Febra etică
Ca o concluzie, atît Mariana Marin, cît și Mariana Codruț practică o literatură în răspăr cu poetica dominantă a generației ’80, dar nu într-un mod manifest, ostentativ.
964 17 Va urma  Pe planeta Oglinda foto Marius Sumlea 1 jpg
La 146 km de război. Teatru la Piatra Neamț
Ce regăsesc la fiecare ediție a Festivalului de Teatru de la Piatra Neamț este un efort de adecvare la problematicile momentului, la crizele lumii și la ideile ce se dezbat, un efort care face festivalul viu, vibrant, departe de formatul obosit de „vitrină” teatrală.
964 23 png
Lucrările maeștrilor peisagiști britanici (și nu numai) la București
Pavilioanele Art Safari sînt deschise publicului pînă la 11 decembrie și, cu siguranță, promit o experiență vizuală memorabilă.
afis conferintele dilema iasi 6-8 octombrie 2022
Conferințele Dilema veche la Iași. Despre Război și pace 6-8 octombrie 2022, Sala Henri Coandă a Palatului Culturii
Între 6 și 8 octombrie, de joi pînă sîmbătă, Conferințele Dilema veche ajung pentru prima dată la Iași. E o ediție la care conferențiarii invitați vor aborda o temă foarte actuală: „Război și pace”.
963 16 Pdac Romila jpg
Hibridizări
Aplicate preponderent pe Craii de Curtea-Veche, „investigațiile” lui Ion Vianu sfîrșesc prin a da un portret de adîncime al lui Mateiu Caragiale.
p 17 2 jpg
Melancolie pariziană
Ambreiajul ficțiunilor lui Hers este doliul: moartea unui apropiat (în magnificul Ce sentiment de l’été și Amanda), ruptura amoroasă și adolescența (care tot un fel de doliu – al absenței grijilor – se cheamă că e) în Les Passagers de la nuit.
963 17 Breazu jpg
Vremea schimbării
Dezbrăcat de pompa, efervescența și galvanitatea primelor opere discografice ale The Mars Volta, noul album poate fi o ecuație cu prea multe necunoscute pentru vechii fani, dar are caracter și culoare.
Ultimul interviu jpg
Ultimul interviu (roman) - Eshkol Nevo
„Eshkol Nevo scrie cu talent, cu umor și cu inteligență… Prietenie, invidie, iubire, nefericire, puterea de a merge mai departe – nimic nu-i scapă.“
962 16 coperta BAS1 jpg
De la mistic la psihedelic
Viciu ascuns pastișează delicios genul noir, oferind un personaj central care rulează printre tripuri și realități halucinante, în încercarea de a dezlega enigma dispariției amantului căsătorit al unei foste iubite.
p 17 jpg
Frustrare
Om cîine arată din capul locului ca un film ajuns într-o gară din care trenul (succesului de public, al aprecierii critice, dar mai ales al originalității pur și simplu) a plecat de mult.
962 17 Biro cover01 jpg
Estetici synth
Am crescut cu minciuna persistentă că ultimele inovații muzicale s-ar fi realizat în anii ’70.
p 21 coperta jpg
O poveste din Nord, cu voluptate și multă tristețe...
Publicat în cursul acestei veri la Editura Polirom, ultimul roman tradus al lui Stefánsson este, cu siguranță, o piesă importantă în portofoliul colecției de literatură străină al Poliromului.
p 23 jpg
O arhitectură de excepție și o propunere: expoziția permanentă ”Brâncuși în lume”
Cu cîteva zile înainte de inaugurarea acestui Centru, programată pentru 15 septembrie 2022, am organizat o discuție care a pornit de la arhitectura edificiului și a ajuns, firesc cumva, la modul în care, pe de o parte, cultura română de azi îl metabolizează pe Brâncuși.
The John Madejski Garden at the V&A (c) Victoria and Albert Museum, London (1) jpg
Opere de artă rare din patrimoniul Marii Britanii vor fi expuse în această toamnă în București, la Art Safari
81 de opere extrem de valoroase semnate de John Constable (1776-1837), dar și de Rembrandt, Albrecht Dürer, Claude Lorrain și alte nume mari din colecția muzeului londonez sînt împrumutate către Art Safari
p 17 1 jpg jpg
Scandalizare
Ce s-ar fi schimbat în Balaur dacă relația fizică de intimitate ar fi avut loc nu între elev (Sergiu Smerea) și profesoara de religie, ci între elev și profesoara de limba engleză, de pildă? Nu prea multe.
961 17 Breazu jpg
Prezentul ca o buclă temporară într-un cîntec pop retro
Reset, albumul creat de Panda Bear și Sonic Boom, a fost lansat pe 12 august de casa de discuri britanică Domino.
copertă Pozitia a unsprezecea și domnișoarele lui Fontaine jpg
Cătălin Mihuleac - Poziția a unsprezecea și domnișoarele lui Fontaine
Care va să zică, pentru a pluti ca o lebădă în apele noilor timpuri, omul înțelept are nevoie de un patriotism bicefal, care să se adreseze atât României, cât și Uniunii Sovietice!
960 15 Banu jpg
Cu sau fără de cale
Colecționarul se încrede în ce e unitar, amatorul în ce e disparat. Primul în calea bine trasată, pe care celălalt o refuză, preferînd să avanseze imprevizibil. Două posturi contrarii.
960 17 afis jpg
Un spectacol ubicuu
Actorii sînt ghizi printre povești în care protagoniști sînt șapte adolescenți care participă virtual la spectacol.
p 21 Amintire de calatorie, 1957 jpg
Victor Brauner, Robert Rius și „arta universală“
Poetul Robert Rius, pe care Victor Brauner îl vizitează la Perpignan în anul 1940, este unul dintre cei pasionați de scrierile misticului catalan Ramon Llull, al cărui nume figurează în lista „străbunilor suprarealismului“ redactată de Breton odată cu publicarea primului manifest suprarealist
Cj fb post 2000x1500 info afis jpg
Conferințele Dilema veche la UBB. Despre Bogați și săraci 14-16 septembrie, Sala Jean Monet a Facultății de Studii Europene
O ediție specială a Conferințelor ”Dilema veche” în care am invitat cele mai competente voci din disciplinele care, în opinia noastră, sînt obligatoriu de convocat dacă vrem să înțelegem cu adevărat chestiunea complicată și nevindecabilă a rupturii dintre bogați și săraci.
959 16jos Iamandi jpeg
România și meritocrația
Cum s-a raportat spațiul românesc la toate aceste sinuozități? Normal, lui Wooldridge nu i-a trecut prin cap o asemenea întrebare, dar cred că un răspuns destul de potrivit ar fi „cu multă detașare”.
p 17 jpg
Canadian Beauty
Dintre subgenurile născute în epoca post-#metoo și influențate decisiv de aceasta, satira corozivă, cu trăsături îngroșate pînă la caricatură, are astăzi vînt din pupă.
959 17 Biro jpg
Reformări
Tears for Fears, celebri pentru răsunătorul succes „Shout” al epocii Thatcher, dar și pentru chica optzecistă pe care o promovau la vremea respectivă, ar părea că se relansează a doua oară după 18 ani de absență, însă reformarea propriu-zisă a avut loc cu ocazia albumului precedent, din 2004.

Adevarul.ro

Fosa septică din Alunu - Vâlcea în care a murit un elev în 2014 Foto Adevărul
Obligația pe care o au românii care dețin fosă septică. Amenzile pornesc de la 5.000 de lei
O lege nouă îi obligă pe proprietarii de fose septice să se înscrie în Registrul de Evidență a Sistemelor Individuale Adecvate pentru Colectarea și Epurarea Apelor Uzate. Termenul limită este 30 octombrie 2022.
operaresidence2 jpg
Anunțul Untold care lasă hotelurile fără camere. Un apartament în centru ajunge la 2.386 de euro
Anunțul perioadei Festivalului Untold, 3-6 august 2023, lasă hotelurile și pensiunile din Cluj-Napoca fără camere pe cea mai mare platformă de cazare - Booking.com. Prețurile încep de la 170 de euro și depășesc 2.000 de euro.
elicopter jpg
Șofer drogat și fără permis, împușcat de polițiști. A refuzat să se supună somației
Un șofer a fost transportat la spital cu elicopterul, fiind împușcat de polițiști, pe un câmp din județul Galați. El era urmărit și a refuzat să se supună somației. Nu avea permis și era drogat.

HIstoria.ro

image
„Historia Special”: 100 de ani de la încoronarea regilor României Mari
„Historia Special”: 100 de ani de la Încoronarea de la Alba Iulia
image
Care este importanța strategică a Insulei Șerpilor?
De mici dimensiuni, având doar 17 hectare, Insula Șerpilor are cu toate acestea o importanță geostrategică semnificativă. Controlul insulei și al apelor înconjurătoare afectează toate rutele de navigație care leagă Ucraina de restul lumii.
image
Cum era la ora de istorie ținută de I.L. Caragiale?
Ca mulţi alţi literaţi, Ion Luca Caragiale a avut o pasiune pentru istorie, inclusiv pentru cea naţională. Blamat de unii încă din timpul vieţii pentru că, în scrierile sale, s-ar fi relevat drept anti-român, el a avut, uneori, o viziune romantică (dacă nu chiar idilică) asupra trecutului neaoș.