„Pentru mine, calul este un vehicul al sufletului“ – interviu cu Ștefana MĂRMUREANU

Publicat în Dilema Veche nr. 770 din 22-28 noiembrie 2018
„Pentru mine, calul este un vehicul al sufletului“ – interviu cu Ștefana MĂRMUREANU jpeg

Poveşti în ramă. Ipostaze ale nemuririi în trei basme românești este primul episod al unui proiect derulat la Muzeul Naţional al Literaturii Române care încearcă să ne reamintească de texte literare, prin imagini. Ilustrațiile inedite ale Ștefanei Mărmureanu propun o reinterpretare a textelor Tinerețe fără bătrînețe și viață fără de moarte, Făt-Frumos din lacrimă și Ivan Turbincă. Am invitat-o pe Ştefana să vorbim despre reprezentarea poveştilor în desene cu tehnică mixtă, despre spaima de moarte, despre eroi atipici şi nevoia de poveşti pentru fiecare dintre noi.

Aţi terminat Facultatea de Arte Plastice la Bucureşti. Ce profesori v-au îndrumat calea spre desen și cu cine aţi rezonat mai bine?

Am fost la cîteva cercuri de desen care aveau loc la Muzeul Colecțiilor. Apoi, la Şcoala Generală am avut o profesoară excepțională, doamna Elena Mihail, un om cald. Ar mai fi profesorul meu Florin Mitroi, stins timpuriu, un personaj a-brupt, care m-a învățat tehnici de atelier. Răzvan Theodorescu, care mi-a deschis apetitul pentru civilizații, pentru tipologiile imagisticii religioase, Irina Nicolau, care m-a învățat să mă bucur de ceea ce fac, Anca Oroveanu, care ne preda tainele Renașterii. Apoi, Vladimir Ciobanu, cu desenul lui de sculptor. Ca să nu mai zic de Sava Stoianov, artist în toată fibra lui, un om cu nervi în carne, acid rău, dar excepțional cînd se apropia de tine. Apoi, domnul profesor Radu-Anton Maier, care mi-a suportat cu stoicism toate imaginile și denumirile maleficilor din zona vizualului, în timp ce-mi dădeam doctoratul. A mai existat un unchi, Ilie Ardeleanu, unul din membrii fondatori ai Uniunii Artiștilor Plastici, care îi cunoscuse pe toți greii, Gopo, Baraschi, Caragea, şi avusese profesori precum Ressu sau Dărăscu. Nu știu cum, ajunsese un fel de curator în casa lui Gheorghiu-Dej. El m a lăsat să lucrez în atelierul lui, ceea ce a însemnat mult ca spațiu de libertate. Am lucrat o vreme la Uniune, am prieteni artiști, aşadar am fost aproape de ei și de munca lor.

Ce sînt Poveștile în ramă?

Aşa se numește proiectul care a pornit de la ideea de poveste, un termen larg ce poate fi folosit ca atare, dar și la modul abstract. Povești în ramă își propune să readucă în atenția publicului trei dintre basmele românești reprezentative, într-o abordare plastică nouă, apelînd la tehnici de reprezentare moderne. Ilustrațiile la textele originale pun accentul atît pe temele comune, dar mai ales pe relația erou – moarte. Am completat proiectul cu evenimente conexe, organizate în spațiile Muzeului Național al Literaturii Române.

Cum aţi desenat în tehnică mixtă la cele trei basme?

Cam din scurt. Am primit acordul pe proiect prin iulie. Și m-am trezit că aveam în față trei basme grele. Trebuia să respect firul lor, nu puteam elucubra prea mult, nu era o expoziție de autor, aveam cadrul fix al cuvîntului deja scris. Așa că mi-am împărțit timpul foarte strict, pe zile, scene, planșe, construcții auxiliare, alte necunoscute care apar și pe care trebuie să le rezolvi, şi bineînțeles acceptarea unui mod de viață cel puțin schizofrenic: 9-17 la birou, două ore pe zi în RATB, apoi la atelier, să intru în atmosferă, să am suflet și să pot „vorbi“ cu personajele.

Expoziția are o temă comună, nemurirea. În ce fel aţi imaginat și mai ales ați transpus reprezentarea acesteia în Ivan Turbincă?

Toate aceste basme au de-a face cu ideea de nemurire. Mi-e frică de moarte, mă întreb mereu cum o să fie să nu mai văd nimic, să nu mai simt nimic. Sînt ca Ivan Turbincă. Și el se gîndește, la un moment dat, că nu este posibil să nu mai fie, așa… deodată. Are Gogol, în Suflete moarte, un monolog excepțional despre efemeritate, al lui Cicikov. Și el își spune că nu poate muri așa, ca un bulbuc. Ei, cam așa mă gîndesc și eu, nu se poate, nu vreau sau, dacă e musai, trebuie să fie un proces mai deosebit, nu așa, pac! – și gata. Mă gîndeam că, dacă citesc cu atenție poveștile, poate voi găsi vreo soluție, poate eroii găsesc vreo soluție, care cumva, de-a lungul timpului, mi-a scăpat.

Ivan Turbincă este un călător trecut prin viață și prin moarte. Are experiența armatei, a războiului. Știe prea bine cît de ușor se moare, a văzut multe. Este mereu împreună cu prelungirea ființei sale, turbinca, cu care are o relație simbiotică. Călător prin viață și prin moarte, el privește entitățile supranaturale cu larghețea și bonomia celui care a trebuit să transforme, deseori, vii în morți. Ceea ce-l face special este drumul său oscilant între sus și jos. Pofta lui de viață, dar și modul în care se comportă în proximitatea supranaturalului, fac din soartă un posibil dușman, de care este pregătit să-și bată joc. Și o va face îngenunchind moartea, atît de des întîlnită în viața sa încercată. Aș vrea și eu o turbincă.

15 1 jpg jpeg

Circulă încă truismul legat de ideea că poveștile sînt pentru copii. De ce avem noi toți nevoie de ele?

Adulții încep să simtă apropierea de „ieșire“. Conștientizează drumul către sfîrșit, apare problema investirii timpului, cum să îl faci mai valoros din punctul de vedere al trăirii lui. Eroul din Tinereţe… conștientizează viitoarea dramă a drumului, chiar înainte de naștere, cumva știe ce-l așteaptă și ezită să se nască, Ivan are turbinca, Făt-Frumos din lacrimă răscolește elementele naturii, e cosmogonic. Noi avem doar suflet, trebuie să-l nemurim, să facem ceva cu el, să lăsăm o zestre, o urmă.

Cum aţi ales să ilustraţi Tinerețe fără bătrînețe și viaţă fără de moarte printr o clepsidră?

Este simbolul timpului impasibil. Am hotărît că partea de jos a clepsidrei este zona „muritului“, a ființelor de tot felul: împărați, împărătese, oșteni, ba chiar și atipicii muritori precum povestitorii, îl includ aici și pe Făt-Frumos. De aceea am desenat cartea și mîna care scrie, ieșind cu foile din cadrul clepsidrei de jos. Povestitorul are o conexiune specială – desenată ca un fir care-i intră în ureche, iese prin limbă și ajunge în vîrful peniței, pe carte – cu zona superioară a spațiului altfel. Am încercat să surprind drumul eroului din zona de jos, convexă, către cea de sus, concavă, care cuprinde în ea nemurirea (zona altfel). Pe măsură ce acțiunea se derulează, l-am înfățișat înălțîndu-se treptat, bruscînd uneori gîtul subțire al clepsidrei cu ajutorul vehiculului său special, calul. Făt-Frumos ajunge în zona de sus a clepsidrei, este îmbrățișat/asimilat de treimea nemuritoare, desenată schematic, albicios, cu personaje calme, liniare, eterne.

Vă duceţi des în zona lacului Baikal. Cum aţi defini locul acesta?

E un loc drag sufletului și ochilor mei. Am rămas cu o nostalgie din 2007, cînd am fost acolo pentru prima oară cu un proiect. Are energie, e o fantă, o singularitate la care simt nevoia să mă conectez mereu.

În mai toate tablourile apare un element repetitiv, calul. Ne puteţi explica această alegere?

Eram copil și am primit cadou o carte chinezească cu cai care aveau coame lungi. Printre ei era unul mic, alb, cu păr galben. Mi-a plăcut așa de mult, încît m-am apucat să-l copiez pe calc. Aveam mult calc, tatăl meu îmi aducea acasă suluri, lucra la proiecte de construcții cu truse Rotring. M-am apucat să copiez căluțul chinezesc și să-l colorez. Multe zile la rînd, ca o obsesie. Cu timpul, am putut să-l desenez singură, și iar așa, obsesiv, compulsiv, zile la rînd. Apoi am trecut la alt nivel, l-am desenat pe pereții camerei. Cel mai greu a fost să surprind botul calului. Pînă în adolescență am tot mîzgălit pereți, făceam afișe cu actori și cîntăreți… și mereu cai.

Ei bine, calul este un vehicul al sufletului, specialiștii îi spun ființă psihopompă, te poartă între lumi, poate fi negru, mohorît, sau alb și luminos, poate fi prieten, dușman, viața sau moartea. Este o ființă esențială, uluitoare. Poți sugera multe cu un cal.

Poveștile în ramă vor avea o continuare. Ce puneţi la cale?

Ne gîndeam la balade, mituri şi, de ce nu, şi poezii. Încercăm să găsim o cheie interesantă, care să provoace introspecția, curiozitatea, să fim puțin ironici, să îmbinăm mijloacele de expresie. Să facem niște trăsnăi frumoase.

a consemnat Roxana CĂLINESCU

image png
O călătorie narativă ajunsă la final: Asociația Heart a încheiat cu succes proiectul „Povești de familie”
Asociația Hearth are plăcerea de a anunța încheierea cu succes a proiectului cultural “Povești de familie” – o inițiativă recuperatoare și artistică
1024 16 cop1 png
Anxietatea lucrurilor definitive
Cele două cărți discutate în această pagină au în comun o anumită anxietate (aparentă sau nu) a definitivului.
1024 17 Am avut o livada foto Sabina Costinel jpg
Livezile noastre de vișini
Într-un fel sau altul, noile perspective asupra Livezii de vișini explorează răsturnarea vremurilor de care tot avem parte în ultimii ani.
Doru Covrig Doua maini,model cu roșu și negru, polimer, 17x25x18cm, 1995 jpg
Expoziție personală DORU COVRIG - sculptură mică și desene - la un an de la dispariția artistului
Doru Covrig este pentru arta contemporană un reper al sculpturii conceptuale
Poster orizontal 23 11 2023 Gianni Gagliardi Nomadic Nature jpg
„NOMADIC NATURE”: jazz cu saxofonistul spaniol GIANNI GAGLIARDI, la Sala Radio
A înregistrat peste 40 de albume, dintre care 5 ca solist, albume ce au primit aprecieri foarte bune din partea presei internaționale.
1023 16 antologia palatina cartea a v a produs galerie mare jpg
p 17 2 jpg
Bîrfoteca
Jeanne du Barry îneacă monarhia franceză în unsoarea tabloidelor.
1023 17 Kenny Garrett jpg
Jazz Syndicate Festival
Pentru un succes total însă, festivalul ar fi meritat o promovare mai extinsă.
1023 21 Iamandi coperta jpg
Adio, Europa de Est!
Aș adăuga: poate noua formă a folclorului est-european.
1022 16 donnatela jpg
Black Hole Sun
Cred că o iniţiativă a traducerii lui ar fi cu profit pentru literatura română contemporană.
p 17 2 jpg
Zeița
Și ne arată că această utopie e la îndemînă.
1022 17 The Beatles Now And Then jpg
Beatleși și Stoneși în 2023
The Rolling Stones este o formație în (plină) activitate, niciodată întreruptă, niciodată scurtcircuitată de ego-urile supraexpandate ale componenților.
1022 21 Florescu jpg
Brâncuși, Picasso: artiști, expoziții, efecte în paralelă
Dar acesta e un alt artist, un alt efect în paralel, un alt posibil subiect al unei alte expoziții „în paralelă” care va avea loc cîndva, în viitor.
Poster orizontal09 11 2023 Contemporan în România 2 jpg
„CONTEMPORAN ÎN ROMÂNIA” – seară de jazz și vernisajul expoziției „Centaur”, la Sala Radio
Prin Proiectul Cultural dorim să oferim o revelatoare experiență multimedia
1021 16 coperta jpg
„Grecia călătorește, călătorește mereu”
Grecia călătorește, călătorește mereu.
p 17 jpg
Detalii
Frumusețea filmului e inseparabilă de o stare de plutire a tuturor lucrurilor.
1021 17 cover1 jpg
Încredere
Lansările din acest an au arătat un grup în formă maximă.
1021 21 moscova inhata romania robert bishop e s crayfield editura corint istorie 01 jpg
Origini românești ale Războiului Rece
Ordinele noastre erau să ne ocupăm de naziști, dar am aflat curînd că urgia comunistă „este mai rea decît cea nazisă”, au mărturisit autorii.
1020 16 catre paradis jpg
Paradisul uitat
Negarea radicală a „binarității”
1020 17 Cea care priveste lumea foto Jonathan Michel jpg
Un festival nou în oraș
Minunați performerii cehi, care au făcut slalom prin muzica acelor ani, cu o reconfortantă autoironie, jonglînd cu imagini, costume, coregrafii și mai ales muzică.
BUN MRM 15 noiembrie landscape jpg
image png
Nu aștepta prea mult de la sfîrșitul lumii
Nu aștepta prea mult de la sfîrșitul lumii este un road-movie în care Angela (Ilinca Manolache) traversează un București aglomerat și ostil.
1019 16 coperta muscatura de mar jpg
p 17 2 jpg
Spiritism viral
Talk to Me e un horror concis și combativ, care lucrează cu filonul cel mai fertil al genului: o exorcizare a demonilor și spaimelor din mentalul colectiv al actualității.

Adevarul.ro

image
Situație scandaloasă în Ungaria pentru mai mulți români care voiau să ajungă la Viena cu trenul. „Blesteme și înjurături”
Mai mulți români care călătoreau cu trenul dinspre București spre Viena au avut parte de o surpriză neplăcută la Budapesta. Întâmplarea a fost relatată pe rețelele de socializare de unul dintre călători.
image
Lacul din România care crește continuu, interzis. De ce nimeni nu mai are voie să se apropie de ape VIDEO
Un lac format natural, în ultimii 15 ani, într-o fostă carieră minieră din Hunedoara este considerat riscant, după ce a atins adâncimi impresionante, iar oamenii nu mai au voie să se apropie de el
image
Viața în cel mai mic sat de munte din România. Toate gospodăriile au fost îngrămădite pe un deal VIDEO
Merișoru de Munte se numără printre cele mai mici sate din România. Gospodăriile sale sunt înghesuite pe un deal, iar în sat locuiesc permanent câțiva vârstnici. Așezarea pitorească din Ținutul Pădurenilor îi atrage pe turiști.

HIstoria.ro

image
Muzica elitelor otomane
Muzica clasică otomană reprezintă o muzică orientală cultă, una a elitelor, practicată la Curtea sultanului otoman, cu diferite ocazii. Ea apare ca muzică de Curte a conducătorilor politici din Orientul Apropiat și Mijlociu, fiind o muzică echivalentă a muzicii simfonice din vestul Europei.
image
Unirea Bucovinei „în vechile ei hotare” cu România
Dezmembrarea Austro-Ungariei a permis și românilor din Bucovina să dispună așa cum doresc de propria soartă.
image
Vizita lui Cuza la Istanbul, după Unirea din 24 ianuarie 1859: Turcii resping, jigniți, bacșișul!
După Unirea din 24 ianuarie 1859, un eveniment major pentru Domnia lui Cuza l-a constituit vizita domnitorului la Constantinopol.