Ben Wendel la București

Corneliu CAZACU
23 septembrie 2023
© Corneliu Cazacu
© Corneliu Cazacu

Saxofonistul, fagotistul și pianistul Ben Wendel, canadian transplantat în Statele Unite, a ajuns la (Festivalul Internațional de Jazz din) București - pentru a doua oară anul acesta - cu faima unui muzician prolific (șapte discuri sub nume propriu și încă șapte ca membru al grupului Kneebody), versatil și virtuoz. Încheind seara de vineri, 8 septembrie, el a oferit publicului în majoritate tînăr un recital cu piese bine închegate, cu armonii sofisticate și solouri, acoperind atît registrul liric, cît și cel de avangardă.

Concertul a început cu „July”, de pe albumul său de mare succes The Seasons, inspirat de o serie de sonate pentru pian de Ceaikovski, fiecare dintre cele 12 piese ale albumului fiind dedicată unei luni din an și cîte unui artist care i-a inspirat viziunea creativă. Un cîntec plin de eufonie dominată de disonanța armonică a saxofonului.

A urmat „In Anima”, de pe albumul All one, si aceasta o piesă lirică, care l-a scos în evidență pe pianistul israelian Shai Maestro, continuînd cu o altă piesă din The Seasons, „October”, cu pasaje de interacțiune la pian și saxofon în stil be-bop.

„Wanderers”, de pe albumul său din 2013, All one, compusă împreună cu celebrul trompetist Terence Blanchard, a început cu un solo extins la saxofon în care Ben Wendel a folosit multiple efecte (BOSS RV-3 Digital Reverb/Delay, Mosky Audio Obsessive Overdrive pentru distorsiune, Electro Harmonix Pitch Fork care transpune un ton într-o gamă de +/- trei octave, Ditto Looper care permite pînă la cinci minute de loop și overdub-uri nelimitate, Boss Rc-30b Twinpedal pentru înregistrare de pînă la trei ore). În lipsa trompetei lui Terence Blanchard, Ben Wendel și Shai Maestro au împletit notele saxofonului și pianului, transformînd haosul solistic inițial într-o linie melodică accesibilă dominată de saxofon.

O melodie dedicată cîntăreței braziliene, cîștigătoare a unui Grammy, Luciana Souza, cu un solo melodic plin de efecte, a precedat „Unforseeable”, din Act, Vol. II, în care Shai Maestro împreună cu basistul britanic Orlando le Fleming și bateristul israelian Ofri Nehemya s-au dezlănțuit într-o violență instrumentală sonoră care a demonstrat că cei trei colegi ai lui Ben Wendel se simt la fel de bine în pasajele pline de energie explozivă ca și în cele de sensibilitate lirica.

Ca bis a fost ales „Song Song“, de pe albumul What we bring, un omagiu adus pianistului Ahmad Jamal și piesei „Poinciana” de pe celebrul său album At the Pershing: But Not for Me, cu un groove latin al lui Ofri Nehemya, peste care notele elegante ale saxofonului lui Ben Wendel au plutit ușor ca o boare noptatică deasupra publicului. Un final potrivit pentru un concert pe care toți ni l-am fi dorit prelungit.

Trebuie menționată și felicitată echipa de sunet care a asigurat un sound extrem de bun pe tot parcursul festivalului, indiferent de numărul de muzicieni prezenți pe scenă, echipa de lumini, precum și ideea organizatorilor de a proiecta pe un ecran mare, în spatele scenei, imaginile filmate ale protagoniștilor în timp real, un bonus atît pentru spectatori, cît și pentru fotografi.

Corneliu Cazacu este fotograf.

1025 16 coperta corin braga jpg
Străinătăți, stranietăți și alte fantasme literare
Mi‑e greu să cred că proza lui Mircea Eliade ar putea fi înțeleasă pe deplin fără dialectica sacru‑profan.
p 17 2 jpg
Pînă la capătul drumului
Filmul vorbește despre condiția de a ajunge mereu prea tîrziu.
1025 17b cover1 jpg
Solo & solos
Curînd ne vor vizita artiști de la celălalt capăt al lumii, din Noua Zeelandă și Australia, care au acumulat cu sîrguință simpatie internațională și și-au făcut în cele din urmă curaj să ne caute și pe noi pe hartă.
image png
O călătorie narativă ajunsă la final: Asociația Heart a încheiat cu succes proiectul „Povești de familie”
Asociația Hearth are plăcerea de a anunța încheierea cu succes a proiectului cultural “Povești de familie” – o inițiativă recuperatoare și artistică
1024 16 cop1 png
Anxietatea lucrurilor definitive
Cele două cărți discutate în această pagină au în comun o anumită anxietate (aparentă sau nu) a definitivului.
1024 17 Am avut o livada foto Sabina Costinel jpg
Livezile noastre de vișini
Într-un fel sau altul, noile perspective asupra Livezii de vișini explorează răsturnarea vremurilor de care tot avem parte în ultimii ani.
Doru Covrig Doua maini,model cu roșu și negru, polimer, 17x25x18cm, 1995 jpg
Expoziție personală DORU COVRIG - sculptură mică și desene - la un an de la dispariția artistului
Doru Covrig este pentru arta contemporană un reper al sculpturii conceptuale
Poster orizontal 23 11 2023 Gianni Gagliardi Nomadic Nature jpg
„NOMADIC NATURE”: jazz cu saxofonistul spaniol GIANNI GAGLIARDI, la Sala Radio
A înregistrat peste 40 de albume, dintre care 5 ca solist, albume ce au primit aprecieri foarte bune din partea presei internaționale.
1023 16 antologia palatina cartea a v a produs galerie mare jpg
p 17 2 jpg
Bîrfoteca
Jeanne du Barry îneacă monarhia franceză în unsoarea tabloidelor.
1023 17 Kenny Garrett jpg
Jazz Syndicate Festival
Pentru un succes total însă, festivalul ar fi meritat o promovare mai extinsă.
1023 21 Iamandi coperta jpg
Adio, Europa de Est!
Aș adăuga: poate noua formă a folclorului est-european.
1022 16 donnatela jpg
Black Hole Sun
Cred că o iniţiativă a traducerii lui ar fi cu profit pentru literatura română contemporană.
p 17 2 jpg
Zeița
Și ne arată că această utopie e la îndemînă.
1022 17 The Beatles Now And Then jpg
Beatleși și Stoneși în 2023
The Rolling Stones este o formație în (plină) activitate, niciodată întreruptă, niciodată scurtcircuitată de ego-urile supraexpandate ale componenților.
1022 21 Florescu jpg
Brâncuși, Picasso: artiști, expoziții, efecte în paralelă
Dar acesta e un alt artist, un alt efect în paralel, un alt posibil subiect al unei alte expoziții „în paralelă” care va avea loc cîndva, în viitor.
Poster orizontal09 11 2023 Contemporan în România 2 jpg
„CONTEMPORAN ÎN ROMÂNIA” – seară de jazz și vernisajul expoziției „Centaur”, la Sala Radio
Prin Proiectul Cultural dorim să oferim o revelatoare experiență multimedia
1021 16 coperta jpg
„Grecia călătorește, călătorește mereu”
Grecia călătorește, călătorește mereu.
p 17 jpg
Detalii
Frumusețea filmului e inseparabilă de o stare de plutire a tuturor lucrurilor.
1021 17 cover1 jpg
Încredere
Lansările din acest an au arătat un grup în formă maximă.
1021 21 moscova inhata romania robert bishop e s crayfield editura corint istorie 01 jpg
Origini românești ale Războiului Rece
Ordinele noastre erau să ne ocupăm de naziști, dar am aflat curînd că urgia comunistă „este mai rea decît cea nazisă”, au mărturisit autorii.
1020 16 catre paradis jpg
Paradisul uitat
Negarea radicală a „binarității”
1020 17 Cea care priveste lumea foto Jonathan Michel jpg
Un festival nou în oraș
Minunați performerii cehi, care au făcut slalom prin muzica acelor ani, cu o reconfortantă autoironie, jonglînd cu imagini, costume, coregrafii și mai ales muzică.
BUN MRM 15 noiembrie landscape jpg

Adevarul.ro

image
Caz șocant în Olt. Un bărbat a fost decapitat, iar capul i-a fost aruncat la WC
Un caz șocant de crimă s-a produs miercuri, 6 decembrie 2023, în jurul orei 14,30, în localitatea Slătioara din județul Olt. Un bărbat a fost decapitat de un altul.
image
Manele cu conotații sexuale, la balurile de boboci din Craiova. "Au ajuns să le arate pe scenă și cum se face" VIDEO
Un liceu renumit din Craiova este arătat cu degetul după ce în spațiul public au apărut imagini de la petrecerea elevilor de clasa a IX-a. Artistul Luis Gabriel, anunțat pe afișul evenimentului drept "special guest". este acuzat că a cântat în fața minorilor melodii obscene.
image
Scandal în Italia: Bijutier condamnat la 17 ani de închisoare pentru uciderea a doi hoți care i-au legat fiica și i-au jefuit magazinul VIDEO
Un bijutier din Italia a fost condamnat la 17 ani de închisoare pentru că a împușcat mortal doi hoți care i-au jefuit magazinul și i-au legat fiica. Sentința a declanșat o dezbatere aprinsă privind limitele autoapărării în Italia.

HIstoria.ro

image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.
image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.