Festivalul Filmului Francez ne invită să privim mai departe!

12 mai 2022
Festivalul Filmului Francez ne invită să privim mai departe! jpeg

Festivalul Filmului Francez în România sărbătorește anul acesta cea de-a 26-a ediție. Între 1 și 12 iunie 2022, la București şi în alte zece oraşe din ţară – Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, Brăila, Brașov, Constanța, Sfîntu Gheorghe, Sibiu, Suceava şi Tîrgu Mureș – cinefilii sînt invitați la întîlnirea anuală cu cele mai recente și remarcabile filme franceze. Proiecțiile vor avea loc în cinematografe și în aer liber.

„Nos yeux grand ouverts” / „Ochii noştri larg deschişi”, tema aleasă pentru ediţia din acest an, ne invită să ne întoarcem la esenţa artei cinematografice: privitul. Ne deschide, de asemenea, un evantai larg al viziunii asupra lumii din perspectiva regizorilor şi a regizoarelor filmelor selectate. Și, nu în ultimul rînd, ne încurajează să privim cu mai multă empatie destinul fiecărui popor, mai ales în contextul actual, şi să ne reamintim că sîntem parte a unei familii europene unite. Iar cele patru secțiuni ale festivalului reflectă firul conductor al acestei ediții.

Astfel, Competiţia Tinerelor Talente - Lungmetraj pune în lumină, ca în fiecare an, vocile noi ale cinematografiei franceze, prin cinci remarcabile lungmetraje de debut care vor concura pentru Premiul Publicului: o bursă de 1.000 euro oferită de Institutul Francez realizatoarei sau realizatorului filmului cîştigător, precum şi suport financiar acordat de TV5 Monde distribuitorului român care va alege să aducă filmul pe ecranele din cinematografele autohtone. Printre premierele naționale confirmate în această secțiune se numără două filme selecționate la Semaine de la Critique / Săptămîna criticii de la Cannes: Bruno Reidal de Vincent Le Port, un film îndrăzneț atît din punct de vedere al formei, cît și al subiectului, și Les Amours d'Anaïs / Iubirile lui Anaïs de Charline Bourgeois-Tacquet, o comedie ușoară și melancolică care urmărește aventurile amoroase ale unei femei de 30 de ani care traversează o perioadă de incertitudine. 

Pentru al doilea an consecutiv, Competiția Tinerelor Talente - Scurtmetraj  propune cinci producții  cu un parcurs festivalier deosebit. Un juriu de trei tineri critici de film – Dora Leu, Călin Boto și Andreea Chiper vor desemna cîştigătorul acestei secţiuni. Premiul constă într-un sejur la Résidence de Poche / Rezidența de buzunar a Institutului Francez din România la Bucureşti: un cadru ideal oferit regizorului cîștigător pentru dezvoltarea unui proiect de lungmetraj.

Panorama filmelor anului, secţiunea clasică ce regrupează succesele recente ale cinematografiei franceze, recompensate în festivaluri sau plebiscitate de public, va prezenta în premieră națională titluri inedite precum comedia absurdă Viens je t'emmène / Eroul nimănui de Alain Guiraudie,  povestea unui bărbat care, pe fundalul unor atentate teroriste, se îndrăgostește de o lucrătoare sexuală. Filmul a fost prezentat anul acesta în premieră mondială la Festivalul de Film de la Berlin. În Panorama filmelor anului va fi prezentat în premieră națională și L'événement / Evenimentul de Audrey Diwan, cîștigător al Leului de Aur la Festivalul de Film de la Veneția, distribuit de Independența Film.

În contextul Președinției Franceze a Consiliului Uniunii Europene, ediţia din acest an aduce o componentă cinematografică europeană importantă. Secțiunea Regard vers l'Europe / Privire către Europa va celebra cooperarea cinematografică în Europa şi rolul determinant al Franţei în acest context, propunînd cîte o coproducție franco-europeană marcantă pentru fiecare deceniu începînd cu anii 1960. Printre filmele selecționate se numără La Grande Bouffe / Marea crăpelniță de Marco Ferreri, un film din epoca de aur a coproducției franco-italiene, și Possession / Posesia de Andrzej Żuławski, film purtat de interpretarea extraordinară a lui Isabelle Adjani, în rolul unei femei care suferă din cauza geloziei bolnăvicioase a partenerului său, interpretat de Sam Neill.  În cadrul acestei secţiuni, invitat special este marele producător franco-tunisian Saïd Ben Saïd, care va veni la București pentru a prezenta filmul Elle al lui Paul Verhoeven, cîștigator al premiului César pentru cel mai bun film, în 2017.

Rămînînd în sfera cooperării la nivel european, festivalul se adresează profesioniștilor români și propune un curs de formare organizat în parteneriat cu centrul de consultanță pentru accesare de fonduri europene Libera Accademia Belle Arti din Brescia, Italia. Formarea este o ocazie pentru tinerii producători de a-și îmbunătăți cunoștințele în ceea ce privește sistemele de finanțare europene, în vederea conceperii cu succes a candidaturii la granturile alocate producţiei de film prin subprogramul MEDIA al Uniunii Europene.

Mai multe detalii privind spațiile de desfășurare, datele și programul festivalului în fiecare oraș vor fi anunțate în curînd. 

Între timp, vă invităm să descoperiți videoclipul celei de-a 26-a ediții a Festivalului.

Festivalul Filmului Francez este:

organizat de Institutul Francez din România – București, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara

co-organizat de: Alianţa Franceză Braşov, Cinefeel Brăila, Centrul Multifuncţional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin" Constanţa, Arta by Cityplex Sfîntu Gheorghe, Teatrul Naţional Radu Stanca Sibiu, Universitatea Ştefan cel Mare Suceava, Asociaţia K’Arte Tîrgu Mureş

Prezentat de Orange

Partener: Groupama

Parteneri media: TV5Monde, RFI România, Phoenix Media, Radio România Cultural, Radio România Internaţional, Observator cultural, LiterNet, Ziarul Metropolis, IQads, Literomania, Films in Frame, The Shape of Eye, This is fruit, Europa FM

Parteneri locali București: Unteatru, Creart

PROGRAM PE ORAȘE 

ORAȘE

DATE

PROIECȚII ÎN INTERIOR
PROIECȚII ÎN AER LIBER

Bucureşti

1 – 12 iunie

Cinema Elvire Popesco

Unteatru Open-Air

Cluj-Napoca

2 – 5 iunie

Cinema Victoria

Curtea Institutului Francez

Timişoara

2 – 5 iunie

Cinema Victoria


Curtea Institutului Francez

Iaşi

2 – 6 iunie

Institutul Francez - Sala Fondane

Cinema Ateneu

Curtea Institutului Francez

Braşov

10 – 12 iunie

Cinema Astra

Brăila

3 – 5 iunie

Cinema Cinefeel

Constanţa

2 – 5 iunie

Cinema Jean Constantin

Sfîntu Gheorghe

9 – 12 iunie

Cinema Arta by Cityplex

Sibiu

3 – 5 iunie

Fabrica de Cultură (Sala Lulu)

Suceava

9 – 12 iunie

Universitatea „Ștefan cel Mare”

Tîrgu Mureș

9 – 12 iunie

Teatrul de vară

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

George Constantin
Celebrul actor român care a fost dat afară din casă. Drama care i-a scurtat viața lui George Constantin
George Constantin a fost unul dintre monștrii sacri ai teatrului și cinematografiei românești. În urmă cu 30 de ani, când avea doar 60 de ani, acest mare actor a trebuit să părăsească această lume. Suferința sa, precum și loviturile primite din partea regimului, i-au grăbit sfârșitul.
 Antrenor Flavius Stoican team manager Florin Raducioiu prezentare oficiala Dinamo 5 ianuarie 2021 FOTO Inquam Photos / George Calin
Clipboard01 jpg
Templo de Debod – o bijuterie a Egiptului Antic care poate fi admirată la... Madrid
Ajungând la Madrid, te aștepți să descoperi simboluri ale regalității spaniole (precum Palacio de Oriente – Palatul Regal, cel mai mare din Europa –, Catedrala Almundera, Campo del Moro sau Grădinile Sabatini), muzee păstrătoare ale capodoperelor culturale (Prado, Thyssen-Bornemisza, Reina Sofia, Mu
Coridorul Vasari din Florența ( sailko / Wikimedia Commons)
Coridorul Vasari, una dintre cele mai faimoase atracții turistice din Florența, redeschis pentru public
Un pasaj construit în timpul Renașterii și care leagă Galeriile Uffizi din Florența de fosta reședință a familiei Medici, Palazzo Pitti, este redeschis pentru public, începând de sâmbătă, oferind o panoramă spectaculoasă asupra orașului istoric italian.
casa bântuită unde a murit Brittany Murphy   Getty Images, Hepta jpg
Casa în care a murit Brittany Murphy, iar Britney Spears a simțit un portal către o altă dimensiune, a fost scoasă la vânzare
În urmă cu 15 ani, pe data de 20 decembrie 2009, lumea a pierdut cea mai frumoasă actriță, o figură iconică a cinematografiei americane. Brittany Murphy a fost găsită prăbușită în baie, iar eforturile de resuscitare au fost zadarnice. Acum, casa în care a murit celebra actriță este scoasă la vânzare
petrache poenaru ctitor de scoala si simbol al modernitatii romanesti 161554 jpg
Obiectul inventat în 1827 pe care toți românii l-au folosit. Nu ar fi trebuit să existe, ideea a fost subapreciată
Astăzi, este imposibil să ne imaginăm cum ar arăta lumea fără acest obiect banal. Însă, nu trebuie să uităm faptul că, atunci când a fost inventat, acest obiect nu numai că nu era deloc banal, dar mulți oameni credeau că nici nu va deveni vreodată popular!
Armata rusa in Nagorno-Karabakh FOTO EPA-EFE
Armata rusă revendică controlul asupra încă unei localități din regiunea Donețk
Armata rusă a anunțat cucerirea unui sat ucrainean situat în apropiere de orașul Kurahove, din estul Ucrainei, în urma unui avans semnificativ în regiunea Donețk, anunță Ministerul rus al Apărării.
Bacterii_shutterstock 1923502868 (1) jpg
Bacteria „mâncătoare de carne” se răspândește rapid în Australia. Ce este ulcerul Buruli
Statul australian Victoria a înregistrat o creștere a cazurilor de bacterie devoratoare de carne, iar oficialii din domeniul sănătății au avertizat populația să ia măsuri de protecție, după ce aceasta s-a răspândit în suburbia Ascot Vale din nordul Melbourne-ului.
Sebastian Burduja FOTO Facebook Sebastian Burduja
Sebastian Burduja anunță că a semnat încă 62 de contracte pentru parcuri solare
Sebastian Burduja, ministrul Energiei, a anunțat semnarea a încă 62 de contracte pentru parcuri solare destinate primăriilor și instituțiilor publice, subliniind că investițiile în sectorul energetic sunt într-un ritm accelerat.