Atelierele de autocunoaștere prin scris „Încotro?“: de la o idee pe hîrtie la replica unui actor pe scenă

12 octombrie 2023
image

Atelierele de autocunoaștere prin scris „Încotro?“ îi stimulează pe liceenii din Liceul Teoretic Bilingv „Miguel de Cervantes“ din București să afle mai multe despre ei înșiși, scriind. În perioada septembrie – noiembrie 2023, atelierele organizate de Asociația Culturală Control N se vor concretiza prin exerciții care au la bază trei forme de scriere: scrierea creativă (creative writing), scrierea dramatică și scenaristica. Finalul proiectului va fi marcat de un spectacol care se va construi plecînd de la textele originale ale adolescenților, rezultate în urma atelierelor.

Oana Răsuceanu, inițiatoarea Atelierelor și unul dintre traineri, explică:

„Prin intermediul atelierelor de scris «Încotro?» încercăm să-i facem pe elevi să se deschidă, să vorbească despre pericolele unei lumi care îi așteaptă să crească sau să scoată la iveală bucuriile la care tînjesc și care le sînt la îndemînă. Vor pune pe hîrtie sentimente, frici, intuiții, lucruri care îi fac fericiți sau care îi determină să cadă pe gînduri. «Încotro?» este cadrul larg al unei discuții în care ne dorim să vedem care sînt așteptările lor, cum își imaginează viitorul, care sînt perspectivele de dezvoltare la care aspiră și ce îi motivează să își atingă idealurile“.

Inițiativa Asociației Culturale Control N vine după un lung șir de experiențe concretizate, de care au beneficiat elevi din școli și licee bucureștene precum: Colegiul Național „Gheorghe Lazăr“, Colegiul Național „Grigore Moisil“, Colegiul Tehnic „Carol I“, Liceul Teoretic „Ștefan Odobleja“, Liceul Teoretic Bulgar „Hristo Botev“, Liceul Teoretic Atlas, Școala Gimnazială Nr. 197, Școala Gimnazială Nr. 169, Școala Gimnazială „Sfinții Constantin și Elena“, Școala Gimnazială nr. 307, Școala Gimnazială nr. 311, Școala Gimnazială nr. 59, Școala Gimnazială „Sf. Calinic de la Cernica“ și Liceul Tehnologic „Antim Ivireanu“ ș.a.

Scopul atelierelor este de a le cultiva adolescenților creativitatea și de a le oferi modalități diversificate de exprimare prin scris. În plus, îi vor ajuta să-și valorifice talentele native de scriitori.

Cei trei traineri, de la scriere creativă (creative writing)  - Oana Răsuceanu, de la Scenaristică - Ana Agopian și de la Scriere dramatică  - Mihaela Michailov, vor avea întîlniri cu elevii și vor răspunde la întrebările lor, le vor dezvălui tehnici diverse, asociate fiecărui tip de scriere, îi vor învăța să creeze dialoguri firești și verosimile și îi vor încuraja să descopere plăcerea construirii unor personaje, unei idei și emoția unei povești scrise cu sinceritate.

„Încotro?“ este un concept suficient de elastic încît să înglobeze o varietate de abordări stilistice, fie monolog, sinopsis, schița unui scenariu de film de scurtmetraj sau povestiri. Se pleacă de la autor și de la trăirile lui, declinate în cele trei tipuri de scriitură (dramatică, creative writing, scenaristică).

Toate textele realizate în cadrul atelierelor vor fi publicate de către editura online Liternet.ro, partener de tradiție al proiectului, putînd fi accesate gratuit de publicul larg.

În cea de-a doua parte a programului, adolescenții vor participa la un atelier de actorie în cadrul căruia se vor folosi de textele lor pentru a da naștere unui spectacol de teatru. Oana Răsuceanu și Ana Agopian vor lucra cu ei și îi vor duce de la primele lecturi ale textului pînă pe scenă, acolo unde vor îmbrăca hainele personajelor din scrierile lor. Spectacolul va marca și finalul proiectului.

Experiența îi va ridica pe beneficiarii proiectului de pe scaunul unui elev obișnuit să fie expus pasiv la informația din timpul cursurilor și îi va duce într-un spațiu creativ, în care fiecare își va exersa curajul de a da viață unor idei care vor fi trecute prin diverse forme de scriitură pînă vor deveni replicile unui actor pe scenă.

Reprezentațiile spectacolului vor fi găzduite de Liceul Teoretic Bilingv „Miguel de Cervantes“, partener al proiectului.

„Încotro?“ este un proiect organizat de Asociația Culturală Control N, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural National* (AFCN).

Parteneri: Liceul Teoretic Bilingv „Miguel de Cervantes“, LiternetHapp.roZiarul Metropolis

* Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sînt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Despre Control N

Asociația Culturală Control N a fost fondată în 2009 de Oana Răsuceanu (scenarist), Ana Agopian (scenarist) și Iulia Rugină (regizor de film) cu scopul de a înlesni accesul la educație cinematografică în România, de a crea punți între artiștii locali și internaționali, de a sprijini debutul artistic și manifestările creative în zona artelor performative.

De-a lungul celor 14 ani de activitate, Asociația Culturală Control N a derulat proiecte în zona filmului, teatrului, dansului, fotografiei și scrierii creative, dezvoltînd parteneriate internaționale cu Italia, Franța, Belgia și Polonia.

În ultimii 7 ani activitatea Control N s-a extins în zona artelor performative, asociația avînd în portofoliu 4 producții de teatru-dans originale (Telefonul din colțul străzii,  Dorian – inclus în selecția oficială a Festivalului Național de Teatru 2017, Dance Yourself și Interior/Exterior – premiera anului 2022), o producție de teatru multimedia – Neverland, o expoziție multimedia dedicată discotecilor comuniste (Disco BTT) – proiect recompensat cu Premiul AFCN 2018 pentru activarea patrimoniului cultural imaterial din România și o expoziție de fotografie – Acsinte.100, transformată ulterior într-un nou program educațional în mediul online. 

Asociația Culturală Control N a inițiat și a implementat numeroase ateliere și training-uri dedicate tinerilor (copii și adolescenți deopotrivă), educația prin film sau teatru fiind unul dintre domeniile de interes ale celor trei membri fondatori. 

Experiența de peste 18 de ani în management cultural a celor trei membri fondatori s-a împletit cu o carieră în cinematografie, echipa de scenariști – regizor avînd în portofoliu 3 filme de lung metraj (Love Building, Alt Love Building, Breaking News) și 13 scurt metraje, proiectate, în total, în peste 70 de evenimente culturale din 30 de țări.

1025 16 coperta corin braga jpg
Străinătăți, stranietăți și alte fantasme literare
Mi‑e greu să cred că proza lui Mircea Eliade ar putea fi înțeleasă pe deplin fără dialectica sacru‑profan.
p 17 2 jpg
Pînă la capătul drumului
Filmul vorbește despre condiția de a ajunge mereu prea tîrziu.
1025 17b cover1 jpg
Solo & solos
Curînd ne vor vizita artiști de la celălalt capăt al lumii, din Noua Zeelandă și Australia, care au acumulat cu sîrguință simpatie internațională și și-au făcut în cele din urmă curaj să ne caute și pe noi pe hartă.
image png
O călătorie narativă ajunsă la final: Asociația Heart a încheiat cu succes proiectul „Povești de familie”
Asociația Hearth are plăcerea de a anunța încheierea cu succes a proiectului cultural “Povești de familie” – o inițiativă recuperatoare și artistică
1024 16 cop1 png
Anxietatea lucrurilor definitive
Cele două cărți discutate în această pagină au în comun o anumită anxietate (aparentă sau nu) a definitivului.
1024 17 Am avut o livada foto Sabina Costinel jpg
Livezile noastre de vișini
Într-un fel sau altul, noile perspective asupra Livezii de vișini explorează răsturnarea vremurilor de care tot avem parte în ultimii ani.
Doru Covrig Doua maini,model cu roșu și negru, polimer, 17x25x18cm, 1995 jpg
Expoziție personală DORU COVRIG - sculptură mică și desene - la un an de la dispariția artistului
Doru Covrig este pentru arta contemporană un reper al sculpturii conceptuale
Poster orizontal 23 11 2023 Gianni Gagliardi Nomadic Nature jpg
„NOMADIC NATURE”: jazz cu saxofonistul spaniol GIANNI GAGLIARDI, la Sala Radio
A înregistrat peste 40 de albume, dintre care 5 ca solist, albume ce au primit aprecieri foarte bune din partea presei internaționale.
1023 16 antologia palatina cartea a v a produs galerie mare jpg
p 17 2 jpg
Bîrfoteca
Jeanne du Barry îneacă monarhia franceză în unsoarea tabloidelor.
1023 17 Kenny Garrett jpg
Jazz Syndicate Festival
Pentru un succes total însă, festivalul ar fi meritat o promovare mai extinsă.
1023 21 Iamandi coperta jpg
Adio, Europa de Est!
Aș adăuga: poate noua formă a folclorului est-european.
1022 16 donnatela jpg
Black Hole Sun
Cred că o iniţiativă a traducerii lui ar fi cu profit pentru literatura română contemporană.
p 17 2 jpg
Zeița
Și ne arată că această utopie e la îndemînă.
1022 17 The Beatles Now And Then jpg
Beatleși și Stoneși în 2023
The Rolling Stones este o formație în (plină) activitate, niciodată întreruptă, niciodată scurtcircuitată de ego-urile supraexpandate ale componenților.
1022 21 Florescu jpg
Brâncuși, Picasso: artiști, expoziții, efecte în paralelă
Dar acesta e un alt artist, un alt efect în paralel, un alt posibil subiect al unei alte expoziții „în paralelă” care va avea loc cîndva, în viitor.
Poster orizontal09 11 2023 Contemporan în România 2 jpg
„CONTEMPORAN ÎN ROMÂNIA” – seară de jazz și vernisajul expoziției „Centaur”, la Sala Radio
Prin Proiectul Cultural dorim să oferim o revelatoare experiență multimedia
1021 16 coperta jpg
„Grecia călătorește, călătorește mereu”
Grecia călătorește, călătorește mereu.
p 17 jpg
Detalii
Frumusețea filmului e inseparabilă de o stare de plutire a tuturor lucrurilor.
1021 17 cover1 jpg
Încredere
Lansările din acest an au arătat un grup în formă maximă.
1021 21 moscova inhata romania robert bishop e s crayfield editura corint istorie 01 jpg
Origini românești ale Războiului Rece
Ordinele noastre erau să ne ocupăm de naziști, dar am aflat curînd că urgia comunistă „este mai rea decît cea nazisă”, au mărturisit autorii.
1020 16 catre paradis jpg
Paradisul uitat
Negarea radicală a „binarității”
1020 17 Cea care priveste lumea foto Jonathan Michel jpg
Un festival nou în oraș
Minunați performerii cehi, care au făcut slalom prin muzica acelor ani, cu o reconfortantă autoironie, jonglînd cu imagini, costume, coregrafii și mai ales muzică.
BUN MRM 15 noiembrie landscape jpg

Adevarul.ro

image
Singurul om politic român pe care un reputat istoric il consideră cu adevărat patriot. „Mă uit la Simion ca la un dulap”
Istoricul Doru Radosav, profesor la Universitatea Babeș-Bolyai, a vorbit despre omul politic român care este, în opinia sa, singurul despre care se poate spune fără nicio ezitare că a fost un adevărat patriot, dar și despre ce pot face politicienii de azi ca să-i calce pe urme.
image
Românul Sebastian Stan, în pielea lui Donald Trump. Încep filmările pentru „The Apprentice”, despre ascensiunea fostului președinte american
Actorul de origine română, Sebastian Stan, va interpreta rolul tânărului Donald Trump în noua producție cinematografică "The Apprentice", în regia lui Ali Abbasi.
image
Exploziile care au cutremurat orașele Văii Jiului. Cum s-a produs catastrofa din Mina Livezeni, în 1980
Miercuri, 29 noiembrie, s-au împlinit 43 de ani de la catastrofa din Mina Livezeni, unde o explozie produsă de gazele din mină a ucis peste 50 de oameni. Victimele tragediei au fost comemorate

HIstoria.ro

image
Muzica elitelor otomane
Muzica clasică otomană reprezintă o muzică orientală cultă, una a elitelor, practicată la Curtea sultanului otoman, cu diferite ocazii. Ea apare ca muzică de Curte a conducătorilor politici din Orientul Apropiat și Mijlociu, fiind o muzică echivalentă a muzicii simfonice din vestul Europei.
image
Unirea Bucovinei „în vechile ei hotare” cu România
Dezmembrarea Austro-Ungariei a permis și românilor din Bucovina să dispună așa cum doresc de propria soartă.
image
Vizita lui Cuza la Istanbul, după Unirea din 24 ianuarie 1859: Turcii resping, jigniți, bacșișul!
După Unirea din 24 ianuarie 1859, un eveniment major pentru Domnia lui Cuza l-a constituit vizita domnitorului la Constantinopol.