Ostermeier + Shakespeare = love

Publicat în Dilema Veche nr. 325 din 6 - 12 mai 2010
Ostermeier + Shakespeare = love jpeg

Din 1999, de c├«nd a fost numit (la doar 29 de ani) director la Schaub├╝hne din Berlin, Thomas Ostermeier este mereu provocator: cu Nora, de Ibsen (a┼úi putut vedea spectacolul ┼či la Festivalul Na┼úional de Teatru, acum doi ani); cu Concert la cerere (de Franz Xaver Kroetz); cu Chip de Foc (de Marius von Mayenburg) etc. Hamlet-ul produs ├«n 2008 pentru festivalul ÔÇ×EpidaurusÔÇť de la Atena ┼či prezentat ├«n acela┼či an la Avignon e ├«ns─â spectacolul care a provocat cele mai aprinse discu┼úii. Criticii au vizat nu numai regia, ci ┼či dramatizarea.

├Äntr-adev─âr, dramaturgul Marius von Mayenburg a tradus piesa lui Shakespeare ┼či a operat modific─âri substan┼úiale, t─âind nemilos intrigi colaterale ┼či ad─âug├«nd furibund accente noi, pentru a aduce drama la zi. Limba lui Mayenburg este, aici, super-func┼úionalist─â, neutr─â, aparent inexpresiv─â. E un text din care sensurile duble, ambiguit─â┼úile, tr─âirile sugerate au fost evacuate aproape ├«n totalitate. Criticii germani i-au repro┼čat traduc─âtorului ┼či dramaturgului faptul c─â limba e lipsit─â de poezie (Schlegel, unul dintre traduc─âtorii germani ai lui Shakespeare, a mizat tocmai pe versifica┼úie ┼či limbaj metaforic) sau c─â nu are expresivitatea concret-spiritual─â (a altui reputat traduc─âtor, Erich Fried). A┼ča o fi. Mayenburg mizeaz─â pe replicile simple, sincere ┼či t─âioase, pe el ├«l intereseaz─â direc┼úia ac┼úiunii, nu ce e dincolo de cuvinte. Ce at├«ta demersuri epistemice ÔÇô ┼či-o fi spus dramaturgul ÔÇô c├«nd plotul e suficient de ofertant: fratele ┼či uciga┼čul regelui ia tronul ┼či nevasta defunctului; fiul celui ucis nu suport─â s─â tr─âiasc─â ├«n aceast─â minciun─â ┼či vrea s─â se r─âzbune, s─â le arate celor doi ┼či lumii ├«ntregi c─â ┼čtie adev─ârul. Pentru a ajunge la public, ac┼úiunea dramatic─â nu are neap─ârat nevoie de un limbaj metaforic care s-o transporte, ci mai degrab─â de un regizor care s─â o organizeze ┼či de actori care s─â-i ofere un corp.


Aici intervine, evident, Ostermeier, care (cel pu┼úin) ├«n aceast─â privin┼ú─â se ├«n┼úelege perfect cu dramaturgul: sus┼úin─âtor ├«nfocat al misiunii sociale a teatrului, artist angajat, om al ac┼úiunii (┼či nu al sloganelor), director al poate celui mai militant ┼či creativ teatru din Germania, Ostermeier preia din Hamlet-ul shakespearian esen┼úialul (sau ceea ce el consider─â esen┼úialul). ├Än aceast─â montare care se situeaz─â la grani┼úa dintre teatrul de mi┼čcare ┼či teatrul vorbit german, el ne prezint─â un anti-erou romantic: un om incapabil de ac┼úiune.

Faptul c─â regizorul a ales s─â joace pe scen─â ceea ce ├«n piesa original─â se petrece ├«nainte de debutul ac┼úiunii tr─âdeaz─â inten┼úia de a ne ar─âta spectrul amenin┼ú─âtor al mor┼úii. Pe care ni-l sugereaz─â ├«nc─â de la ├«nceput: cadavrul regelui e greu de ├«ngropat. Groparul se ├«mpletice┼čte ┼či se r─âstoarn─â ├«n cavou, participan┼úii la ceremonie alunec─â prin noroi ┼či se murd─âresc. Prezen┼úa concret─â a p─âm├«ntului (care ├«i maculeaz─â pe eroi ori de c├«te ori ├«l traverseaz─â), morm├«ntul regelui (├«n dreptul ┼či ├«n jurul c─âruia se petrec dialogurile-cheie) indic─â originea dramei lui Hamlet ┼či ofer─â un argument vizibil ┼či tangibil pentru tulbur─ârile sale. Masa pe care se ┼úine parastasul  regelui defunct e aceea┼či cu cea la care se celebreaz─â ┼či banchetul de nunt─â. Spectacolul lui Ostermeier e un psiho-thriller al c─ârui suspans este ├«ntre┼úinut de puseele paranoice tot mai evidente, tot mai violente, ale eroului principal (interpretat magistral de Lars Eidinger). Schimb─ârile permanente de identitate ale personajelor (actri┼úa Judith Rosmair, de pild─â, interpreteaz─â rolurile Ofelia ┼či Gertrude) s├«nt un argument ├«n plus pentru sminteala lui Hamlet. Care, treptat, subtil, trece de la nebunia pref─âcut─â la nebunia patologic─â. Figura, vocea, ipostazele ├«n care apare, chipul ├«ncremenit ┼či rictusul nefiresc (ar─âtat pe proiec┼úia video) s├«nt tr─âs─âturile acestui Hamlet incapabil s─â-┼či joace p├«n─â la cap─ât rolul de nebun. Pentru c─â el ├«nsu┼či ajunge s─â se ├«ntrebe dac─â vocea i-a spus adev─ârul, ┼či-atunci ├«┼či g─âse┼čte tot felul de scuze pentru a nu duce la bun sf├«r┼čit actul r─âzbun─ârii. Ostermeier a inventat un Hamlet dep─â┼čit de nebunia pe care o joac─â, un Hamlet ├«ncremenit, incapabil de decizie, incapabil de ac┼úiune. 

Spectacolul Hamlet ├«n regia lui Thomas Ostermeier s-a jucat la Bucure┼čti ┼či la Craiova ├«n cadrul Festivalului Interna┼úional ÔÇ×ShakespeareÔÇť.

Foto: Lars Eidinger în Hamlet.

Festivalul Filmului Francez ne invit─â s─â privim mai departe! jpeg
Festivalul Filmului Francez ne invit─â s─â privim mai departe!
├Äntre 1 ╚Öi 12 iunie 2022, la Bucure╚Öti ┼či ├«n alte zece ora┼če din ┼úar─â┬áÔÇô Cluj-Napoca, Ia╚Öi, Timi╚Öoara, Br─âila, Bra╚Öov, Constan╚Ťa, Sf├«ntu Gheorghe, Sibiu, Suceava ┼či T├«rgu Mure╚Ö┬áÔÇô cinefilii s├«nt invita╚Ťi la ├«nt├«lnirea anual─â cu cele mai recente ╚Öi remarcabile filme franceze.
Koba înainte de moarte jpeg
Koba înainte de moarte
Romanul poate fi citit chiar așa: stalinismul explicat copiilor de 10 ani.
Metonimiile biograficului jpeg
Metonimiile biograficului
Poezia Laurei Francisca Pavel pare un construct format din prefabricate dispuse într-un flux bine controlat. Important, textele nu sună deloc fals, nimic nu pare artificial, nelalocul lui.
Poate fi Rom├ónia ÔÇ×acas─âÔÇŁ pentru migran╚Ťi? jpeg
Poate fi Rom├ónia ÔÇ×acas─âÔÇŁ pentru migran╚Ťi?
Corpurile s├«nt grele, teama, dezn─âdejdea, dar ╚Öi m├«ng├«ierea ├«nso╚Ťesc un drum care porne╚Öte dintr-un acas─â spre nu se ╚Ötie unde.
Victor Brauner, Pablo Picasso ╚Öi ÔÇ×artele primareÔÇť jpeg
Victor Brauner, Pablo Picasso ╚Öi ÔÇ×artele primareÔÇť
ÔÇ×L-am v─âzut pe Picasso asambl├«nd obiecte aparent ne├«nsemnate ╚Öi aceste obiecte, odat─â a╚Öezate de c─âtre el ├«ntr-o anumit─â ordine, cap─ât─â via╚Ť─â.ÔÇŁ
Vocea: ┼úipete sau ┼čoapte jpeg
Rîs și surîs
Degradarea rîsului se produce atunci cînd spectacolele îl cultivă sistematic.
Via╚Ť─â de cuplu jpeg
Via╚Ť─â de cuplu
Filmului ├«i reu╚Öesc mult mai bine scenele de criz─â, cele ├«n care intensitatea e dat─â pe minus, iar cadrul se las─â m─âturat de un criv─â╚Ť emo╚Ťional.
Hardcore jpeg
Hardcore
Melanjul acela brizant de muzică și politică este transplantat de cei doi Vylani și pe cel mai nou album al lor.
ÔÇ×Culturi cinematografice contemporaneÔÇŁ, dezbatere organizat─â de Editura UNATC PRESS jpeg
ÔÇ×Culturi cinematografice contemporaneÔÇŁ, dezbatere organizat─â de Editura UNATC PRESS
Vineri, 6 mai, ├«ncep├«nd cu ora 16:00, la sediul institu╚Ťiei din strada Matei Voievod 75-77
Art─â ├«mpotriva r─âzboiului ÔÇô expozi╚Ťia ÔÇ×Stop the War (in Ukraine)ÔÇŁ jpeg
Art─â ├«mpotriva r─âzboiului ÔÇô expozi╚Ťia ÔÇ×Stop the War (in Ukraine)ÔÇŁ
├Äntre┬á29 aprilie ╚Öi 28 mai, ├«n Pia╚Ťa Regelui Mihai din Bucure╚Öti, va putea fi vizitat─â expozi╚Ťia┬áStop the War (in Ukraine),┬áprin care opt arti╚Öti rom├óni ╚Öi o serie de arti╚Öti ucraineni continu─â s─â ia atitudine ├«mpotriva r─âzboiului din Ucraina ╚Öi s─â militeze pentru pace, folosindu-se de arta lor pentru a mi╚Öca, a motiva ╚Öi a ├«mpinge la ac╚Ťiune.
C─âs─âtoria lui Teofil jpeg
C─âs─âtoria lui Teofil
La fel ca Irina, Maria ╚Öi Teofana ├«naintea ei, Teodora s-a v─âzut transformat─â din ÔÇ×nimeniÔÇŁ ├«n cel mai de seam─â personaj feminin din imperiu.
O cineast─â de redescoperit jpeg
O cineast─â de redescoperit
Filmele Lanei Gogoberidze par s─â articuleze o preocupare pentru muta╚Ťiile istorice, pe care le altoie╚Öte cu o privire feminin─â, mereu dispus─â la autoreflexivitate subtil─â.
Exotic & orchestral jpeg
Exotic & orchestral
Danezii Efterklang se aventureaz─â prin p─âr╚Ťile noastre s─â-╚Öi prezinte cel mai recent album, cu adev─ârat unul de prim─âvar─â, ├«nc─ârcat de candoare ╚Öi speran╚Ť─â, ├«n contrasensul mersului mondial al lucrurilor.
Festivalul Filmului European 2022 pune obiectivul pe Ucraina jpeg
Festivalul Filmului European 2022 pune obiectivul pe Ucraina
Cea de-a 26-a edi╚Ťie FFE va avea loc la Bucure╚Öti ├«n perioada 5 ÔÇô 11 mai (Cinema Elvire Popesco ╚Öi Cinemateca Eforie) ╚Öi la Timi╚Öoara, pe 10 mai, unde evenimentul va fi marcat printr-o gal─â, de Ziua Europei.
ÔÇ×Inven╚Ťiile ocazionaleÔÇŁ, o nou─â carte de Elena Ferrante ├«n libr─âriile rom├óne╚Öti jpeg
ÔÇ×Inven╚Ťiile ocazionaleÔÇŁ, o nou─â carte de Elena Ferrante ├«n libr─âriile rom├óne╚Öti
Un volum de eseuri care le ofer─â cititorilor o perspectiv─â asupra lumii interioare a autoarei ╚Öi a identit─â╚Ťii sale de scriitoare.
10 ani de ÔÇ×Noaptea C─âr╚Ťilor DeschiseÔÇť, cea mai mare campanie dedicat─â Zilei Mondiale a C─âr╚Ťii jpeg
10 ani de ÔÇ×Noaptea C─âr╚Ťilor DeschiseÔÇť, cea mai mare campanie dedicat─â Zilei Mondiale a C─âr╚Ťii
S├«mb─ât─â, 23 aprilie 2022, Editura Litera s─ârb─âtore╚Öte Ziua Mondial─â a C─âr╚Ťii prin evenimentul ÔÇ×Noaptea C─âr╚Ťilor DeschiseÔÇŁ.
Matrioșka Emanuel jpeg
Matrioșka Emanuel
E vorba de un mixt de formule literare, poezii, prozopoeme, proz─â autobiografic─â, note de subsol, adic─â avem o larg─â dimensiune experimental─â concentrat─â pe tema identit─â╚Ťii, a jocului dintre eul real ╚Öi cel fic╚Ťional, propus din start de dubletul nominal de pe copert─â (Emil-Emanuel).
Bernard Henri L├ęvy ╚Öi resuscitarea compasiunii jpeg
Bernard-Henri L├ęvy ╚Öi resuscitarea compasiunii
Chiar a┼ča: de ce ne-ar interesa? ├Än definitiv, nu se ├«nt├«mpl─â la noi, nu ne reprezint─â pe noi...
Pas─ârea vorbitoare jpeg
Pas─ârea vorbitoare
O lume tainic─â prinde astfel s─â ni se reveleze dezordonat, prin flash-uri orbitoare, care cultiv─â deopotriv─â gra╚Ťia gestului de dans ╚Öi precizia observa╚Ťiei antropologice.
Sare și piper jpeg
Sare și piper
LP-ul lansat în luna martie a acestui an e deopotrivă captivant și entertaining, ludic și profund, absurd și (auto)reflexiv.
Conferin╚Ťele Dilema veche la Oradea: 5 7 mai 2022, despre ÔÇ×Comedia lumiiÔÇŁ jpeg
Conferin╚Ťele Dilema veche la Oradea: 5-7 mai 2022, despre ÔÇ×Comedia lumiiÔÇŁ
Patronate de cea mai citit─â revist─â de cultur─â din Rom├ónia,┬áÔÇ×Conferin╚Ťele┬áDilema vecheÔÇŁ┬ás├«nt un proiect itinerant, av├«nd p├«n─â acum edi╚Ťii ├«n Arad, Timi╚Öoara, Cluj-Napoca ╚Öi, ├«ncep├«nd din acest an, Oradea.
Premian╚Ťii Galei Radio Rom├ónia Cultural 2022 jpeg
Premian╚Ťii Galei Radio Rom├ónia Cultural 2022
Gala Premiilor Radio Rom├ónia Cultural, edi┼úia a XXI-a, ┼či-a desemnat c├«┼čtig─âtorii luni,┬á18 aprilie 2022, la Teatrul Odeon.
În Joia Mare, Concert de Paște la Sala Radio jpeg
În Joia Mare, Concert de Paște la Sala Radio
├Än Joia Mare (21 aprilie), de la ora 19:00, sub bagheta dirijorului┬áCristian Oro╚Öanu, vor evolua pe scena S─âlii Radio dou─â dintre ansamblurile Radio Rom├ónia:┬áOrchestra Na┼úional─â Radio┬á╚Öi┬áCorul Academic Radio┬á(preg─âtit de dirijorul┬áCiprian ╚Üu╚Ťu).
Metafizica lui Danilov jpeg
Metafizica lui Danilov
Multe dintre poeme au la origine experien╚Ťe livre╚Öti, ├«n vreme ce altele pot fi considerate prelucr─âri personale, fantasmatice, delirante ale acestor experien╚Ťe.

Adevarul.ro

image
Colosul cenu┼čiu. Ce ascunde muntele de zgur─â, una dintre cele mai mari halde din Rom├ónia VIDEO
În vecinătatea combinatului siderurgic din Hunedoara, se află una dintre cele mai mari halde de zgură din România.
image
Un ┼čofer a r─âmas f─âr─â permis ┼či a fost amendat dup─â ce a sunat la 112 ca s─â anun┼úe c─â este ┼čicanat ├«n trafic
Un apel la 112 a luat o turnur─â nea┼čteptat─â pentru un b─ârbat de 37 de ani. Acesta apelase serviciul de urgen┼ú─â ca s─â anun┼úe c─â un ┼čofer ├«l ┼čicaneaz─â ├«n trafic, pe raza comunei br─âilene Viziru.
image
Afacere de milioane de euro l├óng─â un radar ce comunic─â direct cu baza Deveselu. ÔÇ×Nu s-a cerut avizul MApNÔÇŁ
MApN a dat in judecată Consiliul Judeţean Dolj după ce a autorizat construirea unui depozit in zona radarului din localitatea Cârcea. Instalaţia militară este importantă pentru apărarea aeriană a României. În spatele afacerii stă chiar primarul din Cârcea.