Vocile părinţilor: mamele

Publicat ├«n Dilema Veche nr. 801 din 27 iunie ÔÇô 3 iulie 2019
Vocile părinţilor: mamele jpeg

ÔŚĆ Baby Blues, dramaturgia: Adriana S├ón─â, documentare: Alina C─âprioar─â, regia: Victor Ol─âhu╚Ť. Cu: Alina M├«ndru, Florentina N─âstase, Ana Turos. Proiect derulat de Funda┼úia de Sprijin Comunitar ├«n parteneriat cu Asocia┼úia Mutatis Mutandis ╚Öi Asocia╚Ťia Cultur─âÔÇÖn ╚śur─â, finan╚Ťat prin programul ÔÇ×├Än stare de bineÔÇť, sus╚Ťinut de Kaufland Rom├ónia ╚Öi implementat de Funda┼úia pentru Dezvoltarea Societ─â┼úii Civile. 

Teatrul pentru ┼či despre copii ┼či adolescen┼úi a devenit vizibil ├«n ultimii ani ┼či se afl─â ├«ntr-un proces de dezvoltare. Meritul acestui av├«nt st─â, ├«n primul r├«nd, ├«n abordarea unor subiecte legate direct de cotidianul copiilor, de multe ori abraziv: lipsurile sistemului de ├«nv─â┼ú─âm├«nt, e┼čuarea familiei pe fondul migra┼úiei economice a p─ârin┼úilor, dificultatea de a fi copil ├«ntr-o societate instabil─â, ├«n care cerin┼úele sociale fluctueaz─â dramatic ┼či predomin─â principiile conservatoare etc. Dar la fel de dificil─â ca pozi┼úia copilului pare a fi ┼či postura de p─ârinte, c─âruia ├«i revine responsabilitatea ghid─ârii minorului prin via┼ú─â, sarcin─â aproape herculean─â din cauza impredictibilit─â┼úii societ─â┼úii autohtone. Nu po┼úi preg─âti un copil pentru ├«not dac─â nu ┼čtii unde o s─â ├«noate, ├«n bazin sau ├«n ocean.

Un spectacol recent, creat independent ┼či prezentat ├«ntr-un turneu na┼úional, aduce ├«n dezbatere una dintre problemele grave ale ÔÇ×meserieiÔÇť de mam─â: depresia postnatal─â. Spectacol intersec┼úional, Baby Blues exploreaz─â depresia postnatal─â ├«n contexte sociale marginale ÔÇô mamele provin din familii disfunc┼úionale, b├«ntuite de precaritate, cu un istoric de abuz ┼či violen┼ú─â domestic─â ÔÇô sau vulnerabile ÔÇô mamele minore (fenomen la care Rom├ónia de┼úine primul loc ├«n Uniunea European─â ca urmare a lipsei de educa┼úie sexual─â ├«n ┼čcoal─â ┼či acas─â, pe fondul unui conservatorism pudibond promovat ├«n discursul public). Boala nu este o consecin┼ú─â a fragilit─â┼úii statutului social ÔÇô nu este generat─â direct de s─âr─âcie, lips─â de educa┼úie, abuz sau violen┼ú─â, ci este determinat─â de modific─ârile hormonale care apar imediat dup─â na┼čtere ÔÇô, dar este agravat─â ├«n aceste condi┼úii. Precaritatea material─â, statutul de mam─â singur─â sau cel de mam─â minor─â favorizeaz─â apari┼úia depresiei postnatale, agraveaz─â simptomele ┼či prelungesc durata ei. ├Än plus, persoanele cu un statut social vulnerabil s├«nt mai expuse efectelor depresiei prin faptul c─â nu apeleaz─â sau nu beneficiaz─â de ajutor medical ┼či nici nu au parte de sus┼úinerea ┼či ├«n┼úelegerea celor din jur (ideea c─â depresia e ÔÇ×doar un moftÔÇť paraziteaz─â mentalul colectiv autohton, ca multe alte prejudec─â┼úi care denot─â lacune de educa┼úie la nivel de mas─â). Depresia postnatal─â este ├«nc─â departe de a fi cunoscut─â pe scar─â larg─â astfel ├«nc├«t viitoarele mame ┼či apropia┼úii lor s─â fie preg─âti┼úi ├«n caz de nevoie. Nici doctorii nu pot face prea mult, haosul ┼či lipsurile materiale din sistemul medical nu sus┼úin ├«ngrijirea mamelor cu tulbur─âri psihice. Pe scurt, de multe ori aceste femei s├«nt l─âsate singure ├«ntr-o situa┼úie de criz─â care necesit─â tratament ┼či supraveghere (cazurile de pruncucidere ├«n Rom├ónia au, de regul─â, dou─â elemente comune: situa┼úia material─â precar─â a mamei ┼či lipsa de sus┼úinere cu care ea se confrunt─â).

rosencrantz foto victor olahut 3 jpg jpeg

Baby Blues are la baz─â o documentare realizat─â de Alina C─âprioar─â prin intervievarea unor mame din jude┼úul Bac─âu, materialul rezultat fiind prelucrat de Adriana S├ón─â ├«n ╚Öapte episoade, c─ârora li se adaug─â ├«nc─â trei episoade fic┼úionale, care identific─â structuri comportamentele ale p─ârin┼úilor, dou─â scrise de actri┼úa Florentina N─âstase ┼či unul de regizorul Victor Ol─âhu┼ú. Prin urmare, spectacolul este modular ┼či fragmentar dramaturgic, determin├«ndu-le pe cele trei actri┼úe, Florentina N─âstase, Alina M├«ndru ┼či Ana Turos, s─â fie extrem de ludice, pe de o parte, pentru a sus┼úine varietatea de personaje (adul┼úi ┼či copii) din cele zece schi┼úe, pe de alt─â parte, pentru a contrabalansa austeritatea scenografic─â. Ca orice spectacol independent, Baby Blues a avut un buget mic, a┼ča c─â punctul s─âu forte nu este vizualul, ci rela┼úia dintre tem─â, cu toate calit─â┼úile ei (pu┼úin dezb─âtut─â, documentare cu subiec┼úi reali, extragerea unor tipare comportamentale nocive etc.), ┼či modul inventiv, dinamic, ├«n care este prezentat─â. Pove┼čtile din Baby Blues nu s├«nt simple: este vorba de violen┼ú─â fizic─â, mame cu mul┼úi copii sau minore, comunitatea mamelor ┼či bunicilor din parcuri, ale c─âror abord─âri diferite ├«n educa┼úie se ciocnesc. Regizorul Victor Ol─âhu┼ú opteaz─â pentru un mix de realism ┼či minim─â caricaturizare ÔÇô pentru c─â actri┼úele interpreteaz─â tipologii inspirate de cazuri reale ÔÇô ├«n care tu┼čele de comic ┼či dramatic se intersecteaz─â sau chiar se suprapun. Perspectivele asupra subiectului se schimb─â de la un episod la altul, ├«ns─â domin─â, desigur, cele ale mamelor, doar c─â ele au istorii ┼či contexte diferite ┼či fiecare poveste reprezint─â o situa┼úie specific─â (din care se extrag tipologiile). Este meritul actri┼úelor c─â jongleaz─â abil cu personajele ┼či nara┼úiunile, dar ┼či cu registrele, p─âstr├«nd nuan┼úele comice ┼či dramatice la un nivel moderat astfel ├«nc├«t s─â nu dezechilibreze ├«ntreaga arhitectur─â performativ─â. E o actorie fluid─â, care coaguleaz─â spectacolul: Florentina N─âstase, cu alura ei adolescentin─â, poate fi o bunic─â ÔÇô arhiv─â de prejudec─â┼úi ┼či credin┼úe cic─âlitoare, bonoma Alina M├«ndru poate juca un copil abuzat psihic de p─ârin┼úi sau o femeie dominatoare ┼či intimidant─â, Ana Turos, cu aparenta ei asprime care este, de fapt, un ├«nveli┼č pentru triste┼úe, poate fi o mam─â ÔÇ×terorist─âÔÇť, ea ├«ns─â┼či terorizat─â de so┼ú.

Baby Blues vine ├«n succesiunea unui spectacol creat ├«n 2014 de Elena Vl─âd─âreanu ┼či Robert B─âlan, Habemus bebe, care explora problemele maternit─â┼úii, ┼či concomitent cu un alt show al lui Robert B─âlan, Coco┼úat pe schele, care panorameaz─â paternitatea. Creat de mai multe asocia┼úii independente (printre care Asocia┼úia Cultur─âÔÇÖn ╚śur─â, care deruleaz─â programe culturale ├«n zonele rurale, prezent├«nd spectacole de teatru ├«n hambarele s─âtenilor ÔÇô un serviciu public absolut necesar), Baby Blues are o utilitate social─â acut─â care reclam─â reluarea lui ├«n stagiunea viitoare. Sper ca arti┼čtii s─â g─âseasc─â solu┼úia financiar─â pentru reprezentarea lui ├«n continuare sau, poate, vreo institu┼úie de spectacol s─â ÔÇ×├«l adopteÔÇť. 

Oana Stoica este critic de teatru.

Foto: Victor Ol─âhu╚Ť

946 16 copertaKIWI jpg
Grani╚Ťe
├Äncep├«nd cu aceast─â edi╚Ťie, deloc ├«nt├«mpl─âtor intitulat─â ÔÇ×Grani╚ŤeÔÇŁ, antologia ÔÇ×KIWIÔÇŁ (Editura Polirom, 2022) ofer─â un cuprins interna╚Ťional.
946 17 Morozov jpg
B─ârbatul care iubea femeile
C├«teva femei devin materie literar─â pur─â, ajung├«nd s─â umple cu vocea lor, cu corpul lor, cu frazele lor marea carte autofic╚Ťional─â care e via╚Ťa scriitorului protagonist.
946 17 Breazu jpg
Buletin de București
Pe MNB, scriitura muzical─â a lui Boiangiu are c├«rlig ÔÇô e un LP cu multe rico╚Öeuri tematice, s─ârind zglobiu de la una la alta.
p  21 Totintot sau marea metamorfoza, 1942 1945 jpg
Victor Brauner ÔÇô Totul ├«n tot sau marea metamorfoz─â
A╚Öezarea pe soclul tabloului a sculpturii care ├«nf─â╚Ťi╚Öeaz─â varianta tridimensional─â a unui segment din pictur─â demonstreaz─â inten╚Ťia artistului de a crea o oper─â susceptibil─â s─â sugereze un spa╚Ťiu ├«n care exteriorul (sculptura) ╚Öi interiorul (tabloul) s├«nt reunite.
comunicat anansi traducere goncourt2021 jpg
Romanul laureat cu Premiul Goncourt 2021, publicat ├«n timp record ├«n edi╚Ťie rom├óneasc─â ├«n colec╚Ťia ANANSI
ÔÇ×Cea mai tainic─â amintire a oamenilorÔÇŁ de Mohamed Mbougar Sarr, romanul recompensat ├«n 2021 cu Prix Goncourt, cea mai important─â distinc╚Ťie literar─â din Fran╚Ťa, a ap─ârut recent ├«n edi╚Ťie rom├óneasc─â, la mai pu╚Ťin de jum─âtate de an de la anun╚Ťarea premiului ├«n Hexagon.
Explorers of the Multiverse 1 jpg
ÔÇ×Am vrut s─â ╚Ötergem grani╚Ťa dintre real ╚Öi virtual, dintre obiect ╚Öi reflexieÔÇŁ ÔÇô interviu cu membrii echipei H3, creatorii instala╚Ťiei ÔÇ×Explorers of the MultiverseÔÇŁ, prezentat─â de IQOS la Romanian Design Week
Instala╚Ťia interactiv─â ÔÇ×Explorers of the MultiverseÔÇŁ este realizat─â de studioul de art─â ╚Öi tehnologie H3, ├«n parteneriat cu IQOS, ╚Öi propune o experien╚Ť─â multisenzorial─â imersiv─â, prin care vizitatorii s├«nt invita╚Ťi la un proces de autocunoa╚Ötere.
Re╚Ťeaua Jane, r  Phyllis Nagy jpg
O poveste despre femei care au schimbat lumea deschide TIFF 2022: ÔÇ×Re╚Ťeaua JaneÔÇŁ
ÔÇ×Re╚Ťeaua JaneÔÇŁ, o poveste curajoas─â despre drepturile femeilor, inspirat─â din realit─â╚Ťile Americii de la finalul anilor ÔÇÖ60, deschide cea de-a 21-a edi╚Ťie TIFF, cu o proiec╚Ťie de Gal─â organizat─â vineri, pe 17 iunie, de la ora 20:45, ├«n Pia╚Ťa Unirii din Cluj-Napoca.
MRM 9iun landscape 1920x1080 png
ÔÇ×Mo╚Ötenitorii Rom├óniei muzicaleÔÇŁ. Recital sus╚Ťinut de pianistul Cristian Sandrin
Un eveniment la Sala Radio: Varia╚Ťiunile Goldberg de Johann Sebastian Bach, interpretate de pianistul Cristian Sandrin, ├«n cadrul proiectului ÔÇ×Mo╚Ötenitorii Rom├óniei muzicaleÔÇŁ, organizat de Radio Rom├ónia Muzical ╚Öi Rotary Club Pipera, joi, 9 iunie, ora 19.00.
Utama, r  Alejandro Loayza Grisi jpg
12 ÔÇ×fic╚Ťiuni despre via╚Ť─âÔÇŁ ├«n Competi╚Ťia Oficial─â TIFF 2022
12 produc╚Ťii din toat─â lumea, printre care ╚Öi dou─â filme rom├óne╚Öti, intr─â ├«n cursa pentru Trofeul Transilvania la cea de-a 21-a edi╚Ťie a Festivalului Interna╚Ťional de Film Transilvania.
QT Headshot   Photo Credit is art streiber JPG
ÔÇ×A fost odat─â la HollywoodÔÇŁ, debutul literar al marelui regizor Quentin Tarantino, cartea-eveniment ├«n luna mai la Humanitas Fiction
Cartea va fi lansat─â miercuri, 25 mai, ora 19.00, la Libr─âria Humanitas de la Ci╚Ömigiu (bd. Regina Elisabeta nr.38) ╚Öi s├«mb─ât─â, 4 iunie, ora 12.00, ├«n cadrul Salonului Interna╚Ťional de Carte Bookfest (Romexpo, Pavilion B2, standul Editurii Humanitas).
Clipboard01 jpg
Actri╚Ťa Maia Morgenstern, Premiul de Excelen╚Ť─â la TIFF 2022
Actri╚Ťa Maia Morgenstern va fi omagiat─â la cea de-a 21-a edi╚Ťie a Festivalului Interna╚Ťional de Film Transilvania (17 ÔÇô 26 iunie, Cluj-Napoca).
945 16 sus Romila jpg
Combinagii ╚Öi vie╚Ťi paralele
├Än ÔÇ×╚śoferul din OzÔÇŁ se asociaz─â fericit umorul, ironia, tandre╚Ťea, caracterele hiperbolizate ╚Öi inevitabila tenta╚Ťie a parabolei socio-politice cu priz─â imediat─â.
945 16 jos Iamandi jpg
Insa╚Ťiabila nemul╚Ťumire a lui Stalin
Bol╚Öevismul a fost exportabil ╚Öi a produs rezultate ÔÇ×cvasiidenticeÔÇŁ peste tot.
p 17 2 jpg
Dulce provincie
G─âsim or─â╚Öelul mic ╚Öi netulburat ├«n care toat─â lumea se cunoa╚Öte cu toat─â lumea, g─âsim jocul de putere aparent blajin ├«ntre localnici ╚Öi intru╚Öii ÔÇ×de la centruÔÇŁ, g─âsim briza u╚Öoar─â de nefericire care traverseaz─â, din direc╚Ťii diferite.
945 17 Biro jpg
Aniversar
Gărîna. În materie de legende care eludează genurile, concertul Soft Machine s-ar putea să fie cel mai important concert al vremurilor recente pe teritoriul nostru.
TIFF 2022 Make Films Not War jpg
Îndemn la pace în campania de imagine TIFF 2022: Make Films, Not War!
Campania vizual─â a celei de-a 21-a edi╚Ťii a Festivalului Interna╚Ťional de Film Transilvania (17 ÔÇô 26 iunie, Cluj-Napoca) transmite un mesaj lipsit de orice urm─â de echivoc: Make Films, Not War!
Afis Sala Radio 20 mai 2022 jpg
Violonistul Gabriel Croitoru interpreteaz─â unul dintre cele mai frumoase concerte de vioar─â compuse vreodat─â
Bruch se temea de succesul a ceea ce avea curînd să devină unul dintre cele mai des cîntate concerte de vioară compuse vreodată: Concertul nr. 1 în sol minor pentru vioară și orchestră.
Festivalul Filmului Francez ne invit─â s─â privim mai departe! jpeg
Festivalul Filmului Francez ne invit─â s─â privim mai departe!
├Äntre 1 ╚Öi 12 iunie 2022, la Bucure╚Öti ┼či ├«n alte zece ora┼če din ┼úar─â┬áÔÇô Cluj-Napoca, Ia╚Öi, Timi╚Öoara, Br─âila, Bra╚Öov, Constan╚Ťa, Sf├«ntu Gheorghe, Sibiu, Suceava ┼či T├«rgu Mure╚Ö┬áÔÇô cinefilii s├«nt invita╚Ťi la ├«nt├«lnirea anual─â cu cele mai recente ╚Öi remarcabile filme franceze.
Koba înainte de moarte jpeg
Koba înainte de moarte
Romanul poate fi citit chiar așa: stalinismul explicat copiilor de 10 ani.
Metonimiile biograficului jpeg
Metonimiile biograficului
Poezia Laurei Francisca Pavel pare un construct format din prefabricate dispuse într-un flux bine controlat. Important, textele nu sună deloc fals, nimic nu pare artificial, nelalocul lui.
Poate fi Rom├ónia ÔÇ×acas─âÔÇŁ pentru migran╚Ťi? jpeg
Poate fi Rom├ónia ÔÇ×acas─âÔÇŁ pentru migran╚Ťi?
Corpurile s├«nt grele, teama, dezn─âdejdea, dar ╚Öi m├«ng├«ierea ├«nso╚Ťesc un drum care porne╚Öte dintr-un acas─â spre nu se ╚Ötie unde.
Victor Brauner, Pablo Picasso ╚Öi ÔÇ×artele primareÔÇť jpeg
Victor Brauner, Pablo Picasso ╚Öi ÔÇ×artele primareÔÇť
ÔÇ×L-am v─âzut pe Picasso asambl├«nd obiecte aparent ne├«nsemnate ╚Öi aceste obiecte, odat─â a╚Öezate de c─âtre el ├«ntr-o anumit─â ordine, cap─ât─â via╚Ť─â.ÔÇŁ
Vocea: ┼úipete sau ┼čoapte jpeg
Rîs și surîs
Degradarea rîsului se produce atunci cînd spectacolele îl cultivă sistematic.
Via╚Ť─â de cuplu jpeg
Via╚Ť─â de cuplu
Filmului ├«i reu╚Öesc mult mai bine scenele de criz─â, cele ├«n care intensitatea e dat─â pe minus, iar cadrul se las─â m─âturat de un criv─â╚Ť emo╚Ťional.

Adevarul.ro

image
Implica┼úiile distrugerii cruci┼č─âtorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagr─â | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.

HIstoria.ro

image
Victimele stalinismului, investigate de un medic român incoruptibil
lexandru Birkle a participat la investigarea gropilor comune cu victimele stalinismului, găsite de administraţia germană a Ucrainei în orașul Viniţa, precum și în localitatea Tătarca de lângă Odessa.
image
Una dintre cele mai crude ╚Öi spectaculoase metode de execu╚Ťie
C─âlcarea sau strivirea de c─âtre un elefant este o metod─â de execu╚Ťie sau de tortur─â mai pu╚Ťin cunoscut─â de-a lungul istoriei, de╚Öi a fost practicat─â p├ón─â ├«n secolul al XIX-lea.
image
Graffiti: art─â sau vandalism?
De-a lungul istoriei sale zbuciumate, acest gen artistic a reprezentat mereu un subiect fierbinte, pus la zid și supus dezbaterilor din societate. Este bun sau rău graffiti-ul?