Bărbații vin de pe Marte, femeile de la coafor, „Egal. Artă şi feminism în România modernă“, Marea carte a inumanității

Publicat în Dilema Veche nr. 619 din 24 decembrie 2015
Bărbații vin de pe Marte, femeile de la coafor, „Egal  Artă şi feminism în România modernă“, Marea carte a inumanității jpeg

Matthew White, bibliotecar la Tribunalul Federal din Richmond, Virginia, pasionat de istorie şi „atrocitolog“, după cum se descrie el însuşi, a publicat în 2011 un amplu volum (peste 800 de pagini) despre cele mai cumplite o sută de atrocităţi care au făcut cel mai mare număr de victime din istorie – de la Războaiele Medice pînă la Africa zilelor noastre. Traducerea în limba română (Dana Ligia Ilin) a apărut anul acesta la editura Humanitas, cu titlul

Merită citită. (Matei Pleşu)

Pentru gamer-i, iubitori de mmorpg-uri în mod special, am întocmit o scurtă listă cu jocuri noi, încă neîncercate, însă vizionate și verificate pe YouTube: Drakesang online și Skyforge, cu o grafică de-a dreptul surprinzătoare, Everquest next, un joc pentru next generation în care decorul poate fi modificat de jucător, Lost Ark și Guild Wars 2, ambele prietenoase și care din nou arată bine, Albion online, o lume vastă medievală unde poți să fii oricine, în funcție de ce arme folosești, H1Z1 – un joc de supraviețuire într-un open world. Asta nu înseamnă că renunț la mmo-ul pe care îl joc de cinci ani și unde s-au înfiripat frumoase prietenii: Atlantica online. (Adina Popescu)

Pe timpanul de sud al mănăstirii Surpatele se află o ilustrare a unei stihiri ce se cîntă la vecernia Crăciunului: „Ce vom aduce Ţie, Hristoase? (…) Îngerii – cîntarea, cerurile – steaua, magii – darurile, păstorii – minunea, pămîntul – peştera, pustiul – ieslea, iar noi pe Maica Fecioară.“ (Ruxandra Mihăilă)

În seria „Igloo Patrimoniu“ a apărut al doisprezecelea album (bilingv) de colecţie:

240 de pagini pline cu fotografii de Șerban Bonciocat, plus studiul introductiv şi textele de prezentare semnate de Cristian Brăcăcescu a celor mai reprezentative 24 de biserici de lemn sălăjene semnificative arhitectural, unele foarte puţin cunoscute. „Cînd vorbeşti de biserici din lemn, în general lumea se gîndeşte la Maramureş, deşi asemenea lăcaşuri se vor fi durat şi există încă pe tot cuprinsul ţării. Bisericile din Sălaj trăiesc astăzi, pe nedrept, în umbra mai cunoscutelor surori maramureşene… Sper ca acest album să însemne o minimă reparaţie morală“, scrie Bruno Andreșoiu în prefața albumului, despre care puteţi afla mai multe pe

(Marius Chivu)

Acum doi ani, Simona Tache și Mihai Radu și-au adunat textele din Cațavencii și au publicat  

A ieșit un volum amuzant, un ping-pong în care clișeele de gen sînt aruncate cu multă ironie în aer. Acum revin cu

(Editura Trei, 2015). Am zis c-o răsfoiesc puțin și am trecut de jumătate. (Ana Maria Sandu)

„O sensibilitate specific feminină nu există în artă pentru simplul motiv că inteligenţa şi arta nu au sex. Feminin şi masculin sînt calificative ce nu corespund nici unei realităţi în artă. Un desen de-al meu dur, colţuros şi sigur poate fi mult mai viril decît un buchet de liliac alb lîngă un plic violet al cine ştie cărui pictor. Sensibilitate specific feminină nu există legată de sexul creatorului, ci numai de felul lui de a fi“, spunea pictorița Nina Arbore. La Muzeul Național de Artă al României s-a deschis expoziția „Egal. Artă şi feminism în România modernă.“ (Matei Martin)

Alte două filme de Crăciun care sînt acum pe ecrane,

(Jonathan Levine, 2015) și

(Michael Dougherty, 2015), ambele mai bune decît mă așteptam: cel dintîi, aparent o comedie grosieră „pentru bărbați“, dar, de fapt, mai profund și cu mai multă imaginație decît credeam; cel de-al doilea, o invitație gotică și grotescă, prin mecanisme reverse, la spiritul Crăciunului, cu niște personaje negative, de cărți poștale vechi, simpatice. (Iaromira Popovici)

comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.
p 17 jpg
Impresii hibernale
Astea fiind spuse, Prin ierburi uscate nu e deloc lipsit de har – ba chiar, dat fiind efortul de a-l dibui chiar în miezul trivialității, filmul e o reușită atemporală, care s-ar putea să îmbătrînească frumos.

Adevarul.ro

image
Alimente sățioase și care nu îți pun în primejdie silueta. Medic: „Fericiți și cu burta plină…chiar se poate!”
Medicul nutriționist Mihaela Bilic a dezvăluit duminică, 19 mai, într-o postare publicată pe Facebook, care sunt alimentele care te mențin sătul pentru mai mult timp și cu puține calorii.
image
Ce taxe turistice se percep în marile orașe din Europa. Atena bate recordurile
Un număr tot mai mare de orașe din Europa impun sau măresc costul taxelor turistice pentru vizitatori, la un nivel mai mare decât cele propuse în toamna anului trecut.
image
Cum a fost convinsă o tânără să renunțe la școală și la familie pentru a se prostitua. „Era o mașină de făcut bani”
O tânără din comuna Bâlteni, județul Gorj, a trăit un adevărat coșmar timp de doi ani de zile alături de un tânăr de care s-a îndrăgostit

HIstoria.ro

image
Unde e corectitudinea presei românești din anii celui de-al Doilea Război Mondial?!
Februarie 1941. România generalului Antonescu aparține Axei. Germania, noul nostru partener strategic, e în război cu Anglia. Presa vremii respective urmărește îndeaproape mersul Războiului.
image
Când a devenit Sicilia romano-catolică?
Mai mult de 13 civilizații și-au pus amprenta asupra Siciliei din momentul apariției primilor locuitori pe insulă, acum mai bine de 10.000 de ani, dar normanzii și-au tăiat partea leului.
image
Amânarea unui sfârșit inevitabil
„Născut prin violenţă, fascismul italian era destinat să piară prin violenţă, luându-și căpetenia cu sine“, spune istoricul Maurizio Serra, autorul volumului Misterul Mussolini: omul, provocările, eşecul, o biografie a dictatorului italian salutată de critici și intrată în topul celor mai bune cărţi