Cannes-ul de la Bucureşti

Publicat în Dilema Veche nr. 561 din 13-19 noiembrie 2014
Cannes ul de la Bucureşti jpeg

De cinci ani încoace, cinefilii aşteaptă ca filmele de la Cannes să ajungă în Bucureşti. Festivalul s-a terminat pe 30 octombrie, dar, la cererea publicului, şase dintre filmele din program vor avea proiecţii suplimentare la Cinema „Elvira Popescu“ (între 13 şi 16 noiembrie). De aceea, vă recomand, pe lîngă Tribul, Winter Sleep (regia Nuri Bilge Ceylan, cîştigătorul Palme d’Or-ului în 2014). Trei critici au răspuns la întrebarea: care a fost filmul acestei ediţii? De asemenea, puteţi afla din interviul cu invitata festivalului, Bérénice Bejo, ce înseamnă pentru o actriţă pe val succesul şi reinventarea de la un rol la altul.

● Cristi MĂRCULESCU

La modul absolut, The Tribe al lui Miroslav Slaboshpitsky este filmul anului 2014. Dar este, pentru mine personal, filmul altui festival: Anonimul l-a adus la Bucureşti în vară. Ce-aş alege din Films de Cannes? 3D-ul din Adieu au langage. Poezie pură, construită cu tehnologii cărora pînă la nenea JLG, nimeni n-a ştiut exact ce să le ceară. Sau, mai exact, toţi au făcut fix acelaşi lucru cu 3D-ul: au aruncat din ecran înspre spectator cu explozii-obiecte şi acuma Jean-Luc Godard vine şi mută toată fandacsia treideului în planurile îndepărtate. În profunzimea cîmpului cinematografic. Efectele sînt halucinante şi, din victima unor proiectile fictive, spectatorul de film cu 3D devine un voyeur care priveşte în secvenţele devenite diorame. Efectul este pervers de alienant şi senzual şi este nou. Este imersiv şi subversiv, abstract şi absurd. Adieu au langage a fost, pur şi simplu, un moment în care-am avut senzaţia că redescopăr magia unui mediu deja fanat şi îmbîcsit. 

● Andrei RUS

Plasat într-un liceu de surdo-muţi din Ucraina, Tribul (Ucraina – Olanda 2014, regia Miroslav Slaboshpitsky) nu are nici un fel de subtitluri şi conţine foarte, foarte multe dialoguri, toate realizate prin intermediul limbajului semnelor. E construit din planuri-secvenţă, spectaculoase şi cu elemente imprevizibile. Are cîteva momente şocante, cu scene explicite de sex între minori, sau cu unele de o violenţă greu de suportat, mai ales că se petrec în timp real. Prezintă o mulţime de locuri comune despre această parte a Europei (prostituţie, corupţie, dorinţa de emigrare), dar le abordează într-un mod particular. Şi construieşte una dintre cele mai emoţionante poveşti de iubire pe care le-am văzut vreodată într-un film, cea dintre protagonistul adolescent care intră în gaşca de răufăcători (în Trib) şi adolescenta care se prostituează cu o aparentă plăcere. Nu există în acest film nici un fel de moment de tandreţe între cei doi, cel puţin nu în sensul convenţional al termenului, pentru că, altfel, scena dinspre final cînd, după ce fata obţinuse cu greu un paşaport fals pentru a emigra în Italia, băiatul îl mănîncă furios, deşi toţi ceilalţi din Trib îl bat cu violenţă, e de o gingăşie incredibilă, chiar dacă – precum toate celelalte manifestări ale personajelor – e aparent agresiv.

● Cristi LUCA

Jauja (regia Lisandro Alonso) e anti-western-ul perfect. Acţiunea e plasată în secolul al XIX-lea, în deşertul Patagoniei din Argentina, unde un inginer danez, interpretat de Viggo Mortensen, îşi caută fiica dispărută. Confruntarea dintre spiritul civilizator şi cel aborigen nu are loc niciodată direct, regizorul fiind interesat să exploreze la un nivel filozofic conflictele dintre diferite niveluri ale societăţii. Maniera naturalistă şi plată în care e prezentată călătoria protagonistului te poate plictisi (sau chiar enerva), dar scopul e mai degrabă de a testa limitele cinema-ului şi ale convenţiilor sale. Iar cinema-ul lui Alonso nu există în afara acestor convenţii. Dacă într-un alt film al său, La Libertad, personajul principal devine parte la final al unui making-of, aici te surprinde prin felul în care se schimbă planurile între realitate şi vis, între fapte şi legende, între prezent şi memorie. Absurd şi straniu, Jauja e fix de ce ai nevoie pentru a-ţi bulversa convingerile despre artă. 

a consemnat Ana Maria SANDU

dilemaveche ro   Literatura clasica pentru copii   De ce merita redescoperita jpg
Literatura clasică pentru copii: De ce merită redescoperită
"A fost odată, ca niciodată..." Cine nu-și amintește aceste cuvinte magice care deschideau porțile unei lumi fantastice?
dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.

Parteneri

Gica Hagi (Sportpictures) jpg
Lipsă totală de oferte pentru antrenorul Gică Hagi. Dezvăluirile impresarului Victor Becali
Fostul internațional s-a retras de pe banca Farului, dar nu-l caută nimeni.
cosmin contra sportpictures jpeg
Ceai verde Foto captură video YouTube dms jpg
Cel mai eficient ceai pentru scăderea tensiunii arteriale, confirmat de specialiști. Aliatul natural în lupta cu hipertensiunea
Află care este cel mai bun ceai pentru scăderea tensiunii arteriale, ce beneficii are ceaiul verde și cum îl poți include în dieta ta zilnică.
Nicușor Dan și CCR FOTO Mediafax
Cine are dreptate în disputa Nicușor Dan vs CCR. Expert: „Să bagatelizezi un principiu liberal atât de important e greu de calificat”
Bogdan Iancu, doctor în drept constituțional și conferențiar la Universitatea București, explică, într-un interviu pentru „Adevărul”, în ce măsură Curtea Constituțională a procedat corect când a respins sesizarea președintelui Nicușor Dan privind unele ambiguități ale „legii Vexler”.
Nicolae Ceauşescu, la Conferinţa Naţională a PCR din decembrie 1977 (© „Fototeca online a comunismului românesc”, cota: 2/1977)
Îl ai prin casă? Acest obiect din vremea lui Ceaușescu poate valora o mică avere
Deși epoca lui Nicolae Ceaușescu a rămas de mult în urmă, unele obiecte din acea perioadă continuă să atragă atenția colecționarilor. Un exemplu notabil este un album aparent banal, dar care poate aduce posesorului o sumă considerabilă de bani.
Familia Kennedy Sursa: John F. Kennedy Library / domeniu public
Familia Kennedy: saga unei dinastii între glorie, tragedii și blesteme care încă tulbură America
Familia Kennedy — o dinastie americană marcată de glorie politică și tragedii profunde, al cărei destin continuă să fascineze și să ridice întrebări despre un posibil blestem.
Panoramă  Muntele Fiji FOTO Shutterstock jpg
O țară asiatică a creat un birou special pentru a gestiona problemele cu străinii. Motivele din spatele deciziei
Japonia a înființat un birou pentru gestionarea relațiilor cu cetățenii străini, inclusiv turiștii, înainte de alegerile parlamentare de duminică. Problema găsește ecou în țară și se află pe agenda politică.
ochelari magazin optica medicala Foto Shutterstock jpg
Mai este obligat angajatorul să plătească ochelarii angajatului, în contextul măsurilor de austeritate?
Discuțiile legate de obligativitatea angajatorilor de a plăti ochelarii angajaților, în contextul măsurilor de austeritate impuse de Guvern, au luat amploare în ultima perioadă, persoanele interesate întrebându-se dacă este sau nu un beneficiu extrasalarial.
ucraina gif gif
Un clip dramatic arată cât de periculos a devenit câmpul de luptă din Ucraina
Transportul trupelor pe front a devenit la fel de periculos ca menținerea lui întrucât timpul de reacție al dronelor e acum de câteva secunde. E posibil ca ucrainenii să fi găsit totuși o soluție - una la limită, dar care le-ar permite să economisească timp prețios, relatează Euromaidan.