De la podul de flori la puntea de cărţi

Publicat în Dilema Veche nr. 458 din 22-28 noiembrie 2012
De ce s a supărat Obélix   şi a plecat în Belgia jpeg

● Vin moldovenii! La Tîrgul de Carte Gaudeamus, invitată de onoare e Republica Moldova. O iniţiativă în acelaşi timp firească şi bizară. E un gest firesc, căci niciodată pînă acum nu a existat vreo acţiune mai coerentă şi mai amplă de promovare a literaturii moldoveneşti în România; utilitatea unei asemenea acţiuni e evidentă. Însă invitaţia adresată Moldovei de a se prezenta la Tîrgul de Carte de la Bucureşti e ciudată. De regulă, la astfel de evenimente sînt invitate literaturi străine, culturi diferite, cărţi dintr-o altă limbă; acum, avem parte de o altă literatură (în) română. Una pe care – oare de ce? – nu o cunoaştem mai deloc. În România, literatura moldovenească e literatură străină!

Adevărul e că, de fapt, relaţiile (culturale şi nu numai) României cu Moldova sînt parazitate de un patriotism romantic, care se exprimă în sloganuri sforăitor-festiviste sau nostalgico-resemnate, dar şi, uneori, de cealaltă parte a Prutului, de o atitudine profund românofobă, specifică unei bune părţi a elitelor (post)comuniste rusofile. Pe de o parte, avem podul de flori, pe de altă parte, avem miile de moldoveni care şi-au luat paşaport românesc doar ca să poată pleca, fără viză, în Europa occidentală; pe de o parte, avem sloganuri gen „Basarabia e România“ şi tot felul de unionişti copleşiţi de importanţa misiunii lor, pe de altă parte, avem micul trafic trasfrontalier cu tutun ieftin şi alte ierburi de primă necesitate; avem ediţii ale ziarelor româneşti şi antene ale posturilor tv la Chişinău, dar şi un Dicţionar moldovenesc-român apărut acum cîţiva ani sub egida Academiei de Ştiinţe din Moldova (şi reeditat recent); şi aici şi dincolo avem frustrări şi viziuni resentimentare, dar nu ştim prea bine, nici noi, nici ei, cine ce-a mai publicat, în limba română, la Bucureşti sau la Chişinău.

„Ambasadori“ informali ai literaturii basarabene în România sînt Vasile Ernu (Născut în URSS) şi fraţii Alexandru şi Mihail Vakulovski. Numele lor sînt cele mai vizibile pe piaţa de carte din România. Succesul lor ar fi putut atrage şi alte pătrunderi ale unor autori moldoveni în librăriile de aici. Însă literatura basarabeană nu s-a „vîndut“ niciodată ca atare – adică nu a devenit un brand în sine. Probabil că autorii din Moldova (puţini la număr) preferă să adopte identitatea culturii române, considerată majoră; sau poate că editurile româneşti care-i publică preferă să-i „ambaleze“ în colecţiile generale de literatură română şi nu mai insistă pe diferenţele culturale tocmai pentru a nu-i include într-o nişă oricum infimă. Una peste alta, autorii moldoveni publicaţi în România nu contribuie, de fapt, la profilarea unei literaturi basarabene. Ceilalţi – cei care publică (doar) în Moldova, sînt aproape necunoscuţi aici.

Foarte activă în România, editura Cartier de la Chişinău propune o comunicare eficientă şi oferă, cel puţin la Bucureşti, o vizibilitate destul de bună pentru cîţiva autori din Moldova. E un efort remarcabil, dar insuficient dacă nu e susţinut şi prin alte iniţiative. Căci, pentru a pune în discuţie dilemele identitare de aici şi de acolo, cel mai bun lucru ar fi să înlocuim podul de flori cu o punte de cărţi.  

● O încercare de normalizare a acestei relaţii complicate a avut loc în ultimul an, odată cu programul iniţiat de directorul Institutului Cultural Român de la Chişinău. Petre Guran a înţeles foarte bine că, în cazul specific al ICR din Republica Moldova, trebuie trecut dincolo de sintagma „export/import cultural“. Guran a propus o perspectivă multiculturală perfect adecvată situaţiei speciale a celor două ţări cu o limbă şi o cultură comune şi o viziune ce promitea o relaţie echilibrată. Am aflat, recent, că şi Petre Guran a fost schimbat din funcţie de către noul preşedinte ICR, Andrei Marga... Păcat de acel început promiţător.

1026 16 impostorul webp
Impostor ca mine
Impostorul își propune să readucă la viață toate frămîntările sociale ale unei epoci, prin intermediul cîtorva personaje situate de ambele părți ale baricadei.
p 17 jpg
Joker
Aici e de găsit un oarecare merit al filmului: în secvențele în care Ridley Scott minte conștient, de dragul cinema-ului.
p 17 Audio jpg
Voci umane, voci artificiale
Am sentimentul că, în cazul tehnologiei de simulare a vocii umane, sfîrșitul jocului va veni cînd nu vei putea face diferența între vocile AI și cele umane.
1025 16 coperta corin braga jpg
Străinătăți, stranietăți și alte fantasme literare
Mi‑e greu să cred că proza lui Mircea Eliade ar putea fi înțeleasă pe deplin fără dialectica sacru‑profan.
p 17 2 jpg
Pînă la capătul drumului
Filmul vorbește despre condiția de a ajunge mereu prea tîrziu.
1025 17b cover1 jpg
Solo & solos
Curînd ne vor vizita artiști de la celălalt capăt al lumii, din Noua Zeelandă și Australia, care au acumulat cu sîrguință simpatie internațională și și-au făcut în cele din urmă curaj să ne caute și pe noi pe hartă.
image png
O călătorie narativă ajunsă la final: Asociația Heart a încheiat cu succes proiectul „Povești de familie”
Asociația Hearth are plăcerea de a anunța încheierea cu succes a proiectului cultural “Povești de familie” – o inițiativă recuperatoare și artistică
1024 16 cop1 png
Anxietatea lucrurilor definitive
Cele două cărți discutate în această pagină au în comun o anumită anxietate (aparentă sau nu) a definitivului.
1024 17 Am avut o livada foto Sabina Costinel jpg
Livezile noastre de vișini
Într-un fel sau altul, noile perspective asupra Livezii de vișini explorează răsturnarea vremurilor de care tot avem parte în ultimii ani.
Doru Covrig Doua maini,model cu roșu și negru, polimer, 17x25x18cm, 1995 jpg
Expoziție personală DORU COVRIG - sculptură mică și desene - la un an de la dispariția artistului
Doru Covrig este pentru arta contemporană un reper al sculpturii conceptuale
Poster orizontal 23 11 2023 Gianni Gagliardi Nomadic Nature jpg
„NOMADIC NATURE”: jazz cu saxofonistul spaniol GIANNI GAGLIARDI, la Sala Radio
A înregistrat peste 40 de albume, dintre care 5 ca solist, albume ce au primit aprecieri foarte bune din partea presei internaționale.
1023 16 antologia palatina cartea a v a produs galerie mare jpg
p 17 2 jpg
Bîrfoteca
Jeanne du Barry îneacă monarhia franceză în unsoarea tabloidelor.
1023 17 Kenny Garrett jpg
Jazz Syndicate Festival
Pentru un succes total însă, festivalul ar fi meritat o promovare mai extinsă.
1023 21 Iamandi coperta jpg
Adio, Europa de Est!
Aș adăuga: poate noua formă a folclorului est-european.
1022 16 donnatela jpg
Black Hole Sun
Cred că o iniţiativă a traducerii lui ar fi cu profit pentru literatura română contemporană.
p 17 2 jpg
Zeița
Și ne arată că această utopie e la îndemînă.
1022 17 The Beatles Now And Then jpg
Beatleși și Stoneși în 2023
The Rolling Stones este o formație în (plină) activitate, niciodată întreruptă, niciodată scurtcircuitată de ego-urile supraexpandate ale componenților.
1022 21 Florescu jpg
Brâncuși, Picasso: artiști, expoziții, efecte în paralelă
Dar acesta e un alt artist, un alt efect în paralel, un alt posibil subiect al unei alte expoziții „în paralelă” care va avea loc cîndva, în viitor.
Poster orizontal09 11 2023 Contemporan în România 2 jpg
„CONTEMPORAN ÎN ROMÂNIA” – seară de jazz și vernisajul expoziției „Centaur”, la Sala Radio
Prin Proiectul Cultural dorim să oferim o revelatoare experiență multimedia
1021 16 coperta jpg
„Grecia călătorește, călătorește mereu”
Grecia călătorește, călătorește mereu.
p 17 jpg
Detalii
Frumusețea filmului e inseparabilă de o stare de plutire a tuturor lucrurilor.
1021 17 cover1 jpg
Încredere
Lansările din acest an au arătat un grup în formă maximă.
1021 21 moscova inhata romania robert bishop e s crayfield editura corint istorie 01 jpg
Origini românești ale Războiului Rece
Ordinele noastre erau să ne ocupăm de naziști, dar am aflat curînd că urgia comunistă „este mai rea decît cea nazisă”, au mărturisit autorii.

Adevarul.ro

image
Răzbunarea unui patron disperat că îl abandonează angajații. „Sunt sigur că o să-mi săriți în cap cu treaba asta”
Tot mai mulți antreprenori se plâng nu doar de faptul că își găsesc cu greu angajați, dar și că mulți dintre ei pleacă după doar câteva săptămâni și îi lasă baltă, fără preaviz și fără să suporte niciun fel de consecințe. Un patron crede că a găsit soluția la această problemă
image
Mircea Badea: „De ce să stea Simona Halep în România?! O viață ai, cu toată dragostea pentru țară”
Prezentatorul de la Antena 3 comentează decizia sportivei de se muta la Dubai.
image
Româncă gravidă în nouă luni, înjunghiată în Țara Galilor. Motivul pentru care agresorul, tot român, o urmărea de o lună
Andreea Pintili, o româncă de 29 de ani care locuiește în Țara Galilor, a fost înjunghiată de mai multe ori de un conațional care o urmărea și posta pe TikTok clipuri cu ea și cu copiii săi.

HIstoria.ro

image
Moartea lui Aurel Vlaicu. Concluziile anchetei
În cursul anchetei în cazul accidentului aeronautic în care și-a pierdut viața Aurel Vlaicu (31 august/13 septembrie 1913) s-au conturat două ipoteze, pe care locotenentul av. Gheorghe Negrescu le prezintă astfel:
image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.