Arta interzisă?

Publicat în Dilema Veche nr. 337 din 29 iulie - 4 august 2010
Actori la început de carieră jpeg

„Sacrilegiu“, „instigare la ură“, „pornografie“. Acuzaţiile dure au fost formulate împotriva lui Andrei Erofeev şi Iuri Samodurov, doi artişti care au îndrăznit să se joace cu focul în Rusia. Adică să deschidă o expoziţie cu „Arta interzisă“. Cei doi au adunat cîteva zeci de lucrări de artă (fotografii, colaje etc.). Printre acestea: o icoană cu Mickey Mouse, un Iisus Cristos – promoter pentru McDonald’s, doi miliţieni care se sărută în peisajul iernatic al unei păduri de mesteceni, o atentatoare sinucigaşă pozînd în Marilyn Monroe, o icoană din caviar... Expoziţia deschisă doar cîteva luni, în 2007, la Muzeul Saharov, şi-a atins măcar unul dintre scopuri: s-a transformat în scandal. Scandaloase nu sînt însă imaginile, ci reacţiile aproape isterice pe care le-a provocat: ameninţări, proteste de stradă, plîngeri penale. 

Mulţi dintre cei care s-au grăbit să-i înfiereze pe organizatori nici măcar nu au văzut imaginile respective. Ar fi fost, oricum, destul de complicat. Pentru că expunerea în sine sublinia caracterul „interzis“ al operelor: ca să le vadă, vizitatorii trebuiau să se urce pe nişte scări şi să se uite, prin nişte găuri din zid, la tablourile agăţate într-o cameră intenţionat prost iluminată. Mulţi dintre cei care au înaintat reclamaţii nici măcar n-au trecut pe la Moscova. Alţii sînt activişti ai unor organizaţii de extremă dreapta (printre care Oleg Kasin, mare „fan“ al lui Hitler, sau Leonid Simonovici Nikşici, cel care a cerut retragerea de pe piaţă a Codului lui Da Vinci şi a seriei „Harry Potter“) etc. Din cîte se pare, nici măcar procurorul n-a dat pe la expoziţie. El şi-a construit rechizitoriul doar pe baza imaginilor „sataniste“ din catalog; iar acelea – spun amuzaţi cei care au văzut expoziţia – nici măcar nu erau lucrările cele mai reprezentative pentru cazul în discuţie. 

Dintre toate acuzele ce le-au fost aduse, cea mai gravă este „incitarea la ură religioasă“. Care nu s-a văzut în timpul procesului decît la reclamanţi. Cum nu puteau pretinde (şi, mai ales, obţine) ca vinovaţii să putrezească pe veci în iad, au cerut măcar o pedeapsă aspră într-o închisoare siberiană (ceea ce, dacă ne gîndim bine, tot un fel de iad ar fi fost). Pentru cei care au venit să urmărească procesul (presa relatează despre oameni îmbrăcaţi în negru, cu feţele brăzdate de riduri adînci şi bărbi albe pînă la brîu), cei doi artişti încarnează tot răul care s-a abătut asupra Rusiei de acum: gay-pride, coca-cola, droguri etc. Andrei Erofeev şi Iuri Samodurov s-au apărat explicînd că nu au vrut să facă o expoziţie despre religie, ci una despre societate, că nu pun în discuţie credinţa oarbă şi participarea religioasă iraţională, aproape medievală, a majorităţii ruşilor, ci vorbesc despre cenzură, autocenzură şi tabuuri în Rusia contemporană. Imaginile ar reprezenta, de fapt, „o critică la adresa materialismului societăţii ruse“. Se pare însă că societatea rusă e prea sacră pentru a suporta vreo critică... Chiar dacă, pînă la urmă, procesul nu s-a soldat cu un verdict aspru, semnalele pe care le-a transmis regimul de la Moscova sînt destul de clare şi artiştii le-au înţeles foarte bine: libertatea de expresie are limite. 

Procesul s-a terminat aproape vodevilic, cu o schimbare a încadrării juridice („incitarea la ură religioasă“ a fost înlocuită cu „ofensă adusă credincioşilor“) şi cu o comutare a pedepselor (în loc de trei ani de închisoare, amenzi de 5000 de euro). „Norocul“ celor doi a venit de unde se aşteptau mai puţin, adică tocmai de la Kremlin. Se pare că însuşi preşedintele Medvedev ar fi intervenit, conştient fiind că o eventuală pedeapsă cu închisoarea aplicată celor doi artişti ar afecta imaginea externă a ţării. Pînă şi înalţi prelaţi ai Bisericii Ortodoxe Ruse au admis, pînă la urmă, că, oricît de jigniţi ar fi, privarea de libertate a artiştilor nu ar fi cea mai potrivită soluţie. Şi au cerut clemenţă. Aşa s-a făcut dreptate. Dacă i-a iertat şi preşedintele şi Biserica, şi Justiţia, o să-i ierte şi cel care le guvernează pe toate!  

965 15 Regele Lear foto J  L  Fernandez jpg
Bătrînețea: reacționară sau asumată?
Aceste gînduri sînt inspirate de propria-mi vîrstă, ca și de un recent spectacol cu Regele Lear semnat de Thomas Ostermeier la Comedia Franceză.
965 16 IAMANDI cop3 jpeg
În oglinda Holocaustului
Pe cît de consistentă, pe atît de necunoscută și ignorată este memorialistica „românească” a Holocaustului, care a avut parte la noi de două ratări de receptare, petrecute la patru-cinci decenii distanță.
p 17 jpg
O devenire complicată
Brotherhood este un documentar ce urmărește viața unei familii de păstori din Bosnia rurală.
965 17 Amanda Shires jpg
Amanda Shires și Brandi Carlile
Ambele au boicotat cel puțin cîte un eveniment în care Trump a încercat să se asocieze electoral cu scena country, dar mai mult decît asta ar trebui să conteze excelentele lor albume recente.
p 23 Dublul dublului, 1946 jpg
Victor Brauner – Hipnotism, o dimensiune specială a privirii
Pentru Brauner, relaţia specială pe care privitorul o poate întreţine cu opera de artă este asemănătoare cu aceea pe care o putem avea cu o „fiinţă vie“.
Ștefan Popescu Art Safari (2) jpg
964 16 coperta jpg
Febra etică
Ca o concluzie, atît Mariana Marin, cît și Mariana Codruț practică o literatură în răspăr cu poetica dominantă a generației ’80, dar nu într-un mod manifest, ostentativ.
964 17 Va urma  Pe planeta Oglinda foto Marius Sumlea 1 jpg
La 146 km de război. Teatru la Piatra Neamț
Ce regăsesc la fiecare ediție a Festivalului de Teatru de la Piatra Neamț este un efort de adecvare la problematicile momentului, la crizele lumii și la ideile ce se dezbat, un efort care face festivalul viu, vibrant, departe de formatul obosit de „vitrină” teatrală.
964 23 png
Lucrările maeștrilor peisagiști britanici (și nu numai) la București
Pavilioanele Art Safari sînt deschise publicului pînă la 11 decembrie și, cu siguranță, promit o experiență vizuală memorabilă.
afis conferintele dilema iasi 6-8 octombrie 2022
Conferințele Dilema veche la Iași. Despre Război și pace 6-8 octombrie 2022, Sala Henri Coandă a Palatului Culturii
Între 6 și 8 octombrie, de joi pînă sîmbătă, Conferințele Dilema veche ajung pentru prima dată la Iași. E o ediție la care conferențiarii invitați vor aborda o temă foarte actuală: „Război și pace”.
963 16 Pdac Romila jpg
Hibridizări
Aplicate preponderent pe Craii de Curtea-Veche, „investigațiile” lui Ion Vianu sfîrșesc prin a da un portret de adîncime al lui Mateiu Caragiale.
p 17 2 jpg
Melancolie pariziană
Ambreiajul ficțiunilor lui Hers este doliul: moartea unui apropiat (în magnificul Ce sentiment de l’été și Amanda), ruptura amoroasă și adolescența (care tot un fel de doliu – al absenței grijilor – se cheamă că e) în Les Passagers de la nuit.
963 17 Breazu jpg
Vremea schimbării
Dezbrăcat de pompa, efervescența și galvanitatea primelor opere discografice ale The Mars Volta, noul album poate fi o ecuație cu prea multe necunoscute pentru vechii fani, dar are caracter și culoare.
Ultimul interviu jpg
Ultimul interviu (roman) - Eshkol Nevo
„Eshkol Nevo scrie cu talent, cu umor și cu inteligență… Prietenie, invidie, iubire, nefericire, puterea de a merge mai departe – nimic nu-i scapă.“
962 16 coperta BAS1 jpg
De la mistic la psihedelic
Viciu ascuns pastișează delicios genul noir, oferind un personaj central care rulează printre tripuri și realități halucinante, în încercarea de a dezlega enigma dispariției amantului căsătorit al unei foste iubite.
p 17 jpg
Frustrare
Om cîine arată din capul locului ca un film ajuns într-o gară din care trenul (succesului de public, al aprecierii critice, dar mai ales al originalității pur și simplu) a plecat de mult.
962 17 Biro cover01 jpg
Estetici synth
Am crescut cu minciuna persistentă că ultimele inovații muzicale s-ar fi realizat în anii ’70.
p 21 coperta jpg
O poveste din Nord, cu voluptate și multă tristețe...
Publicat în cursul acestei veri la Editura Polirom, ultimul roman tradus al lui Stefánsson este, cu siguranță, o piesă importantă în portofoliul colecției de literatură străină al Poliromului.
p 23 jpg
O arhitectură de excepție și o propunere: expoziția permanentă ”Brâncuși în lume”
Cu cîteva zile înainte de inaugurarea acestui Centru, programată pentru 15 septembrie 2022, am organizat o discuție care a pornit de la arhitectura edificiului și a ajuns, firesc cumva, la modul în care, pe de o parte, cultura română de azi îl metabolizează pe Brâncuși.
The John Madejski Garden at the V&A (c) Victoria and Albert Museum, London (1) jpg
Opere de artă rare din patrimoniul Marii Britanii vor fi expuse în această toamnă în București, la Art Safari
81 de opere extrem de valoroase semnate de John Constable (1776-1837), dar și de Rembrandt, Albrecht Dürer, Claude Lorrain și alte nume mari din colecția muzeului londonez sînt împrumutate către Art Safari
p 17 1 jpg jpg
Scandalizare
Ce s-ar fi schimbat în Balaur dacă relația fizică de intimitate ar fi avut loc nu între elev (Sergiu Smerea) și profesoara de religie, ci între elev și profesoara de limba engleză, de pildă? Nu prea multe.
961 17 Breazu jpg
Prezentul ca o buclă temporară într-un cîntec pop retro
Reset, albumul creat de Panda Bear și Sonic Boom, a fost lansat pe 12 august de casa de discuri britanică Domino.
copertă Pozitia a unsprezecea și domnișoarele lui Fontaine jpg
Cătălin Mihuleac - Poziția a unsprezecea și domnișoarele lui Fontaine
Care va să zică, pentru a pluti ca o lebădă în apele noilor timpuri, omul înțelept are nevoie de un patriotism bicefal, care să se adreseze atât României, cât și Uniunii Sovietice!
960 15 Banu jpg
Cu sau fără de cale
Colecționarul se încrede în ce e unitar, amatorul în ce e disparat. Primul în calea bine trasată, pe care celălalt o refuză, preferînd să avanseze imprevizibil. Două posturi contrarii.

Adevarul.ro

bmwfurat Politianeamt jpeg
Un BMW de 136.000 de euro furat din Germania a fost găsit în Neamţ. Presupusul hoț era urmărit internaţional
O limuzină BMW, în valoare de 136.000 de euro, furată din Germania, a ajuns în judeţul Neamţ şi a fost descoperită la locuinţa unui cetăţean din Crăcăoani, care era urmărit internaţional.
 Ramzan Kadîrov şi Vladimir Putin FOTO EPA-EFE
Ramzan Kadîrov susține că a fost avansat în rang de Putin
Liderul Ceceniei, Ramzan Kadîrov, a anunțat, miercuri, că președintele rus Vladimir Putin l-a promovat la gradul de general-colonel.
Mig 21 Fortele Aeriene Romane sursa roaf ro jpg
Justiția, contrazisă de experți militari în scandalul kerosenului de proastă calitate
Recent, procurorii DIICOT au ajuns la concluzia că siguranța națională a fost pusă în pericol, iar țara noastră ar fi fost pusă, temporar, în situația în care să nu-și mai poată îndeplini îndatoririle față de NATO.

HIstoria.ro

image
Au purtat voievozii români coroane?
De la Nicolae Alexandru și Alexandru cel Bun până la Mihai Viteazul și Constantin Brâncoveanu, coroana a fost mereu prezentă în portretele votive ale domnitorilor din Țara Românească și Moldova. Cu toate acestea, misterul care înconjoară coroanele medievale românești nu a fost (încă) elucidat...
image
Polonia cere Germaniei despăgubiri de război de 1,3 trilioane de dolari. Ce speră Polonia să obțină?
Ministrul de Externe al Poloniei, Zbigniew Rau, a trimis o notă diplomatică la Berlin prin care Varșovia cere Germaniei despăgubiri de război în valoare de 1,3 trilioane de dolari. Germania consideră în mod oficial că această chestiune este închisă.
image
La sfatul lui Bismark, Carol I se apropie de Rusia și enervează Franța
Opțiunea românilor pentru un domnitor dintr-o dinastie străină la 1866, avea în vedere salvarea existenței statului, afirmarea lui în rândul țărilor europene și, în perspectivă, obținerea independenței. Aceste obiective au fost mereu în atenția diplomației românești și a principelui Carol.